google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Energiezuinige LED TL-buis, de Lambda Sensing Tube en de Dimbare LED TL-buis

Geschreven op 4-1-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

LED LST

Zie ook:Europese Ecodesign-Richtlijn: Verbod Op TL-buizen Per 1 September 2021- Vervangen Door LED

Update 11 april 2010: Zo, we zijn een jaartje of twee verder en de ontwikkelingen gaan hard. Tijd om even wat nieuwe mogelijkheden in beeld te brengen met LED TL-buizen.

Condarmatic innovations heeft binnen het kader van de energiebesparing een nieuwe revolutionaire LED buis ontwikkeld. Een led buis die autonoom functioneert en die de lichtafgifte en de benodigde energie automatisch afstemt op het omgevingslicht. Een autonoom werkende led verlichtingsbron.

Deze nieuwe generatie interactieve led buizen betekenen een revolutionaire doorbraak op het gebied van verlichtingtechnieken en met name op het gebied van de energiebesparing. De Lambda Sensing Tubes (LST) zijn voorzien van interactieve sensoren die deze lichtbron in staat stelt om volledig autonoom te functioneren. De feitelijk innovatie zijn de ingebouwde, gepatenteerde sensoren die continue het omgevingslicht meten en vervolgens de benodigde lichtsterkte hierop aanpassen. Met deze nieuwe vinding wordt de maximum haalbare energiebesparing gerealiseerd die op dit moment mogelijk is met verlichting.

Voorbeeld energieverbruik t.o.v. het gemeten omgevingslicht gebaseerd op een 18W LST buis.
Bij 220 lux omgevingslicht wordt ca. 1 Watt verbruikt.
Bij 75 lux omgevingslicht wordt ca. 10 Watt verbruikt.
Bij 5 lux omgevingslicht wordt ca. 17 Watt verbruikt.
Gemiddeld over een dag genomen is het effectieve energie verbruik ca. 50% zijn van het opgegeven Led vermogen.

De LST buis kan worden geplaatst in bestaande armaturen.
Bij een armatuur met een standaard vsa dient vooraf de starter te worden verwijderd.
Bij een armatuur met een elektronische vsa wordt de vsa en een eventuele condensator losgekoppeld
waarna de bedrading hiervan wordt doorverbonden.Deze werkzaamheden door een installateur laten verrichten.

De lichthoeveelheid die de LST buis afgeeft wordt automatisch aangepast op het beschikbare omgevingslicht.Het zou kunnen zijn dat sommige mensen voor hun werkzaamheden net even meer licht nodig hebben dan wat automatisch door de LST wordt aangeleverd. Immers de conditie van de ogen is bij iedereen anders en sommigen hebben meer werklicht nodig.Voor deze situaties kan gebruik worden gemaakt van Manueel Dimbare led Buizen.Deze buizen zijn voorzien van een ontvanger die door middel van een compacte afstandbediening wordt bediend.

Deze dimbare led buis kan worden geplaatst boven de werkplek waar deze persoon werkzaam is. De gebruiker kan hiermee de benodigde lichthoeveelheid op de werkplek exact afstemmen op zijn of haar lichtbehoefte.Deze dimbare lichtbron zal dan ook enigszins de overige werkplekken belichten. De in de nabije omgeving geplaatste LST buizen zullen zich vervolgens automatisch aanpassen. Bron: Condarmatic innovations

4 januari 2008: De ontwikkelingen op het gebied van energiezuinige verlichting gaan gelukkig erg snel. De eerste LED-lampen zijn al op de markt en LED verlichting wordt steeds vaker toegepast. Geen wonder als je kijkt naar het enorme verschil in energieverbruik.

led-tl-lamp.jpgMet name voor grootverbruikers van licht, zoals de argrarische sector met de vele kassen in ons land breekt LED verlichting door. Eén van de nieuwste ontwikkelingen is de LED TL-buis die kan worden toegepast in bestaande armaturen. Voor een vergelijking tussen een Philips TL-buis en een LED TL buis verwijs ik u graag naar OliNo. Zie ook: Philips Groene TL – LED’s make things better

Wilt u energie besparen en uw CO2-uitstoot verminderen, schakel dan direct over naar de LED TL. U verdient het snel terug en u bent gelijk af van het Gevaarlijk Afval van die ouderwetse TL-buis. In combinatie met een eigen opwekking van duurzame energie zit u dan helemaal goed.

Lijkt mij ook wel iets in het kader van het programma Duurzaam Inkopen bij overheden, hogescholen, universiteiten en nog veel meer sectoren. Bron: Offstage

Een overzicht van leveranciers van LED-verlichting –

35 Reacties

 1. Durk van der Molen. zegt:

  13 januari 2008 om 18:02 | Permalink

  Goede avond,

  We hebben graag volledige informatie over de led tl buis.
  We willen ze gebruiken voor verlichting bij vogels ( papegaaien ).
  Ze mogen niet flikkeren.
  Ze moeten dimbaar zijn.
  Kunnen ze toegepast worden in combinatie met H.F. voorschakelapparatuur.
  Geven ze U.V. af in het spectrum, tevens ultraviolet.
  Hoeveel lumen geven ze af.
  Mag een beschermkap worden toegepast.
  Wat is de kleur.
  Wat is het verbruik.
  Wat kosten ze per stuk.
  Kunt u testen overleggen.
  Hebt u vergelijkings materiaal van led tl en normale en H.F. tl.

  Wanneer de led tl buis past binnen de mogelijkheden is er een grote toekomst voor de vogel houders / kwekers.

  Alvast hartelijk dank voor de te nemen moeite.
  Met de vriendelijke groeten.

 2. erwin zegt:

  3 februari 2008 om 21:30 | Permalink

  Beste Durk,

  wij passen sinds 1 jaar LED TL,s toe, ze werken perfect.
  op onze site bij nieuwsbrief vind je alle beschikbare info
  ze flikkeren niet.
  we hebben dimmen nog niet geprobeert, ga ik binnenkort doen
  ze werken direct op 240 volt, ze passen in TL armaturen, de starter en VSA schakel je af.
  Over het spectrum en UV weet ik nu even niets maar ga ik ook opvragen.
  Er zijn verschillende typen qua lummen 5600 6500 4800 3200
  Een beschermkap geen probleem
  Verbruik 10-11-16-22 watt afhankelijk van type en lengte
  100,- per stuk
  We hebben een praktijk test een schriftelijke testen voorhanden
  We hebben eveneens geen vergelijkings materiaal

 3. marlou zegt:

  13 februari 2008 om 18:17 | Permalink

  Hallo,

  Ik heb un vraagje, ik doe (samen met iemand anders) een project voor school en we willen daar alle tllampen vervangen door jullie lampen (dit doen we niet echt maar we willen kijken hoeveel je ermee bespaart). We hebben lampen van 32,36,40,55,60 en 64 watt. Zijn onze tllampen wel te vervangen en zo ja welke van uw lampen zou u ons dan aanraden? Hoeveel bespaar ik met zo’n vervanging.

  Met vriendelijke groet,

  Marlou Limpens

 4. Joris zegt:

  27 mei 2008 om 12:23 | Permalink

  @ Arie:
  Iedereen claimt op dit moment de goedkoopste te zijn Arie, wijzelf incluus, gelukkig zijn de prijzen van LED TLnederland, niet allemaal het goedkoopste(keek ook naar onze eigen prijzen). Ik denk dat mensen ook goed moeten kijken naar wat op sites gezegd wordt over allerlei zaken omtrent LED TL. Produceert u deze lampen daadwerkelijk zelf? Hoezo gebruikt een 58 watt lamp 88 watt (hooguit 68 watt)? Op veel sites worden zaken vermeldt die niet volledig kloppen en onduidelijkheid veroorzaken. Blijf eerlijk

 5. appie zegt:

  29 mei 2008 om 12:29 | Permalink

  “Blijf eerlijk” is de laatste zin die ik las. Neem bij vergelijkingen ook de lichtopbrengst mee. Als je dit doet valt de besparing best tegen heb ik ontdekt. Afhankelijk van de lichtkleur had ik 3 a 4 LEDbuizen (120cm) nodig om dezelfde lichtsterkte te halen.

 6. Joris zegt:

  29 mei 2008 om 15:35 | Permalink

  De lichtopbrengst is inderdaad over het algemeen genomen lager dan die van een vergelijkbare TL lamp. Alhoewel ik mij niet kan voorstellen dat daar 4 lampen voor nodig zijn. Dit is in onze testopstelling en met onze lampen in elk geval niet het geval. Kan ook komen door uw specifieke opstelling wellicht.

  Het komt op de afweging neer tussen iets minder licht en de besparing en dat is een keuze.

 7. appie zegt:

  30 mei 2008 om 12:58 | Permalink

  Vergelijking met de getallen van en de waardes uit de lichtcatalogus van de TU. Buislengte 120 cm Phlips tl 26mm. Lichtkleur 6500K: TL 3250lm, ledtl 1100lm. Lichtkleur 4000K: TL 3350lm, ledtl 900lm. Lichtkleur 3000K: TL 3350lm, ledtl 700lm, bijna 5 keer zwakker dus. Voor dezelfde hoeveelheid licht kan dus niet 1 op 1 uitgewisseld worden wat vaak wel gesugereert wordt. Ook het richteffect is bij ledtl’s veel groter dan bij een gewone tl, iets wat ook een belanrijke rol kan spelen. Ik ben geen grootverbruiker van verlichting maar had graag mijn nieuwe hobbywerkplaats energievriendelijk ingericht met enkele ledtl’s. Ik denk dat ik daar nog even mee wacht.

 8. Joris zegt:

  30 mei 2008 om 14:48 | Permalink

  Dat is uw goed recht! Alleen de waarden die u hier noemt zijn ietwat anders dan de waarden die ikzelf heb vastgesteld. Ik heb dan wel de lux opbrengsten gemeten, maar de verschillen tussen de lichtkleuren waren daarbij niet zo groot. Waren ook niet onze LED TL’s die bij de TU (welke?) getest zijn geloof ik.
  Wat betreft uw hobbywerkplaats; ik zou een LED TL lamp eens proberen ander, daar kan eventueel ook over gesproken worden, als het niks zou zijn, stuurt u hem terug. Is altijd over te praten.

 9. appie zegt:

  2 juni 2008 om 16:49 | Permalink

  Hallo Joris, Even voor de duidelijkheid: de TU is een groothandel in o.a. elektrotechnische artikelen. Ik weet niet of zij al LED TL’s in het pakket hebben en of ze die zelf testen. De testgegevens van de bedoelde LED TL’s heb ik van de website van FANAL zoals die in mijn eerder berichtje staat. De gegevens van TL-buizen heb ik uit een catalogus van de TU.
  Uw aanbod voor een experiment met een LED TL zzal ik zeker in overweging nemen als ik zover ben en jullie een geschikte kleur kunnen leveren.

 10. Joris zegt:

  3 juni 2008 om 10:27 | Permalink

  @Appie
  De kleurtemperaturen in ons assortiment zijn: 3000K, 4000K, 5000K, 6000K en 7000K. Wist niet dat het zoveel minder is in elk geval, zo heb ik het zelf niet gemeten.

 11. Peter Hofman zegt:

  19 september 2009 om 02:15 | Permalink

  Zijn LED TL buizen ook dimbaar aan te sturen? Zo ja op welke wijze kan dat dan. Normaliter kan dat d.m.v. een 1-10V aansturing of via DALI.
  Kunt u ook aangeven wat de PAR-waarde is van LED TL buizen.

  Met vriendelijke groet

  Peter Hofman

 12. willem zegt:

  24 september 2009 om 16:58 | Permalink

  zou graag ook een antwoordt willen hebben op de vraag van Durk van der Molen
  van 13 jan 2008 met vr gr w.lebbe

 13. Barry zegt:

  14 oktober 2009 om 19:40 | Permalink

  Ik zou ook graag een antwoordt op de vraag van Durk van de molen willen hebben
  van 13 jan 2008

  Groet Barry,

 14. JanBj zegt:

  30 oktober 2009 om 00:43 | Permalink

  Misschien is het, zeker voor klaslokalen, toch beter om eerst eens kennis te nemen van onderstaande site.
  http://www.neosave.nl/html/led_verlichting_en_energiebesp.html
  Daar staat ook de tabel over de werkelijke lichtopbrengsten van de diverse lichtbronnen.
  Aangezien witte leds als bron blauwe leds hebben, die ook bij warme kleuren, nog steeds veel blauw in het spectrum hebben zou ik persoonlijk mij op mijn hoofd krabben voor ik kinderen 6 to 7 uur per dag aan LED licht zou blootstellen.
  http://www.olino.org/articles/2009/08/28/blauw-lichtschade-aan-het-oog

 15. Ronald zegt:

  20 november 2009 om 11:27 | Permalink

  Hoi Durk,

  Zijn je vragen al beantwoord?

  Ronald

 16. @JAn zegt:

  2 december 2009 om 13:43 | Permalink

  De LED kan wel zeker de huidige verlichting vervangen. Tuurlijk kijkt men naar lichtopbrengsten en lumenoutput en wij vinden ook dat men hier kritisch naar kijken moeten. Echter is wel het verhaal dat de lumenoutput van conventionele verlichting en LED-Verlichting niet te vergelijken is met elkaar.

  Als we kijken naar de lumenoutput van conventionele verlichting bestaat dit voor 40% uit infrarood en UV, deze twee worden niet opgevangen door het oog. Dus betekent dit dat je 40% van de lumen weg kan strepen.

  Toch is het zo dat de huidige LED TL-buis geen 1op1 vervanger is van de conventionele TL-buis. Er zijn bedrijven die beweren een 1op1 vervanger in huis te hebben en inderdaad deze hebben sommige leveranciers ook. Het nadeel van de LED TL-buizen is dat de LED’s overbelast worden met te hoge amperages wat betekent dat de kern van de LED te warm wordt. Hierdoor verbrandt het fosfor in de LED waardoor de levensduur aanzienlijk afneemt.

  Na enkele maanden blijkt de lichtopbrengst enorm te zijn afgenomen wat resulteert in het uitdoven van het product binnen een paar jaar.

  Deze producten liggen vaak qua prijs ook lager in de markt en deze leveranciers denken aan aantallen. Wij denken dat je hiermee alleen maar het draagvlak van LED-Verlichting uithol.

  Onze huidige LED-TL-buis geeft tussen de 5-10% minder licht als de conventionele TL-buis.

 17. Hans V zegt:

  5 december 2009 om 11:46 | Permalink

  Tot nu toe worden hobby aquaria merendeels verlicht met tl buizen. Neem als voorbeeld een type 5 buis, rond 40 watt, 1 meter lang, kleurenspectrum vlak gewoon wit, op ca. 10 cm. boven het wateroppervlak, EVSA dimbaar, met reflector. Er is veel belangstelling voor LED, niet alleen in buisvorm, ook in andere vormen. Daarnaast wordt er ook geexperimenteerd mer CCFL en EEFL.

  Waar vind ik gegevens in duidelijke vorm voor leken om deze lampvormen te vergelijken? Dus gewoon de hoeveelheid licht op de gewenste plek en het verbruik inclusief voorschakel apparatuur. Nog wat toelichting: een aquarium van 100 liter, wateroppervlak 40 * 100 cm, vraagt rond de 4000 / 5000 lumen. Vaak wordt dat bereikt met twee TLbuizen, een van zeg 4000 en een van 8000 graden Kelvin.

 18. Peter Hofman zegt:

  5 december 2009 om 17:18 | Permalink

  De groeimogelijkheden van planten in een aquarium wordt bepaald door het vermogen van de planten het licht om te zetten. Dit groeirendement hangt NIET af van het lux of lumen maar wordt uitgedrukt in PAR en PUR
  PAR staat voor Photosynthetic Active Radiation of in ‘t Nederlands. Fotosynthetisch Actieve Straling.
  PUR staat voor Photosynthetic Usable Radiation oftewel Fotosynthetisch Bruikbare Straling.

  De PUR waarde kan je hierbij vergelijken met de lux waarde. Wordt bij de lux waarde rekening gehouden met de gevoeligheid van het menselijke oog, bij de PUR-waarde wordt rekening gehouden met de gevoeligheidskromme van de planten. Voor planten is het dus eigenlijk logischer met een PUR waarde te rekenen dan met een lux waarde.

  De PUR waarde geeft het aantal lichtdeeltjes (fotonen) weer met een golflengte tussen de 400 en 700 nm die per m2 en per tijdseenheid op een oppervlak vallen. De eenheid van de PUR waarde is dan µmol/m2s.

  De PAR-waarde wordt ook uitgedrukt in µmol/m2s maar bij de PAR-waarde wordt geen rekening gehouden met de spectrale gevoeligheid van plant of menselijk oog. De PAR waarde geeft dan ook een meer neutrale lichtwaarde waarbij alle golflengtes in het gebied tussen 400-700 nm even zwaar worden meegewogen.
  De spectrale gevoeligheidskromme van planten die je in de PUR (Photosynthetic Usable Radiation) grafiek ziet is gebaseerd op onderzoeken door McCree. Door McCree zijn een een 20-tal planten onderzocht op hun spectrale gevoeligheid en het gemiddelde daarvan is in de PAR-grafiek weergegeven. Natuurlijk zijn niet alle planten hetzelfde, elke plant heeft z’n eigen curve, maar met zo’n grafiek komen we toch op een aardig gemiddelde waarde. Afwijkingen van zo rond de 5% kunnen dan voorkomen. Nauwkeurig genoeg dus. Maar of onze aquariumplanten ook vergelijkbare spectrale curves vertonen? De curve van bijvoorbeeld Vallisneria wijkt behoorlijk af.

 19. Hans V zegt:

  7 december 2009 om 08:28 | Permalink

  Peter.
  Je hebt groot gelijk. Maar PAR of PUR vind ik zeker niet opgegeven in allerlei specificaties zoals die normaal in catalogie staan.

  Uit ervaring weten we welke combinaties van lampen behoorlijk werken.
  Ik blijf wachten op antwoord op mijn vraag: waar vind ik vergelijkingen van diverse lampen onder gebruiksomstandigheden?

 20. t. botman zegt:

  15 januari 2010 om 14:58 | Permalink

  wij overwegen onze tl lampen te vervangen door led tl lampen. dehuidige lampen zijn allemaal 58 w.wij horen echter zoveel verschillende verhalen over licht opbrengst, branduren en kaliteit, dat we geen keuze durven maken.wie heeft het antwoord.

 21. Advies LED TL zegt:

  18 februari 2010 om 12:05 | Permalink

  Graag maken wij gebruik jullie allen te informeren over LED TL. De eerste generatie LED TL waren geen volwaardige vervangers voor traditionele TL, ondanks de vele beloftes. Dit had te maken met de type LED’s. Tegenwoordig zijn er tal van LED TL buizen op de markt, waarbij een groot onderling verschil is in techniek, constructie en kwaliteit.

  Testen hebben uitgewezen: 55% minder energieverbruik, 65% meer lichtopbrengst! Vraag naar de mogelijkheden.

 22. Ronald zegt:

  27 februari 2010 om 22:55 | Permalink

  Wij zijn aan het experimenteren geslagen. Om een goed beeld te krijgen moet je toch eerst de praktijk ervaren. We doen een pilot in een hal waar de verwachtingen van de klant qua verlichting niet al te hoog liggen!. Dit is een mooie positie om allerlei testen, metingen en gevoelen te toetsen.
  Het ziet er leuk uit, anders dan TL. De meetresultaten vwb de 3e harmonische moeten we nog even afwachten. Eigen metingen zeggen ons 75% minder energieverbruik, wel minder luxen gemeten… maar in ons geval voldoende.
  Voordelen vwb onderhoud: geen reflectoren,geen (HF)vsa etc. Scheelt tijd. Tevreden: ja

 23. RSC zegt:

  19 maart 2010 om 15:57 | Permalink

  Waarom zo moeilijk doen. Neem de Spaarbuis die past in het oude TL-armatuur. Je bespaart tot 50% tov TL-buis en maakt gebruik van beproefde T5-technologie. De aanschafkosten zijn laag (hooguit 17,50 euro). In afwachting van een LED-oplossing die nog geen kritiek krijgt is dit geen slecht alternatief.

 24. LEDJE zegt:

  16 mei 2010 om 19:10 | Permalink

  Lijk er welhaast op dat men nog goedkoper uit is als men gewone lampen koopt.
  Toch blijft het de toekomst.

 25. peter Steens zegt:

  8 augustus 2010 om 17:10 | Permalink

  Wij leveren TL LED buizen met meer dan 100 lumen per watt inclusief VDE certifikaat, pf 0,95 of hoger
  We lopen ook voor op eeg regelgeving

 26. lex zegt:

  14 augustus 2010 om 12:30 | Permalink

  We via deze site de leverancier van die interactieve buizen gevonden en een paar in onze serre geplaatst. Echt een uitvinding en werkt grandioos. We merken nu niet eens dat het avond wordt omdat deze buizen haast onmerkbaar meer licht gaan geven als het donker begint te worden.

 27. Hans de V zegt:

  1 september 2010 om 22:35 | Permalink

  Ik heb laatst LED TL buizen gekocht via LEDlamp Ze zijn wat frisser van kleur, maar ze bevallen prima en ik heb geen last van geflikker oid.

 28. Freek zegt:

  28 september 2010 om 13:48 | Permalink

  Scanton Parking+ levert de BB-Ledlightpipe voor parkeergarages.

  Deze ledverlichting wordt geheel cradle 2 cradle vervaardigd.

 29. Erik van Erne zegt:

  28 september 2010 om 14:19 | Permalink

  @Freek

  Dat Cradle to Cradle lijkt mij niet helemaal juist. Door wie is dat gecertificeerd?
  Overigens is het hier geen reclame forum. Link dus verwijderd.

 30. Meneer Van Dale zegt:

  5 oktober 2010 om 08:37 | Permalink

  “Ik zou ook graag een antwoordt op de vraag van Durk van de molen willen hebben”

  Mensen die antwoord met d-t schrijven moet toegang tot internet onzegd worden. Sukkels! Lozers!

 31. Erik van Erne zegt:

  5 oktober 2010 om 09:09 | Permalink

  @Meneer van Dale

  Ach iedereen maakt wel eens een typefoutje. Geen reden om dan gelijk te roepen: Sukkels! Lozers!

  Overigens klopt dit stukje tekst van u: “tot internet onzegd worden” niet helemaal. Heb er de van Dale even op nageslagen en ik denk dat u dit zou willen zeggen: tot internet ontzegd worden,

  Ontzeggen betekent ‘zeggen dat iemand iets (een eigenschap) niet heeft, iets bij hem niet erkennen’.

 32. Jopie zegt:

  23 november 2010 om 17:05 | Permalink

  Ik heb vogels nu branden er in mijn vogelhuis de gehele dag 5 tl lampen van 35 watt en 120 cm lang. Welke TL led buis kan ik het beste kopen.

 33. MO zegt:

  8 juni 2011 om 11:18 | Permalink

  wat is nou het verschil tussen tl en led wat is zuiniger wat is de besparing tussen ? kwh verbruik? het gaat om 5200lm 100stuks wat is nou echt besparend en zuiniger

 34. Freerk zegt:

  30 januari 2015 om 03:37 | Permalink

  Over een tijdje ga ik verhuizen en raak mijn tuin kwijt. Omdat ik van planten hou maak ik van de grootste slaapkamer een serre. Ik besef terdege dat het raam niet genoeg [dag] licht door laat.
  Kan ik mijn “gewone” TL buizen gebruiken voor de planten in een serre?
  Of moeten er anderen in de armaturen geplaatst worden. Het hoeven geen kweeklampen te zijn. Ik ga geen wiet kweken en het hoeft ook niet perse een oerwoud te worden. Wie geeft mij een simpel uitleg. Ik ben daarin totaal niet technisch.

 35. Cindy zegt:

  13 maart 2015 om 18:28 | Permalink

  De eerste generatie LED TL waren geen volwaardige vervangers voor traditionele TL, ondanks de vele beloftes. Dit had te maken met de type LED’s. Tegenwoordig zijn er tal van LED TL buizen op de markt, waarbij een groot onderling verschil is in techniek, constructie en kwaliteit.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (696)
 • Agenda (3.360)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (890)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (527)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.443)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.690)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (319)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (329)
 • Iets anders (418)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.723)
 • Licht (395)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (757)
 • MVO (113)
 • Natuur (788)
 • Nederland (40)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.662)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Duurzaamheid Ontwikkel Centrum DOC33 In Hoogeveen: Expertisecentrum En DOC DOET
 • Dag Van De Stilte: Stilte Verbindt Ons Met Elkaar, Met De Aarde, Met Onszelf 
 • AM Bestelauto Expo In Expo Haarlemmermeer: Veel Aandacht Voor Elektrische Bestelauto”s
 • Bluekens EV Eerste BYD Dealer in Nederland Voor BYD eVans En BYD eTrucks
 • Digitaal Magazine: Klimaatadaptief en Natuurinclusief Bouwen by Duurzaam Gebouwd
 • Webinar Werken Aan Een Duurzaam En Innovatief Zeeland
 • Kingdom of Bhutan: Sustainable, Happy And Carbon-Neutral? by DW Documentary
 • Prinses Beatrix Opent Prins Clausbrug In Dordrecht: Dordtse Nereïde by René van Zuuk
 • Schouders Onder Schoon: Hoe Ontstaat Zwerfafval En Hoe Pakken We Het Aan? by Rijkswaterstaat
 • The Problem With Solar Energy in Africa by Real Engineering
 • De Elektrische Volkswagen ID. 5 SUV Coupé En De Elektrische Volkswagen ID.5 GTX
 • MeeMetDeStroom Energietransite Vlaanderen Communicatiecampagne: Zuiniger, Slimmer, Groener
 • Orkney Balfour Ziekenhuis: Het Eerste Zero-Energie Ziekenhuis in Schotland
 • Zonnedak Century Aluminium Vlissingen Met 9.000 Zonnepanelen by Zeeuwind
 • Nederlanders Vinden Dat Regering Meer Moet Doen Aan Energietransitie by Windunie
 • The Rise Of Solar Power In The World: Faster Then Expected by CNBC
 • Kingdom of Bhutan: Only Country in the World That Does Not Kill The Planet by Innovative Techs
 • Gokken Met Miljarden Euro’s Voor Waterstof by Nieuwsuur
 • China’s Energy Crisis: Why Is China On The Edge Of The Abyss by Innovative Techs
 • Natuurlijk: Het Congres Voor Natuurinclusief Bouwen In Overijssel
 • Links

  Milieunet op..