google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

UN Climate Change Conference COP26 in Glasgow: Het Akkoord van Parijs – The Paris Agreement

Geschreven op 14-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 15 oktober 2021: Van 1 tot 12 november 2021 vindt de 26ste Conference of Parties (COP) van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) plaats in Glasgow.

Tijdens deze klimaattop proberen de deelnemende landen de afspraken uit het akkoord van Parijs verder uit te werken. Het “Paris Rulebook” (de implementatierichtlijnen) zal daarmee afgerond worden.

Veel klimaatregelen zijn gericht op het terugbrengen van broeikasgassen, zogenaamde mitigatie maatregelen. De gevolgen van klimaatverandering merken we op allerlei plaatsen in de natuur, in de stad en in de landbouw.

Het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden is daarmee ook een belangrijk aspect van het klimaatbeleid. Mitigatie en adaptatie worden nu vaak separaat aangepakt, terwijl een integrale benadering veel mogelijkheden biedt.

13 oktober 2021: Landen dienen (veel) te zwakke klimaatdoelen in voor de klimaattop COP26 in Glasgow. Nieuwe klimaatdoelen van landen leveren slechts een achtste op van de uitstootverlaging die nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Dat blijkt uit een doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Vóór de aanstaande klimaattop in Glasgow moesten landen ambitieuzere klimaatdoelen indienen om daarmee de kloof tussen de afspraken uit het Parijsakkoord en de werkelijke uitstoot van broeikasgassen te dichten.

De klimaattop begint op 1 november, maar de deadline voor het indienen van de nieuwe klimaatdoelen is al verstreken. Dus kan de balans al voor de klimaattop worden opgemaakt.

Het verschil met de oude doelen blijkt klein: de mondiale uitstoot van broeikasgassen zou in 2030 circa 4 miljard ton lager uitvallen dan volgens de oude doelen voor 2030, die al bestonden toen het Parijsakkoord werd getekend.

Om de opwarming tot 1,5 graden te beperken, zou die uitstoot in 2030 met 32 miljard ton omlaag moeten. “De ambitie zou dus acht keer zo groot moeten zijn”, zegt klimaatbeleidsanalist Michel den Elzen van het PBL. “Wat er nu op tafel ligt, is onvoldoende om Parijs te laten slagen.”

Er zijn grote verschillen tussen landen. Het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS zetten verhoudingsgewijs grote nieuwe stappen, net als de Europese Unie. Australië en Indonesië hebben gewoon hun oude klimaatdoel opnieuw ingediend. Dan zijn er nog landen als Rusland en India die zulke zwakke doelen stellen, dat die boven hun werkelijke uitstoottrend liggen. Het gevolg is dat ze geen klimaatbeleid hoeven te voeren om hun doelen te halen en dus ook geen uitstootverlaging realiseren.

Turkije en Saoedi-Arabië hebben geen emissiedoelen ingediend. Brazilië heeft wel een nationaal klimaatdoel, maar neemt daarbij 2005 als basisjaar. Brazilië heeft onlangs een nieuwe berekening gepresenteerd waaruit zou blijken dat de uitstoot in 2005 hoger was dan gedacht.

Dit betekent dat de Braziliaanse uitstoot in 2030 bij een gelijkblijvend reductiepercentage dus ook hoger kan uitpakken. “Creatief boekhouden om de inspanning zo klein mogelijk te houden komt bij meer landen voor”, aldus Den Elzen.

2 april 2020: De voor november geplande VN-klimaattop in de Schotse stad Glasgow wordt uitgesteld tot 1-12 november 2021. De top had een begin moeten zijn van een nieuwe fase in wereldwijde klimaatactie.

Het was de bedoeling om tijdens de klimaattop verdere afspraken te maken over de verdere invulling van afspraken die bij het klimaatakkoord in 2015 gemaakt waren. Met de huidige CO2-uitstoot is de wereld volgens experts op weg naar catastrofale temperatuurstijgingen.

De zogeheten COP26-top had het grootste diplomatieke evenement in de Britse geschiedenis moeten zijn, met 30.000 afgevaardigden vanuit de hele wereld.

15 december 2019: Ruim 40 uur later dan gepland na de tweede verlening was het dan toch tijd voor de slotvergadering van de langste klimaattop ooit COP25 en daar werd zowaar nog iets besloten.

De VN-klimaatconferentie COP25 is officieel tot een einde gekomen. Landen hebben toegezegd volgend jaar hun nationale klimaatdoelen zo veel mogelijk aan te scherpen.

Dat is het weinig opbeurende nieuws van COP25. Het belangrijke agendapunt van COP25 over de regels van het klimaatakkoord van Parijs is vakkundig doorgeschoven naar COP26 volgend jaar in Glasgow, Schotland.

Het heikele punt dit jaar was of oude uitstootrechten uit de tijd van het Kyoto-protocol uit 1997 geldig blijven. Dit klimaatakkoord liep al in 2012 af, maar werd toen verlengd tot 2020.

Landen als Brazilië en Rusland willen niet dat hun overtollige rechten vervallen, omdat ze deze willen kunnen verhandelen. Ook Australië verzet zich, omdat het grote aanbod van emissierechten de prijs laag houdt. Australië produceert veel steenkool en heeft daarom een economisch belang bij een lage koolstofprijs – waardoor ook de mondiale vraag naar steenkool hoog blijft.

14 december 2019: Zoals inmiddels bijna gebruikelijk is, is er geen akkoord bereikt tijdens de Klimaattop COP25 in Madrid die vrijdag officieel eindigde. Eveneens volgens goed gebruik tijd voor een verlenging. Er werd in de nacht van vrijdag op zaterdag door onderhandeld, maar ook dat mocht niet baten. De conclusie is simpel en schokkend gezien al het klimaatnieuws van de laatste tijd: geen klimaatakkoord van Madrid.

Je vraagt je dan ook af wie er in de wereld eigenlijk serieus bezig is met een echte oplossing voor het klimaatprobleem. De financiering van klimaatmaatregelen blijft een probleem evenals de handel in emissierechten. Laat staan dat er een akkoord in zicht is om de in Parijs afgesproken doelen aan te scherpen.

Die aanscherping staat in elke geval weer op de agenda van COP26 (26th annual Conference of the Parties),in het Schotse Glasgow, waar volgend jaar van 9 tot en met 20 november 2020 een nieuwe poging wordt ondernomen om wel tot bindende afspraken te komen.

In Glasgow worden maar liefst 30.000 onderhandelaars verwacht in de Scottish Event Campus (SEC). De kans dat die het allemaal eens worden lijkt mij klein.

Ik heb weleens het idee dat er gewoon teveel mensen betrokken zijn bij de onderhandelingen. En al die mensen willen hun punt maken. Dat lukt dus nooit.

En lukt het volgend jaar niet in Glasfow dan kan het natuurlijk altijd nog op COP27 van 8 tot en met 20 November 2021 op een nader te bepalen locatie. En voor we het weten zijn we in 2022 aanbeland bij COP28. En zo modderen we maar wat aan in de wereld. Van enige urgentie lijkt geen sprake, terwijl wetenschappers met het ene na het andere verontrustende rapport komen.

3 december 2019: Zo, de 25ste klimaattop is van start gegaan. Er doen maar liefst 25.000 mensen mee aan het jaarlijkse klimaatcircus dat steevast eindigt met een succes, een akkoord, een overeenkomst en natuurlijk heel veel afspraken.

Geweldig toch, zult u zeggen. Ja op papier lijkt het heel wat, alhoewel er nog steeds geen overeenstemming is over hoe we de doelstelling van The Paris Agreement gaan realiseren en vooral hoe we een en ander gaan financieren.

Op COP25 zal het vooral gaan over geld, Hoe gaat de wereld de zaken financieren. Zoals gebruikelijk zullen ook dit keer de arme landen naar de rijke landen wijzen en zullen rijkere landen vooral naar elkaar wijzen.

Delegaties uit maar liefst 196 landen komen in Madrid samen voor COP25, de 25e VN-klimaatconferentie. Dit jaar draait de top vooral om geld, aangezien moet worden uitgevochten hoe de geplande klimaatmaatregelen uitgevoerd en betaald gaan worden. Tijdens de klimaattop in Madrid onderhandelen de deelnemende landen over de financiering van de geplande klimaatmaatregelen.

Over ruim een jaar moet namelijk het klimaatakkoord van Parijs dat door bijna tweehonderd landen is ondertekend in werking treden. In december 2015 werd op de klimaattop COP21 van Parijs afgesproken dat de gemiddelde temperatuur op aarde met niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. Het ultieme streven is zelfs 1,5 graden. Om dit te kunnen realiseren, moet de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen flink worden teruggedrongen.

Alleen met drastische maatregelen zijn de doelstellingen van Parijs nog te halen, blijkt uit recent onderzoek van de Verenigde Naties. Met de plannen die er nu liggen, zal de aarde naar verwachting met maar liefst 3,2 graden opwarmen, in plaats van de afgesproken 2 of 1,5 graden.

1 november 2019: De Spaanse hoofdstad Madrid neemt de organisatie van de COP25-klimaattop in december over van het Chileense Santiago. De Verenigde Naties hebben dat vrijdag bevestigd, nadat Chili woensdag afzag van de organisatie van de COP25.

De klimaattop COP25 vindt plaats van 2 tot en met 13 december. Dit was ook de originele planning. Tijdens de klimaattop moeten wereldleiders samenkomen om te praten over het klimaatakkoord dat in 2015 werd gesloten. Tijdens de top moeten details over de praktische uitvoering van het akkoord worden besproken.

31 oktober 2019: De geplande klimaattop COP25 in Santiago, Chili gaat niet door. Chili ziet af van de organisatie van de VN-conferentie omtrent het klimaat (COP25) en de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC). Die beslissing komt er door het aanhoudend sociaal protest tegen de regering.

‘Het is een moeilijke beslissing en het bezorgt ons veel leed’, zei president Sebastian Piñera vanuit het presidentieel paleis. ‘Een president moet zijn bevolking boven alles zetten’, vindt hij. ‘We begrijpen het belang van APEC en COP voor Chili en de wereld, maar we hebben de beslissing genomen op basis van gezond verstand.’

Men is nu hard op zoek naar een land dat de organisatie van COP25 op zo’n korte termijn nog wil overnemen.

8 maart 2019: Zo, de data voor de volgende belangrijke klimaattop zijn bekend. Van 2 tot en met 13 December 2019 gaat het klimaatcircus COP25 plaatsvinden in Santiago in Chili.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat COP25 zou plaatsvinden in Brazilie, maar de nieuwe regering van Jair Bolsonaro zag dat niet zitten en trok zich terug.

16 december 2018: Het wordt de laatste jaren een goed gebruik bij de COP klimaattop om een verlenging nodig te hebben om tot een of ander akkoord te komen.

Ook dit jaar was er extra tijd nodig in Katowice in Polen. Zaterdag is er dan toch een akkoord gesloten over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs.

De Nederlandse delegatie en het kabinet zeggen tevreden te zijn met het resultaat.

De landen hebben in Polen met elkaar geprobeerd te omschrijven hoe de afspraken van het Akkoord van Parijs kunnen worden uitgevoerd. Het gaat onder meer over het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide en het helpen van arme landen bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering.

Er zijn afspraken gemaakt over de vijf jaarlijkse nationale klimaatplannen, over rapportages over uitstoot en de vermindering daarvan en ook over het meenemen van de uitkomsten van de Talanoa-dialoog in de verbeterde nationale klimaatplannen.

De afspraken, vastgelegd op 156 pagina’s, zijn “duizend kleine stapjes vooruit” waar mensen “trots” op kunnen zijn, zegt de voorzitter van de top, de Pool Michal Kurtyka. Het is niet gelukt om afspraken te maken over de internationale handel in emissierechten. Dat onderwerp wordt weer doorgeschoven naar COP25 in december 2019 of januari 2020 in Chili. En zo modderen we maar door. Van enige urgentie om de klimaatproblemen nu eens echt aan te gaan pakken, lijkt nog steeds geen sprake te zijn.

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, kijkt met een goed gevoel terug op de klimaattop. “Nu is het zaak dat iedereen die afspraken nakomt en invult met concrete maatregelen’’, aldus Wiebes.

18 november 2018: De COP 24 Klimaatconferentie van Katowice in 2018 is een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, die gehouden wordt in Katowice (Polen), van 3 tot 14 december 2018.

De conferentie is tevens de 24ste Conference of the Parties (COP24) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC ), de 14e sessie van de partners in het Kyoto-protocol (CMP 14), en de 2e sessie van de partners in uitvoering van het Akkoord van Parijs (CMA 3). De conferentie volgt op de Klimaatconferentie van Bonn 2017.

Men gaat vooral bekijken hoe de stand van zaken is met betrekking tot het klimaatakkoord van Parijs dat in 2015 werd gesloten. Verder verwacht ik er niet al te veel van. Er zal ongetwijfeld een slotverklaring komen waar iedereen weer ontzettend blij mee is.

Ondertussen gaat de CO2-uitstoot onverminderd door. Sterker nog de CO2 uitstoot stijgt weer fors. Zie: Globale CO2 Uitstoot Stijgt Voor Tweede Jaar Op Rij

18 november 2017: Delegaties uit bijna tweehonderd landen hebben in Bonn nieuwe afspraken gemaakt over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs, en de aanpak van klimaatverandering.

Er is onder andere afgesproken om de al eerder gemaakte afspraken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen nog eens tegen het licht te houden. Dat proces moet in 2018 van start gaan en krijgt de naam Talanoa-Dialoog. Verder is afgesproken dat er een gedetailleerd draaiboek voor het uitvoeren van het Akkoord van Parijs moet komen.

Er zijn nog steeds geen definitieve afspraken gemaakt over financiële steun aan ontwikkelingslanden die worstelen met de gevolgen van klimaatverandering. Rijke landen beloofden eerder dat ze jaarlijks miljarden ter beschikking gaan stellen, maar die toezegging moet nader worden uitgewerkt.

Kortom: iedereen gaat in een zeer rustig wandeltempo verder ondanks de toenemende problemen wereldwijd door klimaatverandering. Ook de alarmerende waarschuwingen van wetenschappers maken kennelijk totaal geen indruk. Volgend jaar in het Poolse Katowice kan men tijdens COP24 van maandag 3 tot en met vrijdag 14 december 2018 weer rustig verder praten. Ik heb niet de indruk dat men echt serieus werk wil maken van de aanpak van de klimaatproblemen. Zie ook: Startschot Voor Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen

Zoals gebruikelijk is de organisatie zelf weer uitermate tevreden over wat er allemaal ie bereikt en men spreekt uiteraard weer over een succes: “We are pleased to say COP23 has been a success. Over the past two weeks, the global community has embraced Fiji’s concept of a Grand Coalition for greater ambition. In Bonn, the support for climate action from countries, regions, cities, civil society, the private sector and ordinary men and women was clearly on display.

Together, we have done the job we came here to do, which is to advance the implementation guidelines of the Paris Agreement and prepare for more ambitious action in the Talanoa Dialogue of 2018. We brought our Fijian Bula Spirit to COP and it’s been wonderful how people responded. We want to warmly thank our hosts, the German Government and the UNFCCC, as well as the residents of Bonn. Below, we are pleased to outline some of the key achievements from COP23”.

2018 Talanoa Dialogue: After extensive consultations, the Fijian COP23 Presidency announced an inclusive and participatory process that allows countries, as well as non-state actors, to share stories and showcase best practices in order to urgently raise ambition – including pre-2020 action – in nationally determined contributions (NDCs). This is ultimately to enable Parties to collectively move closer to the more ambitious Paris Agreement goal of keeping the rise in global temperature to 1.5 degrees Celsius. See also: Online Platform for the Talanoa Dialogue Goes Live #Talanoa4Ambition

Launch of Ocean Pathway Partnership: The Fijian COP23 Presidency launched the Ocean Pathway Partnership to encourage the climate negotiations process to address the relationship between climate change and the ocean. In the true spirit of the Grand Coalition, the partnership will also consolidate existing work being done to create a coordinated effort among governments at all levels, existing ocean alliances and coalitions, civil society and the private sector to create a stronger link between climate action and a healthy ocean. The partnership will be co-chaired by Fiji and Sweden, who are joining forces again after leading the inaugural UN Ocean Conference in July.

Launch of InsuRelience Global Partnership: The German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ) contributed 110 million euros (US $125 million) to launch the InsuResilience Global Partnership for Climate and Disaster Risk Finance and Insurance Solutions to bring affordable insurance and other financial protection to millions of vulnerable people around the world. The contribution from BMZ follows a £30 million (US $39 million) commitment that was made by the Government of the United Kingdom in July.

Launch of the Fiji Clearing House for Risk Transfer: This new online resource will help connect vulnerable countries with the best available information on affordable insurance and solutions – tailored to their unique circumstances – that will allow them to better prepare for the risks posed by climate change.

Finalisation of the Gender Action Plan: Parties finalised the first-ever Gender Action Plan, which aims to increase the participation of women in all UNFCCC  processes. It also seeks to increase awareness of and support for the development and effective implementation of gender-responsive climate policy at all levels of government.

Finalisation of the Local Communities and Indigenous Peoples Platform: This platform will provide direct and comprehensive means to give a greater voice to indigenous people in the climate negotiations and allow them to share their traditional knowledge and best practices on reducing emissions, adapting to climate change and building resilience.

Historic Breakthrough in Agriculture: Parties reached a historic agreement on agriculture that will help countries develop and implement new strategies for adaptation and mitigation within the sector, to both reduce emissions as well as build resilience to the effects of climate change.

Adaptation Fund: The Adaptation Fund was replenished with a total of US $93.3 million, exceeding this year’s funding target by US $13 million. The Adaptation Fund has a track record of providing valuable resources to communities in developing countries for projects that help improve resilience to the effects of climate change. Projects may apply for funding to Adaptation Fund Board, which reviews applications through a transparent process. Parties also took the important next step to ensure that the Adaptation Fund shall serve the Paris Agreement.

America’s Pledge:  A delegation of sub-national leaders led by Gov. Jerry Brown of California and former New York City Mayor Michael Bloomberg presented a report on the ongoing efforts by American states, cities, businesses and civil society to uphold the emissions reduction target of the United States under the Paris Agreement.

Bonn-Fiji Commitment: Local and regional leaders gathered to officially adopt the Bonn-Fiji Commitment of Local and Regional Leaders to Deliver the Paris Agreement at All Levels, a pledge that signals their commitment to bring forward a critical shift in global development. The Bonn-Fiji Commitment highlights the pledge to raise collective ambition for climate action.

Launch of the NDC Regional Hub: The NDC Partnership is establishing a new regional hub to support the implementation of NDCs in the Pacific. The Regional Pacific NDC Hub will be based in Suva, Fiji, and will provide expertise for developing regional solutions to mitigate global warming and enhance efforts by Pacific islands to adapt to climate change.

Health Initiative for the Vulnerable: The World Health Organisation, in collaboration with the UNFCCC and the Fijian COP23 Presidency launched a special initiative to protect people living in Small Island Developing States from the health impacts of climate change. Its goal by 2030 is to triple the levels of international financial support to climate and health in Small Island Developing States.

First Open Dialogue between Parties and Non-Party Stakeholders: The Fijian COP23 Presidency presided over the first ever Open Dialogue between Parties and Non-Party Stakeholders (NPS) within the formal climate negotiations. Discussions were held surrounding two important topics. The first was how NPS can help Parties design and implement more ambitious NDCs and the second was how to better integrate NPS into the climate negotiations process. Based on the success of the dialogue, there was strong enthusiasm to continue similar discussions at future COP meetings.

Expert Dialogue on Loss and Damage: Provides important space to raise awareness about the vulnerability of small island states. It will explore options for mobilising expertise, technology and support for the victims of climate change.

28 september 2017: Zo, van 6 tot en met 17 november 2017 is het al weer tijd voor de volgende grote klimaatconferentie: COP23 in Bonn, Duitsland.

Zie ook: De Eerste Jonge Klimaatttop by De Jonge Klimaatbeweging in Rotterdam: De Jonge Klimaatagenda – Startschot Voor Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen

Fiji is presiding over COP23 in Bonn with the support of the government of Germany. COP23 will take place in Bonn, Germany, from 6-17 November.

1 juni 2017: De Amerikaanse president Donald Trump trekt Amerika terug uit het klimaatakkoord dat in 2015 door 195 landen werd ondertekend.

Zie: President Trump Pulls U.S. Out of Paris Climate Accord en China: Van Vieze, Vette, Vervuilende Economie Naar Koploper op Gebied van Duurzaamheid

Zo, het zit er weer op. De grote klimaattop in Marokko heeft weer weinig opgeleverd. De UN Climate Change Conferentie COP22 is afgesloten met een statement: De Marrakech Action Proclamation.

We, Heads of State, Government, and Delegations, gathered in Marrakech, on African soil, for the High-Level Segment of the 22nd Session of the Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change, the 12th Session of the Conference of the Parties serving as the Meeting of the Parties to the Kyoto Protocol, and the 1st Session of the Conference of the Parties serving as the Meeting of the Parties to the Paris Agreement, at the gracious invitation of His Majesty the King of Morocco, Mohammed VI, issue this proclamation to signal a shift towards a new era of implementation and action on climate and sustainable development.

Nou, klinkt dat mooi of niet? En wat staat er nu in? Helemaal niets nieuws. U kunt het zelf nog eens rustig nalezen (PDF).

cop21-label_reduit_transparent13 december 2015: Zo, het is gelukt. Alle 195 landen die deelnemen aan de klimaattop COP21 zijn akkoord met de definitieve versie van het akkoord: de Paris Agreement.

Het klimaatakkoord is inderdaad met gejuich ontvangen door de deelnemende landen. Iedereen is blij dat het eindelijk is gelukt om een bindend akkoord te sluiten. Het is de eerste keer dat het klimaatverdrag over de hele wereld zal gelden.

Ook vanuit de milieubeweging veel positieve reacties. Het is een historisch akkoord: “Dit is het einde van het fossiele tijdperk”.

Toch zijn er ook kritiekpunten. De reductie van emissies van de internationale luchtvaart en scheepvaart zijn uit de eerdere ontwerptekst zijn geschrapt. Belangrijk minpunt van het akkoord dat in 2020 ingaat, is volgens Milieudefensie dat resultaten pas in 2023 geëvalueerd worden, dat betekent dat ook dan pas de ambitie kan worden bijgesteld. Dat is echt veel te laat.

De belangrijkste afspraken in het Akkoord van Parijs zijn: De gemiddelde temperatuur op de aarde mag niet meer dan 2 graden Celcius stijgen. Landen proberen ernaar te streven de temperatuurstijging zelfs te limiteren tot maximaal 1,5 graden Celcius. Wetenschappers zijn het erover eens dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de klimaatsystemen op aarde ernstig verstoort.

De partijen zullen zo snel mogelijk hun best doen om de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen te verminderen in combinatie met de beschikbare techniek van dat moment. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillen tussen landen.

Er is extra inzet nodig om negatieve gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en de hoeveelheid broeikasgassen terug te brengen zonder dat dit de voedselproductie in gevaar brengt.

Alle partijen moeten financieel bijdragen aan het verlagen van de hoeveelheid broeikasgassen en onderzoek doen naar klimaatbestendige ontwikkelingen.

Voor de klimaatconferentie van 2025 moeten de partijen van de klimaatovereenkomst van Parijs zich samen ten doel stellen elk jaar minstens 100 miljard dollar (91 miljard euro) ter beschikking te stellen van armere landen die economisch moeite hebben de klimaatdoelstellingen te halen. Het geld zou vanaf 2020 beschikbaar moeten zijn, dan gaat treedt het nieuwe klimaatverdrag van Parijs in werking.

Het verdrag is juridisch bindend en de landen verplichten zich het na te leven. Het heeft een looptijd tot 2025. De deelnemers hebben ook afgesproken om elke vijf jaar opnieuw samen te komen. Op deze bijeenkomst wordt gecontroleerd of de getroffen maatregelen effectief zijn en of er aanscherpingen nodig zijn om de klimaatdoelen te behalen.

De hele tekst van de Paris Agreement kunt u hier (PDF) zelf nog even bekijken.

Het was een lange, hele lange weg om tot dit akkoord te komen, die in 1992 van start ging tijdens de Earth Summit in Rio de Janeiro. Daar werd het eerste klimaatverdrag gesloten met als doel het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering een halt toe te roepen. Het verdrag, dat door 196 landen werd goedgekeurd en bekrachtigd, trad in 1994 in werking.

Sinds dat eerste klimaatverdrag is er elk jaar een klimaattop gehouden, met vaak teleurstellende resultaten. In 1997 werd in Japan het  Kyoto-protocol opgesteld met als belangrijkste kenmerk dat landen om hun klimaatdoelstellingen te halen niet zelf moeten realiseren maar ook een deel daarvan in het buitenland mogen realiseren. Het begin van de emissiehandel.

In 2009 was het de bedoeling om in Kopenhagen een nieuw klimaatverdrag te sluiten met juridisch bindende afspraken. Dat verdrag kwam er niet omdat meerdere grote landen zich niet wilden vastleggen op het verminderen van hun CO2-uitstoot. Wel werd afgesproken dat de aarde met niet meer dan 2 graden mag opwarmen.

In 2011 in het Zuid-Afrikaanse Durban kwam men niet verder dan de afspraak dat de deelnemende landen (de partijen) in 2015 tot een bindend akkoord zouden komen. En in Lima in Peru werd afgesproken dat alle landen voor maart 2015 moesten aangeven met hoeveel ze hun uitstoot gaan reduceren. Het besluit om één gezamenlijk reductie doel los te laten en over te gaan op nationale doelen voor de reductie.

Nu, in 2015, is er dan eindelijk het eerste wereldwijde, bindende klimaatverdrag dat door alle 195 erkende landen in de wereld is ondertekend. De Paris Agreement kunnen we terecht een historisch klimaatverdrag noemen. Het einde van het fossiele tijdperk.

Landen in de wereld

Zie ook: Geelen Counterflow tekent de “The Paris Pledge For Action”

12 december: Onderhandelaars op de klimaattop in Parijs hebben zaterdagochtend om 11:30 uur een definitieve versie van het akkoord gepresenteerd aan de delegaties van 196 deelnemende landen. Zij stemmen later op de dag om 17.45 uur over dit akkoord.

11 december: Zo, de laatste dag van de klimaattop COP21 heeft geen akkoord opgeleverd, dus volgt er volgens goed gebruik een verlenging met een dag om toch nog een akkoord te sluiten.

De onderhandelingen gaan zoals altijd stroef, maar alles en iedereen is optimistisch. Dus het zit er dik in dag er morgen, 12 december, een akkoord wordt gesloten en als het echt nodig is, kan men natuurlijk een tweede verlenging met een dag instellen.

Het feit dat er een akkoord wordt gesloten, is op zich geen nieuws. Dat voorspelde ik al voor de klimaattop begon. Dat het een historisch akkoord wordt, stond ook al vast, want slechtere resultaten dan tijdens de vorige klimaattops zijn niet langer acceptabel.

Dat het akkoord als een enorm succes zal worden gepresenteerd, stond wat mij betreft ook al vast voor men aan de onderhandelingen was begonnen. Dat is bij elke klimaattop of andere top standaard het geval. En er zal vast nog wel iemand roepen dat het unprecedented is.

Maar wat een klimaatakkoord echt tot een succes maakt, is de inhoud van het akkoord en ik ben er nog niet zo zeker van dat we daar allemaal van gaan juichen, zoals Louis van Gaal dat eens aangaf. Juichen over een klimaatakkoord, wat zou dat mooi zijn.

1 december 2015: Nou, ik moet in elk geval zeggen: de klimaattop COP21 in Parijs gaat voortvarend van start met tal van mooie initiatieven. De grote UN Climate Change Conferentie ging van start met een message from HRH The Prince of Wales en UN Secretary-General’s Ban Ki-moon lanceerde zijn Climate Resilience Initiative en kwam ook nog met een mooie speech: “Climate change does not respect national borders

Prime Minister Narendra Modi van India lanceerde de International Solar Energy Alliance en President Barack Obama lanceerde Mission Innovation met steun van miljardair Bill Gates, die de Breakthrough Energy Coalition bekend maakte.

Onze eigen Minister-President Mark Rutte mocht ook even zijn zegje doen en ik kan nou niet direct zeggen dat ik er heel erg van onder de indruk ben.

Verder waren er nog wat mooie initiatieven om kwestbare landen te helpen. De Wereldbank kwam met een nieuw $500 million initiative en het GEF kwam met een $248 million pledge.

Nederland kon natuurlijk niet achterblijven en ondertekende het Fossil Fuel Subsidy Reform Communiqué en kwam met 2 miljoen euro steun voor het vaststellen van een wereldwijde prijs voor CO-2 uitstoot door de Carbon Pricing Leadership Coalition. Zie ook: It’s Time to Put A #PriceOnCarbon Mooi succesje voor Nederland: Rotterdam heeft de C40 Cities Award gewonnen.

Nog een mooi initiatief was de Lima-Paris Action Agenda die oproept om de ontbossing te stoppen en meer bossen te realiseren. Virtueel kan dat nu al via het project 1 Heart 1 Tree van Naziha Mestaoui.

Zie ook: Declaration on the occasion to launch the international solar alliance – UN Secretary-General Ban Ki-moon at the launch of the International Solar Alliance – International Agency for Solar Policy & Application (InSPA)

1 november 2015: Zo, we zijn inmiddels weer een jaartje verder en er is nog steeds geen akkoord. Uiteraard is iedereen weer heel optimistisch over de uitkomsten van de volgende grote, superbelangrijke Climate Change Conference: COP 21 van 30 november tot en met 11 december 2015 in Parijs.

Doel van de conferentie is een nieuw klimaatakkoord te bereiken. Dat moet in 2020 ingaan, wanneer het huidige verdrag, het Kyoto-protocol, afloopt.

Het is alweer de éénentwintigste keer dat vertegenwoordigers van de Verenigde Naties samen komen om over klimaatproblematiek te praten. De eerste officiële ontmoeting van de Conference of Parties (COP), het belangrijkste besluitvormende orgaan, was in 1995, in Berlijn.

Slechts één keer werd er een klimaatverdrag gesloten. Dat was in Kyoto, in 1997. Het Kyoto Protocol is het enige bindende klimaatverdrag dat ooit werd afgesloten op wereldwijde basis, alhoewel niet alle landen in de wereld het verdrag hebben ondertekend, laat staan hebben uitgevoerd.

In 2005 trad het verdrag in werking, en in 2012 had het moeten aflopen. Maar de afspraak werd in 2011 tijdens COP 17 verlengd tot 2017 en tijdens COP18 voor een tweede keer verlengd tot 2020.

Verder heeft men besloten dat alle landen uiterlijk in 2015 -dan zijn we alweer bij COP21- een deal gaan sluiten die hen verplicht om in 2020 de emissies drastisch terug te brengen. Logisch dus dat men voor de zekerheid het Kyoto protocol tot eind 2020 heeft verlengd, want je weet het maar nooit: gaat dat wel lukken tijdens COP 21 in 2015? Er is dan altijd nog wat ruimte voor nog wat uitstel tot COP 22 in 2016, COP23 in 2017, COP 24 in 2018 en COP 25 in 2019. Ruim op tijd nog om zo tegen COP 26 in 2020 eens echt in actie te komen.

Zie ook: The Climate Miles: Van 1 t/m 29 November 2015 van Utrecht naar de Klimaattop in Parijs –  Nieuw TV-programma Mijlpalen voor Parijs: Van 1 t/m 28 November 2015 op NPO 2 – Nederland haalt Kyoto doelstellingen – De Klimaatparade op 29 november 2015 Start bij het Museumplein in Amsterdam – Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten – De Klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samson: Vermindering Broeikasgassen 95% in 2050

Wat aanraders voor de mensen die zich nergens zorgen over maken: Facing the FloodsA Sea ChangeThe Antarctica Challenge –  Global Warming Leonardo Dicaprio The Burning SeasonThe Bottom LineFRESHCrude: The Real Price of OilTHE SHIFTThe Fuel FilmDIRT!Plastic Planet The Age of Stupid – HOMEAn Inconvenient TruthBattle for TerraOne Peace at a TimeThe Steam ExperimentGarbage Dreams and The ZaballeenThe Alberta Tar Sands: H2OilRunning The Sahara

COP 2014 december 2014: Zo, de klimaattop COP 20 in Lima is weer voorbij en hoewel men zoals gebruikelijk bij de start zeer positief was, is het eindresultaat, eveneens zoals gebruikelijk, teleurstellend.

Maar eveneens zoals gebruikelijk is er toch een mooi resultaat behaald.

Men heeft er toch een moeizaam besluit uitgeperst: men heeft besloten dat  men volgend jaar in Parijs tijdens COP 21 iets gaat besluiten. Mooi toch!

cop 1926 november 2013; Zo, COP 19 in Warschauw, Polen is weer achter de rug en het resultaat is weer bedroevend.

Men heeft de bakens uitgezet voor de verdere onderhandeling van een globaal akkoord in 2015 in Parijs.

De 19e klimaatconferentie van de Partijen van het VN-Klimaatverdrag (COP 19) in Warschau heeft op zaterdag 25 november geleid tot een aantal beslissingen.

Die besluiten zetten de bakens uit voor een route die moet worden gevolgd om tot een mondiaal akkoord te komen tijdens COP 21 in Parijs in 2015.

En een route die moet leiden tot een vooruitgang op het vlak van de financiële ondersteuning van de internationale strijd tegen de klimaatverandering.

Deze beslissingen zijn uiteindelijk genomen na een finale marathonzitting van meer dan 24 uur, waarbij alle betrokken partijen compromissen hebben moeten sluiten.

Tja zo gaat dat nu eenmaal bij onderhandelingen.

Deze beslissingen nemen niet weg dat er nog veel werk moet worden gedaan om tot een akkoord in 2015 te komen.

Maar ze laten wel toe om het onderhandelingsproces op de rails te houden en schetsen het kader van het werk voor de komende twee jaar.

En dat er nog veel, heel veel werk moet worden verzet, moge duidelijk zijn.

COP 1813 december 2012: Na twee weken onderhandelen tijdens COP 18 in Dohar, Qatar is het resultaat weer onbevredigend.

Er zijn geen, vertraagde, of late resultaten geboekt.

Na intensief onderhandelen kwamen er toch nog een aantal beslissingen, die de naam Doha Climate Gateway meekregen.

Zo werd besloten het Kyoto Protocol opnieuw te verlengen met een tweede termijn tot 2020. Ook werd een eerste werkprogramma opgesteld en zijn er afspraken gemaakt over klimaatfinanciering.

Dat verlengen blijkt een geweldige truc te zijn om de zaken telkens maar weer vooruit te schuiven.

COP17

11 december 2011: Nou men is er toch nog in geslaagd om een akkoord te bereiken. Uiteraard noemt iedereen het weer een succes, een doorbraak maar de werkelijkheid is wat mij betreft toch minder succesvol.

Wat is er besloten? In feite een soort uitstel, een verlenging van het Kyoto Protocol van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2017. Verder heeft men besloten dat alle landen uiterlijk in 2015 -dan zijn we alweer bij COP21- een deal gaan sluiten die hen verplicht om in 2020 de emissies drastisch terug te brengen. Logisch dus dat men voor de zekerheid het Kyoto protocol tot eind 2017 heeft verlengd, want je weet het maar nooit: gaat dat wel lukken in 2015? Er is dan altijd nog wat ruimte voor nog wat uitstel tot COP22 in 2016 of COP23 in 2017. Ruim op tijd nog om zo tegen 2020 eens echt in actie te komen.

The 2012 UN Climate Change Conference, COP 18/CMP 8 (the 18th Conference of Parties to the UNFCCC, plus the 8th session of the Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to the Kyoto Protocol), will take place in Qatar from 26 November to 7 December 2012. The Republic of Korea will host a ministerial meeting to prepare for COP 18/CMP 8. Such ministerial meetings are a tradition in the UNFCCC negotiations and are instrumental in clarifying, at a high-level, central issues in the weeks before a COP.

Met de CO2-uitstoot gaat het ondertussen totaal de verkeerde kant uit. In plaats van minder uit te stoten, ging de wereldwijde CO2-uitstoot met maar liefst 5,9% omhoog in 2010. Als we dat even vergelijken met 3% verhoging van de CO2-uitstoot in de periode 2000-2010 en de 1% hogere CO2 uitstoot in de jaren negentig dan is de trend gelijk helemaal duidelijk.

Verder werd er besloten om een Green Climate Fund op te zetten (dacht dat dat in Cancun ook als was besloten, net zoals in Copenhagen) en mooier kan het haast niet: men gaat een werkplan voor volgend jaar opstellen. Briljant, wekt de indruk of men tot nu toe nooit een werkplan had voor een kalenderjaar. Men deed natuurlijk gewoon maar wat. Hoe dan ook in 2012 zullen er wederom tal van klimaattops gaan plaatsvinden met steevast hele volksstammen mensen die voor zo’n klimaattop de hele wereld over reizen en net zoals in alle voorgaande jaren zal elke top zo goed als zeker worden afgesloten met een nietszeggend akkoord dat ongetwijfeld de classificatie doorbraak of succes zal krijgen.

Bangkok Climate Change Talks 2011: Weinig to Niets Bereikt – Voorbereidende Klimaattop Bonn Levert Weer Weinig Resultaat Op

“The United Nations Climate Change Conference, Durban 2011, delivered a breakthrough on the international community’s response to climate change. In the second largest meeting of its kind, the negotiations advanced, in a balanced fashion, the implementation of the Convention and the Kyoto Protocol, the Bali Action Plan, and the Cancun Agreements. The outcomes included a decision by Parties to adopt a universal legal agreement on climate change as soon as possible, and no later than 2015. The President of COP17/CMP7 Maite Nkoana-Mashabane said: “What we have achieved in Durban will play a central role in saving tomorrow, today.”  Source: UNFCCC

10 december 2011: Zo, de grote internationale klimaattop is eigenlijk alweer voorbij zonder enig resultaat. Voldoende reden om er toch nog een dagje extra aan vast te plakken want je weet maar nooit of er dan wel een bindend akkoord kan worden gesloten. Tuurlijk is er wel een conceptakkoord maar zoals te verwachten was, is er sprake van grote onenigheid. In het conceptakkoord van Durban staat dat afspraken over CO2-reductie pas na 2020 van kracht worden en niet wettelijk bindend zijn. Een eis van de VS, China en India.

Een coalitie van de EU en meer dan 70 ontwikkelingslanden en eilandstaten eisen dat er uiterlijk in 2015 bindende afspraken worden gemaakt, die uiterlijk in 2020 ingaan. Gastland Zuid-Afrika gaat nog een poging doen en komt vandaag met een nieuwe ontwerptekst. Of die veel kans op succes heeft, valt te betwijfelen aangezien zowel de EU en als de arme landen al hebben gezegd dat ze liever geen akkoord hebben dan een slap akkoord. Overigens is de website van Cop17 in Durban al uit de lucht: This Account Has Been Suspended

En zo modderen de internationale klimaatonderhandelaars maar door. Jaar in jaar uit wordt er massaal vergaderd op vele klimaattops en elk jaar in december uiteraard de super klimaattop COP nummertje zoveel. Ik schreef het al eerder en helaas blijkt het realiteit. Op z’n vroegst in 2012 tijdens COP 18-CMP 8 van 26 november tot en met 7 december 2012 in Qatar komt er echt een deal als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch? Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is. Het wordt hoog tijd voor Kyosei. Zie ook: Momentum For Change

Mocht het ook tijdens COP19 niet lukken om tot een bindend akkoord te komen als opvolger van het Kyoto Akkoord dan is er altijd nog tijd genoeg om in 2013 door te blijven praten. Ook in 2013 staan er weer verschillende fantastische klimaattops op het programma, die steevast succesvol worden afgesloten. Althans volgens de persberichten die na afloop worden verspreid. En ook in 2013 is er weer een superklimaattop ergens in Oost-Europa: COP19-CMP9.

En ooit gaat het natuurlijk wel lukken. Als de klimaatramp zichtbaarder en zichtbaarder wordt en de klimaatschade van jaar tot jaar toeneemt. Wie weet wanneer de regeringsleiders gaan inzien dat het echt de verkeerde kant opgaat, maag het zeggen. Kan natuurlijk net zo goed pas in 2014 worden voor er een akkoord komt tijdens COP20-CMP10. Kwam bij de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) nog een documentje (PDF) tegen waarin eigenlijk al duidelijk staat aangegeven dat we voorlopig nog niet klaar zijn met een echt bindend akkoord. Kom zelfs al deadlines tegen die tijdens COp21-CMP11 moeten worden gehaald en dan zitten we al in 2015.

10 oktober 2011: Mooi hoor. Alweer een grote klimaatconferentie achter de rug en het goede nieuwe -en dat is er altijd- is dat er samengevat in twee woorden sprake is van Good Progress. Blijf het geweldig vinden hoe UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres er elke keer weer een mooi verhaal van weet te maken.

Uiteraard is er naast de goede vooruitgang ook nog het een en ander dat minder goed gaat. Dat is de politieke wil om er echt iets van te maken in Durban. Er staat nu van alles op papier maar het gaat om de politieke wil en daar heb ik zo mijn twijfels over, zoals ik al eerder heb aangegeven. We wachten de ontwikkelingen maar even af. Van 28 november tot en met 9 december 2011 in Durban, Zuid Afrika. Op 10 december weten we of er inderdaad sprake zal zijn van Good Progress.

2 oktober 2011. De laatste van de drie grote voorbereidende klimaattops voor de echt grote klimaatconferentie in Durban, Zuid Afrika is gisteren van start gegaan in Panama. Daar gaan de deelnemers onder de bezielende leiding van UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres tot en met vrijdag 7 oktober weer met elkaar in gesprek om eindelijk eens tot afspraken te komen.

Ben nu al weer heel benieuwd wat daar weer zal worden bereikt of juist niet wordt bereikt. De kans op dat laatste lijkt mij groter dan ooit. Iedereen is druk bezig met het redden van het financiële systeem, omvallende landen, die mogelijk veel omvallende banken tot gevolg zal hebben. Dat moet uiteraard worden voorkomen. Miljarden genoeg.

Voor het aanpakken van de klimaatproblemen blijft het nog steeds een zoektocht naar geld. In Amerika heeft Barack Obama al aangekondigd in te gaan zetten op natural gas, clean coal en een grote pijpleiding van de Alberta Tar Sands naar Texas. Tegelijk roept hij zo af en toe nog iets over echt schone energie, maar daar volop voor gaan, zit er niet in.

COP17 van 28 november tot en met 9 december 2011 in Durban, Zuid Afrika zal een moeilijke conferentie worden, zoals ik al eerder schreef. COP 16 in Cancun is uitgeroepen tot een succes, omdat er weer een vage overeenkomst werd gesloten met niet bindende voorwaardenen. Naar verwachting wordt in december 2011 tijdens COP17 UN Climate Change Conference in Durban weer geen bindend klimaatakoord gesloten, maar ook die bijeenkomst wordt vast een succes.

Pas in 2012 tijdens COP18 ergens in Azië komt er wellicht echt een deal als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch? Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is. Het wordt hoog tijd voor Kyosei. Mocht het ook in 2012 niet lukken dan wordt er ongetwijfeld besloten om de o, zo succesvolle reeks COP UN Conferences on Climate Change in 2013 en volgende jaren te vervolgen met COP19, COP20 en ga zo maar door.

18 juni 2011: Zo ook de tweede voorbereidende top voor de echte klimaattop In Durban is weer voorbij. Een week of twee praten In Bonn heeft zoals te verwachten was weinig tot niets opgeleverd. Tuurlijk was er weer een mooie afsluitende persconferentie waar UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres weer even in omslachtige en vage bewoordingen uitleg geeft over wat er bereikt is en vooral wat er niet is bereikt.

In oktober gaat het klimaatcircus verder met alweer een klimaattop als laatste voorbereiding op de grote klimaatconferentie in Durban, Zuid Afrika in december.

Update 18 juni 2011: Zo, het is weer voorbij. Een week of twee praten heeft zoals te verwachten was weinig tot niets opgeleverd.

Tuurlijk was er weer een mooie afsluitende persconferentie waar UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres weer even in omslachtige en vage bewoordingen uitleg geeft over wat er bereikt is en vooral wat er niet is bereikt.

18 april 2011: Zo, de eerste voorbereidende klimaattop voor de grote klimaatconferentie in Durban, Zuid Afrika, later dit jaar in december, zit er weer op. In Bangkok, Thailand werd weer veel gesproken, vergaderd en volgens goed gebruik, uitermate weinig bereikt. Zie Bangkok Climate Change Talks 2011: Weinig to Niets Bereikt In juni staat alweer een grote klimaattop op het programma in Bonn. Zie: COP17: Voorbereidende Klimaattop Bonn van Start

COP16 Cancun Mexico 201012 december 2010: Zoals te verwachten was is iedereen weer ontzettend positief over het bereikte resultaat in Cancun. De Cancun Agreements worden door tal van partijen gezien als een ware doorbraak met betekenisvolle besluiten.

De klimaatconferentie in Cancun is afgesloten met betekenisvolle besluiten. Alle  landen hebben bevestigd dat de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging de twee graden niet mag overstijgen. De CO-2 reductiecijfers van Kopenhagen zijn in Cancun verankerd; het klimaatfonds komt er en er is overeenstemming over maatregelen om ontbossing een halt toe te roepen.

“De uitkomst van de klimaatconferentie in Cancun is positief en realistisch. Het illustreert dat een realistische stap voor stap inzet effectief kan zijn om ambitieuze doelen dichter bij te brengen”, verklaart staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) na afloop van de conferentie. Atsma is ook ingenomen met het feit dat het Fast Start Finance initiatief door alle partijen in Cancun is omarmd. Atsma: “De actieve en sturende inbreng van Nederland wordt internationaal gewaardeerd. De website, waar donorlanden verantwoorden wat zij bijdragen en ontvangende landen zullen aangeven hoe het geld wordt besteed, draagt bij aan herstel van vertrouwen en bevordert transparantie over het wereldwijde klimaatbeleid. Het heeft zeker geholpen om te komen tot de oprichting van het klimaatfonds.”

Het is mede dankzij constructief, transparant en doortastend leiderschap van de Mexicaanse voorzitter dat in Cancun 194 landen tot een gebalanceerd pakket van afspraken zijn gekomen. “Om wereldwijde, complexe problemen als klimaatverandering het hoofd te bieden, is een wereldwijde inzet voorwaarde. Het vraagt ook bereidheid van partijen om bruggen te slaan. Waardering heb ik voor de wijze waarop Mexico en de EU de Verenigde Staten en Japan over de streep hebben getrokken.”, aldus Atsma.

Voor een adequate aanpak van klimaatverandering is nog veel werk te verzetten. Het klimaatfonds moet handen en voeten krijgen; de betrokkenheid van het bedrijfsleven is nog een serieus aandachtspunt. Staatssecretaris Atsma: “Het kan altijd beter, perfecter. Maar betekenisvolle stapjes zijn gezet in de goede richting. Er ligt nog een lange weg voor ons. Dat doet niets af aan het feit dat Cancun vertrouwenwekkend en bemoedigend is voor de onderhandelingen op weg naar de conferentie volgend jaar in Zuid-Afrika. Tegelijkertijd is er volop werk aan de winkel voor alle partijen om de nu gemaakte afspraken te realiseren. Bron: Rijksoverheid

Zie ook: UN officials hail climate change deal reached at Cancún conference: the “Cancún Agreements – REDD: Climate conference COP16 ends with deforestation agreementTodd Stern on the Cancun Agreement: “Puts the world forward on a more hopeful path towards a sustainable future”‘Cancún: the building blocks have been laid’

11 december 2010: De afspraken van Cancun. De onderhandelingen op de VN-klimaattop hebben zaterdag geleid tot een aantal bescheiden afspraken. Alle landen, behalve Bolivia, stemden in. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste onderwerpen waarover de meer dan 190 landen het eens zijn geworden.

De tekst dringt aan op “diep snijden” in de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de opwarming van de aarde. Op die manier moet worden voorkomen dat de aarde de komende jaren meer dan 2 graden Celsius warmer wordt dan voor het industriële tijdperk. Ook wordt onderzocht of een maximale stijging van 1,5 graad uitvoerbaar is.

Men eist dat rijke landen hun uitstoot met 25 tot 40 procent verminderen in 2020 ten opzichte van 1990. Deze afspraak is gemaakt in een werkgroep over het Kyotoprotocol en geldt dus niet voor de Verenigde Staten. De tekst biedt ruimte voor een onderzoek naar marktmechanismen die arme landen kunnen helpen hun uitstoot te verminderen. De voorstellen die daaruit komen zullen op de volgende klimaattop in 2011 in Zuid-Afrika worden besproken.

Er wordt een nieuw internationaal orgaan (het Groene Klimaat Fonds) opgericht, dat geld van rijke landen doorspeelt aan arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. De Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan hebben daarvoor toegezegd tot en met 2012 jaarlijks 30 miljard dollar ter beschikking te stellen. Dat bedrag zal tot 2020 oplopen tot 100 miljard dollar per jaar. Daarmee zijn de toezeggingen van de klimaattop in Kopenhagen vorig jaar nu officieel vastgelegd. De Wereldbank zal de interim-beheerder worden van het Groene Klimaat Fonds, voor een periode van drie jaar. Er komt een raad van bestuur van 24 leden, die het Groene Klimaat Fonds gaat leiden. Daarin zijn afgevaardigden van rijke en arme landen gelijk vertegenwoordigd en mogen ook eilandstaten, die het water letterlijk aan de lippen staat, meepraten.

Er komt een Klimaat Technologie Centum en Netwerk om te helpen bij het verspreiden van de kennis en technologie die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan en om landen aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. De tekst ondersteunt de inspanningen om het verwoesten van bossen tegen te gaan, een belangrijke oorzaak van klimaatverandering omdat bossen veel broeikasgassen opnemen. Vraagt de ontwikkelingslanden plannen te maken. De tekst gaat niet in op de rol van de markt bij het tegengaan van ontbossing. Roept alle landen op de rechten van de inheemse bevolking te respecteren. Roept rijke landen op nieuwe onderhandelingen aan te gaan over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen onder het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt, ,,om te voorkomen dat er een gat ontstaat” tussen de periodes waarvoor afspraken gelden.

Vooralsnog zijn landen niet verplicht hun doelstellingen voor na 2012 vast te leggen onder het Kyotoprotocol. Vooral Japan is tegenstander van een tweede termijn. Dat komt omdat aan China geen eisen worden gesteld en omdat de Verenigde Staten het protocol niet hebben geratificeerd. Japan wil een akkoord waar ook deze twee grote vervuilers onder vallen.

10 december 2010: Zo, de grote Klimaatconferentie in Cancun zit er al weer bijna op. Naar schatting 15.000 mensen -wat doen die toch allemaal?- hebben in Cancun met elkaar gesproken en zoals al lang geleden werd aangegeven: zonder noemenswaardig besluit. Naar verwachting zal de Cancun COP16 Climate Conference nog wel officieel worden afgesloten met één of ander zwak politiek statement. Wat we nu ook al weten, is dat men nu al verwacht dat het er bij de volgende klimaatconferentie in 2011 ook niet echt van gaat komen.

COP17COP17 in Durban, Zuid Afrika zal ook een moeilijke conferentie worden en ik schreef het al eerder: COP 16 in Cancun zal ongetwijfeld uitgeroepen worden tot een succes, omdat er weer een vage overeenkmst wordt gesloten met niet bindende voorwaarden. In 2011 gaat het circus met tal van voorbereidende kleinere klimaatconferenties gewoon door en eind 2011 wordt tijdens COP17 weer geen bindend klimaatakoord gesloten, maar ook die bijeenkomst wordt vast een succes. Zoals ik al eerder schreef: Pas in 2011 COP17 in Zuid-Afrika of 2012 COP18 ergens in Azië komt er echt een deal als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch? Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is. Het wordt hoog tijd voor Kyosei.

COP16 Cancun Mexico 20102 december 2010: With a general consensus that Cancun cannot deliver a binding, all-inclusive agreement, the parties attending the annual climate change summit are now focusing on certain smaller topics. Two days into the conference, there is general optimism that Cancun can deliver on three topics that have been in the air for a while now: adaptation, REDD, and technology transfer.

WikiLeaks cablegate reveal how US manipulated the Copenhagen Climate Accord WikiLeaks Cablegate: EU and US try to outwit poor countries on climate

“No one can afford to stay in inaction and it is very clear that the countries are actually willing to engage to reach something here in Cancun,” said Christiana Figueres, UNFCCC executive secretary.

30 november 2010: Addressing the media on the opening day of the United Nations Climate Change Conference, Christiana Figueres said that Cancun can launch a new era in the pace of global action on climate change, where each year brings increasingly effective answers to keep humanity on track to a safer future. Cancun will not solve everything, she said, but Cancun needs to keep ambition very much alive and will be successful if Parties compromise.

23 september 2010: A group of organisations are teaming up to launch the first World Climate Summit, which will run in parallel to the UNFCCC COP 16 in Mexico this December.

First World Climate Summit: The Business Conference during UNFCCC COP16 Cancun, MexicoUnited Nations Convention on Biological Diversity: Nagoya Biodiversity Conference COP10The Rio Conventions’ Ecosystems and Climate Change PavilionClimate Change Wave of Action: Time to Sow the SeedClimate Change Wake-Up Call: Our Climate is Changing by Oxfam AmericaClimate Change: Innovative Solutions from Thailand by Oxfam Climate Fund1 Minute to Save the World Competition: Submit Your 1 Minute Film on Climate Change NowPrins van Oranje en Prinses Máxima bij AFC Conference: It’s Down 2 EarthClimate Art: 350 EARTH A Movement Visible from Outer SpaceUNEP Presenting The Polar Explorer Movie at COP16 Climate Conference in Cancun, MexicoOfficial COP16 Trailer COP16: Climate Change Performence Index 2011 by German Watch

20 september 2010: Zo, alweer een waarschuwing dat we niet al teveel moeten verwachten van de volgende Klimaattop in Cancaun. De Mexicaanse klimaatambassadeur Luis Alfonso de Alba doet er alles aan om de verwachtingen over cancun Climate Conference COP16 van 29 november tot en met 10 december 2010, te temperen. Maar hoe lang gaat het dan duren voordat dat verdrag er wel is? “Sommige landen denken volgend jaar in Zuid-Afrika tijdens COP17”, zegt Eliot Diringer, vice-voorzitter voor internationale strategie van het Pew Centre on Global Climate Change. “Wij denken dat het veel langer gaat duren. In het algemeen is er meer gevoel voor pragmatisme bij de onderhandelingen en een erkenning van het feit dat we dit jaar geen bindend verdrag zullen krijgen.”

Als ik het zo allemaal hoor, is de conclusie duidelijk: COP 16 in Cancum zal ongetwijfeld uitgeroepen worden tot een succes, omdat er weer een vage overeenkmst wordt gesloten met niet bindende voorwaarden. In 2011 gaat het circus met tal van voorbereidende kleinere klimaatconferenties gewoon door en eind 2011 wordt tijdens COP17 weer geen bindend klimaatakoord gesloten, maar ook die bijeenkomst wordt vast een succes. Zoals ik al eerder schreef: Pas in 2011 COP17 in Zuid-Afrika of 2012 COP18 ergens in Azië komt er echt een deal als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch? Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is. Het wordt hoog tijd voor Kyosei.

Wat aanraders voor de mensen die zich nergens zorgen over maken: Facing the FloodsA Sea ChangeThe Antarctica Challenge –  Global Warming Leonardo Dicaprio The Burning SeasonThe Bottom LineFRESHCrude: The Real Price of OilTHE SHIFTThe Fuel FilmDIRT!Plastic Planet The Age of Stupid – HOMEAn Inconvenient TruthBattle for TerraOne Peace at a TimeThe Steam ExperimentGarbage Dreams and The ZaballeenThe Alberta Tar Sands: H2OilRunning The Sahara

Ongetwijfeld gaan we ook dit jaar weer tal van mooie acties krijgen, die de wereldleiders moeten oproepen om nu toch eens echt besluiten te nemen. Climate Change Actions: Seal the DealHopenhagenTckTckTckClimate Action Communication WaveBe that ChangeJust ListenYou Turn the Earth – Raise Your VoiceBeat the Heat NowEarth HourVote Earth Earth Song BAD2009Save the RainforrestUN REDDNature + People = Solution350.orgCOP15

7 september 2010: Tja, heeft het eigenlijk nog wel zin om in december de zoveelste grote klimaatconferentie te houden? De de kans dat er in Cancun tijdens COP16 een klimaatakkoord wordt gesloten iwordt seteds kleiner, nu steeds meer rijke landen hun toezeggingen voor een klimaatfonds voor de arme landen niet nakomen.

Finance is a key issue for rebuilding trust among developing and developed countries.The two-day informal Geneva Dialogue on Climate Finance held late last week focused on sources of long-term climate finance, particularly the role of public and private funds. The developing world is concerned about the increased emphasis by industrialised countries on private sources and markets for climate funds. There is hesitation on the part of the rich countries to commit public funds on account of global financial crisis and the ensuing austerity cuts. Environment minister Jairam Ramesh, who attended the meeting, cautioned industrialised countries not to walk away from their commitment because of the current financial crisis. According to Mr Ramesh, the Geneva meeting was “not a productive event” as there was “a conscious effort by developed countries to underplay finance and overplay the role of markets in climate finance.” Industrialised countries are going back on their funding commitments made in Copenhagen. The developed countries had pledged to provide $30 billion as fast-track finance between 2010 and 2012 for poor developing countries. This was supposed to be new and additional funds. In the Copenhagen Accord, the industrialised countries had pledged to mobilise $100 billion every year by 2020 to help fund climate change action in developing countries. This money was to be raised from a “wide variety of sources, public and private, bilateral and multilateral, including alternative sources of funding.” Read more at The Economic Times India

Ik schreef het al eerder: het huidige Kyoto Akkoord loopt tot 2012, dus niets aan de hand. Zit er dik in dat er pas echt een nieuw klimaatakkoord komt en het zal mij niet verbazen als het raamwerk tijdens COP17 in 2011 in Zuid-Afrika voor elkaar komt, zodat er tijdens COP18 in 2012 ergens in Azië eindelijk een nieuw akkoord kan worden gesloten: Het Kyosei Akkoord

10 augustus 2010: Nou, dit lijkt mij duidelijk. Ban Ki-moon de Secretaris Generaal van de United Nations heeft er weinig tot geen vertrouwen in dat er in december in Cancun een nieuw, bindend klimaatverdrag wordt gesloten. Hij heeft zelfs het idee dat het beter zou zijn om kleine stapjes te zetten. Vreemd aangezien overal in de wereld de alarmbellen steeds nadrukkelijker gaan luiden en de gevolgen van het veranderende klimaat dagelijks in het nieuws zijn.

Ban Ki-moon, the United Nations secretary general, said Monday that he doubted that member states would reach a new global climate change agreement in December at a conference in Mexico. A better approach might consist of small steps in separate fields that built toward wider consensus rather than aiming for one sweeping pact. Read more at New York Times

7 augustus 2010: Zo, er is weer een voorbereidende Klimaattop geweest en er is een kleine vooruitgang geboekt, aldus Christiana Figueres, de nieuwe UNFCCC Executive Secretary. Zie: Voorbereidende Klimaattop Bonn weer voorbij met kleine vooruitgang

12 juni 2010: Ongelofelijk maar waar. De vergadering in Bonn is afgesloten met een succes. Er is vooruitgang geboekt, aldus Yvo de Boer in zijn laatste persconferentie.

31 mei: Zo, de zoveelste klimaattop is van start gegaan in Bonn om ervoor te zorgen dat er in Cancun een akkoord komt. Tot en met 11 juni zijn er weer massa’s mensen bijeen. Eerlijk gezegd verwacht ik er niet al te veel van. Kan het alleen maar meevallen.

21 april 2010: Slechts nieuws voor de komende klimaatonderhandelingen in Cancun, Mexico. De grootste vervuilers zijn druk in de weer om de klimaatdoelen naar beneden bij te stellen. Ook in Nederland gaan stemmen op om de klimaatdoelen terug te schroeven naar Europees niveau.

The biggest polluting nations are downplaying goals for climate-change talks in December after failing last year to agree on a global treaty, the top U.S. climate negotiator said. Representatives from countries emitting the most greenhouse gases agree it’s important not to let “expectations far outstrip what can be done” at UN-led talks in Cancun, Mexico, Todd Stern, President Barack Obama’s climate negotiator, said yesterday. Bron: BusinessweekPolluting Nations Downplay Goals for Cancun Climate Conference

Four major developing countries meeting in South Africa on Sunday April 25 called for a global, legally binding agreement on climate change to be finalised by next year at the latest. Environment ministers from Brazil, South Africa, India and China met in Cape Town to discuss on how to speed up a process of finalising a global agreement that would require rich nations to cut carbon emissions and reduce global warming. “Ministers felt that a legally binding outcome should be concluded at Cancun, Mexico in 2010, or at the latest in South Africa by 2011,” ministers from the developing world’s powerhouses said in a joint statement, referring to United Nations climate talks. Bron: Yahoo News

Zie ook: Een beetje dom: VVD Amsterdam wil de CO2-uitstoot niet teveel verminderenKlimaatnieuws: CO2-concentratie bereikt nieuw record in maart 2010Wat is er toch met 350 aan de hand ?Climate talks timeline: From 350 to Kyoto to Copenhagen and beyond

12 april: Zo de klimaatvergadering in Bonn zit er weer op en zoals te verwachten was, zonder echt resultaat. Wel heeft men besloten nog eens wat extra te gaan vergaderen. De volgende meeting zal ergens tussen 31 mei en 9 juni 2010 gaan plaatsvinden. Voor de zekerheid heeft men afgesproken nog twee keer te gaan vergaderen voor het alweer tijd is voor de echt grote klimaatconferentie COP16 in Cancun Mexico. Nadere informatie over deze drie extra klimaatvergaderingen volgt. Verder en dat lijkt mij een grap, heeft men afgesproken dat er vaart moet worden gemaakt, want er is haast geboden. Klinkt mooi voor de buitenwereld, maar eigenlijk weten we nu al dat Cancun slechts de zoveelste tussenstop wordt naar een nieuw klimaat akkoord, als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch?

9 april 2010: Na de mislukte klimaattop in Kopenhagen worden de onderhandelingen vanaf vandaag voortgezet in het Duitse Bonn. Delegaties uit 170 landen vergaderen drie dagen lang over hoe het verder moet met de internationale onderhandelingen over het klimaat in aanloop naar de volgende VN-klimaattop in het Mexicaanse Cancun in december

The eleventh session of the Ad Hoc Working Group on Further Commitments for Annex I Parties under the Kyoto Protocol (AWG-KP 11); The ninth session of the Ad Hoc Working Group on Long-term Cooperative Action under the Convention (AWG-LCA 9). Friday, 9 April to Sunday, 11 April 2010. UN FCCC

27 maart 2010: Ongelofelijk maar waar. De zoveelste klimaattop in  Mexico (COP16) moet nog plaatsvinden en iedereen heeft het al over de daaropvolgende top. VN-klimaatchef Yvo de Boer gaat ervan uit dat pas op de klimaattop in Zuid-Afrika, eind 2011, een nieuw klimaatverdrag kan worden gesloten.

16 maart 2010: Zo, we zijn weer een paar maanden verder. Tal van landen, inclusief China, India, de USA, Europa hebben laten weten het schamele akkoord van Kopenhagen te gaan ondertekenen. Ondertussen gaat het klimaatoverleg verder, inclusief Climategate, is dat een lastig verhaal, maar tot mijn stomme verbazing heeft Europa de hoop op bindend klimaatakkoord in 2010 in Mexico nu al opgegeven. De Europese ministers van Milieu zijn het op 15 maart in Brussel eens geworden over een tweesporenstrategie om de onderhandelingen over een internationaal klimaatakkoord nieuw leven in te blazen. Na de mislukking van Kopenhagen eind vorig jaar nemen de klimaatonderhandelaars in november van dit jaar de draad weer op in Cancun. Ze kunnen een stap vooruit zetten, om dan misschien op de volgende conferentie COP17 in 2011 in Zuid-Afrika tot een akkoord te komen. Enerzijds stellen de Europeanen een mogelijke voortzetting van de engagementen in het kader van het protocol van Kyoto in het vooruitzicht om de armste landen gerust te stellen. Tegelijkertijd willen ze met sleutelspelers als de VS en China verdere afspraken maken over een globaal bindend akkoord.

cop15-copenhagen.bmp20 december 2009: Nou, er is dan toch sprake van een officieel Copenhagen Accord. Ongelofelijk maar waar. Hoe een volkomen mislukte klimaattop toch nog succesvol wordt afgesloten. Waarmee dan zult u zeggen? Met een niet bindend klimaatakkoord en het uitspreken van de intentie om volgend jaar december in Mexico wel een bindend akkoord te sluiten. Dat is het. Gisteren nog even naar de persconferentie geluisterd met meneer Ban Ki-moon en tot mijn verbazing alleen maar een volkomen onzinnige uitleg over het feit dat het complex is, dat de tijd te kort was (men is al jaren in overleg) en dat het er gewoon niet in zat, maar dat de conferentie toch een succes was omdat er is overlegd, omdat er is gesproken, omdat er toch vooruitgang is geboekt en als uitsmijter had Ban Ki-moon nog de mooie opmerking dat hij nu al optimistisch is over het resultaat van de volgende Top klimaatconferentie COP16.

Verschillende regeringsleiders met President Barack Obama voorop zien het niet bindende akkoord zelfs als een doorbraak zonder echt duidelijk te maken wat er dan doorbroken is. In elk geval niet het IK-denken. Het klimaat en de klimaatverandering gaat ons allemaal aan. Er zijn geen grenzen. De problemen zijn alleen op te lossen als belangrijke spelers in het klimaatdebat over het IK-denken heen stappen en over de eigen economische belangen heen durven te stappen. Het wordt hoog tijd voor een andere manier van denken, even anders tegen de zaken aankijken kan geen kwaad. De G-77 is duidelijk: het slechtst denkbare akkoord: The Worst Development in Climate Change and History. Lijkt mij duidelijk. Lichtpuntje is dat er in 2010 verder wordt onderhandeld. Verwacht in december 2010 een soort of deal. Pas in 2011 COP17 of 2012 COP18 komt er echt een deal waar de wereld iets aan heeft. Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is.

19 december 2009: Zoals eigenlijk wel te verwachten was is er in de laatste nacht nog een New Copenhagen Deal gesloten.  Geen deal om over naar huis te schrijven en zeker geen deal waar ook maar iemand trots op kan zijn. Opvallend ook de zeer afwachtende rol van de EU in de laatste nacht. President Barack Obama kwam, maar los van een enorme CO2-uitstoot bracht hij helemaal niets mee. Via een aantal kleine mini-tops kwam er dan toch nog een vaag akkoord uit met niets nieuws. Geen bindende afspraken, de bekende reductietragets voor de USA, China, EU, Japan en nog wat landen en geld voor de armere landen. Voor de komende drie jaar $30 miljoen en voor de langere termijn $100 miljoen.

COP16Tuurlijk is er ook nog afgesproken om verder te praten, te onderhandelen en in januari moeten de landen hun targets bekend gaan maken. Men bedoelt januari 2010, maar dat wordt vast en zeker een jaartje later. We hebben toch tijd genoeg. Echt grote klimaatrampen zijn er nog niet, dus waarom enige haast maken.

Al Gore riep deze week niet voor niets op om de volgende  Climate Top die gepland staat voor december 2010 in Mexico, te verschuiven naar juli.  Voor alle zekerheid is deze week ook alvast bedacht dat een COP17 in 2011 in Zuid-Afrika een goed plan is en COP18 staat in 2012 op de agenda ergens in Azië.

Mexico 2010Dat was het, daar zijn die vele tienduizenden mensen in Kopenhagen mee bezig geweest. Ongelofelijk en een regelrechte minachting van de wereldbevolking, die massaal opriep om een Real Deal te sluiten. Nooit eerder in de geschiedenis hebben zich zoveel mensen uitgesproken via heel veel wereldwijde acties.

Of de Seal the Deal campagne echt effect zal hebben, vroeg ik mij al eerder af en nu weten we dus dat al die acties niet genoeg zijn geweest om in Kopenhagen een echt bindend akkoord te sluiten.  Zie ook: United Nations Seal the Deal: partnership stichting MilieunetSeal The Deal: New video Secretary General Ban Ki-moon visit to the ArcticSeal the Deal Video

Climate Change Actions: Seal the DealHopenhagenTckTckTckClimate Action Communication WaveBe that ChangeJust ListenYou Turn the Earth – Raise Your VoiceBeat the Heat NowEarth HourVote Earth Earth Song BAD2009Save the RainforrestUN REDDNature + People = Solution350.orgCOP15

17 december 2009: Nou het gaat echt geweldig slecht met de onderhandelingen. Yvo de Boer noemde het een “Unexpected stop” in negotiations. Afwachten maar weer wat de laatste twee dagen gaat opleveren.

14 december 2009: Zo, de media staan er bol van, de klimaattop in Kopenhagen gaat de laatste beslissende week in. Ministers en regeringsleiders vliegen af en aan en er zijn wat extra treinen ingezet om alles en iedereen op de plaats van bestemming te krijgen. De voorbereidende climatetops,  subtops, minitops, financial tops, food tops en al die andere top ontmoetingen hebben helaas nog niet heel veel resultaat opgeleverd.

Het ene land c.q deel van de wereld vindt dat het andere land c.q. deel van de wereld het probleem moet oplossen en andersom. Want er is geld nodig, veel geld om de problemen echt aan te pakken en dat weet u, geld is altijd Hét Probleem, tenzij er natuurlijk sprake is van een ramp of een crisis. Dan is er geld genoeg. De reddingsactie van het financiële systeem heeft tot nu toe bij benadering het slordige bedrag van 10.000 miljard euro gekos

119 Reacties

 1. Geert zegt:

  10 december 2015 om 10:10 | Permalink

  Bond Beter Leefmilieu: ‘Paris Outcome’-tekst – bijna een nieuw klimaatakkoord

  Woensdagmiddag ging er op de klimaatonderhandelingen in Parijs een nieuwe voorlopige tekst met de titel ‘Paris Outcome’ rond. De hele nacht van woensdag op donderdag bleven de landen de tekst bediscussiëren, want vrijdag moet er een definitief akkoord zijn. De druk om uit Parijs te vertrekken met een akkoord is voor velen groot en dat is positief. Maar ook gevaarlijk. Want er zijn nog veel belangrijke thema’s onopgelost en die kunnen een belangrijk verschil maken.

  1) En de vliegtuigen en schepen? Het gaat op de onderhandelingen vaak over ‘bunkers’. Dat is de uitstoot van vliegtuigen en schepen. Eerst stond die in de tekst, maar nu is het uit de Paris Outcome tekst verdwenen. Onder meer de EU en Zwitserland zijn voorstander om dit toch in het akkoord te zetten. China en VS zijn tegen. Deze blinde vlek is problematisch omdat een aanzienlijk deel van de uitstoot over de hele wereld zo buiten schot blijft. En alles wijst erop dat er snel meer en meer uitstoot van vliegtuigen en schepen zal komen.

  2) 1,5°C of 2°C? Gaan de landen hun best doen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximum 1,5°C of tot maximum 2°C, of iets daartussenin? Daarover zijn ze het nog niet eens. Om het doel van maximum 1,5 tot 2°C opwarming te halen, stelt het akkoord dat de broeikasgasuitstoot tegen 2050 met een bepaald percentage moet dalen ten opzichte van 2010. Enerzijds is het goed dat zo ver vooruitgekeken wordt. Anderzijds zweeft het percentage nog tussen 40 en 95 procent. En 40 dan wel 95 procent maakt een groot verschil in de inspanningen die de landen moeten leveren. Ook is het jammer dat de tekst vaag blijft over hoe hard de landen hun best moeten doen om dat percentage te halen (“Parties aim to”). Het zou beter zijn als ze zouden afspreken dat ze echt verplicht zijn om het tegen 2050 halen.

  3) Meteen of met uitstel? De naam die de ‘Paris Outcome’-tekst uiteindelijk krijgt, bijvoorbeeld “verdrag”, “protocol” of “agreement” is minder van belang om te weten of het akkoord wettelijk bindend zal zijn. Want volgens internationaal recht is een tekst waarover landen het eens zijn bindend, behalve als ze iets anders overeenkomen. Veel belangrijker is de uitwerking van opvolgingsprocedures: transparantie, op tijd en juist verslag uitbrengen, grondig nazicht en een ambitiemechanisme (zie verder), enzovoort. Het is best dat die in het akkoord in detail worden beschreven om ook wettelijk bindend te zijn. Maar landen die liever niet te veel worden gecontroleerd, proberen de uitwerking van die procedures uit het eigenlijke akkoord te tillen en naar een aparte beslissing van de Conference of the Parties (COP) te verwijzen. Daarin kunnen zaken eenvoudiger veranderd of op de lange baan geschoven worden. Veel landen geven ook aan dat beslissingen van die Conference of the Parties niet echt bindend voor hen zijn.

  4) Verhoogd ambitiemechanisme. De landen moeten voor 2020 nieuwe nationale plannen opstellen waarin ze beloven de uitstoot verder terug te dringen dan dat ze dat nu van plan zijn. Want zelfs als ze de huidige plannen netjes uitvoeren, dreigt de aarde nog altijd met 3°C of meer op te warmen. Maar de landen zijn het er in de ‘Paris Outcome’-tekst nog niet over eens dat ze verplicht meer inspanningen moeten beloven tegenover hun vorige klimaatplan. Nog een discussiepunt: de mate waarin het ambitieniveau verschilt tussen de industrielanden en de ontwikkelingslanden. De landen vergaderen vanaf nu de klok rond. Het Parijse voorzitterschap wil de tekst van het akkoord absoluut donderdagavond afronden, zodat het nog vertaald kan worden en nagekeken door juristen van de Verenigde Naties.

 2. Eduard zegt:

  10 december 2015 om 11:33 | Permalink

  Milieudefensie: Optimisme over aanstaand klimaatakkoord ongegrond

  Milieudefensie deelt het optimisme over de nieuwe verdragstekst, die vanmiddag op de klimaattop is gepresenteerd, niet. Ondanks de hoge inzet van met name ontwikkelingslanden en een soepel verlopend proces onder voorzitterschap van Frankrijk, ligt er nog steeds een tekst op tafel die verre van ambitieus is.

  Op de belangrijkste thema’s zoals de doelstelling voor opwarming van de aarde (1,5 of 2 graden), financiering en het onderscheid tussen de verantwoordelijkheid van arme en rijke landen is er sinds afgelopen zaterdag geen wezenlijke vooruitgang geboekt. Ook zijn er geen heldere uitspraken over het verhogen van de ambities voor CO2-reductie en klimaatfinanciering terwijl nu al duidelijk is dat de inzet van alle landen bij elkaar opgeteld onvoldoende is om klimaatverandering te stoppen.

  Donald Pols, directeur Milieudefensie: “Ontwikkelde landen zoals Nederland tonen niet hun verantwoordelijkheid om daden te verbinden aan hun mooie woorden. En dat terwijl zij hun rijkdom te danken hebben aan het opstoken van de fossiele brandstoffen die nú klimaatverandering veroorzaken. Met dit verdrag slaan we de weg in van 3 of meer graden opwarming van de aarde. Dat is desastreus, niet alleen voor ontwikkelingslanden maar ook voor ons”.

  Uit de tekst die nu op tafel ligt blijkt dat er nog geen consensus is over veel belangrijke onderwerpen en er de komende dagen nog keihard onderhandeld moet worden om tot een verdrag te komen. Donald Pols: “De effectiviteit van het het klimaatverdrag staat onder druk omdat het gebaseerd is op vrijwillige maatregelen en beloftes die pas na 2020 beoordeeld zullen worden. Terwijl nu al duidelijk is dat wat op tafel ligt niet genoeg is om klimaatverandering te stoppen. Landen kunnen zo concrete acties om klimaatverandering te stoppen ver voor zich uit zullen schuiven. Willen we rampen voorkomen, dan moeten we zorgen dat we binnen de 1,5 graad opwarming blijven.”

  Milieudefensie roept de onderhandelaars op om de ambitie te verhogen en te garanderen dat er straks een klimaatakkoord ligt dat ons op een pad zet om klimaatverandering onder de 1,5 graden te houden én een akkoord dat de lasten eerlijk verdeelt over de verschillende landen. Donald Pols: “Voor Nederland betekent een eerlijk klimaatverdrag dat wij razendsnel moeten stoppen met fossiele brandstoffen en armere landen moeten helpen hetzelfde te doen. Wij, burgers die zich zorgen maken over klimaatverandering, moeten met zijn allen in actie komen om onze overheden en bedrijven te dwingen de maatregelen te nemen die nodig zijn. Zoals het stoppen met gaswinning en het sluiten van kolencentrales. Eind van deze week komen daarom tienduizenden activisten – waaronder honderden Nederlanders, samen in de straten van Parijs om een duidelijke boodschap te geven aan de wereldleiders: “als onze regering klimaatverandering niet kunnen stoppen, dan doen we het zelf wel!”.

 3. Erik van Erne zegt:

  11 december 2015 om 14:57 | Permalink

  Milieudefensie ziet dat er vooruitgang is geboekt in het proces en dat het aantal opties tussen haken flink is teruggebracht. Ook positief is dat er een verwijzing naar een doelstelling van 1,5 graad is opgenomen, al is dat wel vaag geformuleerd. Ook het heikele punt van klimaatfinanciering is nu zo breed geformuleerd dat hier waarschijnlijk nog de hele nacht over onderhandeld gaat worden. Milieudefensie maakt zich ernstig zorgen over het feit dat pas in 2020 een eerste stap gezet gaan worden in het verhogen van de ambitie om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen terwijl nu al duidelijk is dat de

 4. Erik van Erne zegt:

  12 december 2015 om 13:09 | Permalink

  Onderhandelaars klimaattop COP21 presenteren definitief akkoord

  Onderhandelaars op de klimaattop in Parijs hebben zaterdagochtend om 11:30 uur een definitieve versie van het akkoord gepresenteerd aan de delegaties van 196 deelnemende landen. Zij stemmen later op de dag om 17.45 uur over dit akkoord.

  De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de conferentie voorzit, sprak tegen de vertegenwoordigers zaterdag in Parijs van een “historische tekst”. “Hier ligt een historisch akkoord. De wereld wil vrij kunnen ademen en rekent op u allen”, zei Fabius, waarmee hij de deelnemende landen aanspoorde in te stemmen met het akkoord. Als alle landen instemmen met het akkoord, ligt er een wereldwijd klimaatverdrag waarmee vrijwel alle landen zich verplichten de klimaatproblematiek aan te pakken en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

  Hoofdlijn van het akkoord is de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 2 graden Celcius. Volgens Fabius bevat het akkoord richtlijnen waardoor de temperatuur op aarde met maximaal 1,5 graad stijgt.

 5. Erik van Erne zegt:

  6 juni 2017 om 13:41 | Permalink

  President Trump Pulls U.S. Out of Paris Climate Accord

 6. Erik van Erne zegt:

  25 juni 2017 om 15:35 | Permalink

  Beijing and Brussels are the new global climate leaders by WEF

 7. Erik van Erne zegt:

  28 juni 2017 om 18:50 | Permalink

  30 US cities are planing to run entirely on renewable energy within 20 years by WEF

 8. Erik van Erne zegt:

  12 juli 2017 om 00:15 | Permalink

  France is banning all new oil and gas exploration by WEF

 9. Erik van Erne zegt:

  12 juli 2017 om 00:22 | Permalink

  China or US as Climate Leader by WEF

 10. Erik van Erne zegt:

  12 juli 2017 om 18:43 | Permalink

  Isolating Trump, 19 G20 members say Paris climate deal “irreversible”

  US president left in cold as other nations unite in support of climate accord. Nineteen members of the G20 group of leading industrialised and emerging economies underscored their commitment to the Paris Climate Agreement, leaving the United States isolated.

 11. Erik van Erne zegt:

  18 juli 2017 om 20:23 | Permalink

  Google, Facebook and Amazon are standing up to Donald Trump by WEF

 12. Erik van Erne zegt:

  10 oktober 2017 om 14:34 | Permalink

  New Dutch Government plans to ban new petrol and diesel cars by 2030 in the Netherlands

  The new Dutch government presented its detailed plan for the coming years and it includes making all new cars emission-free by 2030 – virtually banning petrol- and diesel-powered cars in favor of battery-powered vehicles.

 13. Erik van Erne zegt:

  13 oktober 2017 om 14:25 | Permalink

  Sustainable Innovation Forum 2017 alongside COP23 in Bonn

  The largest business-focused event held during the annual Conference of Parties (COP), the Sustainable Innovation Forum 2017 heads to Bonn, Germany – the home of the UNFCCC.

  Now in its 8th year, the event will gather 600+ of the most influential national and local policy makers, UN agencies, business leaders, investors and international NGOs to meet, share knowledge and lead by example towards the full achievement of the Paris Agreement’s ambitious climate goals.

 14. Erik van Erne zegt:

  13 oktober 2017 om 14:30 | Permalink

  Paris plans to ban all petrol and diesel fuelled cars by 2030

  The Paris City Hall announced on Thursday that it plans to introduce a petrol and diesel phase-out plan in Paris by 2030, as a way to tackle significantly high levels of air pollution.

  Through the statement, Paris City Hall said that France has already set a target to ban the sale of new diesel cars by 2040, and this required phase-out plans in large cities.

 15. Erik van Erne zegt:

  27 april 2018 om 15:10 | Permalink

  West-Europese landen roepen op tot ambitieuze klimaatagenda

  De klimaatministers en hun vertegenwoordigers van Frankrijk, Nederland, Zweden, Finland, Portugal, Duitsland en Luxemburg willen dat het Europese klimaatbeleid ‘Paris Proof’ wordt. Deze landen, vandaag bijeengekomen in Parijs, vinden het noodzakelijk dat in alle landen, en in het bijzonder in de Europese Unie, een ambitieuze langetermijnstrategie voor het klimaat wordt opgesteld en uitgevoerd, in lijn met de doelstellingen met de Overeenkomst van Parijs.

  Uit de alarmerende wetenschappelijke analyse van klimaatverandering blijkt dat meer actie door alle landen dringend nodig is om de doelen van de Overeenkomst van Parijs te halen. Het komende IPCC-rapport over temperatuurstijging tot 1,5 graad Celsius, zal dit onderschrijven. De groep landen vindt dat de Europese Unie haar leiderschap op het gebied van klimaat moet tonen door alle partijen te mobiliseren in de strijd tegen klimaatverandering.

  De Europese Raad van regeringsleiders heeft op 22 maart de Europese Commissie opgeroepen om uiterlijk in het eerste kwartaal van 2019 een langetermijnstrategie te presenteren. De Europese Commissie, vandaag ook aanwezig in Parijs, heeft een voorstel voor een dergelijke strategie toegezegd.

  De verantwoordelijke bestuurders en vertegenwoordigers van Frankrijk (Brune Poirson), Nederland (Marcel Beukeboom, klimaatgezant), Zweden (Eva Svedling) Finland (Kimmo Tiilikainen), Portugal (Jose Mendes), Duitsland (Karsten Sach) en Luxemburg (André Weitenhaupt) vragen de Commissie te overwegen om het ambitieniveau in de Europese Unie te verhogen, met tussenliggende doelen. Het einddoel is een klimaatneutrale samenleving, in lijn met de Overeenkomst van Parijs. De landen committeren zich aan een aanpak hiervoor in hun eigen land, in alle sectoren.

  Marcel Beukeboom, klimaatgezant: ,,Nederland wil vooroplopen bij de aanpak van het klimaatprobleem en zoekt daarbij nauwe samenwerking met andere lidstaten, op zoek naar mogelijkheden voor meer ambitieuze aanpak in Europa. Nederland heeft een nationaal klimaatdoel van 49% CO2-reductie in 2030 en zoekt kansen om het EU-doel te verhogen tot 55%.”

 16. Erik van Erne zegt:

  7 december 2018 om 15:09 | Permalink

  VN: Kloof Uitstoot Broeikasgassen En Doelen Klimaatakkoord Van Parijs Groter Dan Ooit

  De kloof tussen de uitstoot van broeikasgassen en de doelstellingen in het klimaatakkoord van Parijs lijkt groter dan ooit, laat het Milieubureau van de VN weten.

  In het klimaatverdrag is beschreven dat de temperatuurstijging beperkt moet blijven tussen 1,5 en 2 graden Celsius. Maar volgens de VN wordt er in 2030 tussen de 13 en 15 miljard ton te veel uitgestoten om dit doel te kunnen bereiken.

  In het rapport van de VN worden de doelstellingen van het klimaatakkoord jaarlijks getoetst aan wat er daadwerkelijk gebeurt. Volgens de VN moeten landen hun inzet verdrievoudigen.

  Eerder deze maand bleek al dat de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer in 2017 een recordhoogte heeft bereikt. De hoge concentratie kan volgens de VN ertoe leiden dat de zeespiegel verder stijgt en de temperatuur wereldwijd verder oploopt.

 17. Erik van Erne zegt:

  29 december 2018 om 17:42 | Permalink

  Alleen Marokko en Gambia Voldoen Aan Klimaatakkoord Van Parijs

  Bij het doorrekenen van beleidsvoornemens van overheden blijken alleen Marokko en Gambia te voldoen aan de voorwaarden van het Klimaatakkoord van Parijs. Hierbij zou de opwarming van de aarde beperkt blijven tot 1,5 graad Celsius. Dit blijkt uit een december update van de Climate Action Tracker (CAT).

  De onafhankelijke onderzoeksinstelling rekent programma’s van overheden door op de gevolgen van uitstoot van CO2. Hieruit blijkt dat bij verreweg de meeste landen de ‘Parijs’ doelstellingen fors worden overschreden. Bij de huidige voornemens becijfert het CAT dat de aarde de komende 80 jaar tussen de 2,5 en 4,4 graden gaat opwarmen ten opzichte van het pre-industrialisatie tijdperk. Ook de EU doet het niet echt goed.

  The Climate Action Tracker (CAT) is an independent scientific analysis produced by three research organisations tracking climate action since 2009. We track progress towards the globally agreed aim of holding warming well below 2°C, and pursuing efforts to limit warming to 1.5°C.

  CAT quantifies and evaluates climate change mitigation commitments, and assesses, whether countries are on track to meeting those. It then aggregates country action to the global level, determining likely temperature increase by the end of the century. CAT also develops sectoral analysis to illustrate required pathways for meeting the global temperature goals.

 18. Erik van Erne zegt:

  22 januari 2021 om 14:34 | Permalink

 19. Erik van Erne zegt:

  18 oktober 2021 om 14:51 | Permalink

  WEO Week: Hopes for COP26 and beyond

  Following the release of World Energy Outlook-2021, the IEA is hosting a series of live-streamed discussions on different aspects of the analysis, one each day at 2pm CEST through the week beginning 18 October.

  This session will discuss prospects for COP26 and beyond. What are the impacts of recent pledges on global emissions and the energy system? How can we raise ambition to keep the 1.5C objective within reach?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (694)
 • Agenda (3.343)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (886)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (526)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.430)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.673)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (318)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (415)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.720)
 • Licht (395)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (756)
 • MVO (113)
 • Natuur (784)
 • Nederland (39)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.646)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • The World’s First Artificial Green Energy Island In Denmark by Innovative Techs
 • D-SAL Desalination System: Sustainable Clean Fresh Water For Millions by PERA Complexity
 • Beste Graslandboer 2021 Van Nederland En Vlaanderen: De Vijf Genomineerden Zijn Bekend
 • De Groene Cirkel Groene Gezonde Stad: Zuid-Hollandse Steden Moeten Groener Worden
 • Sugbsidieregeling Groenere En Gezondere Woonomgeving 2021-2023 In De Provincie Utrecht
 • De Mensenrechtentulp 2021: Shortlist Met 12 Genomineerden Is Bekend
 • The New MOKE: A Fully Electric Car From A Full Electric Brand by MOKE International
 • List of Noteworthy Electric Vehicles in 2022: Release Dates, Range and Prices
 • Smallest Electric Cars In 2022: Vision For The Future Of Transportation by Automative Territory
 • Webinar Wat Betekent De Europese Green Deal Voor Gewasbescherming?
 • 25 Years of a Multi Billion Dollar Maritime City Construction: Sabah Al-Ahmad Sea City In Kuwait
 • Deelslee Elektrisch Deelvervoer In Loppersum: Op Weg Naar Een Fossielvrije Gemeente
 • 50 Jaar Milieubeleid In Nederland: Met Oog Voor De Toekomst by I en W
 • Summit Duurzaamheid In Logistiek: De Rol Van Logistieke Sector In De Circulaire Economie
 • Metropoolregio Amsterdam Kiest Voor Groene, Duurzame Koers: Regio Verduurzamen
 • Windparken Prinses Elisabethzone In België Krijgen Grotere Capaciteit Van 3,5 GW
 • Energiebelasting Gaat Fors Omlaag En Heffingskorting Gaat Omhoog: 150 Miljoen Voor Isolatie
 • BeFrank en Stichting De Noordzee Starten Samenwerking: Afval Op Noordzeestrand Stoppen
 • Aardwarmte Trias Westland Springplank Voor Warmtesysteem Westland (WSW)
 • Dutch Water Week Watersport Event: Allianz Regatta Vanuit Almere
 • Links

  Milieunet op..