google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

UN Climate Change Conference COP26 in Glasgow: Het Akkoord van Parijs – The Paris Agreement

Geschreven op 14-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 13 november: Op de COP26-klimaattop in Glasgow is een deal gesloten om gevaarlijke klimaatverandering af te wenden.

Het klimaatpact van Glasgow is de eerste klimaatovereenkomst ooit waarin expliciet plannen zijn gemaakt om steenkool, de slechtste fossiele brandstof voor broeikasgassen, te verminderen.

De definitieve deal belooft ook meer geld voor ontwikkelingslanden – om hen te helpen zich aan te passen aan de klimaateffecten.

De toezeggingen gaan helaas niet ver genoeg om de temperatuurstijging tot 1,5C te beperken.

En een eerdere toezegging om steenkool uit te faseren werd afgezwakt nadat India op het laatste moment bezwaren had geuit tegen de formulering en deze had vervangen door de uitdrukking afbouwen.

Nadat de nieuwe formulering was overeengekomen te midden van uitingen van teleurstelling door verschillende landen, zei COP26-president Alok Sharma dat hij veel spijt had van hoe de gebeurtenissen zich hadden ontwikkeld. Maar hij zei dat het van vitaal belang was om de overeenkomst als geheel te beschermen.

Als onderdeel van de overeenkomst hebben landen toegezegd volgend jaar bijeen te komen tijdens de volgende klimaattop COP27 in Egypte om verdere grote CO2-reducties te beloven, zodat het doel van 1.5C kan worden bereikt. Als de mondiale temperatuur met meer dan 1,5C stijgt, zoals op basis van de huidige afspraken en toezeggingen het geval is, zeggen wetenschappers dat de aarde waarschijnlijk ernstige gevolgen zal ondervinden, zoals miljoenen meer mensen die worden blootgesteld aan extreme hitte.

De belangrijkste resultaten van de overeenkomst zijn: de opname van de verbintenis om steenkool geleidelijk af te bouwen, de plannen voor het terugdringen van de uitstoot regelmatig opnieuw te bekijken en meer financiële hulp voor ontwikkelingslanden. Ontwikkelingslanden waren ontevreden over het gebrek aan vooruitgang op het gebied van wat bekend staat als verlies en schade, het idee dat rijkere landen armere zouden moeten compenseren voor de effecten van klimaatverandering waaraan ze zich niet kunnen aanpassen.

Zo, het lijkt erop dat men het in de tweede verlenging toch eens is geworden over een slotverklaring. Men is in Glasgow bezig aan de Closing Plenary Ceremony en als het goed is, is men het dan ook eens over de Glasgow Verklaring: Het Klimaatpact van Glasgow.

Zo, we zitten in de eerste verlenging van de klimaattop COP26. Het wordt een informele vergadering op zaterdagochtend in Glasgow.

Dat is weer eens wat anders na alle formele vergaderingen in de achterliggende dagen.

Niet dat men er veel van verwacht want voor alle zekerheid is er voor de zaterdagmiddag weer een officiële plenaire vergadering gepland. Zeg maar de tweede verlenging.

En als dat geen officiële slotverklaring voor COP26 oplevert dan is er natuurlijk altijd nog de zondag om de laatste puntjes op de i te zetten voor die slotverklaring. Ook daar is neit veel van te verwachten alhoewel er volgens goed gebruik ongetwijfeld van een succes zal worden gesproken.

Of het klimaat daar veel mee opschiet, valt te betwijfelen. Om de klimaatverandering echt aan te pakken is er meer nodig dan wat kleine succesjes, waarna men ongetwijfeld allemaal juichend gaat roepen dat COP26 een enorm succes was en dat er ook grote stappen zijn gezet.

Wat echt weer een groot succes was, een nieuw record zelfs, is de enorme CO2-uitstoot van COP26. De klimaattop in Glasgow is waarschijnlijk de meest vervuilende van de klimaattoppen van de Verenigde Naties tot dusver, schrijft The Washington Post op basis van eigen berekeningen. En dat ondanks de inzet van onder meer herbruikbare koffiebekers, zuinige toiletten en zelfs vegetarische haggis, het bekende Schotse vleesgerecht.

De VN-top in Glasgow zal volgens voorlopige berekeningen ongeveer 102.500 ton aan uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen veroorzaken en dat is twee keer zo veel als bij de toppen in Madrid in 2019 en in Parijs in 2015 werd uitgestoten. Een reden voor de relatief hoge uitstoot is dat deze klimaattop groter is dan vorige edities.

Na de klimaattop COP26 in Glasgow lijken er drie heel verschillende realiteiten te bestaan: hoopgevende doelen voor de lange termijn, zwakke doelen voor de korte termijn en een scherp stijgende CO2-uitstoot in de werkelijke wereld. Of optimisten of pessimisten gelijk krijgen, hangt af van de komende jaren: als de mondiale uitstoot niet begint te dalen, heeft de VN een geloofwaardigheidsprobleem.

Dat gaat men dan ongetwijfeld weer bespreken op de volgende, oh zo belangrijke, grote klimaattop COP27 in 2022 in Sharm El-Sheikh in Egypte.

Dat is al wel besloten op COP26, de klimaattop die momenteel in Glasgow wordt gehouden. De 27ste COP, wat staat voor Conference of the Parties, zal gehouden worden van 7 tot en met 18 november 2022 in de badplaats Sharm El-Sheikh aan de Rode Zee.

Egypte zal in 2022 gastheer zijn van de COP27-conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, zei het ministerie van Milieu van het land donderdag. Het Noord-Afrikaanse land zal de conferentie houden in de badplaats Sharm El-Sheikh aan de Rode Zee, voegde het eraan toe.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi verklaarde in september dat zijn land belangstelling had om namens het Afrikaanse continent de COP27 te organiseren. Het land zou eraan werken om van de conferentie “een radicaal keerpunt te maken in de internationale klimaatinspanningen in coördinatie met alle partijen, ten behoeve van Afrika en de hele wereld”, zei hij destijds.

Ook de gastheer van de 28ste editie in 2023 is bekendgemaakt: COP28 wordt gehouden in de Verenigde Arabische Emiraten. De 28e zitting van de Conferentie van de Partijen (COP 28) bij het UNFCCC staat gepland voor 6-17 november 2023. Deze vindt plaats in de Verenigde Arabische Emiraten.

De VAE zullen in 2023 gastheer zijn van de 28e wereldwijde klimaatbesprekingen van de VN, na een besluit van het orgaan in Glasgow op donderdagavond om het bod van de Emiraten om de onderhandelingen te leiden te accepteren.

Een plenaire vergadering van het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering keurde de motie goed, onder de data en locaties van toekomstige sessies, voor de vergadering die op 6 november 2023 in de VAE wordt geopend. “Er zijn geen bezwaren, er is besloten”, verklaarde Cop26-president Alok Sharma.

Sheikh Mohammed bin Rashid, vice-president en heerser van Dubai, tweette na de aankondiging dat de VAE er alles aan zouden doen om Cop28 tot een succes te maken.

“We feliciteren de Emiraten met het winnen van het bod om de belangrijkste conferentie voor klimaat Cop28 te organiseren, voor 2023 … een verdiende overwinning voor ons land … we zullen al onze capaciteiten inzetten om de conferentie te laten slagen … de VAE zal zich blijven inzetten voor wereldwijde klimaatactie om onze planeet Aarde te beschermen”, zei hij.

Sheikh Mohamed bin Zayed, kroonprins van Abu Dhabi en plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten, zei dat de VAE “vereerd” was als gastland voor Cop28. “We kijken ernaar uit om met de internationale gemeenschap samen te werken om de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering en milieubescherming aan te pakken te versnellen en een duurzamere economische toekomst te creëren”, tweette Sheikh Mohamed na de beslissing.
Meer over deze brontekst

12 november 2021: De klimaattop in Glasgow gaat vandaag officieel de laatste dag in, maar dat is alleen daadwerkelijk het geval als de planning wordt gehaald. Dat zou weleens moeilijk kunnen worden, want volgens betrokkenen wordt nog scherp onderhandeld over de eindverklaring, waar nu alle ogen op gericht zijn.

Een verlenging van de jaarlijkse klimaattop begint zo langzaam maar zeker de gewoonte te worden. De Britse premier Boris Johnson hintte er eerder deze week al op dat verlenging mogelijk nodig zal zijn. Dat is bij eerdere klimaattoppen ook gebeurd.

Ook België en Frankrijk stoppen met buitenlandse investeringen in kolen, olie en gas. Daarmee sluit een steeds grotere groep landen aan bij een Brits voorstel dat op de klimaattop in Glasgow werd gepresenteerd. Nederland is ook aan boord, net als Canada, de VS en de meeste andere grote investeerders in Europa. Ook Duitsland en Spanje steunen het voorstel.

11 november 2021: De Verenigde Staten en China willen samenwerken tegen klimaatverandering. De twee landen brachten vandaag op de klimaattop COP26 in Glasgow een gezamenlijke verklaring naar buiten. Daarin zeggen zij dat het nodig is om nog dit decennium meer te doen om klimaatverandering tegen te gaan.

China en VS willen samenwerken bij het vaststellen van wettelijke normen. Ook willen ze met elkaar optrekken in de transitie naar schone energie, het verminderen van de uitstoot van CO2 en met “ecologische initiatieven en het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen”. Ze zegden ook toe met elkaar de uitstoot van methaan te verminderen. Er worden nog geen concrete maatregelen genoemd.

Om onder een opwarming van 1,5 graad te blijven, is het essentieel dat de twee grootmachten zich inzetten. China en de VS zijn de twee grootste vervuilers ter wereld.

Vanochtend kondigde een groep leidende CEO’s aan dat hun bedrijven zijn aangehaakt bij de UN Race to Zero. Dit is de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om niet-overheid actoren te activeren om rigoureus en onmiddellijk stappen te zetten wereldwijde emissies te halveren in 2030 en op tijd een gezonde en eerlijke emissievrije aarde te realiseren.

De belofte werd gemaakt tijdens het CEO ontbijt voorgezeten door bedrijfsbestuurder en influencer Mr. Paul Polman. De bedrijven FrieslandCampina, Eneco, Havenbedrijf Rotterdam, Nederlandse Spoorwegen, Compass Group Nederland, Randstad, Vebego, en Rabobank waren aanwezig bij het evenement en ondertekenden de verklaring. Deze bedrijven zijn gecommiteerd aan de Business Ambition for 1.5?C belofte van het Science Based Targets initiative (‘SBTi’), of de Net-Zero Banking Alliance. Beide initiatieven zijn formele partners van de Race to Zero campagne. De bedrijven hebben beloofd om ambitieuze tussentijdse op wetenschap gebaseerde doelen te stellen in lijn met het 1.5°C-scenario, en/of om uiterlijk 2050 net-zero emissies wereldwijd uit te stoten. Ze realiseren zich dat meer ambitie nodig is om de steeds zichtbaar wordende en concrete gevaren van klimaatverandering te bevechten, en met deze commitment beloven ze hun emissiereductie te versnellen.

Zeven landen hebben op de VN-klimaattop de Verklaring van Glasgow voor een eerlijke watervoetafdruk ondertekend. Het zijn het Verenigd Koninkrijk, Finland, Malawi, Peru, Madagaskar, Oostenrijk en Panama. Ze gaan onder meer de verplichting aan tegen 2030 een einde te maken aan waterverontreiniging en overmatige onttrekking van water aan rivieren en waterhoudende grondlagen.

De verklaring geldt als eerste internationale verbintenis betreffende een verantwoord gebruik van water. Inzet is om met een eerlijke watervoetafdruk de wijdverspreide overexploitatie en vervuiling van waterbronnen tegen te gaan. Dat moet leiden tot watergebruik dat ecologisch duurzaam is en er tegelijk voor zorgt dat het gebruik van water ook sociaal en cultureel rechtvaardig en economisch rendabel is.

Het aantal aanbiedingen voor rundvlees in de twaalf grootste Nederlandse supermarkten stijgt al jaren fors. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er 14 procent meer aanbiedingen dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier donderdag. Dat is de sterkste stijging sinds 2016 en in strijd met klimaatafspraken die de supermarkten twee jaar geleden ondertekenden.

De supermarktketens ondertekenden in 2019 via brancheorganisatie CBL een klimaatakkoord. Daarin gaven ze onder meer aan dat ze consumenten actief zouden verleiden om minder vlees te eten. Door meer vlees aan te bieden voor lage prijzen lijken ze net het tegenovergestelde te bereiken.

10 november 2021: Vijftien landen en tal van bedrijven in de transportsector verspreid over de wereld stappen over op schoon zwaar wegvervoer. Op initiatief van Nederland zetten zij vandaag op de klimaattop in Glasgow hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Omdat vrachtwagens gemiddeld zo’n tien jaar rondrijden, is de overeenkomst een mooie stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens en bussen wereldwijd naar nul te krijgen in 2050.

Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van de CO2-uitstoot en zo’n 70% van de stikstofuitstoot van al het wegverkeer wereldwijd, en produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen. Met de vrachtwagen en bus die rijdt op een batterij of waterstof is daar een oplossing voor. Ze zijn stil en rijden zonder uitlaatgassen. Maar ze zijn nog wel duur. Veel transportondernemers hikken tegen de prijs aan, en veel producenten aarzelen nog om massaal schone vrachtwagens te gaan maken.

Nederland wil tempo maken. Ondernemers kunnen in ons land met subsidie een uitstootvrije bestelbus kopen, en ook voor vrachtwagens is zo’n regeling aanstaande. Maar die vrachtauto’s moeten er dan wel in ruime keuze zijn. Bouwers van bussen en vrachtwagens zijn wereldwijd verspreid. Internationale samenwerking is daarom van belang.

De landen die meteen met Nederland meedoen zijn het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Turkije, Nieuw-Zeeland, Luxemburg, Finland, Canada, Chili, Zwitserland en Uruguay. Ook bedrijven als Unilever, IKEA, Volvo, Scania, UPS, Amazon en Siemens hebben zich aangesloten. Verder hebben Schotland en Wales ook nog zelfstandig hun steun uitgesproken, net als New York, Delhi en het stedennetwerk C40, waar onder meer Amsterdam en Rotterdam lid van zijn.

Grote automerken willen niet beloven dat auto’s uitstootvrij zijn in 2040. Onder meer BMW, Toyota, Volkswagen en Nissan weigeren woensdag op de klimaattop in Glasgow een verklaring te ondertekenen dat ze in 2040 alleen maar auto’s verkopen die geen CO2 uitstoten. Volkswagen-CEO Herbert Diess zei dat hij ervan uitgaat dat fossiele brandstoffen in sommige markten nog lang nodig zullen zijn.

De organisatie van de VN-klimaatconferentie wilde dat overheden, bedrijven en investeerders een intentieverklaring ondertekenden waarin werd gesteld dat er in 2040 (en in grote markten al in 2035) alleen nog maar auto’s verkocht mogen worden die geen CO2 uitstoten.

Ford ondertekende het document wel en ook Mercedes-moederbedrijf Daimler en Volvo hebben de intentie om er hun handtekening onder te zetten. Alle drie de automerken willen tegen 2030 zo goed als volledig elektrisch zijn.

De onderhandelingen op de VN-klimaatconferentie in Glasgow worden overschaduwd door ingewikkelde discussies over geld. Dat rijke landen hun eerdere financiële beloftes niet zijn nagekomen, steekt het armere deel van de wereld. Als hier geen oplossing voor komt, zal de klimaattop “onmogelijk een succes” kunnen worden, zeggen vertegenwoordigers van sommige landen.

Vooral het niet halen van een twaalf jaar oude belofte om vanaf 2020 ieder jaar 100 miljard dollar beschikbaar te stellen aan arme landen frustreert. Met dat geld kunnen kwetsbare landen worden geholpen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Eerder dit jaar bleek uit een inventarisatie door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dat er op basis van de beloftes tot en met 2019 een kleine 80 miljard dollar bij elkaar is gebracht.

De afspraak over klimaatfinanciering geldt voor de jaren 2020 tot 2025. In Glasgow zijn gesprekken begonnen over de periode daarna. Arme landen eisen een veel hoger bedrag én dat het geld voor een groter deel uit giften bestaat. Want op dit moment gaat het vooral om leningen en private investeringen.

Na Nederland heeft ook Duitsland besloten om te stoppen met buitenlandse investeringen in de olie- en gassector. Zo breidt de kopgroep die deze belofte heeft gemaakt zich steeds verder uit op de klimaattop in Glasgow. Momenteel steekt Duitsland jaarlijks nog ruim 2 miljard euro in fossiele projecten in het buitenland. Daar moet het land nu voor het eind van 2022 mee stoppen. Ook België en Frankrijk stoppen met buitenlandse investeringen in kolen, olie en gas. Ook Spanje steunt het voorstel.

Door de toezeggingen van ruim twintig landen, waaronder ook de Verenigde Staten en Canada, wordt naar schatting 19 miljard euro per jaar teruggetrokken uit olie- en gasprojecten. De landen beloven om met hun buitenlandse investeringen juist meer in te zetten op groene energie.

De Britse delegatie, die het initiatief nam voor de kopgroep, hoopt dat de bal blijft doorrollen en dat ook andere grote investeerders nog zullen aansluiten. In Europa ontbreekt met name Frankrijk nog, daarbuiten steken vooral Japan, Zuid-Korea en China nog veel geld in olie en gas. Volgens milieuorganisatie Oil Change International zijn die drie Aziatische landen samen goed voor 46 procent van alle investeringen die G20-landen doen in de fossiele industrie.

9 november 2021: Na de verrassende aankondiging op maandag op de de VN-klimaattop COP26 in Glasgow heeft India, ‘s werelds derde grootste uitstoter van broeikasgassen, beloofd om tegen 2070 nul-emissies te bereiken.

Dat nieuws betekent dat nu alle grote uitstoters van de wereld een netto nuldoel hebben. Een datum waarop ze niet meer koolstofdioxide of andere broeikasgassen aan de atmosfeer zullen toevoegen dan ze opnemen.

Gecombineerd met een reeks landdoelen die voor of tijdens COP26 zijn onthuld, betekent de belofte van India dat 87% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en 89% van zijn economie nu worden gedekt door netto-nuldoelstellingen, zij het met verschillende tijdschema’s.

Dit is een gigantische verschuiving in de mondiale klimaatpolitiek. Minder dan tien jaar geleden was het idee om netto nulemissie te bereiken een concept dat vooral door wetenschappelijke onderzoekers werd gebruikt en door politici als radicaal werd beschouwd.

In 2015 kreeg het een indirecte vermelding in de definitieve tekst van het Akkoord van Parijs het internationale klimaatverdrag overeengekomen op. In 2017 nam Zweden wettelijk het nulpunt in als doelstelling voor 2045 en in 2019 volgde een reeks andere landen, waaronder het VK en Frankrijk, die 2050-doelen in de wet hebben vastgelegd. Op 3 november 2021 hebben 139 landen een netto nul-emissiedoelstelling aangenomen, waaronder enkele van degenen die eerder het meest resistent waren tegen klimaatactie.

Nederland staat ook op het overzicht met de Top 60 landen als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen, maar zoals dat helaas te verwachten is van ons land behoren we tot een klein clubje landen die nog geen net-zero target year hebben vastgesteld. Wordt hoog tijd dat we dat heel snel gaan doen.

8 november 2021: De voormalige Amerikaanse president Barack Obama bekritiseerde degenen die politiek zouden spelen om klimaatverandering te vermijden, en riep Rusland en China in één adem uit als de Republikeinse politici thuis. “Het was bijzonder ontmoedigend om te zien dat de leiders van twee van ‘s werelds grootste uitstoters, China en Rusland, zelfs weigerden om de procedure bij te wonen”, zei Obama in Glasgow.

Hun “nationale plannen weerspiegelen tot nu toe wat een gevaarlijk gebrek aan urgentie en bereidheid lijkt te zijn om de status-quo te handhaven van de kant van die regeringen, en dat is jammer.”

“Voor degenen die thuis in de VS luisteren, laat me dit zeggen: het maakt niet uit of je een Republikein of een Democraat bent als je huis in Florida wordt overspoeld door de stijgende zee, of je oogst mislukt in de Dakota’s of je huis in Californië brandt af. “Natuur, natuurkunde, wetenschap, geven niets om partijlidmaatschap”, zei hij.

Nederland sluit zich op de klimaattop in Glasgow alsnog aan bij een groep landen die wil stoppen met investeren in kolen, olie en gas in het buitenland. Woensdag werd duidelijk dat Nederland zich niet zou aansluiten bij de groep, terwijl grote investeerders als de VS en Canada de stap wel zetten.

Het is tot nu toe misschien wel de grootste verrassing op de klimaattop in Glasgow: de belofte van bijna 25 landen om niet meer te investeren in buitenlandse kolen-, olie- en gasprojecten.

Waar demissionair premier Mark Rutte zich eerder niet wilde aansluiten bij die belofte, doet hij dat nu na druk van milieuorganisaties en de Tweede Kamer toch.

Het gaat om het beëindigen van overheidsinvesteringen in fossiele energieprojecten in het buitenland, zoals de zoektocht naar nieuwe olievelden of de aanleg van gascentrales.

Het akkoord is nu ondertekend door in totaal 22 landen, plus een aantal internationale organisaties als de Europese Investeringsbank (EIB) en de Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). Momenteel steken zij in totaal ruim 16 miljard euro per jaar in buitenlandse fossiele projecten, zoals het aanboren van nieuwe olie- en gasvelden.

Wereldwijd investeren de G20-landen nog altijd 2,5 keer zo veel geld in buitenlandse olie- en gasprojecten als in groene energie, bleek onlangs nog uit een rapport van Oil Change International. Door het akkoord van Glasgow zal die verhouding op zijn minst minder scheef worden. De landen beloven in het pact volledig de prioriteit te geven aan de energietransitie, al is niet afgesproken dat elke fossiele euro één op één naar groene energie zal gaan.

Voor Nederland betekenen de afspraken vooral dat exportkredietverzekeraar Atradius moet stoppen met fossiele projecten. Namens de Nederlandse staat verzekert Atradius buitenlandse investeringen die particuliere verzekeraars niet aandurven, bijvoorbeeld vanwege hoge economische of politieke risico’s. Per jaar staat Atradius garant voor zo’n 1,3 miljard euro aan investeringen in de olie- en gassector. Vanaf 2023 moet Atradius stoppen met nieuwe garantstellingen in die sector.

Veel landen geven onvolledige informatie over hun uitstoot van broeikasgassen door aan de Verenigde Naties,. Volgens The Washington Post blijft jaarlijks minstens 8,5 miljard ton en mogelijk zelfs 13,3 miljard ton uitstoot onvermeld. De krant noemt een 285 pagina’s tellend document dat is aangeleverd door Maleisië als voorbeeld. Daarin wordt gesuggereerd dat bomen in het Aziatische land broeikasgassen vier keer sneller opnemen dan bossen in het nabijgelegen Indonesië. Het land kan de eigen netto uitstoot op papier fors naar beneden bijstellen dankzij dat rapport, dat volgens de krant leest als iets “uit een parallel universum”.

De hoeveelheden uitstoot die onvermeld zouden blijven zijn enorm. Zelfs de meest optimistische schatting van 8,5 miljard ton ligt hoger dan de totale jaarlijks uitstoot van de Verenigde Staten. Dat aangeleverde informatie vaak niet klopt zou allerlei redenen hebben. Soms zou sprake zijn van moedwillig gesjoemel, maar ook foute aannames spelen een rol.

Veel problemen worden veroorzaakt doordat ontwikkelingslanden cijfers over de uitstoot op een andere manier bijhouden dan rijke landen. Ze hebben veel vrijheid over welke informatie wordt doorgeven. Zo zou de Centraal-Afrikaanse Republiek via de natuur in 2010 1,8 miljard ton CO2 hebben opgenomen, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van Rusland.

6 november 2021: Vijfenveertig landen zullen vandaag tijdens de klimaattop COP26 in Glasgow pleiten voor meer actie om de natuur te beschermen en de landbouw te verduurzamen.

Ze zouden hiervoor meer dan vier miljard dollar (circa 3,5 miljard euro) beschikbaar willen stellen. Op die manier willen ze de uitstoot van broeikasgassen verminderen, zo maakte de Britse regering bekend.

Begin deze week kwamen wereldleiders op de klimaattop COP26 overeen om een einde te maken aan de ontbossing tegen 2030.  Slechts een paar dagen later lijkt die ambitie al klaar om te worden begraven. Indonesië, één van de belangrijkste ondertekenaars, ziet de voorwaarden van de deal immers niet meer zitten.

Het land heeft nu vraagtekens gezet bij de voorwaarden van de COP26-deal om de ontbossing tegen 2030 te beëindigen, amper twee dagen nadat het zich bij meer dan 100 landen had aangesloten die de deal tekenden.

De landen kwamen op de klimaatconferentie in Glasgow het miljardenplan overeen om binnen tien jaar te stoppen met het kappen van bomen op industriële schaal. Dat de deal met de nodige scepsis moest worden bekeken, was al duidelijk. Daarbij werd vooral gedacht dat Brazilië een probleem zou worden.

Maar het is nu Siti Nurbaya Bakar, de Indonesische minister van Milieu, die zegt dat “Indonesië dwingen tot nul ontbossing tegen 2030 duidelijk ongepast en oneerlijk is”. Bakar zei dat er meerdere manieren zijn om ontbossing te definiëren, en dat een deal de economische groei niet mag stoppen. “De enorme ontwikkeling van het tijdperk van president Jokowi mag niet stoppen in naam van de CO2-uitstoot of in naam van ontbossing”, zei ze, verwijzend naar Joko Widodo bij zijn bijnaam.

Bakar zei dat Indonesië niet kon “beloven wat we niet kunnen doen” en dat de prioriteit van Indonesië lag bij ontwikkeling, en dat bossen moeten worden gekapt om nieuwe wegen aan te leggen en voor de teelt van voedselgewassen. “De natuurlijke rijkdom van Indonesië, inclusief bossen, moet worden beheerd voor het gebruik ervan volgens duurzame principes, maar het moet wel eerlijk zijn”, zei ze.

De recente toezeggingen staan sowieso op gespannen voet met ontwikkelingsprojecten die zijn goedgekeurd door de Indonesische regering, waardoor tegen 2040 waarschijnlijk 135,9 miljoen hectare bos gekapt zal worden.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (18) heeft vandaag in Glasgow gesteld dat de klimaattop COP26 nu al een mislukking is. Ze zei dat COP26 is verworden tot een pr-evenement waar leiders mooie toespraken houden en mooie toezeggingen doen. Achter de schermen weigeren de leiders van noordelijke landen om in actie te komen, aldus Thunberg in een toespraak voor duizenden jongeren. Volgens de klimaatactiviste doen de wereldmachten niets aan de klimaatverandering.

Europarlementariërs Mohammed Chahim en Bas Eickhout kijken terug op een succesvolle eerste week van de klimaattop in Glasgow. Klimaatdoelen werden aangescherpt, klimaatfinanciering begint te stromen én er ontstond een kopgroep die de knoop doorhakte om internationale fossiele investeringen te stoppen.

Maar het valt in Brussel ook op dat Nederland geen kopwerk doet.  Nou was dat volgens mij ook niet te verwachten zolang wij een premier hebben zonder visie. Zoals Mark Rutte dat eerder zei: voor visie moet je bij de opticien zijn, niet bij mij.

5 november 2021: Nederland weigert mee te doen met de meest concrete klimaatbelofte van Glasgow tot nu toe: stoppen met het financieren van fossiele projecten wereldwijd.

Mark Ruttes roep om klimaat­actie blijkt toch bla bla bla. Ook Nederland moet stoppen met fossiele inves­te­ringen

De Partij voor de Dieren eist opheldering van het kabinet en vraagt een debat aan. “Rutte zei het zelf: het is tijd voor actie, actie, actie. Maar bij de eerste écht bindende afspraak haakt hij al af”, zegt PvdD-Kamerlid Lammert van Raan.

Van Raan noemt het ‘een van de makkelijkste klimaatacties die we kunnen nemen’. Geen geld en steun meer voor de oliepijpleidingen, gasterminals en raffinaderijen waar Nederlandse bedrijven wereldwijd aan werken. Nederland is met 1,5 miljard euro per jaar een relatief grote investeerder in dergelijke fossiele projecten wereldwijd.

“De Partij voor de Dieren pleit er al sinds 2017 voor daarmee te stoppen”, aldus Van Raan. “Jarenlang was het excuus van onder andere VVD, CDA en D66 dat we onze bedrijven niet moesten benadelen ten opzichte van buitenlandse bedrijven. Nu 20 landen, waaronder de VS en het Verenigd Koningrijk, beloven voor het eind van 2022 te stoppen met dit soort steun, is er geen enkel excuus meer.”

Nederland doet niet mee ‘omdat de regering demissionair is’, reageerde staatssecretaris Yesilgöz vandaag desgevraagd. Van Raan: “Die demissionaire status was dit voorjaar anders geen belemmering om aan te kondigen dat Nederland mee zou doen met een kopgroep voor het afbouwen van deze fossiele exportsteun. Maar toen was het nog vaag en vrijblijvend. Nu is er een harde deadline en druipt de regering af.”

4 november 2021: De CO2-uitstoot, die voornamelijk wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, keert dit jaar terug op het niveau van voor de coronapandemie.

Die sombere mededeling hadden de wetenschappers van het Global Carbon Project voor wereldleiders op de internationale klimaattop COP26 in Glasgow.

Al met al zal de wereldwijde CO2-uitstoot volgens de donderdag gepresenteerde berekeningen net onder het record van 2019 liggen. China is momenteel verantwoordelijk voor een derde van alle CO2 die wereldwijd wordt uitgestoten.

Op de klimaattop COP26 in Glasgow hebben slechts achttien landen beloofd geen nieuwe kolencentrales meer te zullen bouwen.

De Britse overheid maakte woensdagavond laat bekend dat deze landen geleidelijk minder afhankelijk willen worden van kolen om elektriciteit op te wekken.

Polen, Vietnam en Chili zijn akkoord gegaan. Het is nog onduidelijk of Nederland ook beloofd heeft te stoppen met de bouw van kolencentrales.

Grote economieën zouden volgens het plan in 2030 niet meer afhankelijk zijn van kolen, de rest van de wereld volgt in 2040.

Australië, China, India en de Verenigde Staten zijn niet akkoord gegaan met het plan terwijl deze landen juist grootverbruikers zijn van kolen. Volgens critici komen de plannen te laat en werken er niet genoeg landen aan mee.

Landen van de G20 kwamen 31 oktober al met een gezamenlijke klimaatverklaring waarin slechts overeenstemming werd bereikt over de financiering van de vuilste kolencentrales. Ze zijn het erover eens dat alle buitenlandse investeringen in de vuilste soort kolencentrales voor het eind van dit jaar volledig moeten stoppen. De afspraken draaien om kolencentrales buiten de landsgrenzen waar op geen enkele manier techniek wordt ingezet om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Over de eigen, binnenlandse kolencentrales kwamen de G20 landen niet tot harde afspraken, tot teleurstelling van iedereen die op meer klimaatactie van de G20-landen had gehoopt. In eerdere conceptversies van de klimaatverklaring zouden namelijk wél concrete afspraken staan over de afbouw van de eigen kolencentrales.

3 november 2021: Het Verenigd Koninkrijk presenteert donderdag op de klimaattop COP26 in Glasgow een kopgroep van landen die willen stoppen met het investeren in fossiele brandstoffen. Als er niet wordt ingegrepen, is dat slecht voor het klimaat, maar heeft dat ook desastreuze gevolgen voor de economie. Dat zegt de Europese Investeringsbank (EIB), die het Britse plan steunt.

Nederland sluit zich niet aan bij een groep landen die tijdens de klimaattop in Glasgow hebben besloten te stoppen met investeringen in wereldwijde fossiele energieprojecten. Het gaat bijvoorbeeld om leningen en kredietverzekeringen voor olieboringen en gascentrales, die per 2022 stoppen. Volgens ingewijden is het waarschijnlijk dat onder meer de Verenigde Staten zich wel aansluiten. Doel van de landen, waaronder ook Denemarken, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, is de mondiale opwarming te beperken tot maximaal 1,5 graden, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

Demissionair premier Mark Rutte liet maandag in Glasgow nog weten “graag aan te sluiten bij kopgroepen”. Desondanks geeft Nederland geen steun aan het Britse voorstel. Mark Rutte riep maandag op tot actie, maar doet in de praktijk niet mee. Nederland steekt nu jaarlijks nog 1,5 miljard euro in fossiele projecten in het buitenland en heeft geen plan of tijdspad om daarmee te stoppen.

Dat Nederland niet meedoet in deze coalitie, onderstreept weer eens dat Nederland wel veel praat maar weinig doet op het gebied van klimaat.

De kopgroep van landen die met buitenlandse investeringen in kolen, olie en gas stoppen, is op de klimaattop in Glasgow gepresenteerd. Opmerkelijk is de steun van Canada en de Verenigde Staten, die nu nog grote fossiele investeerders zijn. De omslag is scherp: de investeringen worden binnen een jaar volledig afgebouwd. Daarmee wordt een totaalbedrag van 15,4 miljard euro teruggetrokken.

Nederland sluit zich er niet bij aan en de kritiek daarop zwelt aan en dat sluit weer goed aan bij hoe Nederland de zaken aanpakt: veel praten, grote mond van Mark Rutte die opriep tot actie, actie, actie en in de praktijk zelf niets doen.

2 november 2021: Meer dan honderd (127) landen, waaronder Nederland, hebben tijdens de klimaattop in Glasgow afgesproken om voor 2030 wereldwijd een einde te maken aan ontbossing en landdegradatie. De 127 ondertekenaars zijn goed voor ongeveer 90% van de wereldwijde boombedekking en 85% van ‘s werelds primaire tropische bossen. De Verklaring van Glasgow vertegenwoordigt dus een veel groter kiesdistrict dan de 39 landen die in 2014 de Verklaring van New York over bossen ondertekenden. Die laatste poging faalde slecht in haar ambitie om de ontbossing tegen 2020 te halveren – het bosverlies nam aanzienlijk toe in het gebied van de ondertekenaars.

Voor de bescherming en het herstellen van bossen zullen overheden de komende jaren ruim 19 miljard dollar (16,4 miljard euro) uittrekken. In het eerste grote akkoord van de klimaattop COP26 is afgesproken dat ruim 20 miljoen vierkante kilometer bos zal worden beschermd. Onder de ondertekenaars zijn ook bosrijke landen als Brazilië, Indonesië, Congo, Rusland en Canada. Helaas zijn er dus nog zo’n 80 landen die aan de klimaattop deelnemen die niet meedoen met deze afspraak.

Volgens de Global Forest Watch van het World Resources Instituut verdween in 2020 een bosgebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk. Indonesië kende de grootste daling van het verlies aan primair tropisch bos, terwijl Brazilië het verlies aan primair bos meer dan verdubbelde van 4,65 miljoen ha tot 9,4 miljoen ha. Canada kende de grootste daling in de omvang van het verlies van boombedekking, terwijl Brazilië ook de wereldleider was in termen van toename van het verlies van boombedekking.

Ruim honderd landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry maakte dat dinsdag bekend op de klimaattop in Glasgow. De deelnemende landen beloven de methaanuitstoot met 30 procent te verminderen in 2030 ten opzichte van tien jaar eerder. Sinds EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans en Kerry het initiatief in september lanceerden, hadden zich al tientallen landen aangemeld, waaronder Nederland, Japan, Canada, Nigeria, Pakistan, Mexico en Indonesië. Inmiddels hebben 103 landen getekend, waaronder Brazilië als een van de nieuwe toetreders.

Critici zijn sceptisch, omdat er in het niet-bindende pact geen manier is om de toezeggingen af te dwingen. Australië, dat veel fossiele brandstoffen gebruikt, liet vorige week weten zich niet bij het akkoord aan te sluiten. Grote methaanuitstoters als Rusland, China en India doen (vooralsnog) ook niet mee. Methaan is als broeikasgas ongeveer 28 keer zo sterk als CO2. Er wordt gevreesd dat stijging van de temperatuur op aarde zal leiden tot het ontdooien van de permafrost. Dit zou kunnen leiden tot het vrijkomen van grote hoeveelheden methaan en een verdere toename van het broeikaseffect. Zie ook: Het Grootste Gaslek Van De Wereld: Methaan In De Permafrost Gebieden

Sinds de achttiende eeuw is de hoeveelheid methaan in de atmosfeer met ongeveer 150 procent toegenomen. De belangrijkste nieuwe bronnen zijn de productie en het gebruik van fossiele brandstoffen (kolen, olie, gas), rijstbouw, afvalverwerking en veeteelt. Bij de vertering van voedsel in de pens van een koe komt methaan vrij. Hoe meer veeteelt, hoe meer methaangas.

Wereldleiders zijn het tijdens de opening van de klimaattop in Glasgow eens over de ernst van klimaatverandering en de noodzaak van internationale samenwerking, maar concrete toezeggingen om de uitstoot sneller terug te dringen blijven vooralsnog uit.

Onderhandelaars staan nu voor de lastige opgave om in de komende twee weken toch nog successen te boeken, om te voorkomen dat de opwarming voorbij de in Parijs afgesproken 1,5 graden schiet.

De Britse premier Boris Johnson opende de conferentie met een ernstige en alarmerende toespraak. “Klimaatverandering verwoest de aarde nu al”, aldus de Amerikaanse president Joe Biden. “Het is niet hypothetisch.”

De Britse koningin Elizabeth roept alle wereldleiders op snel te handelen tegen de klimaatverandering. Het is tijd voor actie, zegt ze in een videoboodschap op de internationale klimaattop in het Schotse Glasgow.

Elizabeth spoorde de wereldleiders aan “waar staatsmanschap” te laten zien door hun beloften na te komen. Ze moeten de gevolgen van klimaatverandering aanpakken en erkennen dat de tijd voor woorden nu is verschoven naar de tijd voor actie, aldus de koningin.

Ook demissionair minister-president Mark Rutte mocht in Glasgow een speech houden. Hij riep in zijn toespraak op tot “action, action, action”. De tijd van praten is voorbij, aldus Rutte. Die woorden staan in schril contrast met de praktijk in ons land. We praten veel en doen weinig. Nederland bungelt in alle Europese lijstjes helemaal onderaan als het gaat om het klimaat. Ook heeft Nederland zeer zwakke doelstellingen die ook nog eens niet worden gehaald. De rechtszaak die Urgenda daarover aanspande werd verloren, maar ook het vonnis van de rechter wordt door de regering niet gehaald. Ben beniuwd wanneer we in Nederland die actie, actie, actie gaan zien.

In zijn toespraak bij de opening van de klimaattop in Glasgow riep demissionair premier Mark Rutte maandag op tot “actie, actie, actie” in de strijd tegen klimaatverandering. Concrete toezeggingen ontbraken echter in die speech. Na afloop sprak de premier over een onderwerp dat in Glasgow bovenaan de agenda staat: hogere klimaatdoelen voor 2030. “Dat ligt nu in de formatie”, aldus Rutte.

De deadline voor het indienen van ambitieuzere klimaatdoelen voor 2030 was eigenlijk negen maanden geleden. Maar die deadline gold niet specifiek voor Nederland, omdat Nederland in de hoofdonderhandelingen vertegenwoordigd wordt door de Europese Unie, die al met een doelstelling van 55% kwam. Alle EU-lidstaten werden het er eerder al over eens dat de gezamenlijke Europese uitstoot wél scherper omlaag moet.

Binnen de Europese Unie heeft Nederland wel de verplichting het klimaatdoel voor 2030 op te hogen. D66 wil de uitstoot met 60 procent verlagen, 52 procent is volgens een Europese verdeelsleutel het minimum, en 55 procent zou een compromis kunnen zijn.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wil van Europa het eerste CO2-neutrale continent maken. Dat zei ze in haar toespraak op de klimaattop. Von der Leyen zei dat de Europese Unie de uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten minste met 55 procent zal hebben verminderd ten opzichte van de jaren negentig. Iedereen moet volgens haar proberen de uitstoot voor 2030 ingrijpend te verminderen. “Dit is onze kans om geschiedenis te schrijven” en het is bovendien onze plicht om te handelen, zei ze.

Nederland heeft vooralsnog het doel van 55 procent nog niet onderschreven. Ook hier zou ik tegen Mark Rutte willen zeggen: actie, actie, actie is dringend nodig.

1 november 2021: IMF-topvrouw Kristalina Georgieva heeft wereldleiders opgeroepen ambitieuzer te zijn in hun doelstellingen tijdens de COP26-klimaattop in Glasgow.

Ze noemt klimaatverandering in een zondagavond gepubliceerd blog “een ernstige bedreiging voor de macro-economische en financiële stabiliteit”. Georgieva publiceerde haar blog vlak voordat zij ook zelf naar Glasgow afreist. Ze schrijft dat als het huidige mondiale beleid niet verandert, de CO2-uitstoot in 2030 veel te hoog uitkomt om de opwarming van de aarde te beperken tot slechts 1,5 graad Celsius, zoals de bedoeling is. Ze dringt er vooral bij rijkere landen op aan hun uitstoot te verminderen, “om redenen van rechtvaardigheid en historische verantwoordelijkheid”.

Bij de start van de VN-klimaattop in Glasgow eisen actievoerders van Oxfam Novib, verkleed als wereldleiders, dat staatshoofden, waaronder premier Rutte, niet met gebakken lucht oplossingen komen maar met concrete plannen om de klimaatcrisis aan te pakken.

Rijke, vervuilende landen moeten de uitstoot van broeikasgassen veel sneller verminderen en moeten meer doen om armere landen te ondersteunen die nu al te maken hebben met de verwoestende gevolgen van klimaatverandering.

Deze oproep geldt ook voor premier Rutte die vanavond omstreeks 6 uur Nederlandse tijd op de VN-klimaattop COP26 gaat spreken. Nederland loopt hopeloos achter met het terugdringen van de broeikasgassen in eigen land, het Nederlandse doel van 49% reductie in 2030 is ver onder de maat om de 1,5 graden te halen. Ook draagt Nederland onvoldoende bij aan de beloofde 100 miljard euro klimaatfinanciering om armere landen te helpen in deze klimaatcrisis.

Hilde Stroot, klimaatexpert Oxfam Novib: “Op deze klimaattop is het erop of eronder, en Rutte moet nu concrete plannen op tafel leggen in plaats van gebakken lucht. Dit betekent dat de CO2-emissies omlaag moeten in lijn met het Parijse klimaatakkoord en de Nederlandse bijdrage aan klimaatfinanciering voor arme landen omhoog moet naar 1,7 miljard euro”

De Raad van State oordeelde afgelopen week vernietigend over het zwalkende Nederlandse klimaatbeleid en stelde dat de klimaatdoelen die Nederland voor zichzelf heeft gesteld in de Klimaatwet uit zicht zijn, er nú extra maatregelen nodig zijn en dat het feit dat het kabinet demissionair is, het daarmee niet ontslaat van de plicht om te doen wat nu nodig is.

Zie ook: De Klimaatmars in Amsterdam: Op Straat Voor Een Leefbaar Klimaat by Milieudefensie – De Nationale Klimaatweek 2021: Samen Maken We Nederland Steeds Duurzamer – Nationale Klimaatcampagne Iedereen Doet Wat Van Start by Rijksoverheid –De Dag Van Het Klimaatakkoord: Versnellen Naar Parijs – Energiesysteem, Transitie En Dagelijks Leven – E-Magazine SCHOON Gelanceerd Op Klimaatdag 2020: Toekomst Klimaatmasters 2020 –Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen In 2030 – Het Rotterdams Klimaatakkoord: Energietransitie Rotterdam Uitvoeringsplan 2019-2020 – Het Amsterdams Klimaatakkoord: Op Weg Naar Een Schone En Duurzame Stad – Klimaatakkoord met Vereniging Nederlandse Gemeenten – Het Nationaal Klimaatakkoord: Hoe Ziet Jouw Klimaatakkoord Eruit? – UN Climate Change Conference COP26 in Glasgow: Het Akkoord van Parijs – The Paris Agreement – De Grote Klimaatkwis 2021: Welk Team Weet Het Meeste Over De Staat Van Het Klimaat?Het KlimaatAkkoord van Parijs – The Paris Agreement – Klimaatakkoord met Vereniging Nederlandse Gemeenten – Het Nationaal Klimaatakkoord: Hoe Ziet Jouw Klimaatakkoord Eruit? – Nederland haalt Kyoto doelstellingen – Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten – De Klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samson: Vermindering Broeikasgassen 95% in 2050 – De Klimaatzaak by VPRO Tegenlicht – Kabinet in Beroep Tegen Klimaatvonnis: Urgenda Ziet Uitspraak Beroep Met Vertrouwen Tegemoet

31 oktober 2021: Zo, de grote en als zeer belangrijk bestempelde klimaattop in Glasgow is van start. Het is alweer de 26ste klimaattop en de verwachtingen zijn niet echt hoog gespannen.

Dan kan het alleen maar meevallen. Helaas laat de historie zien dat er maar bitter weinig bereikt wordt op zo’n klimaattop.

Al sinds COP15 in Kopenhagen in 2009 hoor ik ieder jaar hetzelfde. Deze klimaattop is heel belangrijk. In 2015 op COP21 in Parijs wist men het zelfs te brengen tot een akkoord: Het Akkoord van Parijs. Dat was vooral een papieren akkoord want de meeste afspraken moeten nog steeds worden ingevuld. En op COP26 in Glagow zou dat dan moeten gaan gebeuren.

Bovendien weten we nu al dat de afgesproken doelstellingen per land veel te mager zijn. Dus is aan alle landen gevraagd om met nieuwe doelstellingen te komen. Die zijn als het goed is al ingeleverd en de conclusie is dat die doelstellingen een opwarming van de aarde met 2,7 C tot gevolg hebben in plaats van de beoogde 1,5 C.

We gaan het klimaatcircus in Glasgow weer op de voet volgen.

Landen van de G20 hebben in een gezamenlijke klimaatverklaring alleen overeenstemming bereikt over de financiering van de vuilste kolencentrales. Ze zijn het erover eens dat alle buitenlandse investeringen in de vuilste soort kolencentrales voor het eind van dit jaar volledig moeten stoppen. De afspraken draaien om kolencentrales waar op geen enkele manier techniek wordt ingezet om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Over de eigen, binnenlandse kolencentrales kwamen de landen echter niet tot harde afspraken, tot teleurstelling van iedereen die op meer klimaatactie van de G20-landen had gehoopt. Dat belooft weinig goed voor de onderhandelingen tijdens COP26.

De G20 bestaat uit de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van naar schatting 80 procent van alle broeikasgassen ter wereld. De landen kwamen in Rome bijeen om onder meer de klimaataanpak te bespreken

G20-regeringen hebben sinds 2018 ten minste $ 188 miljard in fossiele brandstoffen geinvesteerd. Uit een vandaag gepubliceerd rapport van Friends of the Earth US en Oil Change International blijkt dat de G20-landen van 2018 tot 2020 ten minste 63 miljard dollar per jaar (in totaal 188 miljard dollar) hebben gefinancierd voor olie-, gas- en steenkoolprojecten door via hun ontwikkelingsfinancieringsinstellingen, exportkredietagentschappen en de multilaterale ontwikkelingsbanken (MDB’s) die ze besturen.

Deze preferentiële, door de overheid gesteunde financiering van fossiele brandstoffen was 2,5 keer meer dan de G20-steun voor hernieuwbare energie, die gemiddeld slechts 26 miljard dollar per jaar bedroeg. Canada, Japan, Korea en China leverden de meeste overheidsfinanciering voor fossiele brandstoffen, samen goed voor bijna de helft van de MDB- en G20-financiering voor fossiele brandstoffen in onze dataset.

30 oktober 2021: António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is niet optimistisch over de klimaattop COP26 die zondag van start gaat.

Hij verwacht niet dat de uitkomst van de top tot gewenste resultaten gaat leiden.

De wereld stevent af op „een klimaatramp”, aldus Guterres. De beloftes die landen in aanloop naar de top hebben gemaakt, zullen volgens hem in het gunstigste geval tot een temperatuurstijging van 2 graden leiden.

De aarde mag volgens klimaatwetenschappers niet meer dan 1,5 graden opwarmen, onder meer om gevaarlijke zeespiegelstijging te voorkomen.

Toch denkt de VN-baas dat er nog tijd is om tot goede afspraken te komen, al bemerkt hij „gevaarlijk wantrouwen” tussen G20-landen, de rijkste landen ter wereld. Ook vindt hij dat de G20 arme landen meer financiële bijstand moet geven in de strijd tegen klimaatopwarming.

26 oktober 2021: De inzet van landen voor de klimaattop in Glasgow is ruim onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.

Als de nieuwste beloften worden waargemaakt, stijgt de temperatuur deze eeuw ten minste 2,7 graden, meldt VN-milieuprogramma UNEP in een klimaatrapport. Dit jaar schiet de uitstoot zelfs scherp omhoog.

Het internationaal energieagentschap IEA verwacht dat de uitstoot dit jaar zelfs met 4,8 procent stijgt, waarmee de tijdelijke daling door lockdowns in 2020 vrijwel geheel ongedaan is gemaakt.

De klimaattop in Glasgow is bedoeld om de wereld op koers te brengen voor de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Daar besloten alle deelnemende landen in december 2015 om “inspanningen na te streven” om de opwarming te beperken tot maximaal 1,5 graad – om zo de ergste gevolgen van klimaatverandering nog te voorkomen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verrichte een belangrijk deel van het rekenwerk voor het VN-rapport. Daaruit bleek eerder al dat landen in de aanloop naar de klimaattop in Glasgow veel te zwakke uitstootdoelen hebben gesteld voor het jaar 2030.

De Europese Unie heeft het klimaatdoel voor 2030 aangescherpt. Nederland heeft dit nog niet gedaan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen al wel.

Landen die sterk achterblijven in het stellen van klimaatdoelen zijn onder meer Rusland, Saoedi-Arabië en Australië, respectievelijk exporteurs van gas, olie en steenkool.

24 oktober 2021: Alweer een minder positief bericht over de komende klimaattop COP26 in Glasgow. Tot een wereldwijd klimaatakkoord komen tijdens de klimaattop in Glasgow (COP26) wordt echt moeilijk, zo heeft de Brit Alok Sharma, de voorzitter van de komende klimaatconferentie van de Verenigde Naties, zaterdag gezegd.

Een overeenkomst sluiten om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen, zal ‘op heel wat punten’ lastiger zijn dan de ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs in 2015. De wereld ligt ver achter op de afgesproken doelstellingen om de temperatuurstijging te beperken en de gevaarlijke opwarming om te buigen.

Sharma zei in een interview met de krant The Guardian: ‘Wat we in Glasgow proberen te doen, is eigenlijk heel moeilijk. Wat ze in Parijs hebben gedaan, was schitterend, het was een kaderakkoord, maar heel wat van de gedetailleerde regels werden naar de toekomst doorgeschoven.’

22 oktober 2021: Zo, nog voordat de klimaattop COP26 in Glasgow is begonnen heeft de Nederlandse regering al laten weten te verwachten dat het resultaat waarschijnlijk gaat tegenvallen.

Er moet ernstig rekening worden gehouden met een tegenvallende uitkomst van de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26). Dat heeeft staatssecretaris Dilan Ye?ilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer gemeld.

‘De verwachtingen voor COP26 zijn hooggespannen’, stelt Ye?ilgöz-Zegerius over de klimaattop. ‘Veel overheden, bedrijven en het maatschappelijk middenveld rekenen op de klimaattop om een belangrijke impuls te geven aan de mondiale klimaatambities.’

De kans is volgens de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat aanwezig dat COP26 door de ingewikkelde context waarbinnen de top plaatsvindt minder resultaat zal opleveren dan gehoopt. ‘Het is daarom belangrijk om COP26 niet als opzichzelfstaand moment te zien, maar als een belangrijk punt in een proces dat ook de komende jaren forse inspanningen van alle landen zal vergen en waarop volgende klimaatbijeenkomsten kunnen voortbouwen. De Nederlandse delegatie, waaronder de klimaatgezant, zal zoals altijd een actieve en constructieve rol spelen en er alles aan doen om van COP26 een succes te maken.’

De onderhandelingen tijdens COP26 bouwen voort op COP25, die in 2019 in Madrid plaatsvond. ‘COP25 was geen onverdeeld succes’, memoreert Ye?ilgöz-Zegerius. ‘De onderhandelingen over de afronding van het Paris Rulebook verliepen zeer stroef. De partijen bij de Overeenkomst van Parijs hebben de afgelopen twee jaar informeel weliswaar voortgang geboekt, maar toch resteren er nog openstaande punten over internationale samenwerking via marktmechanismen, het transparantieraamwerk en gemeenschappelijke termijnen voor Nationally Determined Contributions,de nationaal vastgestelde klimaatdoelstellingen.’

Zie ook: Internationaal Energie Agentschap: Sneller Stoppen Met Kolen Om Klimaatdoelen Te Halen by IEA – VN Directeur-Generaal Antonio Guterres: Klimaatdoelen Scheepsvaart En Luchtvaart Aanscherpen – World Energy Outlook 2021: Wereldwijde Toename Kolengebruik: CO2-Uitstoot Groeit Hard by IEA

15 oktober 2021: Van 1 tot 12 november 2021 vindt de 26ste Conference of Parties (COP) van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) plaats in Glasgow.

Tijdens deze klimaattop proberen de deelnemende landen de afspraken uit het akkoord van Parijs verder uit te werken. Het “Paris Rulebook” (de implementatierichtlijnen) zal daarmee afgerond worden.

Veel klimaatregelen zijn gericht op het terugbrengen van broeikasgassen, zogenaamde mitigatie maatregelen. De gevolgen van klimaatverandering merken we op allerlei plaatsen in de natuur, in de stad en in de landbouw.

Het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden is daarmee ook een belangrijk aspect van het klimaatbeleid. Mitigatie en adaptatie worden nu vaak separaat aangepakt, terwijl een integrale benadering veel mogelijkheden biedt.

13 oktober 2021: Landen dienen (veel) te zwakke klimaatdoelen in voor de klimaattop COP26 in Glasgow. Nieuwe klimaatdoelen van landen leveren slechts een achtste op van de uitstootverlaging die nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Dat blijkt uit een doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Vóór de aanstaande klimaattop in Glasgow moesten landen ambitieuzere klimaatdoelen indienen om daarmee de kloof tussen de afspraken uit het Parijsakkoord en de werkelijke uitstoot van broeikasgassen te dichten.

De klimaattop begint op 1 november, maar de deadline voor het indienen van de nieuwe klimaatdoelen is al verstreken. Dus kan de balans al voor de klimaattop worden opgemaakt.

Het verschil met de oude doelen blijkt klein: de mondiale uitstoot van broeikasgassen zou in 2030 circa 4 miljard ton lager uitvallen dan volgens de oude doelen voor 2030, die al bestonden toen het Parijsakkoord werd getekend.

Om de opwarming tot 1,5 graden te beperken, zou die uitstoot in 2030 met 32 miljard ton omlaag moeten. “De ambitie zou dus acht keer zo groot moeten zijn”, zegt klimaatbeleidsanalist Michel den Elzen van het PBL. “Wat er nu op tafel ligt, is onvoldoende om Parijs te laten slagen.”

Er zijn grote verschillen tussen landen. Het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS zetten verhoudingsgewijs grote nieuwe stappen, net als de Europese Unie. Australië en Indonesië hebben gewoon hun oude klimaatdoel opnieuw ingediend. Dan zijn er nog landen als Rusland en India die zulke zwakke doelen stellen, dat die boven hun werkelijke uitstoottrend liggen. Het gevolg is dat ze geen klimaatbeleid hoeven te voeren om hun doelen te halen en dus ook geen uitstootverlaging realiseren.

Turkije en Saoedi-Arabië hebben geen emissiedoelen ingediend. Brazilië heeft wel een nationaal klimaatdoel, maar neemt daarbij 2005 als basisjaar. Brazilië heeft onlangs een nieuwe berekening gepresenteerd waaruit zou blijken dat de uitstoot in 2005 hoger was dan gedacht.

Dit betekent dat de Braziliaanse uitstoot in 2030 bij een gelijkblijvend reductiepercentage dus ook hoger kan uitpakken. “Creatief boekhouden om de inspanning zo klein mogelijk te houden komt bij meer landen voor”, aldus Den Elzen.

2 april 2020: De voor november geplande VN-klimaattop in de Schotse stad Glasgow wordt uitgesteld tot 1-12 november 2021. De top had een begin moeten zijn van een nieuwe fase in wereldwijde klimaatactie.

Het was de bedoeling om tijdens de klimaattop verdere afspraken te maken over de verdere invulling van afspraken die bij het klimaatakkoord in 2015 gemaakt waren. Met de huidige CO2-uitstoot is de wereld volgens experts op weg naar catastrofale temperatuurstijgingen.

De zogeheten COP26-top had het grootste diplomatieke evenement in de Britse geschiedenis moeten zijn, met 30.000 afgevaardigden vanuit de hele wereld.

15 december 2019: Ruim 40 uur later dan gepland na de tweede verlening was het dan toch tijd voor de slotvergadering van de langste klimaattop ooit COP25 en daar werd zowaar nog iets besloten.

De VN-klimaatconferentie COP25 is officieel tot een einde gekomen. Landen hebben toegezegd volgend jaar hun nationale klimaatdoelen zo veel mogelijk aan te scherpen.

Dat is het weinig opbeurende nieuws van COP25. Het belangrijke agendapunt van COP25 over de regels van het klimaatakkoord van Parijs is vakkundig doorgeschoven naar COP26 volgend jaar in Glasgow, Schotland.

Het heikele punt dit jaar was of oude uitstootrechten uit de tijd van het Kyoto-protocol uit 1997 geldig blijven. Dit klimaatakkoord liep al in 2012 af, maar werd toen verlengd tot 2020.

Landen als Brazilië en Rusland willen niet dat hun overtollige rechten vervallen, omdat ze deze willen kunnen verhandelen. Ook Australië verzet zich, omdat het grote aanbod van emissierechten de prijs laag houdt. Australië produceert veel steenkool en heeft daarom een economisch belang bij een lage koolstofprijs – waardoor ook de mondiale vraag naar steenkool hoog blijft.

14 december 2019: Zoals inmiddels bijna gebruikelijk is, is er geen akkoord bereikt tijdens de Klimaattop COP25 in Madrid die vrijdag officieel eindigde. Eveneens volgens goed gebruik tijd voor een verlenging. Er werd in de nacht van vrijdag op zaterdag door onderhandeld, maar ook dat mocht niet baten. De conclusie is simpel en schokkend gezien al het klimaatnieuws van de laatste tijd: geen klimaatakkoord van Madrid.

Je vraagt je dan ook af wie er in de wereld eigenlijk serieus bezig is met een echte oplossing voor het klimaatprobleem. De financiering van klimaatmaatregelen blijft een probleem evenals de handel in emissierechten. Laat staan dat er een akkoord in zicht is om de in Parijs afgesproken doelen aan te scherpen.

Die aanscherping staat in elke geval weer op de agenda van COP26 (26th annual Conference of the Parties),in het Schotse Glasgow, waar volgend jaar van 9 tot en met 20 november 2020 een nieuwe poging wordt ondernomen om wel tot bindende afspraken te komen.

In Glasgow worden maar liefst 30.000 onderhandelaars verwacht in de Scottish Event Campus (SEC). De kans dat die het allemaal eens worden lijkt mij klein.

Ik heb weleens het idee dat er gewoon teveel mensen betrokken zijn bij de onderhandelingen. En al die mensen willen hun punt maken. Dat lukt dus nooit.

En lukt het volgend jaar niet in Glasfow dan kan het natuurlijk altijd nog op COP27 van 8 tot en met 20 November 2021 op een nader te bepalen locatie. En voor we het weten zijn we in 2022 aanbeland bij COP28. En zo modderen we maar wat aan in de wereld. Van enige urgentie lijkt geen sprake, terwijl wetenschappers met het ene na het andere verontrustende rapport komen.

3 december 2019: Zo, de 25ste klimaattop is van start gegaan. Er doen maar liefst 25.000 mensen mee aan het jaarlijkse klimaatcircus dat steevast eindigt met een succes, een akkoord, een overeenkomst en natuurlijk heel veel afspraken.

Geweldig toch, zult u zeggen. Ja op papier lijkt het heel wat, alhoewel er nog steeds geen overeenstemming is over hoe we de doelstelling van The Paris Agreement gaan realiseren en vooral hoe we een en ander gaan financieren.

Op COP25 zal het vooral gaan over geld, Hoe gaat de wereld de zaken financieren. Zoals gebruikelijk zullen ook dit keer de arme landen naar de rijke landen wijzen en zullen rijkere landen vooral naar elkaar wijzen.

Delegaties uit maar liefst 196 landen komen in Madrid samen voor COP25, de 25e VN-klimaatconferentie. Dit jaar draait de top vooral om geld, aangezien moet worden uitgevochten hoe de geplande klimaatmaatregelen uitgevoerd en betaald gaan worden. Tijdens de klimaattop in Madrid onderhandelen de deelnemende landen over de financiering van de geplande klimaatmaatregelen.

Over ruim een jaar moet namelijk het klimaatakkoord van Parijs dat door bijna tweehonderd landen is ondertekend in werking treden. In december 2015 werd op de klimaattop COP21 van Parijs afgesproken dat de gemiddelde temperatuur op aarde met niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. Het ultieme streven is zelfs 1,5 graden. Om dit te kunnen realiseren, moet de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen flink worden teruggedrongen.

Alleen met drastische maatregelen zijn de doelstellingen van Parijs nog te halen, blijkt uit recent onderzoek van de Verenigde Naties. Met de plannen die er nu liggen, zal de aarde naar verwachting met maar liefst 3,2 graden opwarmen, in plaats van de afgesproken 2 of 1,5 graden.

1 november 2019: De Spaanse hoofdstad Madrid neemt de organisatie van de COP25-klimaattop in december over van het Chileense Santiago. De Verenigde Naties hebben dat vrijdag bevestigd, nadat Chili woensdag afzag van de organisatie van de COP25.

De klimaattop COP25 vindt plaats van 2 tot en met 13 december. Dit was ook de originele planning. Tijdens de klimaattop moeten wereldleiders samenkomen om te praten over het klimaatakkoord dat in 2015 werd gesloten. Tijdens de top moeten details over de praktische uitvoering van het akkoord worden besproken.

31 oktober 2019: De geplande klimaattop COP25 in Santiago, Chili gaat niet door. Chili ziet af van de organisatie van de VN-conferentie omtrent het klimaat (COP25) en de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC). Die beslissing komt er door het aanhoudend sociaal protest tegen de regering.

‘Het is een moeilijke beslissing en het bezorgt ons veel leed’, zei president Sebastian Piñera vanuit het presidentieel paleis. ‘Een president moet zijn bevolking boven alles zetten’, vindt hij. ‘We begrijpen het belang van APEC en COP voor Chili en de wereld, maar we hebben de beslissing genomen op basis van gezond verstand.’

Men is nu hard op zoek naar een land dat de organisatie van COP25 op zo’n korte termijn nog wil overnemen.

8 maart 2019: Zo, de data voor de volgende belangrijke klimaattop zijn bekend. Van 2 tot en met 13 December 2019 gaat het klimaatcircus COP25 plaatsvinden in Santiago in Chili.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat COP25 zou plaatsvinden in Brazilie, maar de nieuwe regering van Jair Bolsonaro zag dat niet zitten en trok zich terug.

16 december 2018: Het wordt de laatste jaren een goed gebruik bij de COP klimaattop om een verlenging nodig te hebben om tot een of ander akkoord te komen.

Ook dit jaar was er extra tijd nodig in Katowice in Polen. Zaterdag is er dan toch een akkoord gesloten over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs.

De Nederlandse delegatie en het kabinet zeggen tevreden te zijn met het resultaat.

De landen hebben in Polen met elkaar geprobeerd te omschrijven hoe de afspraken van het Akkoord van Parijs kunnen worden uitgevoerd. Het gaat onder meer over het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide en het helpen van arme landen bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering.

Er zijn afspraken gemaakt over de vijf jaarlijkse nationale klimaatplannen, over rapportages over uitstoot en de vermindering daarvan en ook over het meenemen van de uitkomsten van de Talanoa-dialoog in de verbeterde nationale klimaatplannen.

De afspraken, vastgelegd op 156 pagina’s, zijn “duizend kleine stapjes vooruit” waar mensen “trots” op kunnen zijn, zegt de voorzitter van de top, de Pool Michal Kurtyka. Het is niet gelukt om afspraken te maken over de internationale handel in emissierechten. Dat onderwerp wordt weer doorgeschoven naar COP25 in december 2019 of januari 2020 in Chili. En zo modderen we maar door. Van enige urgentie om de klimaatproblemen nu eens echt aan te gaan pakken, lijkt nog steeds geen sprake te zijn.

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, kijkt met een goed gevoel terug op de klimaattop. “Nu is het zaak dat iedereen die afspraken nakomt en invult met concrete maatregelen’’, aldus Wiebes.

18 november 2018: De COP 24 Klimaatconferentie van Katowice in 2018 is een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, die gehouden wordt in Katowice (Polen), van 3 tot 14 december 2018.

De conferentie is tevens de 24ste Conference of the Parties (COP24) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC ), de 14e sessie van de partners in het Kyoto-protocol (CMP 14), en de 2e sessie van de partners in uitvoering van het Akkoord van Parijs (CMA 3). De conferentie volgt op de Klimaatconferentie van Bonn 2017.

Men gaat vooral bekijken hoe de stand van zaken is met betrekking tot het klimaatakkoord van Parijs dat in 2015 werd gesloten. Verder verwacht ik er niet al te veel van. Er zal ongetwijfeld een slotverklaring komen waar iedereen weer ontzettend blij mee is.

Ondertussen gaat de CO2-uitstoot onverminderd door. Sterker nog de CO2 uitstoot stijgt weer fors. Zie: Globale CO2 Uitstoot Stijgt Voor Tweede Jaar Op Rij

18 november 2017: Delegaties uit bijna tweehonderd landen hebben in Bonn nieuwe afspraken gemaakt over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs, en de aanpak van klimaatverandering.

Er is onder andere afgesproken om de al eerder gemaakte afspraken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen nog eens tegen het licht te houden. Dat proces moet in 2018 van start gaan en krijgt de naam Talanoa-Dialoog. Verder is afgesproken dat er een gedetailleerd draaiboek voor het uitvoeren van het Akkoord van Parijs moet komen.

Er zijn nog steeds geen definitieve afspraken gemaakt over financiële steun aan ontwikkelingslanden die worstelen met de gevolgen van klimaatverandering. Rijke landen beloofden eerder dat ze jaarlijks miljarden ter beschikking gaan stellen, maar die toezegging moet nader worden uitgewerkt.

Kortom: iedereen gaat in een zeer rustig wandeltempo verder ondanks de toenemende problemen wereldwijd door klimaatverandering. Ook de alarmerende waarschuwingen van wetenschappers maken kennelijk totaal geen indruk. Volgend jaar in het Poolse Katowice kan men tijdens COP24 van maandag 3 tot en met vrijdag 14 december 2018 weer rustig verder praten. Ik heb niet de indruk dat men echt serieus werk wil maken van de aanpak van de klimaatproblemen. Zie ook: Startschot Voor Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen

Zoals gebruikelijk is de organisatie zelf weer uitermate tevreden over wat er allemaal ie bereikt en men spreekt uiteraard weer over een succes: “We are pleased to say COP23 has been a success. Over the past two weeks, the global community has embraced Fiji’s concept of a Grand Coalition for greater ambition. In Bonn, the support for climate action from countries, regions, cities, civil society, the private sector and ordinary men and women was clearly on display.

Together, we have done the job we came here to do, which is to advance the implementation guidelines of the Paris Agreement and prepare for more ambitious action in the Talanoa Dialogue of 2018. We brought our Fijian Bula Spirit to COP and it’s been wonderful how people responded. We want to warmly thank our hosts, the German Government and the UNFCCC, as well as the residents of Bonn. Below, we are pleased to outline some of the key achievements from COP23”.

2018 Talanoa Dialogue: After extensive consultations, the Fijian COP23 Presidency announced an inclusive and participatory process that allows countries, as well as non-state actors, to share stories and showcase best practices in order to urgently raise ambition – including pre-2020 action – in nationally determined contributions (NDCs). This is ultimately to enable Parties to collectively move closer to the more ambitious Paris Agreement goal of keeping the rise in global temperature to 1.5 degrees Celsius. See also: Online Platform for the Talanoa Dialogue Goes Live #Talanoa4Ambition

Launch of Ocean Pathway Partnership: The Fijian COP23 Presidency launched the Ocean Pathway Partnership to encourage the climate negotiations process to address the relationship between climate change and the ocean. In the true spirit of the Grand Coalition, the partnership will also consolidate existing work being done to create a coordinated effort among governments at all levels, existing ocean alliances and coalitions, civil society and the private sector to create a stronger link between climate action and a healthy ocean. The partnership will be co-chaired by Fiji and Sweden, who are joining forces again after leading the inaugural UN Ocean Conference in July.

Launch of InsuRelience Global Partnership: The German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ) contributed 110 million euros (US $125 million) to launch the InsuResilience Global Partnership for Climate and Disaster Risk Finance and Insurance Solutions to bring affordable insurance and other financial protection to millions of vulnerable people around the world. The contribution from BMZ follows a £30 million (US $39 million) commitment that was made by the Government of the United Kingdom in July.

Launch of the Fiji Clearing House for Risk Transfer: This new online resource will help connect vulnerable countries with the best available information on affordable insurance and solutions – tailored to their unique circumstances – that will allow them to better prepare for the risks posed by climate change.

Finalisation of the Gender Action Plan: Parties finalised the first-ever Gender Action Plan, which aims to increase the participation of women in all UNFCCC  processes. It also seeks to increase awareness of and support for the development and effective implementation of gender-responsive climate policy at all levels of government.

Finalisation of the Local Communities and Indigenous Peoples Platform: This platform will provide direct and comprehensive means to give a greater voice to indigenous people in the climate negotiations and allow them to share their traditional knowledge and best practices on reducing emissions, adapting to climate change and building resilience.

Historic Breakthrough in Agriculture: Parties reached a historic agreement on agriculture that will help countries develop and implement new strategies for adaptation and mitigation within the sector, to both reduce emissions as well as build resilience to the effects of climate change.

Adaptation Fund: The Adaptation Fund was replenished with a total of US $93.3 million, exceeding this year’s funding target by US $13 million. The Adaptation Fund has a track record of providing valuable resources to communities in developing countries for projects that help improve resilience to the effects of climate change. Projects may apply for funding to Adaptation Fund Board, which reviews applications through a transparent process. Parties also took the important next step to ensure that the Adaptation Fund shall serve the Paris Agreement.

America’s Pledge:  A delegation of sub-national leaders led by Gov. Jerry Brown of California and former New York City Mayor Michael Bloomberg presented a report on the ongoing efforts by American states, cities, businesses and civil society to uphold the emissions reduction target of the United States under the Paris Agreement.

Bonn-Fiji Commitment: Local and regional leaders gathered to officially adopt the Bonn-Fiji Commitment of Local and Regional Leaders to Deliver the Paris Agreement at All Levels, a pledge that signals their commitment to bring forward a critical shift in global development. The Bonn-Fiji Commitment highlights the pledge to raise collective ambition for climate action.

Launch of the NDC Regional Hub: The NDC Partnership is establishing a new regional hub to support the implementation of NDCs in the Pacific. The Regional Pacific NDC Hub will be based in Suva, Fiji, and will provide expertise for developing regional solutions to mitigate global warming and enhance efforts by Pacific islands to adapt to climate change.

Health Initiative for the Vulnerable: The World Health Organisation, in collaboration with the UNFCCC and the Fijian COP23 Presidency launched a special initiative to protect people living in Small Island Developing States from the health impacts of climate change. Its goal by 2030 is to triple the levels of international financial support to climate and health in Small Island Developing States.

First Open Dialogue between Parties and Non-Party Stakeholders: The Fijian COP23 Presidency presided over the first ever Open Dialogue between Parties and Non-Party Stakeholders (NPS) within the formal climate negotiations. Discussions were held surrounding two important topics. The first was how NPS can help Parties design and implement more ambitious NDCs and the second was how to better integrate NPS into the climate negotiations process. Based on the success of the dialogue, there was strong enthusiasm to continue similar discussions at future COP meetings.

Expert Dialogue on Loss and Damage: Provides important space to raise awareness about the vulnerability of small island states. It will explore options for mobilising expertise, technology and support for the victims of climate change.

28 september 2017: Zo, van 6 tot en met 17 november 2017 is het al weer tijd voor de volgende grote klimaatconferentie: COP23 in Bonn, Duitsland.

Zie ook: De Eerste Jonge Klimaatttop by De Jonge Klimaatbeweging in Rotterdam: De Jonge Klimaatagenda – Startschot Voor Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen

Fiji is presiding over COP23 in Bonn with the support of the government of Germany. COP23 will take place in Bonn, Germany, from 6-17 November.

1 juni 2017: De Amerikaanse president Donald Trump trekt Amerika terug uit het klimaatakkoord dat in 2015 door 195 landen werd ondertekend.

Zie: President Trump Pulls U.S. Out of Paris Climate Accord en China: Van Vieze, Vette, Vervuilende Economie Naar Koploper op Gebied van Duurzaamheid

Zo, het zit er weer op. De grote klimaattop in Marokko heeft weer weinig opgeleverd. De UN Climate Change Conferentie COP22 is afgesloten met een statement: De Marrakech Action Proclamation.

We, Heads of State, Government, and Delegations, gathered in Marrakech, on African soil, for the High-Level Segment of the 22nd Session of the Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change, the 12th Session of the Conference of the Parties serving as the Meeting of the Parties to the Kyoto Protocol, and the 1st Session of the Conference of the Parties serving as the Meeting of the Parties to the Paris Agreement, at the gracious invitation of His Majesty the King of Morocco, Mohammed VI, issue this proclamation to signal a shift towards a new era of implementation and action on climate and sustainable development.

Nou, klinkt dat mooi of niet? En wat staat er nu in? Helemaal niets nieuws. U kunt het zelf nog eens rustig nalezen (PDF).

cop21-label_reduit_transparent13 december 2015: Zo, het is gelukt. Alle 195 landen die deelnemen aan de klimaattop COP21 zijn akkoord met de definitieve versie van het akkoord: de Paris Agreement.

Het klimaatakkoord is inderdaad met gejuich ontvangen door de deelnemende landen. Iedereen is blij dat het eindelijk is gelukt om een bindend akkoord te sluiten. Het is de eerste keer dat het klimaatverdrag over de hele wereld zal gelden.

Ook vanuit de milieubeweging veel positieve reacties. Het is een historisch akkoord: “Dit is het einde van het fossiele tijdperk”.

Toch zijn er ook kritiekpunten. De reductie van emissies van de internationale luchtvaart en scheepvaart zijn uit de eerdere ontwerptekst zijn geschrapt. Belangrijk minpunt van het akkoord dat in 2020 ingaat, is volgens Milieudefensie dat resultaten pas in 2023 geëvalueerd worden, dat betekent dat ook dan pas de ambitie kan worden bijgesteld. Dat is echt veel te laat.

De belangrijkste afspraken in het Akkoord van Parijs zijn: De gemiddelde temperatuur op de aarde mag niet meer dan 2 graden Celcius stijgen. Landen proberen ernaar te streven de temperatuurstijging zelfs te limiteren tot maximaal 1,5 graden Celcius. Wetenschappers zijn het erover eens dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de klimaatsystemen op aarde ernstig verstoort.

De partijen zullen zo snel mogelijk hun best doen om de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen te verminderen in combinatie met de beschikbare techniek van dat moment. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillen tussen landen.

Er is extra inzet nodig om negatieve gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en de hoeveelheid broeikasgassen terug te brengen zonder dat dit de voedselproductie in gevaar brengt.

Alle partijen moeten financieel bijdragen aan het verlagen van de hoeveelheid broeikasgassen en onderzoek doen naar klimaatbestendige ontwikkelingen.

Voor de klimaatconferentie van 2025 moeten de partijen van de klimaatovereenkomst van Parijs zich samen ten doel stellen elk jaar minstens 100 miljard dollar (91 miljard euro) ter beschikking te stellen van armere landen die economisch moeite hebben de klimaatdoelstellingen te halen. Het geld zou vanaf 2020 beschikbaar moeten zijn, dan gaat treedt het nieuwe klimaatverdrag van Parijs in werking.

Het verdrag is juridisch bindend en de landen verplichten zich het na te leven. Het heeft een looptijd tot 2025. De deelnemers hebben ook afgesproken om elke vijf jaar opnieuw samen te komen. Op deze bijeenkomst wordt gecontroleerd of de getroffen maatregelen effectief zijn en of er aanscherpingen nodig zijn om de klimaatdoelen te behalen.

De hele tekst van de Paris Agreement kunt u hier (PDF) zelf nog even bekijken.

Het was een lange, hele lange weg om tot dit akkoord te komen, die in 1992 van start ging tijdens de Earth Summit in Rio de Janeiro. Daar werd het eerste klimaatverdrag gesloten met als doel het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering een halt toe te roepen. Het verdrag, dat door 196 landen werd goedgekeurd en bekrachtigd, trad in 1994 in werking.

Sinds dat eerste klimaatverdrag is er elk jaar een klimaattop gehouden, met vaak teleurstellende resultaten. In 1997 werd in Japan het  Kyoto-protocol opgesteld met als belangrijkste kenmerk dat landen om hun klimaatdoelstellingen te halen niet zelf moeten realiseren maar ook een deel daarvan in het buitenland mogen realiseren. Het begin van de emissiehandel.

In 2009 was het de bedoeling om in Kopenhagen een nieuw klimaatverdrag te sluiten met juridisch bindende afspraken. Dat verdrag kwam er niet omdat meerdere grote landen zich niet wilden vastleggen op het verminderen van hun CO2-uitstoot. Wel werd afgesproken dat de aarde met niet meer dan 2 graden mag opwarmen.

In 2011 in het Zuid-Afrikaanse Durban kwam men niet verder dan de afspraak dat de deelnemende landen (de partijen) in 2015 tot een bindend akkoord zouden komen. En in Lima in Peru werd afgesproken dat alle landen voor maart 2015 moesten aangeven met hoeveel ze hun uitstoot gaan reduceren. Het besluit om één gezamenlijk reductie doel los te laten en over te gaan op nationale doelen voor de reductie.

Nu, in 2015, is er dan eindelijk het eerste wereldwijde, bindende klimaatverdrag dat door alle 195 erkende landen in de wereld is ondertekend. De Paris Agreement kunnen we terecht een historisch klimaatverdrag noemen. Het einde van het fossiele tijdperk.

Landen in de wereld

Zie ook: Geelen Counterflow tekent de “The Paris Pledge For Action”

12 december: Onderhandelaars op de klimaattop in Parijs hebben zaterdagochtend om 11:30 uur een definitieve versie van het akkoord gepresenteerd aan de delegaties van 196 deelnemende landen. Zij stemmen later op de dag om 17.45 uur over dit akkoord.

11 december: Zo, de laatste dag van de klimaattop COP21 heeft geen akkoord opgeleverd, dus volgt er volgens goed gebruik een verlenging met een dag om toch nog een akkoord te sluiten.

De onderhandelingen gaan zoals altijd stroef, maar alles en iedereen is optimistisch. Dus het zit er dik in dag er morgen, 12 december, een akkoord wordt gesloten en als het echt nodig is, kan men natuurlijk een tweede verlenging met een dag instellen.

Het feit dat er een akkoord wordt gesloten, is op zich geen nieuws. Dat voorspelde ik al voor de klimaattop begon. Dat het een historisch akkoord wordt, stond ook al vast, want slechtere resultaten dan tijdens de vorige klimaattops zijn niet langer acceptabel.

Dat het akkoord als een enorm succes zal worden gepresenteerd, stond wat mij betreft ook al vast voor men aan de onderhandelingen was begonnen. Dat is bij elke klimaattop of andere top standaard het geval. En er zal vast nog wel iemand roepen dat het unprecedented is.

Maar wat een klimaatakkoord echt tot een succes maakt, is de inhoud van het akkoord en ik ben er nog niet zo zeker van dat we daar allemaal van gaan juichen, zoals Louis van Gaal dat eens aangaf. Juichen over een klimaatakkoord, wat zou dat mooi zijn.

1 december 2015: Nou, ik moet in elk geval zeggen: de klimaattop COP21 in Parijs gaat voortvarend van start met tal van mooie initiatieven. De grote UN Climate Change Conferentie ging van start met een message from HRH The Prince of Wales en UN Secretary-General’s Ban Ki-moon lanceerde zijn Climate Resilience Initiative en kwam ook nog met een mooie speech: “Climate change does not respect national borders

Prime Minister Narendra Modi van India lanceerde de International Solar Energy Alliance en President Barack Obama lanceerde Mission Innovation met steun van miljardair Bill Gates, die de Breakthrough Energy Coalition bekend maakte.

Onze eigen Minister-President Mark Rutte mocht ook even zijn zegje doen en ik kan nou niet direct zeggen dat ik er heel erg van onder de indruk ben.

Verder waren er nog wat mooie initiatieven om kwestbare landen te helpen. De Wereldbank kwam met een nieuw $500 million initiative en het GEF kwam met een $248 million pledge.

Nederland kon natuurlijk niet achterblijven en ondertekende het Fossil Fuel Subsidy Reform Communiqué en kwam met 2 miljoen euro steun voor het vaststellen van een wereldwijde prijs voor CO-2 uitstoot door de Carbon Pricing Leadership Coalition. Zie ook: It’s Time to Put A #PriceOnCarbon Mooi succesje voor Nederland: Rotterdam heeft de C40 Cities Award gewonnen.

Nog een mooi initiatief was de Lima-Paris Action Agenda die oproept om de ontbossing te stoppen en meer bossen te realiseren. Virtueel kan dat nu al via het project 1 Heart 1 Tree van Naziha Mestaoui.

Zie ook: Declaration on the occasion to launch the international solar alliance – UN Secretary-General Ban Ki-moon at the launch of the International Solar Alliance – International Agency for Solar Policy & Application (InSPA)

1 november 2015: Zo, we zijn inmiddels weer een jaartje verder en er is nog steeds geen akkoord. Uiteraard is iedereen weer heel optimistisch over de uitkomsten van de volgende grote, superbelangrijke Climate Change Conference: COP 21 van 30 november tot en met 11 december 2015 in Parijs.

Doel van de conferentie is een nieuw klimaatakkoord te bereiken. Dat moet in 2020 ingaan, wanneer het huidige verdrag, het Kyoto-protocol, afloopt.

Het is alweer de éénentwintigste keer dat vertegenwoordigers van de Verenigde Naties samen komen om over klimaatproblematiek te praten. De eerste officiële ontmoeting van de Conference of Parties (COP), het belangrijkste besluitvormende orgaan, was in 1995, in Berlijn.

Slechts één keer werd er een klimaatverdrag gesloten. Dat was in Kyoto, in 1997. Het Kyoto Protocol is het enige bindende klimaatverdrag dat ooit werd afgesloten op wereldwijde basis, alhoewel niet alle landen in de wereld het verdrag hebben ondertekend, laat staan hebben uitgevoerd.

In 2005 trad het verdrag in werking, en in 2012 had het moeten aflopen. Maar de afspraak werd in 2011 tijdens COP 17 verlengd tot 2017 en tijdens COP18 voor een tweede keer verlengd tot 2020.

Verder heeft men besloten dat alle landen uiterlijk in 2015 -dan zijn we alweer bij COP21- een deal gaan sluiten die hen verplicht om in 2020 de emissies drastisch terug te brengen. Logisch dus dat men voor de zekerheid het Kyoto protocol tot eind 2020 heeft verlengd, want je weet het maar nooit: gaat dat wel lukken tijdens COP 21 in 2015? Er is dan altijd nog wat ruimte voor nog wat uitstel tot COP 22 in 2016, COP23 in 2017, COP 24 in 2018 en COP 25 in 2019. Ruim op tijd nog om zo tegen COP 26 in 2020 eens echt in actie te komen.

Zie ook: The Climate Miles: Van 1 t/m 29 November 2015 van Utrecht naar de Klimaattop in Parijs –  Nieuw TV-programma Mijlpalen voor Parijs: Van 1 t/m 28 November 2015 op NPO 2 – Nederland haalt Kyoto doelstellingen – De Klimaatparade op 29 november 2015 Start bij het Museumplein in Amsterdam – Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten – De Klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samson: Vermindering Broeikasgassen 95% in 2050

Wat aanraders voor de mensen die zich nergens zorgen over maken: Facing the FloodsA Sea ChangeThe Antarctica Challenge –  Global Warming Leonardo Dicaprio The Burning SeasonThe Bottom LineFRESHCrude: The Real Price of OilTHE SHIFTThe Fuel FilmDIRT!Plastic Planet The Age of Stupid – HOMEAn Inconvenient TruthBattle for TerraOne Peace at a TimeThe Steam ExperimentGarbage Dreams and The ZaballeenThe Alberta Tar Sands: H2OilRunning The Sahara

COP 2014 december 2014: Zo, de klimaattop COP 20 in Lima is weer voorbij en hoewel men zoals gebruikelijk bij de start zeer positief was, is het eindresultaat, eveneens zoals gebruikelijk, teleurstellend.

Maar eveneens zoals gebruikelijk is er toch een mooi resultaat behaald.

Men heeft er toch een moeizaam besluit uitgeperst: men heeft besloten dat  men volgend jaar in Parijs tijdens COP 21 iets gaat besluiten. Mooi toch!

cop 1926 november 2013; Zo, COP 19 in Warschauw, Polen is weer achter de rug en het resultaat is weer bedroevend.

Men heeft de bakens uitgezet voor de verdere onderhandeling van een globaal akkoord in 2015 in Parijs.

De 19e klimaatconferentie van de Partijen van het VN-Klimaatverdrag (COP 19) in Warschau heeft op zaterdag 25 november geleid tot een aantal beslissingen.

Die besluiten zetten de bakens uit voor een route die moet worden gevolgd om tot een mondiaal akkoord te komen tijdens COP 21 in Parijs in 2015.

En een route die moet leiden tot een vooruitgang op het vlak van de financiële ondersteuning van de internationale strijd tegen de klimaatverandering.

Deze beslissingen zijn uiteindelijk genomen na een finale marathonzitting van meer dan 24 uur, waarbij alle betrokken partijen compromissen hebben moeten sluiten.

Tja zo gaat dat nu eenmaal bij onderhandelingen.

Deze beslissingen nemen niet weg dat er nog veel werk moet worden gedaan om tot een akkoord in 2015 te komen.

Maar ze laten wel toe om het onderhandelingsproces op de rails te houden en schetsen het kader van het werk voor de komende twee jaar.

En dat er nog veel, heel veel werk moet worden verzet, moge duidelijk zijn.

COP 1813 december 2012: Na twee weken onderhandelen tijdens COP 18 in Dohar, Qatar is het resultaat weer onbevredigend.

Er zijn geen, vertraagde, of late resultaten geboekt.

Na intensief onderhandelen kwamen er toch nog een aantal beslissingen, die de naam Doha Climate Gateway meekregen.

Zo werd besloten het Kyoto Protocol opnieuw te verlengen met een tweede termijn tot 2020. Ook werd een eerste werkprogramma opgesteld en zijn er afspraken gemaakt over klimaatfinanciering.

Dat verlengen blijkt een geweldige truc te zijn om de zaken telkens maar weer vooruit te schuiven.

COP17

11 december 2011: Nou men is er toch nog in geslaagd om een akkoord te bereiken. Uiteraard noemt iedereen het weer een succes, een doorbraak maar de werkelijkheid is wat mij betreft toch minder succesvol.

Wat is er besloten? In feite een soort uitstel, een verlenging van het Kyoto Protocol van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2017. Verder heeft men besloten dat alle landen uiterlijk in 2015 -dan zijn we alweer bij COP21- een deal gaan sluiten die hen verplicht om in 2020 de emissies drastisch terug te brengen. Logisch dus dat men voor de zekerheid het Kyoto protocol tot eind 2017 heeft verlengd, want je weet het maar nooit: gaat dat wel lukken in 2015? Er is dan altijd nog wat ruimte voor nog wat uitstel tot COP22 in 2016 of COP23 in 2017. Ruim op tijd nog om zo tegen 2020 eens echt in actie te komen.

The 2012 UN Climate Change Conference, COP 18/CMP 8 (the 18th Conference of Parties to the UNFCCC, plus the 8th session of the Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to the Kyoto Protocol), will take place in Qatar from 26 November to 7 December 2012. The Republic of Korea will host a ministerial meeting to prepare for COP 18/CMP 8. Such ministerial meetings are a tradition in the UNFCCC negotiations and are instrumental in clarifying, at a high-level, central issues in the weeks before a COP.

Met de CO2-uitstoot gaat het ondertussen totaal de verkeerde kant uit. In plaats van minder uit te stoten, ging de wereldwijde CO2-uitstoot met maar liefst 5,9% omhoog in 2010. Als we dat even vergelijken met 3% verhoging van de CO2-uitstoot in de periode 2000-2010 en de 1% hogere CO2 uitstoot in de jaren negentig dan is de trend gelijk helemaal duidelijk.

Verder werd er besloten om een Green Climate Fund op te zetten (dacht dat dat in Cancun ook als was besloten, net zoals in Copenhagen) en mooier kan het haast niet: men gaat een werkplan voor volgend jaar opstellen. Briljant, wekt de indruk of men tot nu toe nooit een werkplan had voor een kalenderjaar. Men deed natuurlijk gewoon maar wat. Hoe dan ook in 2012 zullen er wederom tal van klimaattops gaan plaatsvinden met steevast hele volksstammen mensen die voor zo’n klimaattop de hele wereld over reizen en net zoals in alle voorgaande jaren zal elke top zo goed als zeker worden afgesloten met een nietszeggend akkoord dat ongetwijfeld de classificatie doorbraak of succes zal krijgen.

Bangkok Climate Change Talks 2011: Weinig to Niets Bereikt – Voorbereidende Klimaattop Bonn Levert Weer Weinig Resultaat Op

“The United Nations Climate Change Conference, Durban 2011, delivered a breakthrough on the international community’s response to climate change. In the second largest meeting of its kind, the negotiations advanced, in a balanced fashion, the implementation of the Convention and the Kyoto Protocol, the Bali Action Plan, and the Cancun Agreements. The outcomes included a decision by Parties to adopt a universal legal agreement on climate change as soon as possible, and no later than 2015. The President of COP17/CMP7 Maite Nkoana-Mashabane said: “What we have achieved in Durban will play a central role in saving tomorrow, today.”  Source: UNFCCC

10 december 2011: Zo, de grote internationale klimaattop is eigenlijk alweer voorbij zonder enig resultaat. Voldoende reden om er toch nog een dagje extra aan vast te plakken want je weet maar nooit of er dan wel een bindend akkoord kan worden gesloten. Tuurlijk is er wel een conceptakkoord maar zoals te verwachten was, is er sprake van grote onenigheid. In het conceptakkoord van Durban staat dat afspraken over CO2-reductie pas na 2020 van kracht worden en niet wettelijk bindend zijn. Een eis van de VS, China en India.

Een coalitie van de EU en meer dan 70 ontwikkelingslanden en eilandstaten eisen dat er uiterlijk in 2015 bindende afspraken worden gemaakt, die uiterlijk in 2020 ingaan. Gastland Zuid-Afrika gaat nog een poging doen en komt vandaag met een nieuwe ontwerptekst. Of die veel kans op succes heeft, valt te betwijfelen aangezien zowel de EU en als de arme landen al hebben gezegd dat ze liever geen akkoord hebben dan een slap akkoord. Overigens is de website van Cop17 in Durban al uit de lucht: This Account Has Been Suspended

En zo modderen de internationale klimaatonderhandelaars maar door. Jaar in jaar uit wordt er massaal vergaderd op vele klimaattops en elk jaar in december uiteraard de super klimaattop COP nummertje zoveel. Ik schreef het al eerder en helaas blijkt het realiteit. Op z’n vroegst in 2012 tijdens COP 18-CMP 8 van 26 november tot en met 7 december 2012 in Qatar komt er echt een deal als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch? Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is. Het wordt hoog tijd voor Kyosei. Zie ook: Momentum For Change

Mocht het ook tijdens COP19 niet lukken om tot een bindend akkoord te komen als opvolger van het Kyoto Akkoord dan is er altijd nog tijd genoeg om in 2013 door te blijven praten. Ook in 2013 staan er weer verschillende fantastische klimaattops op het programma, die steevast succesvol worden afgesloten. Althans volgens de persberichten die na afloop worden verspreid. En ook in 2013 is er weer een superklimaattop ergens in Oost-Europa: COP19-CMP9.

En ooit gaat het natuurlijk wel lukken. Als de klimaatramp zichtbaarder en zichtbaarder wordt en de klimaatschade van jaar tot jaar toeneemt. Wie weet wanneer de regeringsleiders gaan inzien dat het echt de verkeerde kant opgaat, maag het zeggen. Kan natuurlijk net zo goed pas in 2014 worden voor er een akkoord komt tijdens COP20-CMP10. Kwam bij de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) nog een documentje (PDF) tegen waarin eigenlijk al duidelijk staat aangegeven dat we voorlopig nog niet klaar zijn met een echt bindend akkoord. Kom zelfs al deadlines tegen die tijdens COp21-CMP11 moeten worden gehaald en dan zitten we al in 2015.

10 oktober 2011: Mooi hoor. Alweer een grote klimaatconferentie achter de rug en het goede nieuwe -en dat is er altijd- is dat er samengevat in twee woorden sprake is van Good Progress. Blijf het geweldig vinden hoe UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres er elke keer weer een mooi verhaal van weet te maken.

Uiteraard is er naast de goede vooruitgang ook nog het een en ander dat minder goed gaat. Dat is de politieke wil om er echt iets van te maken in Durban. Er staat nu van alles op papier maar het gaat om de politieke wil en daar heb ik zo mijn twijfels over, zoals ik al eerder heb aangegeven. We wachten de ontwikkelingen maar even af. Van 28 november tot en met 9 december 2011 in Durban, Zuid Afrika. Op 10 december weten we of er inderdaad sprake zal zijn van Good Progress.

2 oktober 2011. De laatste van de drie grote voorbereidende klimaattops voor de echt grote klimaatconferentie in Durban, Zuid Afrika is gisteren van start gegaan in Panama. Daar gaan de deelnemers onder de bezielende leiding van UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres tot en met vrijdag 7 oktober weer met elkaar in gesprek om eindelijk eens tot afspraken te komen.

Ben nu al weer heel benieuwd wat daar weer zal worden bereikt of juist niet wordt bereikt. De kans op dat laatste lijkt mij groter dan ooit. Iedereen is druk bezig met het redden van het financiële systeem, omvallende landen, die mogelijk veel omvallende banken tot gevolg zal hebben. Dat moet uiteraard worden voorkomen. Miljarden genoeg.

Voor het aanpakken van de klimaatproblemen blijft het nog steeds een zoektocht naar geld. In Amerika heeft Barack Obama al aangekondigd in te gaan zetten op natural gas, clean coal en een grote pijpleiding van de Alberta Tar Sands naar Texas. Tegelijk roept hij zo af en toe nog iets over echt schone energie, maar daar volop voor gaan, zit er niet in.

COP17 van 28 november tot en met 9 december 2011 in Durban, Zuid Afrika zal een moeilijke conferentie worden, zoals ik al eerder schreef. COP 16 in Cancun is uitgeroepen tot een succes, omdat er weer een vage overeenkomst werd gesloten met niet bindende voorwaardenen. Naar verwachting wordt in december 2011 tijdens COP17 UN Climate Change Conference in Durban weer geen bindend klimaatakoord gesloten, maar ook die bijeenkomst wordt vast een succes.

Pas in 2012 tijdens COP18 ergens in Azië komt er wellicht echt een deal als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch? Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is. Het wordt hoog tijd voor Kyosei. Mocht het ook in 2012 niet lukken dan wordt er ongetwijfeld besloten om de o, zo succesvolle reeks COP UN Conferences on Climate Change in 2013 en volgende jaren te vervolgen met COP19, COP20 en ga zo maar door.

18 juni 2011: Zo ook de tweede voorbereidende top voor de echte klimaattop In Durban is weer voorbij. Een week of twee praten In Bonn heeft zoals te verwachten was weinig tot niets opgeleverd. Tuurlijk was er weer een mooie afsluitende persconferentie waar UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres weer even in omslachtige en vage bewoordingen uitleg geeft over wat er bereikt is en vooral wat er niet is bereikt.

In oktober gaat het klimaatcircus verder met alweer een klimaattop als laatste voorbereiding op de grote klimaatconferentie in Durban, Zuid Afrika in december.

Update 18 juni 2011: Zo, het is weer voorbij. Een week of twee praten heeft zoals te verwachten was weinig tot niets opgeleverd.

Tuurlijk was er weer een mooie afsluitende persconferentie waar UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres weer even in omslachtige en vage bewoordingen uitleg geeft over wat er bereikt is en vooral wat er niet is bereikt.

18 april 2011: Zo, de eerste voorbereidende klimaattop voor de grote klimaatconferentie in Durban, Zuid Afrika, later dit jaar in december, zit er weer op. In Bangkok, Thailand werd weer veel gesproken, vergaderd en volgens goed gebruik, uitermate weinig bereikt. Zie Bangkok Climate Change Talks 2011: Weinig to Niets Bereikt In juni staat alweer een grote klimaattop op het programma in Bonn. Zie: COP17: Voorbereidende Klimaattop Bonn van Start

COP16 Cancun Mexico 201012 december 2010: Zoals te verwachten was is iedereen weer ontzettend positief over het bereikte resultaat in Cancun. De Cancun Agreements worden door tal van partijen gezien als een ware doorbraak met betekenisvolle besluiten.

De klimaatconferentie in Cancun is afgesloten met betekenisvolle besluiten. Alle  landen hebben bevestigd dat de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging de twee graden niet mag overstijgen. De CO-2 reductiecijfers van Kopenhagen zijn in Cancun verankerd; het klimaatfonds komt er en er is overeenstemming over maatregelen om ontbossing een halt toe te roepen.

“De uitkomst van de klimaatconferentie in Cancun is positief en realistisch. Het illustreert dat een realistische stap voor stap inzet effectief kan zijn om ambitieuze doelen dichter bij te brengen”, verklaart staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) na afloop van de conferentie. Atsma is ook ingenomen met het feit dat het Fast Start Finance initiatief door alle partijen in Cancun is omarmd. Atsma: “De actieve en sturende inbreng van Nederland wordt internationaal gewaardeerd. De website, waar donorlanden verantwoorden wat zij bijdragen en ontvangende landen zullen aangeven hoe het geld wordt besteed, draagt bij aan herstel van vertrouwen en bevordert transparantie over het wereldwijde klimaatbeleid. Het heeft zeker geholpen om te komen tot de oprichting van het klimaatfonds.”

Het is mede dankzij constructief, transparant en doortastend leiderschap van de Mexicaanse voorzitter dat in Cancun 194 landen tot een gebalanceerd pakket van afspraken zijn gekomen. “Om wereldwijde, complexe problemen als klimaatverandering het hoofd te bieden, is een wereldwijde inzet voorwaarde. Het vraagt ook bereidheid van partijen om bruggen te slaan. Waardering heb ik voor de wijze waarop Mexico en de EU de Verenigde Staten en Japan over de streep hebben getrokken.”, aldus Atsma.

Voor een adequate aanpak van klimaatverandering is nog veel werk te verzetten. Het klimaatfonds moet handen en voeten krijgen; de betrokkenheid van het bedrijfsleven is nog een serieus aandachtspunt. Staatssecretaris Atsma: “Het kan altijd beter, perfecter. Maar betekenisvolle stapjes zijn gezet in de goede richting. Er ligt nog een lange weg voor ons. Dat doet niets af aan het feit dat Cancun vertrouwenwekkend en bemoedigend is voor de onderhandelingen op weg naar de conferentie volgend jaar in Zuid-Afrika. Tegelijkertijd is er volop werk aan de winkel voor alle partijen om de nu gemaakte afspraken te realiseren. Bron: Rijksoverheid

Zie ook: UN officials hail climate change deal reached at Cancún conference: the “Cancún Agreements – REDD: Climate conference COP16 ends with deforestation agreementTodd Stern on the Cancun Agreement: “Puts the world forward on a more hopeful path towards a sustainable future”‘Cancún: the building blocks have been laid’

11 december 2010: De afspraken van Cancun. De onderhandelingen op de VN-klimaattop hebben zaterdag geleid tot een aantal bescheiden afspraken. Alle landen, behalve Bolivia, stemden in. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste onderwerpen waarover de meer dan 190 landen het eens zijn geworden.

De tekst dringt aan op “diep snijden” in de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de opwarming van de aarde. Op die manier moet worden voorkomen dat de aarde de komende jaren meer dan 2 graden Celsius warmer wordt dan voor het industriële tijdperk. Ook wordt onderzocht of een maximale stijging van 1,5 graad uitvoerbaar is.

Men eist dat rijke landen hun uitstoot met 25 tot 40 procent verminderen in 2020 ten opzichte van 1990. Deze afspraak is gemaakt in een werkgroep over het Kyotoprotocol en geldt dus niet voor de Verenigde Staten. De tekst biedt ruimte voor een onderzoek naar marktmechanismen die arme landen kunnen helpen hun uitstoot te verminderen. De voorstellen die daaruit komen zullen op de volgende klimaattop in 2011 in Zuid-Afrika worden besproken.

Er wordt een nieuw internationaal orgaan (het Groene Klimaat Fonds) opgericht, dat geld van rijke landen doorspeelt aan arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. De Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan hebben daarvoor toegezegd tot en met 2012 jaarlijks 30 miljard dollar ter beschikking te stellen. Dat bedrag zal tot 2020 oplopen tot 100 miljard dollar per jaar. Daarmee zijn de toezeggingen van de klimaattop in Kopenhagen vorig jaar nu officieel vastgelegd. De Wereldbank zal de interim-beheerder worden van het Groene Klimaat Fonds, voor een periode van drie jaar. Er komt een raad van bestuur van 24 leden, die het Groene Klimaat Fonds gaat leiden. Daarin zijn afgevaardigden van rijke en arme landen gelijk vertegenwoordigd en mogen ook eilandstaten, die het water letterlijk aan de lippen staat, meepraten.

Er komt een Klimaat Technologie Centum en Netwerk om te helpen bij het verspreiden van de kennis en technologie die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan en om landen aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. De tekst ondersteunt de inspanningen om het verwoesten van bossen tegen te gaan, een belangrijke oorzaak van klimaatverandering omdat bossen veel broeikasgassen opnemen. Vraagt de ontwikkelingslanden plannen te maken. De tekst gaat niet in op de rol van de markt bij het tegengaan van ontbossing. Roept alle landen op de rechten van de inheemse bevolking te respecteren. Roept rijke landen op nieuwe onderhandelingen aan te gaan over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen onder het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt, ,,om te voorkomen dat er een gat ontstaat” tussen de periodes waarvoor afspraken gelden.

Vooralsnog zijn landen niet verplicht hun doelstellingen voor na 2012 vast te leggen onder het Kyotoprotocol. Vooral Japan is tegenstander van een tweede termijn. Dat komt omdat aan China geen eisen worden gesteld en omdat de Verenigde Staten het protocol niet hebben geratificeerd. Japan wil een akkoord waar ook deze twee grote vervuilers onder vallen.

10 december 2010: Zo, de grote Klimaatconferentie in Cancun zit er al weer bijna op. Naar schatting 15.000 mensen -wat doen die toch allemaal?- hebben in Cancun met elkaar gesproken en zoals al lang geleden werd aangegeven: zonder noemenswaardig besluit. Naar verwachting zal de Cancun COP16 Climate Conference nog wel officieel worden afgesloten met één of ander zwak politiek statement. Wat we nu ook al weten, is dat men nu al verwacht dat het er bij de volgende klimaatconferentie in 2011 ook niet echt van gaat komen.

COP17COP17 in Durban, Zuid Afrika zal ook een moeilijke conferentie worden en ik schreef het al eerder: COP 16 in Cancun zal ongetwijfeld uitgeroepen worden tot een succes, omdat er weer een vage overeenkmst wordt gesloten met niet bindende voorwaarden. In 2011 gaat het circus met tal van voorbereidende kleinere klimaatconferenties gewoon door en eind 2011 wordt tijdens COP17 weer geen bindend klimaatakoord gesloten, maar ook die bijeenkomst wordt vast een succes. Zoals ik al eerder schreef: Pas in 2011 COP17 in Zuid-Afrika of 2012 COP18 ergens in Azië komt er echt een deal als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch? Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is. Het wordt hoog tijd voor Kyosei.

COP16 Cancun Mexico 20102 december 2010: With a general consensus that Cancun cannot deliver a binding, all-inclusive agreement, the parties attending the annual climate change summit are now focusing on certain smaller topics. Two days into the conference, there is general optimism that Cancun can deliver on three topics that have been in the air for a while now: adaptation, REDD, and technology transfer.

WikiLeaks cablegate reveal how US manipulated the Copenhagen Climate Accord WikiLeaks Cablegate: EU and US try to outwit poor countries on climate

“No one can afford to stay in inaction and it is very clear that the countries are actually willing to engage to reach something here in Cancun,” said Christiana Figueres, UNFCCC executive secretary.

30 november 2010: Addressing the media on the opening day of the United Nations Climate Change Conference, Christiana Figueres said that Cancun can launch a new era in the pace of global action on climate change, where each year brings increasingly effective answers to keep humanity on track to a safer future. Cancun will not solve everything, she said, but Cancun needs to keep ambition very much alive and will be successful if Parties compromise.

23 september 2010: A group of organisations are teaming up to launch the first World Climate Summit, which will run in parallel to the UNFCCC COP 16 in Mexico this December.

First World Climate Summit: The Business Conference during UNFCCC COP16 Cancun, MexicoUnited Nations Convention on Biological Diversity: Nagoya Biodiversity Conference COP10The Rio Conventions’ Ecosystems and Climate Change PavilionClimate Change Wave of Action: Time to Sow the SeedClimate Change Wake-Up Call: Our Climate is Changing by Oxfam AmericaClimate Change: Innovative Solutions from Thailand by Oxfam Climate Fund1 Minute to Save the World Competition: Submit Your 1 Minute Film on Climate Change NowPrins van Oranje en Prinses Máxima bij AFC Conference: It’s Down 2 EarthClimate Art: 350 EARTH A Movement Visible from Outer SpaceUNEP Presenting The Polar Explorer Movie at COP16 Climate Conference in Cancun, MexicoOfficial COP16 Trailer COP16: Climate Change Performence Index 2011 by German Watch

20 september 2010: Zo, alweer een waarschuwing dat we niet al teveel moeten verwachten van de volgende Klimaattop in Cancaun. De Mexicaanse klimaatambassadeur Luis Alfonso de Alba doet er alles aan om de verwachtingen over cancun Climate Conference COP16 van 29 november tot en met 10 december 2010, te temperen. Maar hoe lang gaat het dan duren voordat dat verdrag er wel is? “Sommige landen denken volgend jaar in Zuid-Afrika tijdens COP17”, zegt Eliot Diringer, vice-voorzitter voor internationale strategie van het Pew Centre on Global Climate Change. “Wij denken dat het veel langer gaat duren. In het algemeen is er meer gevoel voor pragmatisme bij de onderhandelingen en een erkenning van het feit dat we dit jaar geen bindend verdrag zullen krijgen.”

Als ik het zo allemaal hoor, is de conclusie duidelijk: COP 16 in Cancum zal ongetwijfeld uitgeroepen worden tot een succes, omdat er weer een vage overeenkmst wordt gesloten met niet bindende voorwaarden. In 2011 gaat het circus met tal van voorbereidende kleinere klimaatconferenties gewoon door en eind 2011 wordt tijdens COP17 weer geen bindend klimaatakoord gesloten, maar ook die bijeenkomst wordt vast een succes. Zoals ik al eerder schreef: Pas in 2011 COP17 in Zuid-Afrika of 2012 COP18 ergens in Azië komt er echt een deal als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch? Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is. Het wordt hoog tijd voor Kyosei.

Wat aanraders voor de mensen die zich nergens zorgen over maken: Facing the FloodsA Sea ChangeThe Antarctica Challenge –  Global Warming Leonardo Dicaprio The Burning SeasonThe Bottom LineFRESHCrude: The Real Price of OilTHE SHIFTThe Fuel FilmDIRT!Plastic Planet The Age of Stupid – HOMEAn Inconvenient TruthBattle for TerraOne Peace at a TimeThe Steam ExperimentGarbage Dreams and The ZaballeenThe Alberta Tar Sands: H2OilRunning The Sahara

Ongetwijfeld gaan we ook dit jaar weer tal van mooie acties krijgen, die de wereldleiders moeten oproepen om nu toch eens echt besluiten te nemen. Climate Change Actions: Seal the DealHopenhagenTckTckTckClimate Action Communication WaveBe that ChangeJust ListenYou Turn the Earth – Raise Your VoiceBeat the Heat NowEarth HourVote Earth Earth Song BAD2009Save the RainforrestUN REDDNature + People = Solution350.orgCOP15

7 september 2010: Tja, heeft het eigenlijk nog wel zin om in december de zoveelste grote klimaatconferentie te houden? De de kans dat er in Cancun tijdens COP16 een klimaatakkoord wordt gesloten iwordt seteds kleiner, nu steeds meer rijke landen hun toezeggingen voor een klimaatfonds voor de arme landen niet nakomen.

Finance is a key issue for rebuilding trust among developing and developed countries.The two-day informal Geneva Dialogue on Climate Finance held late last week focused on sources of long-term climate finance, particularly the role of public and private funds. The developing world is concerned about the increased emphasis by industrialised countries on private sources and markets for climate funds. There is hesitation on the part of the rich countries to commit public funds on account of global financial crisis and the ensuing austerity cuts. Environment minister Jairam Ramesh, who attended the meeting, cautioned industrialised countries not to walk away from their commitment because of the current financial crisis. According to Mr Ramesh, the Geneva meeting was “not a productive event” as there was “a conscious effort by developed countries to underplay finance and overplay the role of markets in climate finance.” Industrialised countries are going back on their funding commitments made in Copenhagen. The developed countries had pledged to provide $30 billion as fast-track finance between 2010 and 2012 for poor developing countries. This was supposed to be new and additional funds. In the Copenhagen Accord, the industrialised countries had pledged to mobilise $100 billion every year by 2020 to help fund climate change action in developing countries. This money was to be raised from a “wide variety of sources, public and private, bilateral and multilateral, including alternative sources of funding.” Read more at The Economic Times India

Ik schreef het al eerder: het huidige Kyoto Akkoord loopt tot 2012, dus niets aan de hand. Zit er dik in dat er pas echt een nieuw klimaatakkoord komt en het zal mij niet verbazen als het raamwerk tijdens COP17 in 2011 in Zuid-Afrika voor elkaar komt, zodat er tijdens COP18 in 2012 ergens in Azië eindelijk een nieuw akkoord kan worden gesloten: Het Kyosei Akkoord

10 augustus 2010: Nou, dit lijkt mij duidelijk. Ban Ki-moon de Secretaris Generaal van de United Nations heeft er weinig tot geen vertrouwen in dat er in december in Cancun een nieuw, bindend klimaatverdrag wordt gesloten. Hij heeft zelfs het idee dat het beter zou zijn om kleine stapjes te zetten. Vreemd aangezien overal in de wereld de alarmbellen steeds nadrukkelijker gaan luiden en de gevolgen van het veranderende klimaat dagelijks in het nieuws zijn.

Ban Ki-moon, the United Nations secretary general, said Monday that he doubted that member states would reach a new global climate change agreement in December at a conference in Mexico. A better approach might consist of small steps in separate fields that built toward wider consensus rather than aiming for one sweeping pact. Read more at New York Times

7 augustus 2010: Zo, er is weer een voorbereidende Klimaattop geweest en er is een kleine vooruitgang geboekt, aldus Christiana Figueres, de nieuwe UNFCCC Executive Secretary. Zie: Voorbereidende Klimaattop Bonn weer voorbij met kleine vooruitgang

12 juni 2010: Ongelofelijk maar waar. De vergadering in Bonn is afgesloten met een succes. Er is vooruitgang geboekt, aldus Yvo de Boer in zijn laatste persconferentie.

31 mei: Zo, de zoveelste klimaattop is van start gegaan in Bonn om ervoor te zorgen dat er in Cancun een akkoord komt. Tot en met 11 juni zijn er weer massa’s mensen bijeen. Eerlijk gezegd verwacht ik er niet al te veel van. Kan het alleen maar meevallen.

21 april 2010: Slechts nieuws voor de komende klimaatonderhandelingen in Cancun, Mexico. De grootste vervuilers zijn druk in de weer om de klimaatdoelen naar beneden bij te stellen. Ook in Nederland gaan stemmen op om de klimaatdoelen terug te schroeven naar Europees niveau.

The biggest polluting nations are downplaying goals for climate-change talks in December after failing last year to agree on a global treaty, the top U.S. climate negotiator said. Representatives from countries emitting the most greenhouse gases agree it’s important not to let “expectations far outstrip what can be done” at UN-led talks in Cancun, Mexico, Todd Stern, President Barack Obama’s climate negotiator, said yesterday. Bron: BusinessweekPolluting Nations Downplay Goals for Cancun Climate Conference

Four major developing countries meeting in South Africa on Sunday April 25 called for a global, legally binding agreement on climate change to be finalised by next year at the latest. Environment ministers from Brazil, South Africa, India and China met in Cape Town to discuss on how to speed up a process of finalising a global agreement that would require rich nations to cut carbon emissions and reduce global warming. “Ministers felt that a legally binding outcome should be concluded at Cancun, Mexico in 2010, or at the latest in South Africa by 2011,” ministers from the developing world’s powerhouses said in a joint statement, referring to United Nations climate talks. Bron: Yahoo News

Zie ook: Een beetje dom: VVD Amsterdam wil de CO2-uitstoot niet teveel verminderenKlimaatnieuws: CO2-concentratie bereikt nieuw record in maart 2010Wat is er toch met 350 aan de hand ?Climate talks timeline: From 350 to Kyoto to Copenhagen and beyond

12 april: Zo de klimaatvergadering in Bonn zit er weer op en zoals te verwachten was, zonder echt resultaat. Wel heeft men besloten nog eens wat extra te gaan vergaderen. De volgende meeting zal ergens tussen 31 mei en 9 juni 2010 gaan plaatsvinden. Voor de zekerheid heeft men afgesproken nog twee keer te gaan vergaderen voor het alweer tijd is voor de echt grote klimaatconferentie COP16 in Cancun Mexico. Nadere informatie over deze drie extra klimaatvergaderingen volgt. Verder en dat lijkt mij een grap, heeft men afgesproken dat er vaart moet worden gemaakt, want er is haast geboden. Klinkt mooi voor de buitenwereld, maar eigenlijk weten we nu al dat Cancun slechts de zoveelste tussenstop wordt naar een nieuw klimaat akkoord, als opvolger van het Kyoto Akkoord dat in 2012 afloopt. Tijd genoeg toch?

9 april 2010: Na de mislukte klimaattop in Kopenhagen worden de onderhandelingen vanaf vandaag voortgezet in het Duitse Bonn. Delegaties uit 170 landen vergaderen drie dagen lang over hoe het verder moet met de internationale onderhandelingen over het klimaat in aanloop naar de volgende VN-klimaattop in het Mexicaanse Cancun in december

The eleventh session of the Ad Hoc Working Group on Further Commitments for Annex I Parties under the Kyoto Protocol (AWG-KP 11); The ninth session of the Ad Hoc Working Group on Long-term Cooperative Action under the Convention (AWG-LCA 9). Friday, 9 April to Sunday, 11 April 2010. UN FCCC

27 maart 2010: Ongelofelijk maar waar. De zoveelste klimaattop in  Mexico (COP16) moet nog plaatsvinden en iedereen heeft het al over de daaropvolgende top. VN-klimaatchef Yvo de Boer gaat ervan uit dat pas op de klimaattop in Zuid-Afrika, eind 2011, een nieuw klimaatverdrag kan worden gesloten.

16 maart 2010: Zo, we zijn weer een paar maanden verder. Tal van landen, inclusief China, India, de USA, Europa hebben laten weten het schamele akkoord van Kopenhagen te gaan ondertekenen. Ondertussen gaat het klimaatoverleg verder, inclusief Climategate, is dat een lastig verhaal, maar tot mijn stomme verbazing heeft Europa de hoop op bindend klimaatakkoord in 2010 in Mexico nu al opgegeven. De Europese ministers van Milieu zijn het op 15 maart in Brussel eens geworden over een tweesporenstrategie om de onderhandelingen over een internationaal klimaatakkoord nieuw leven in te blazen. Na de mislukking van Kopenhagen eind vorig jaar nemen de klimaatonderhandelaars in november van dit jaar de draad weer op in Cancun. Ze kunnen een stap vooruit zetten, om dan misschien op de volgende conferentie COP17 in 2011 in Zuid-Afrika tot een akkoord te komen. Enerzijds stellen de Europeanen een mogelijke voortzetting van de engagementen in het kader van het protocol van Kyoto in het vooruitzicht om de armste landen gerust te stellen. Tegelijkertijd willen ze met sleutelspelers als de VS en China verdere afspraken maken over een globaal bindend akkoord.

cop15-copenhagen.bmp20 december 2009: Nou, er is dan toch sprake van een officieel Copenhagen Accord. Ongelofelijk maar waar. Hoe een volkomen mislukte klimaattop toch nog succesvol wordt afgesloten. Waarmee dan zult u zeggen? Met een niet bindend klimaatakkoord en het uitspreken van de intentie om volgend jaar december in Mexico wel een bindend akkoord te sluiten. Dat is het. Gisteren nog even naar de persconferentie geluisterd met meneer Ban Ki-moon en tot mijn verbazing alleen maar een volkomen onzinnige uitleg over het feit dat het complex is, dat de tijd te kort was (men is al jaren in overleg) en dat het er gewoon niet in zat, maar dat de conferentie toch een succes was omdat er is overlegd, omdat er is gesproken, omdat er toch vooruitgang is geboekt en als uitsmijter had Ban Ki-moon nog de mooie opmerking dat hij nu al optimistisch is over het resultaat van de volgende Top klimaatconferentie COP16.

Verschillende regeringsleiders met President Barack Obama voorop zien het niet bindende akkoord zelfs als een doorbraak zonder echt duidelijk te maken wat er dan doorbroken is. In elk geval niet het IK-denken. Het klimaat en de klimaatverandering gaat ons allemaal aan. Er zijn geen grenzen. De problemen zijn alleen op te lossen als belangrijke spelers in het klimaatdebat over het IK-denken heen stappen en over de eigen economische belangen heen durven te stappen. Het wordt hoog tijd voor een andere manier van denken, even anders tegen de zaken aankijken kan geen kwaad. De G-77 is duidelijk: het slechtst denkbare akkoord: The Worst Development in Climate Change and History. Lijkt mij duidelijk. Lichtpuntje is dat er in 2010 verder wordt onderhandeld. Verwacht in december 2010 een soort of deal. Pas in 2011 COP17 of 2012 COP18 komt er echt een deal waar de wereld iets aan heeft. Politici durven nooit iets te besluiten, tenzij er natuurlijk een ramp is.

19 december 2009: Zoals eigenlijk wel te verwachten was is er in de laatste nacht nog een New Copenhagen Deal gesloten.  Geen deal om over naar huis te schrijven en zeker geen deal waar ook maar iemand trots op kan zijn. Opvallend ook de zeer afwachtende rol van de EU in de laatste nacht. President Barack Obama kwam, maar los van een enorme CO2-uitstoot bracht hij helemaal niets mee. Via een aantal kleine mini-tops kwam er dan toch nog een vaag akkoord uit met niets nieuws. Geen bindende afspraken, de bekende reductietragets voor de USA, China, EU, Japan en nog wat landen en geld voor de armere landen. Voor de komende drie jaar $30 miljoen en voor de langere termijn $100 miljoen.

COP16Tuurlijk is er ook nog afgesproken om verder te praten, te onderhandelen en in januari moeten de landen hun targets bekend gaan maken. Men bedoelt januari 2010, maar dat wordt vast en zeker een jaartje later. We hebben toch tijd genoeg. Echt grote klimaatrampen zijn er nog niet, dus waarom enige haast maken.

Al Gore riep deze week niet voor niets op om de volgende  Climate Top die gepland staat voor december 2010 in Mexico, te verschuiven naar juli.  Voor alle zekerheid is deze week ook alvast bedacht dat een COP17 in 2011 in Zuid-Afrika een goed plan is en COP18 staat in 2012 op de agenda ergens in Azië.

Dat was het, daar zijn die vele tienduizenden mensen in Kopenhagen mee bezig geweest. Ongelofelijk en een regelrechte minachting van de wereldbevolking, die massaal opriep om een Real Deal te sluiten. Nooit eerder in de geschiedenis hebben zich zoveel mensen uitgesproken via heel veel wereldwijde acties.

Of de Seal the Deal campagne echt effect zal hebben, vroeg ik mij al eerder af en nu weten we dus dat al die acties niet genoeg zijn geweest om in Kopenhagen een echt bindend akkoord te sluiten.  Zie ook: United Nations Seal the Deal: partnership stichting MilieunetSeal The Deal: New video Secretary General Ban Ki-moon visit to the ArcticSeal the Deal Video

Climate Change Actions: Seal the DealHopenhagenTckTckTckClimate Action Communication WaveBe that ChangeJust ListenYou Turn the Earth – Raise Your VoiceBeat the Heat NowEarth HourVote Earth Earth Song BAD2009Save the RainforrestUN REDDNature + People = Solution350.orgCOP15

17 december 2009: Nou het gaat echt geweldig slecht met de onderhandelingen. Yvo de Boer noemde het een “Unexpected stop” in negotiations. Afwachten maar weer wat de laatste twee dagen gaat opleveren.

14 december 2009: Zo, de media staan er bol van, de klimaattop COP15 in Kopenhagen gaat de laatste beslissende week in. Ministers en regeringsleiders vliegen af en aan en er zijn wat extra treinen ingezet om alles en iedereen op de plaats van bestemming te krijgen. De voorbereidende climatetops,  subtops, minitops, financial tops, food tops en al die andere top ontmoetingen hebben helaas nog niet heel veel resultaat opgeleverd.

Het ene land c.q deel van de wereld vindt dat het andere land c.q. deel van de wereld het probleem moet oplossen en andersom. Want er is geld nodig, veel geld om de problemen echt aan te pakken en dat weet u, geld is altijd Hét Probleem, tenzij er natuurlijk sprake is van een ramp of een crisis. Dan is er geld genoeg. De reddingsactie van het financiële systeem heeft tot nu toe bij benadering het slordige bedrag van 10.000 miljard euro gekost.

126 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    25 maart 2009 om 07:56 | Permalink

  2. Marc Del Monde zegt:

    22 juni 2009 om 05:55 | Permalink

    The Climate Petition Seal the Deal!

    The world urges world leaders to: Seal the Deal at COP 15 on a climate agreement that is definitive, equitable and effective. Set binding targets to cut greenhouses gases by 2020 to avert the climate change threat.

    Establish a framework that will bolster the climate resilience of vulnerable countries and protect lives and livelihoods. Support developing countries’ adaptation efforts. Seize this defining opportunity to protect People and the Planet.

    Power green growth; launch the green, low carbon economy of tomorrow

    Seal the Deal
    Power Green Growth
    Protect People and the Planet

    http://twoak.com/izd

  3. Frederique van de Borgen zegt:

    12 september 2009 om 13:46 | Permalink

    ‘CO2-voorstel Europese Commissie goed uitgangspunt voor verdere onderhandelingen’

    11-09-2009 ‘Ik ben tevreden dat de discussie eindelijk concreter wordt. Er ligt nu een serieus voorstel, waarover we binnen de EU kunnen praten. Het is belangrijk dat we daar ook andere landen achter krijgen.’ Zo reageerde minister Jacqueline Cramer vandaag op een voorstel van de Europese Commissie over de de mogelijke financiering van de plannen om de wereldwijde CO2-uitstoot terug te dringen.

    ‘De Commissie bevestigt mijn inschattingen dat er ongeveer 100 miljard euro in 2020 nodig is voor investeringen op het gebied van klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. Dit zijn naast internationale investeringen ook eigen investeringen in ontwikkelingslanden en investeringen via de internationale koolstofmarkt.’

    De Commissie stelt voor dat van dit bedrag ongeveer 22 à 50 miljard door overheden zal worden gefinancierd. De EU heeft al aangegeven dat zij van dit internationale gedeelte een eerlijk deel wil betalen, en de Commissie doet nu voorstellen voor lastenverdeling. Nederland wil dat de EU ongeveer 20-30% betaalt.

    ‘Dit zijn natuurlijk aanzienlijke bedragen, maar nog geen werkelijkheid. Nederland zal zich hard inzetten om dit ambitieuze bedrag in de EU geaccepteerd te krijgen. Het zijn immers investeringen in onze toekomst,’ aldus minister Cramer. ‘Deze bedragen zijn de inzet, eerst voor de Europese onderhandelingen en vervolgens voor onze gezamenlijke inzet in de internationale klimaatonderhandelingen. Met nog maar 90 dagen voor Kopenhagen, kan de EU weer een impuls aan de onderhandelingen geven.’

  4. Erik van Erne zegt:

    17 oktober 2009 om 11:46 | Permalink

    World climate talks may need extra time next year to agree cuts in greenhouse emissions for 2020 since U.S. laws are unlikely to be in place before a U.N. meeting in Copenhagen.

    A deal from the 190-nation Dec. 7-18 talks may focus on finance to help developing nations confront global warming, technology and institutions. But a key goal of fixing country by country targets for the rich to curb emissions by 2020 may slip. http://tinyurl.com/yj4sgd3

    Update 4-11-2009: US to hold energy and climate summit in April 2010

    The U.S. Energy Department will host energy and business leaders from across the Americas at an energy and climate meeting in Washington D.C. in April next year. Energy Secretary Steven Chu said on Monday the two-day international conference will focus on energy efficiency, renewable energy and developing cleaner fossil fuels.

    The conference is supposed to build on the goals of the Energy and Climate Partnership of the Americas that was launched by President Barack Obama earlier this year. Source: WBCSD(World Business Council for Sustainable Development)

  5. Erik van Erne zegt:

    29 oktober 2009 om 07:24 | Permalink

    @Frederique van de Borgen

    Dat klinkt op zich wel aardig. Toch lees ik vandaag in het Financieele Dagblad een iets andere insteek: CO2 overleg Brussel in moeras. De onderhandelingen verlopen zeer moeizaam. Men is er dus nog steeds niet uit.

    Ook VN-klimaatbaas Yvo de Boer komt even aan het woord en dat is eigenlijk nog veelzeggender: Het zal klimaatonderhandelaars in Kopenhagen niet gaan lukken om een echt, volledig uitonderghandeld klimaatverdrag te sluiten als opvolger van het Kyoto Protocol.

    Dan komt er een mooie uitspraak die de wanhoop wel heel goed illustreert als u bedenkt dat er in 1995 werd begonnen met de onderhandelingen, Kyoto was maar een tussenstapje op de uitgestippelde route naar COP15.

    Yvo de Boer: Er is te weinig tijd, we hebben 40 dagen tot Kopenhagen en daar hebben we ook maar vijf dagen.

    Kortom er zijn sinds 1995 stapjes gezet, maar de veelveeldig geuitte visie van onze minister van VROM, Jacqueline Cramer, “Stap, Stap, Sprong” zie ik ook in Kopenhagen nog niet eén-twee-drie gebeuren. Ik schreef het hier op Anders Bekeken al eens eerder: de timing van COP15 is niet optimaal. Barack Obama moet eerst zijn klimaatwet door alle procedures loodsen, pas dan kunnen er internationale afspraken worden gemaakt. Ik hou het erop dat het tot medio april 2010 gaat duren voor er een opvolger is voor het Kyoto Protocol.

    Bovendien is er nog voldoende werk te doen om die doelstellingen te halen, alhoewel dat met de aankoop van relatief goedkope CO2-credits weer is goed te maken. Maria van der Hoeven kocht al eens tig miljoen ton van die credits van Letland en vorige week werd tig miljoen ton van diezelfde credits door Polen verkocht. Men had er daar fors wat over. Hoe dat eigenlijk kan, blijft voor mij een raadsel. Een land krijgt ze van de EU toegewezen, geloof ik? Hoe de EU daar weer aan komt? Gewoon bedenken cq uitrekenen en dan certificaten uitgeven. Ja, een soort luchthandel. Als dat maar geen gebakken lucht gaat worden.

    Nog even terug naar Yvo de Boer: Financiering is de sleutel om Kopenhagen tot een succes te maken en er is een unieke kans om overeenstemming te bereiken over het raamwerk en de formule hoe de lasten moeten worden verdeeld. En de verdere uitwerking, de details? Dat kunnen we altijd nog in 2010 doen.

    Ja, dat kan en als het in 2010 niet lukt met de uitwerking dan kan het altijd nog in 2011 of 2012. Dan is nog de zoveelste G20 Top (wie weet mag Nederland er weer bij zijn) op 7 november in Dublin en die gaat het nodige voorwerk doen. Geweldig toch? We weten van al die TOP ontmoetingen één ding: er komt maar zelden een echt resultaat tot stand, laat staan een bestand met drastische veranderingen, vergaande maatregelen en de totale financiering van dat alles.

    Nee, dat kan alleen als er een ramp is of als die echt heel, heel dichtbij is. Ja, zoals met de financiële ramp die de wereld meemaakt. Miljarden, duizenden, nee tuinduizenden miljarden zijn er al ingestoken om het financiële systeem te redden.

    Zie ook: Amsterdam Declaration of the Global Assembly of the Club of Rome

    29-30 Oct.: EU summit.
    2-7 Nov.: UN negotiations in Barcelona.
    7-8 Nov.: G20 Finance ministers meeting
    10-11 Dec.: EU summit.
    7-18 Dec.: UN Climate Conference in Copenhagen

    Zie: UN climate chief downgrades hopes for post-Kyoto treaty http://tinyurl.com/ygxvzfj

  6. Erik van Erne zegt:

    29 oktober 2009 om 19:24 | Permalink

    Climate hearing at the European Parliament

  7. jolette zegt:

    30 oktober 2009 om 07:29 | Permalink

    Minister Jacqueline Cramer naar Barcelona voor klimaatonderhandelingen

    De onderhandelingen voor een mondiaal klimaatakkoord bevinden zich in de laatste beslissende fase. In Barcelona wordt verder gesproken over de onderhandelingteksten voor Kopenhagen. “Kopenhagen is de ultieme mogelijkheid voor de wereld een grote stap te zetten in ons gevecht tegen de klimaatverandering”, aldus minister Cramer. De geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden onderhandelen in Barcelona onder meer verder over de acties om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Het uitgangspunt is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen. Ook wordt gesproken over de mechanismen en criteria voor de verdeling van geld voor de maatregelen om de C02-uitstoot te verminderen.

    De onderhandelingen vinden plaats in het kader van de zogenaamde Groenland Dialoog. Dit is een informeel gezelschap van de 40 meest vooraanstaande ministers in de klimaatonderhandelingen. Naast Nederland nemen onder andere de VS, China, de EU, Japan, Rusland, Australië, Brazilië, Canada en India deel aan deze besloten bijeenkomst.

  8. Erik van Erne zegt:

    2 november 2009 om 09:24 | Permalink

    Reacties op klimaatakkoord EU-leiders
    ’Vaag’, is de belangrijkste reactie op de klimaatafspraak die de EU-leiders afgelopen vrijdag maakten. Met de afspraak wil Europa zich bij de onderhandelingen in Kopenhagen sterk maken.
    De 27 EU-landen zullen ’een redelijk deel’ betalen van de steun aan ontwikkelingslanden in hun strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering en tegen de oorzaken daarvan. Ze zullen dat doen ’op basis van de mogelijkheid tot betalen’. http://tinyurl.com/ycjplwm

  9. Erik van Erne zegt:

    3 november 2009 om 14:00 | Permalink

    Cramer: ‘Er zit schot in de zaak’ zo lees ik bij VROM en elders klinkt het zelfs nog mooier: Cramer positief over voorbereiding mondiaal klimaatakkoord http://tinyurl.com/y9rdq44

    Minister Cramer is tevreden dat er eensgezindheid is bij de EU regeringleiders in Brussel over de financiële inzet voor de klimaatonderhandelingen. ‘Het is ook positief dat de EU zich gecommitteerd heeft aan de uitkomsten van de afgelopen milieuraad, namelijk een CO2 reductie van 80 tot 95% in 2050 en een reductie van 30% in 2020. Deze staan nog fier overeind. Daarnaast is ook gesproken over oude emissierechten in Midden- en Oost-Europa. We hebben afgesproken dat deze oude rechten niet verzilverd mogen worden als ze ten koste gaan van het milieu. Al met al dus een resultaat waar we naar Kopenhagen kunnen om met de rest van de wereld te onderhandelen over een mondiaal akkoord.’

    Maar elders is men toch beduidend minder positief. Africa boycott U.N. climate talks, demands CO2 cuts http://bit.ly/CHTu8 So far, developed nations are offering cuts in emissions of between 11 and 15 percent below 1990 levels by 2020. Many developing countries say the cuts should be at least 40 percent to avoid the worst of climate change.

    India: Europe can do better http://tinyurl.com/yelrwc9

  10. Gedonder zegt:

    4 november 2009 om 08:17 | Permalink

    Hoe kan Cramer nou optimistisch zijn, terwijl alles en iedereen aangeeft dat de tegenstellingen eerder groter dan kleiner worden. Zie dit artikel in Europa Nu

    Klimaatakkoord steeds verder uit zicht
    De kans dat ‘Kopenhagen’ een tastbaar resultaat gaat opleveren, wordt steeds kleiner. De landen zijn het grondig oneens over een groot aantal zaken, zo bleek gisteren ook in Barcelona.

    In het Nederlandse parlement bestaat grote ontevredenheid over de gang van zaken in de aanloop naar Kopenhagen. Dinsdag besprak de Tweede Kamer de uitkomsten van het overleg dat de Europese regeringsleiders vorige week in Brussel voerden over het klimaat. Afspraken over het geld dat nodig is voor arme landen om de klimaatverandering op te vangen en wie wat moet betalen, zijn te vaag of ontbreken, zo luidde de kritiek. Bron: Europa Nu

  11. Erik van Erne zegt:

    5 november 2009 om 15:33 | Permalink

    Hopes fading for Copenhagen climate change treaty, says Ed Miliband

    Hopes that a full, legally binding treaty on tackling climate change would be signed at next month’s Copenhagen summit are fading, Ed Miliband acknowledged today. The climate change secretary indicated that a political agreement, with a timetable setting out the path to a full international treaty, was now set to be the major goal for the meeting. The Guardian

  12. Erik van Erne zegt:

    5 november 2009 om 18:56 | Permalink

    Global climate deal at least a year away, negotiators say

    A global deal to fight climate change will take at least six months and possibly another year to finalise, according to negotiators at the heart of the UN talks. Negotiators say they have abandoned hope of signing a legally binding emissions treaty in Copenhagen and are planning only for a meeting of world leaders.The Guardian

  13. Fan van Oranje zegt:

    5 november 2009 om 19:58 | Permalink

    In zijn toespraak (koninklijkhuis.nl) tijdens het staatsbezoek in Mexico, gaf de Nederlandse kroonprins aan geen irreële verwachtingen te hebben van de klimaattop in Kopenhagen. De Prins verwacht niets minder dan een ambitieus akkoord, maar verwacht – net als ik – geen tekst die tot de puntjes is uitgewerkt.

    Ik hoor de critici al morren: “Jullie zijn nog niet begonnen of maken al een terugtrekkende beweging.” Dat is absolute onzin. Ik ben meer toegewijd aan een goed akkoord dan ooit.

    Gisteren heb ik het complete Nederlandse journaille over de vloer gehad om te praten over de onderhandelingen tot nu toe. Mijn inzet voor Kopenhagen is een akkoord op hoofdlijnen. Als ik half december weer vertrek uit Denemarken, moet de politiek het eens zijn over de inhoud. Het is dan aan de onderhandelaars het akkoord tot in de laatste details uit te werken. Er moet na Kopenhagen dus duidelijkheid zijn over de doelen, de reductieverplichtingen en het geld. Er mag geen gesteggel meer zijn over de inhoud. Als er voor de kerstdagen een akkoord op hoofdlijnen ligt, ben ik tevreden.

    Het zou overigens een hele prestatie zijn. In juni van dit jaar lag er een stapel van meer dan 200 onleesbare pagina’s. Nu, een goeie maand voor de top begint, is het stapeltje al teruggebracht tot een handzaam formaat. We moeten veel werk verrichten volgende maand. Ik ben hoopvol en tegelijk reëel over de uitkomst. Na de Deense top is het aan de onderhandelaars, tot die tijd zijn mijn collega’s en ik aan zet. Goed te zien dat de Denen op schema, zie filmpje. Bron: VROM

  14. Van Dijkhuizers zegt:

    7 november 2009 om 07:28 | Permalink

    Volgens de Nederlandse minister voor Milieu Jacqueline Cramer i zijn de onderhandelingen in Barcelona ,,constructief, maar te traag” verlopen. Ook zij denkt dat een politiek akkoord in Kopenhagen het hoogst haalbare is. Dat hoeft geen probleem te zijn, stelt de minister, omdat nog tot 2013 de tijd is om alsnog een juridisch bindend verdrag op te stellen. Dan loopt het nu geldende Kyotoverdrag af. Europa NU

  15. Gert-Jan van de Buren zegt:

    7 november 2009 om 07:31 | Permalink

    Ja hoor, tuurlijk is er nog tijd genoeg. Dat hoor ik deze minister wel vaker zeggen. Net of het allemaal wel meevalt, maar er zijn nu al gigantische klimaatproblemen. Denk dat mevrouw Cramer ook eens naar Noord- en Zuidpool moet gaan en hier en daar wat verdwenen meren, gletsjers en bossen moet gaan bekijken. Uitstel wordt maar al te vaak helemaal niets.

    Past goed bij het beleid van Cramer. Vooruitschuiven maar, naar 2012, 2020, of zelfs 2050. Politiek ook erg handig. Kun je der zelf niet op worden afgerekend. Ondertussen is het bedroevend wat er gebeurd. Bijna geen duurzame energie, energiebesparing werkt voor geen meter, nieuwe kolencentrales bouwen, kernenergie niet uitsluiten en CCS om maar even wat van hoofdpijnpunten te noemen. Vergeet ik nog de inzet op biobrandstof, het gehannes met luchtkwaliteit, duurzaam inkopen, energielabel, klimaatneutraal en convenantjes sluiten.

  16. Erik van Erne zegt:

    7 november 2009 om 07:43 | Permalink

    Het Wereld Natuur Fonds is diep teleurgesteld over de uitkomsten van de onderhandelingen tot nu toe. Door in te zetten op een niet-bindend verdrag heeft minister Cramer de onderhandelingen in Kopenhagen al dood verklaard voor ze beginnen. De impact van klimaatverandering is zo groot dat alleen de scherpste afspraken goed genoeg zijn, aldus Donald Pons, hoofd klimaat van het WNF.

  17. Erik van Erne zegt:

    9 november 2009 om 08:38 | Permalink

    G20 in St Andrews blijven steken in klimaatoverleg, zo lees ik in Het Financieele Dagblad

    Volgens Wouter Bos ontbreekt het onderlinge vertrouwen om duidelijke uitspraken dan wel concessies te doen. ‘Het lijkt erop dat landen zich niet durven te committeren aan een bepaald bedrag uit angst dat andere landen daar misbruik van zullen maken.’

    En uiteraard werd er wel vooruitgang geboekt over hoe economische crises in de toekomst kunnen worden voorkomen. Dat is natuurlijk veel belangrijker dan het aanpakken van de klimaatproblemen.

  18. GreenCowboy zegt:

    9 november 2009 om 09:30 | Permalink

    Where countries stand on Copenhagen

    There are just over four weeks to go before the Copenhagen conference intended to agree a new international framework for controlling greenhouse gas (GHG) emissions. The final round of preparatory talks in Barcelona has revealed deep divisions between some of the key participants. Use the table to study their positions: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8345343.stm

  19. Fred van Buitendijk zegt:

    10 november 2009 om 08:57 | Permalink

    Cramer: geen klimaatverdrag in Kopenhagen

    Milieuminister Jacqueline Cramer zet in op een politiek akkoord op de VN-klimaattop in Kopenhagen. De eerdere ambitie om voor het einde van dit jaar te komen tot een juridisch bindend verdrag is niet te realiseren, denkt de bewindsvrouw. De Verenigde Staten doen daar vooralsnog niet aan mee, zei Cramer woensdag. http://tinyurl.com/ylhelbv

  20. Van Dijkhuizers zegt:

    10 november 2009 om 09:00 | Permalink

    Cramer is toch optimistischer dan gedacht:

    Weblog Jacqueline Cramer: “Inhoud boven vorm!”

    Noem het oranjegevoel, maar ik was best een beetje trots toen ik gisteren EU hoofdonderhandelaar Maas Goote zag bij Buitenhof. http://player.omroep.nl/?aflID=10282018 vanaf 37:50

    Wat een verademing om tussen al het gesomber over het klimaatakkoord eens de meest ingewijde landgenoot te horen. Maas, werkzaam bij VROM, was optimistisch: “Ik weet zeker dat de Amerikanen met een bod komen”, zei hij zeer gedecideerd. Zelfs over het geld (de G20-ministers van Financiën steggelden er afgelopen weekend nog over in Schotland) verwacht Maas een akkoord: “Dat gaat lukken in Kopenhagen”. Als er één is die dit soort verwachtingen met gezag kan uitspreken, dan is het Maas Goote.

    Rob Trip probeerde het optimisme nog te ontkrachten. “U wordt natuurlijk betaald om positief te blijven.” Het omgekeerde is evenzeer waar. Journalisten lijken hun boterham te verdienen met om het hardst roepen dat een akkoord “ver weg”, “onhaalbaar”, “uit beeld” is.

    Die zurige commentaren hebben wij politici deels aan onszelf te danken. Europa en zeker Nederland is ambitieus. En dan gaat het al snel niet voorspoedig genoeg. Zelf heb ik vorige week gezegd dat een verdrag in Kopenhagen waarschijnlijk niet haalbaar is. En zo ben ik ook in het kamp van de zwartkijkers beland.

    Maar daar hoor ik niet thuis. Laat ik duidelijk zijn: ik ben vol vertrouwen dat we in Kopenhagen een ambitieus klimaatakkoord gaan afsluiten. Met daarin keiharde reductiedoelstellingen voor de rijke landen, duidelijke klimaatacties voor de opkomende economieën en voldoende geld voor klimaatbeleid in de allerarmste landen. De details van een verdrag werken we later wel uit.

    Geen verdrag maar een politiek akkoord – veel commentatoren zien dat als een zwaktebod. Maar dat is het niet. Vergelijk het met een coalitieakkoord. In Beetsterzwaag zijn toch ook geen kant en klare wetsvoorstellen en begrotingen opgesteld? Toen de partijen daar hun handtekening onder zetten zei toch ook niemand: coalitiebesprekingen mislukt? In een coalitieakkoord staan politieke afspraken die de basis vormen voor tal van maatregelen en financiële verplichtingen. De invulling volgt later. Of zoals Maas Goote het verwoordde: “Inhoud boven vorm!” Alle landen zullen zich straks aan ambitieuze klimaatafspraken moeten houden. Dat moet de grote winst worden van Kopenhagen.

    Bron: Weblog Jacqueline Cramer

  21. Erik van Erne zegt:

    12 november 2009 om 07:22 | Permalink

    Secretary of State Hillary Rodham Clinton today called U.N. climate talks in Copenhagen a “steppingstone” toward a global, legally binding climate agreement, and spelled out U.S. priorities for the talks.

    Her comments at the Asia-Pacific Economic Cooperation summit in Singapore are an acknowledgement from the nation’s top diplomat that next month’s talks will not result in a final international deal to curb greenhouse gas emissions.

    But Clinton also said the meeting would be pivotal and declared that the United States — the world’s second-largest emitter of greenhouse gases behind China — is “prepared to assume our share of responsibility” to address climate change. New York Times

  22. Erik van Erne zegt:

    15 november 2009 om 10:23 | Permalink

    World Leaders Agree to Delay a Deal on Climate Change

    President Obama and other world leaders have decided to put off the difficult task of reaching a climate change agreement at a global climate conference scheduled for next month, agreeing instead to make it the mission of the Copenhagen conference to reach a less specific “politically binding” agreement that would punt the most difficult issues into the future. http://bit.ly/1x3ntl

  23. grietje de Gans zegt:

    15 november 2009 om 13:59 | Permalink

    Goed hoor om te lezen dat er nog iemand echt optimistisch is en ook trots op het behaalde resultaat to nu toe.

    ‘Kopenhagen’ nieuwe norm EU- samenwerking
    Met 27 lidstaten slaagt Europa er opvallend goed in gezamenlijk op te trekken in de onderhandelingen over het Klimaatverdrag. Dat stelt minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) in een lezing voor Europese ambassadeurs. Cramer: “Cynici zeiden dat dit nooit zou lukken. We hebben hun ongelijk bewezen.”

    Krap 4 weken voor de top van Kopenhagen trok Cramer een aantal voorlopige conclusies over de rol van de Europese Unie (EU

  24. Erik van Erne zegt:

    17 november 2009 om 15:22 | Permalink

    Geen verdrag, wel harde besluiten

    De kans dat er na de klimaattop in Kopenhagen een verdrag tussen 192 landen ligt, acht minister Jacqueline Cramer van Milieu klein. Maar ze verwacht dat er wel harde politieke besluiten worden genomen die de aanzet zullen vormen tot verdere afspraken.

    Gisteren (15 november) ging zij over de verwachtingen van de VN-top in De Rode Hoed in debat met hoogleraar milieukunde Klaas van Egmond en ondernemer Ruud Koornstra. http://tinyurl.com/yl3e8fe

  25. Elisabeth van Tooren zegt:

    17 november 2009 om 15:38 | Permalink

    VS en China willen toch klimaatakkoord

    De Verenigde Staten en China willen dat volgende maand de klimaattop in Kopenhagen uitmondt in een wereldwijd akkoord dat meteen functioneert. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag na gesprekken met de Chinese president Hu Jintao tegen journalisten. http://tinyurl.com/yaocone

    President Obama’s Press Statement In Beijing, China

  26. Erik van Erne zegt:

    20 november 2009 om 08:29 | Permalink

    Kopenhagen kan wél een succes worden

    In een opiniebijdrage in Trouw zet de politicoloog Ab Pilgram zich af tegen de doemdenkers over ‘Kopenhagen’. Het kan nog steeds ‘een groot succes én groot nieuws’ worden.

    http://tinyurl.com/yfusyje

    Zie ook: TckTckTck: The World Wants a Real Deal : http://digg.com/d31AZDG?t

  27. Erik van Erne zegt:

    23 november 2009 om 11:58 | Permalink

    Zo, vandaag zijn de klimaatministers van Europa bijeen om definitieve afspraken te maken. Ben benieuwd waarmee Europa naar Kopenhagen gaat afreizen. Zie ook: EU Should Raise its Emissions Reduction Target: Latest E3G Briefing http://tinyurl.com/ybtropn

    Op het weblog van minister Jacqueline Cramer http://tinyurl.com/yk4yc8u las ik: Wie niet sterk is moet slim zijn. Fijn dat er kwaliteitsjournalistiek is! Twee lezenswaardige, alarmerende en toch hoopwekkende klimaatbijdrages in de zaterdagkranten dit weekend. Daarbij verwijst Jacqueline Cramer onder ander naar Trouw en daar kwam ik de volgende conclusie tegen:

    Conclusie: Nederland doet het heel slecht. Overheidsinvesteringen hebben nauwelijks effect, bedrijven doen zelf veel te weinig. Terwijl vorig jaar wereldwijd de investeringen in duurzame technologie met 55 procent stegen, zijn die in Nederland gedaald met 34 procent. En dit wordt naar verwachting een van de belangrijkste groeisectoren van de wereldeconomie. http://tinyurl.com/yldc9b9

    Zie ook: Copenhagen in 60 seconds: very helpful key facts and figures about the upcoming summit. http://bit.ly/2XFqjK

  28. Erik van Erne zegt:

    30 november 2009 om 06:31 | Permalink

    WWF Cop15 Trailer

  29. Erik van Erne zegt:

    3 december 2009 om 09:55 | Permalink

    WWF Video Will President Obama Lead Our Country at the UN Climate Conference?

    To urge the President to lead us in Copenhagen, at the UN Climate Summit, and outline what WWF would like to see in the agreement that we hope comes out of it, we invited children of WWF staffers to tape a personal message to the President asking for his support. Watch the video, we hope youll be inspired to send an email or write a letter to the White House that tell the President Obama that you want him to go to Copenhagen to protect our planet. Let your voice be heard! http://cop15.panda.org/

  30. Johnston zegt:

    3 december 2009 om 17:39 | Permalink

    Cancel Copenhagen

  31. Erik van Erne zegt:

    4 december 2009 om 09:51 | Permalink

    The COP15 entrance – a sustainable welcome

  32. Hugger zegt:

    7 december 2009 om 06:16 | Permalink

    Live TckTckTck

    Hear voices from hundreds of trusted independent bloggers and civil society organisations who are attending the Copenhagen climate conference. Visit Live.TckTckTck.org for the best stories, blogs, live streams, high quality daily video shows, and incredible photos from inside the conference center, around Copenhagen, and from your actions all over the world. Climate Voice aggregates the best content created by over 300 bloggers and international NGO’s who are working out of TckTckTck’s Fresh Air Center and is updated constantly throughout the COP. Climate Voice is a partnership of Oxfam, NRDC, and TckTckTck. http://live.tcktcktck.org/

  33. Bret zegt:

    7 december 2009 om 06:40 | Permalink

    U.N. climate summit in close range of a deal

    The world is within striking distance of a U.N. deal to curb greenhouse gas emissions enough to avoid the worst effects of global warming, a U.N. report said on Sunday as delegates gathered for climate talks in Copenhagen.

    http://uk.reuters.com/article/idUKTRE5B516420091206

    http://news.yahoo.com/s/ap/20091206/ap_on_bi_ge/climate_15

    http://en.cop15.dk/files/pdf/ActionAndAmbitionForGlobalDealInCopenhagen.pdf

  34. Erik van Erne zegt:

    7 december 2009 om 18:01 | Permalink

    COP 15 message by Arnold Schwarzenegger.

    In a video message before COP 15 in Copenhagen, Governor Arnold Schwarzenegger calls for grass-roots action at regional level in the fight against climate change.

  35. Erik van Erne zegt:

    7 december 2009 om 18:05 | Permalink

    COP 15 President Connie Hedegaard and UNFCCC Executive Secretary Yvo de Boer held a joint press conference on the opening day of the meeting.

    Ms. Hedegaard spoke of an unprecedented political will to reach an agreement. With 110 Heads of State confirmed as attending the conference, she said there is a huge pressure on everyone to deliver not just a deal, but an ambitious deal in Copenhagen.

    She emphasized the urgent need for such a deal to be reached here in Copenhagen, saying that we cannot send 110 Heads of State home to tell their populations that we couldnt make it. Yvo de Boer stated that countries in the conference room this morning made clear their desire to deliver a strong and ambitious outcome in Copenhagen. I believe the conference will write history, but we must make sure it writes the right history, he said. He underlined the need for ambitious commitments to cut and limit emissions, for immediate funding and for prompt action on the ground.

  36. Frederique van de Borgen zegt:

    8 december 2009 om 08:17 | Permalink

    De meer dan 15.000 aanwezigen op de klimaatconferentie in Kopenhagen veroorzaken minstens 40.500 ton koolstofdioxide. Dat schat het klimaatsecretariaat van de Verenigde Naties.

    Het grootste deel van die uitstoot is een gevolg van de aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Daarbij komt nog het energieverbruik tijdens de top en het afval, hotelonderkomens en lokaal transport.

  37. Erik van Erne zegt:

    8 december 2009 om 08:22 | Permalink

    @Frederique

    Dank voor deze informatie. De totale CO2-uitstoot van de COP15 Klimaattop in Kopenhagen is natuurlijk nog vele malen groter als we even alles meerekenen. Wat te denken van het enorme klimaatdorp en alle materialen die vanuit de hele wereld daar naar toe zijn getransporteerd. Naast de 15.000 önderhandelaars” zijn er nog 10 tot 15.ooo mensen van allerlei organisaties aanwezig en men verwacht 30.000 demonstranten vanuit de helw wereld in de laatste week van de klimaattop, die we net zo makkelijk de CO2 top kunnen noemen.

  38. GreenSpy zegt:

    8 december 2009 om 08:27 | Permalink

    Climate Concerns Continue to Increase: Global Poll BBC World Service

    The UK, Canada, and Kenya are the countries whose citizens are keenest for their governments to play leadership roles in setting ambitious targets at the summit (UK 62%, Canada and Kenya each 61%). Otherwise, developing countries are generally more cautious in the approach they are looking for their government to play—only around a third in countries like Pakistan and the Philippines (each 36%), or India (33%), and even fewer in Indonesia (23%), support their governments seeking ambitious targets in Copenhagen.

    Outright opposition to a deal is limited to small minorities in all survey countries. The countries with the highest proportions of those opposing any international agreement are the United States (14%), Brazil (12%), and Pakistan (12%).

    http://www.globescan.com/news_archives/bbc2009_climate_change/

  39. Gregory Harmond zegt:

    9 december 2009 om 05:39 | Permalink

    Today sees the start of the UN Climate Change Conference, where diplomats from 192 nations take part in the best and perhaps last chance to protect the world from the disasters of global warming, in what has been dubbed the most “important climate change summit in history”.

    But as the UN tries to cut the carbon emissions of every nations on the planet, what about the summit’s own carbon footprint?

    With almost 20,000 delegates, activists and reporters expected to converge on the Danish capital some experts are forecasting the 12 day conference, and all the activity surrounding it, to produce 41,000 tonnes of “carbon dioxide equivalent” – roughly the same as what Morocco produced during the whole of 2006.

    http://www.ngpowereu.com/news/copenhagen-carbon-footprint/

  40. Erik van Erne zegt:

    9 december 2009 om 06:34 | Permalink

    Thanks Gregory, nice information, but have to tell you this is only CO2-emissions of the delegates. Should add CO2-emissions of all organizations, supporters, including all materials from over the world for The Climate Action Village, see map http://tinyurl.com/yg8u52q and http://tinyurl.com/yjgemqw

    All CO2-emissions of roughly 30,000 people expected next week for all kind of demonstrations. Yep, it’s The CO2 TOP and we have seen that before http://tinyurl.com/yl735ys

  41. Erik van Erne zegt:

    9 december 2009 om 06:41 | Permalink

    Barack Obama ChangeCO2-emissions of President Barack Obama’s going to COP15 in Copenhagen.

    On top of all CO2-emissions, mentioned above, we have something special. President Barack Obama is going to Copenhagen. Great news and even better news when he changed date from the 9th to the 18th of December, but what is the impact, who and what is involved and what about CO2-emissions. We didn’t find official figures and i gues we will never know how many people, how many flights are actually made, but with some help of Dutch Newspaper Het Financieele Dagblad, The Examiner, BBC and a few more sorces total CO2-emissions of this trip to Copenhagen are roughly 7749 tons CO2-effect (= CO2-emission x 2,7 for other GreenHouseGases).

    Air Force One, using 13,000 liters an hour; 13,000 kilometers: 2785 CO2-effect

    Other planes (3 or 4 planes) for security people, equipment, food, water, fuell for The Beast, The Presidential Limousine security cars, communication centre and so on.

    The Examiner: Grand Total: 8,379 tons CO2 for President Obama’s Olympic trip to Copenhagen

    By comparison, the average American household has a carbon footprint of 19.5 tons of CO2 per year. Therefore, President Obama’s two day trip deposited as much CO2 into the atmosphere as 430 American families do in an entire year.

    A private Canadian company says it will plant 1,176 trees to offset the carbon emitted by Air Force One when it carries President Barack Obama to Copenhagen for the international climate conference. http://www.cnsnews.com/news/article/58632
    See also: Climate Change Performence Index 2010 by German Watch

  42. Erik van Erne zegt:

    10 december 2009 om 06:08 | Permalink

    Video Action in support of Tuvalu – Copenhagen COP15 December 9th

  43. Erik van Erne zegt:

    11 december 2009 om 07:48 | Permalink

    A Polar Bear Urges Obama to Act on Climate

    As delegates at climate talks in Copenhagen crowded around screens to watch President Obama speak after receiving his Nobel Peace Prize, a polar bear admonished the president to earn his award by pushing for a deal here on December 18th. http://dotearth.blogs.nytimes.com/tag/cop15/

  44. Guido zegt:

    13 december 2009 om 14:23 | Permalink

    Het gaat er bij Pauw en Witteman niet veel beter aan toe als het op zijn slechtst zou gaan in Copenhagen.
    BV, ze zeggen steevast, nu reeds in verschillende uitzendingen, dat het toch niet veel uitmaakt als er steeds nieuwe kolencentrales bijkomen in China, zeggen ze dit steeds met een glimlach op hun gezicht.
    Ze hebben natuurlijk wel geluk, er zijn geen Chinezen in het programma. Moesten ze dat in Copenhagen doen, het zou steevast dezelfde problemen opwekken, als wat er nu gebeurt…
    Ook zij kunnen niet nuanceren, bedenken dat China niet verantwoordelijk is voor de bestaande C02 …

  45. Greener zegt:

    16 december 2009 om 08:36 | Permalink

    World leaders are due to arrive in Copenhagen for the final crucial days of the climate change summit. Barack Obama, the US president, who is set to arrive in the Danish capital on Friday, has said he is confident a deal can be reached. But so far negotiators and celebrities alike have struggled to achieve any firm commitments. Al Jazeera’s Alan Fisher reports from Copenhagen.

  46. Erik van Erne zegt:

    16 december 2009 om 08:42 | Permalink

    The World is Watching: Openingfilm COP15

    “Please Help the World” part 2, film from the opening ceremony of the high level segment of the United Nations Climate Change Conference 2009 (COP15) in Copenhagen from the Ministry of Foreign Affairs of Denmark. Shown on December 15, 2009 at COP15.

  47. Erik van Erne zegt:

    16 december 2009 om 08:48 | Permalink

    Al Gore COP15 Copenhagen speech

    http://www.youtube.com/user/olliexray for part 1 to 5

  48. Erik van Erne zegt:

    16 december 2009 om 08:56 | Permalink

    Arnold Schwarzenegger COP15 Copenhagen: Sub-National Action Key to Climate Fight

    California Governor Arnold Schwarzenegger calls on local governments to help combat climate change during a speech at the COP15 Climate Change Conference in Copenhagen. “The world’s governments alone cannot make the progress that is needed on global climate change,” says Schwarzenegger. “They need the cities, the states, the provinces, the regions. They need the corporations, the activists, the scientists, the universities.”

    http://fora.tv/2009/12/15/Gov_Schwarzenegger_Addresses_Climate_Issues_at_COP15

  49. Erik van Erne zegt:

    16 december 2009 om 09:01 | Permalink

    UN COP15 Copenhagen – Ban Ki-moon Opening’s Speech

  50. Erik van Erne zegt:

    16 december 2009 om 19:04 | Permalink

    President Mohammed Nasheed of the Maldives makes an impassioned plea to negotiators Cop15.

  51. Erik van Erne zegt:

    17 december 2009 om 06:01 | Permalink

    De Boer: “Unexpected stop” in negotiations – COP15

    De Boer: “Unexpected stop” in negotiations“A number of unsolved issues” are left for world leaders to resolve during the next two days, said the UNFCCC Executive Secretary, after observers of the UN climate conference had spent Wednesday afternoon waiting for breaking news on the climate talks.

    Yes, the next 24 hours are absolutely crucial and people all over the world are very concerned. Are this the leaders we want? Are this the ministers we want? I’m not in Copenhagen so i don’t see what actually happens overthere, but can tell you how it looks for the world: like some little children fighting.

    The People in the Wolrd showed the signs 350 in a massive signal to our leaders. The clock is ticking TckTckTCk. Everywhere in the world we could here the TckTckTck. But did our leaders see those signs? Did they hear our voices, did they hear the churchbell’s ringing, did they see all Vigels last weekend?

    When people Lead. Leaders should follow. Why? JUst listen to this girl. Seven minutes and you know: http://tinyurl.com/lwskqc

    And please don’t forget: We’re All in this Together http://tinyurl.com/y9cqfe7 #cop15 #climate #realdeal

  52. Al's friend zegt:

    17 december 2009 om 06:31 | Permalink

    Al Gore – Call for Action from Project Survival Media on Vimeo.

  53. Erik van Erne zegt:

    19 december 2009 om 07:14 | Permalink

    The New Copenhagen Accord
    According to a senior Obama administration official the United States, China, India and South Africa have reached a “meaningful agreement” on climate change Friday evening.

    The agreement was reached Friday at the UN climate conference in Copenhagen after a meeting among President Barack Obama and Chinese Premier Wen Jiabao, Indian Prime Minister Manmohan Singh and South African President Jacob Zuma.

    Obama: I came here to act – COP15 United Nations Climate Cha: http://digg.com/d31DH9b?t

    The last day of the UN climate conference in Copenhagen ended with a group of countries including the US and China agreeing a deal which the EU early Saturday described as “not perfect” but “better than no deal”.

    EU: “The only deal available in Copenhagen” – COP15 United N: http://digg.com/d31DH9q?t

    The so-called Copenhagen Accord confirms the continuation of the Kyoto Protocol and the United Nations Framework Convention on Climate Change. It sets a maximum of two degrees Celsius average global temperature rise, and states that a review by 2016 should consider if it will be necessary to limit warming to 1.5 degrees Celsius.

    On financing, the Copenhagen Accord says developed countries commit collectively to providing 30 billion US dollars in new, additional funding for developing countries for the 2010-2012 period. It also says developed countries support “a goal of mobilizing jointly 100 billion dollars a year” by 2020 from a variety of forces.

    Developed countries commit to at least 80 percent emissions reductions by 2050 in the accord. Commitments on shorter terms have to be settled later.

    The broad, nonbinding accord reached by the U.S., China, India, Brazil, South Africa and several other countries at the U.N. climate talks COP15.

    No overall emissions targets; some targets we know already:
    U.S.A: a 17 percent reduction from 2005 levels; that’s only 3 from 1990 levels
    China: 40 to 45 percent below “business as usual,”
    India: 20 to 25 percent cut from 2005 levels
    European Union: 20 percent cut from 1990, and may be 30 percent.
    Japan: 25 percent cut from 1990.

    $100 billion a year by 2020 to help poorer nations
    $30 billion for 2010-2012 to help developing countries

    UN secretary-general Ban Ki-Moon: An essential beginning UN climate chief Yvo de Boer: “The challenge is now to turn what we have agreed politically in Copenhagen into something real, measurable and verifiable.”

    A Copenhagen Accord it is An agreement drawn up Friday night by leaders from the US, China, India, Brazil and South Africa has been recognized Saturday morning by the Parties to the UN Framework Convention on Climate Change.

    Obama: A binding deal is still our goal More confidence building between “emerging economies, the least developed countries and the developed countries” is needed before a legally binding global agreement on climate change can be reached, says US President Barack Obama.

  54. Erik van Erne zegt:

    20 december 2009 om 10:27 | Permalink

    Klimaatconferentie erkent akkoord
    De klimaattop in Kopenhagen is zaterdag afgesloten zonder een wereldwijd aanvaard plan om de opwarming van de aarde te beperken. Het akkoord is uiteindelijk een goed voornemen voor het komende jaar in de hoop dan tot bindende en gedetailleerde afspraken te kunnen komen.

  55. Fred de Vlugge zegt:

    20 december 2009 om 11:45 | Permalink

    Die Samson ziet overal een lichtpuntje in:

    PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom heeft een dubbel gevoel over de volgens hem ,,vermagere inhoud” van het akkoord dat is gesloten tijdens de Klimaattop in Kopenhagen. ,,Opluchting met teleurstelling”, vatte hij zijn stemming zaterdag samen.

    Samsom zat de plenaire bijeenkomst nagenoeg uit. ,,Ze waren toen ik wegging nog bezig met procedurele kwesties, maar inhoudelijk waren ze klaar.” Volgens hem werd het akkoord uiteindelijk ondersteund door 188 landen. Alleen Cuba, Bolivia, Sudan en Venezuela stemden tegen. ,,Dat zijn de gebruikelijke Obama-bashers. Op het moment dat de Verenigde Staten toetreden, stapt het anti-Amerikakamp op.”

  56. Joop Sloop zegt:

    20 december 2009 om 12:53 | Permalink

    Minister Jacqueline Cramer van Mileu verwacht geen oplossing van het klimaatprobleem van de Verenigde Naties. De veranderde machtsverhoudingen maken het volgens de minister onmogelijk om met alle 193 landen tot overeenstemming te komen. Dit zei Cramer zondag in het programma Buitenhof.

    Volgens Cramer was er in Kopenhagen onder de meeste landen op hoofdlijnen consensus over de oplossingen voor het klimaatprobleem, maar lag een klein aantal landen uiteindelijk dwars om verschillenden redenen. De minister heeft zich in het bijzonder geërgerd aan de houding van de olieproducerende landen. “Dat was soms letterlijk het bloed onder de nagels. Ze gooiden gewoon hun zand in de machine, omdat zij willen doorgaan met olie produceren en geld verdienen”, aldus de minister.

  57. Gregory zegt:

    20 december 2009 om 17:05 | Permalink

    Greenpeace: Kopenhagen lege huls
    Wereldleiders hebben in Kopenhagen niet de afspraken kunnen maken die we nodig hebben. Het klimaatakkoord is volstrekt ontoereikend in de strijd tegen klimaatverandering. ‘Een inhoudsloos akkoord’, aldus Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren. ‘Er wordt veel gepraat maar niets gedaan terwijl klimaatverandering gewoon doorgaat. Ondertussen zijn de politici hard aan het werk om het akkoord te verkopen als een geweldig resultaat

    WWF: KOPENHAGEN VALSE START

    De klimaattop in Kopenhagen had het begin moeten worden van de omslag naar een duurzame economie met harde afspraken over CO2-reductie. Maar die start wordt zeker een jaar uitgesteld.

    Positief is dat de wereldleiders hebben vastgesteld dat de opwarming van de aarde de gevaarlijke grens van 2 graden niet mag passeren. Maar met de magere verplichtingen die er nu liggen, zal die grens ruim overschreden worden.

    Friends of the Earth: Brokenhagen – climate summit ends in failure

    The world’s wealthiest nations, led by the US, are using strong-arm tactics to try and force poor countries into signing onto the Copenhagen Accord, which will undermine the UN climate process, Friends of the Earth said today

    COP15 – ‘Mislukt door veranderde machtsverhoudingen’
    In een interview van Vroege Vogels blikten Pier Vellinga (VU) en Maarten Hajer (PBL) gisteren terug op de mislukking van ’Kopenhagen’. ’De machtsverhoudingen zijn veranderd.’ http://www.energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=18571

  58. Erik van Erne zegt:

    22 december 2009 om 11:25 | Permalink

    Ban Ki-moon wil bindend klimaatakkoord in 2010

    Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, heeft de wereldleiders opgeroepen om in 2010 alsnog een wettelijk bindend akkoord te sluiten over de klimaatverandering.

  59. Fred van Buitendijk zegt:

    23 december 2009 om 07:06 | Permalink

    Ondanks de tegenvallende resultaten van de internationale klimaatconferentie van Kopenhagen, gaat de EU niet bij de pakken neerzitten. ,,Wij houden onze ambities hoog”, zei milieuminister Jacqueline Cramer dinsdag na beraad met haar EU-collega’s in Brussel. ,,Ons standpunt is niet veranderd.”

    Cramer gaf toe dat de uitkomst van Kopenhagen ,,een grote teleurstelling” was, maar ze blijft hoopvol gestemd. ,,We hebben nog steeds perspectief. Je kunt zeggen: het glas is zo goed als leeg, maar er zit in elk geval water in het glas. Er zijn voorzichtige eerste stappen gezet. Het is begrijpelijk dat je niet in één keer alles kunt binnenhalen.”

    Positief is dat de doelstelling om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken, overeind is gebleven, onderstreepte Cramer. Ook zijn er financiële toezeggingen gedaan aan de armste landen om de klimaatproblemen aan te pakken. Bron: http://www.europa-nu.nl

  60. Erik van Erne zegt:

    23 december 2009 om 07:10 | Permalink

    Carbon Permits Tumble After ‘Modest’ Climate Deal

    European and United Nations carbon prices fell the most since February after the Copenhagen climate accord didn’t set targets that would boost demand for permits.

    European Union carbon-dioxide allowances for delivery in December 2010 declined as much as 8.7 percent to 12.40 euros on the European Climate Exchange in London. They traded down 5.7 percent at 1 p.m. on the first day of trading since the summit concluded Dec. 19.

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=aNykpTP9hnIo

  61. Erik van Erne zegt:

    4 januari 2010 om 09:34 | Permalink

    Kopenhagen is niet mislukt, alsus Wouter van Dieren in Trouw

    Ben het maar gedeeltelijk met hem eens. De grote winst is inderdaad dat met het accepteren van de werkelijkheid in Kopenhagen zowel Amerika als China een ommezwaai maken van jewelste. Het is uit en over met het tijdperk van de ongebreidelde vernietiging van natuurlijke hulpbronnen en de aarde zelf.

    China kan zich permitteren weinig toe te geven en veel te eisen: het zal de doelstellingen toch wel halen, en ondertussen de onwilligen en onwetenden overspoelen met zonnecellen, intelligente opslagsystemen, efficiënte besturingseenheden, enz. Beslissingen gaan razendsnel (men bouwt in vijf jaar tijd 100.000 windmolens in de Gobi-woestijn), en men kent er geen ideologische scheiding tussen markt en overheid.

    Het Kopenhagenakkoord is een ceremoniële bevestiging van deze ontwikkeling, met de slimme Chinezen aan het stuur en een toch moedige Obama, die in het thuisland het neo-Romeinse imperium moet uitleggen dat het nog net niet te laat is voor het lot dat ooit het oude Rome heeft getroffen. Wouter van Dieren, directeur van het Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse (IMSA)

  62. Erik van Erne zegt:

    1 april 2010 om 18:25 | Permalink

    UNFCCC: 75 landen verbinden zich tot CO2-reductie

    Het Klimaatbureau van de VN heeft gisteren bekend gemaakt dat inmiddels 75 landen zich verbinden tot CO2-reductie. Zij onderschrijven het ’akkoord van Kopenhagen’. Aldus meldt de UNFCCC.

    Alle grote vervuilers, inclusief de Verenigde Staten en China, hebben zich achter dat akkoord van Kopenhagen geschaard. Dat verwoordt het beginsel dat de veronderstelde opwarming van de aarde moet worden beperkt tot 2 graden Celcius.

  63. Erik van Erne zegt:

    1 april 2010 om 18:26 | Permalink

    31 March 2010 – The United Nations announced today that 75 nations have submitted their pledges to cut or limit emissions of greenhouse gases by 2020, following last year’s climate change conference in Copenhagen.
    Those countries together account for more than 80 per cent of global emissions from energy use, the secretariat of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) said in its report of the results of the conference.

    Some 41 industrialized countries have formally communicated their economy-wide targets to the Convention’s secretariat, while 35 developing countries have communicated information on the nationally appropriate mitigation actions they are planning to take, provided they receive the appropriate support in terms of finance and technology, according to the report.

    “It is clear that while the pledges on the table are an important step towards the objective of limiting growth of emissions, they will not in themselves suffice to limit warming to below 2 degrees Celsius,” said UNFCCC Executive Secretary Yvo de Boer.

    “The Climate Conference at the end of this year in Mexico therefore needs to put in place effective cooperative mechanisms capable of bringing about significant acceleration of national, regional and international action both to limit the growth of emissions and to prepare for the inevitable impacts of climate change,” he added.

    The report contains the text of the Copenhagen Accord and lists the 112 Parties – 111 countries and the European Union – that have indicated their support for the Accord.

    “The Copenhagen Accord is not least significant because it includes a clear pledge by industrialized nations to provide short-term and long-term finance for developing countries for adaptation and mitigation,” said Mr. de Boer. “At the same time, it is clear that the Accord can be used to help advance the formal negotiations towards a successful outcome in Mexico,” he added.

    The next round of UNFCCC negotiations is scheduled to be held in Bonn on 9-11 April. That meeting will be followed by a two-week negotiating round, also in Bonn, which will comprise the 32nd session of the UNFCCC Convention subsidiary bodies, between 31 May and 11 June.

    With 194 Parties, UNFCCC has near universal membership and is the parent treaty of the 1997 Kyoto Protocol. The Kyoto Protocol has been ratified by 190 of the UNFCCC Parties. Under the Protocol, 37 States, consisting of highly industrialized countries and countries undergoing the process of transition to a market economy, have legally binding emission limitation and reduction commitments. Read more at UN

    Great: 194 – 75 = 119 missing

  64. Erik van Erne zegt:

    1 april 2010 om 19:46 | Permalink

    Reuters: Over 110 nations back Copenhagen climate deal

    More than 110 nations including top greenhouse gas emitters led by China and the United States back the non-binding Copenhagen Accord for combating climate change, according to a first formal U.N. list on Wednesday. Reed more ay Yahoo

  65. nihad zegt:

    2 mei 2010 om 10:58 | Permalink

    1. What was the mission of the summit?
    2. What did the countries involved hope to achieve?
    4. What was the timescale for the agreed changes?
    5. Which countries were resistant to change and why?
    6. Which countries were willing to work and change?

  66. Erik van Erne zegt:

    28 juli 2010 om 23:44 | Permalink

    Video message by UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres towards COP16 Cancun Mexico

    UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres talks about what governments can do to achieve concrete progress in the forthcoming international climate change negotiations.

  67. Erik van Erne zegt:

    16 augustus 2010 om 08:08 | Permalink

    United Nations Climate Change Conference – 4 to 9 October 2010 in Tianjin, China

    The fourteenth session of the AWG-KP and the twelfth session of the AWG-LCA will take place from Monday, 4 to Saturday, 9 October 2010 at the Tianjin Meijiang Convention and Exhibition Center (MJCEC), Tianjin, China.
    The above-mentioned sessions will be preceded by preparatory meetings of the Group of 77 and China, the African Group, the small islands developing States and the least developed countries from Tuesday, 28 September to Sunday, 3 October 2010.

  68. Erik van Erne zegt:

    14 september 2010 om 05:54 | Permalink

    Former UN Climate ChiefYvo de Boer is Wrong, Strong C02 Targets are Essential

    Former UN climate chief, Yvo de Boer, gave an interview today to Bloomberg News arguing that the debate over C02 targets is largely “irrelevant” in the UN climate process. Here’s why he’s wrong. A frank discussion about science-based targets (like reducing the concentration of C02 in our atmosphere below 350 parts per million) is key not only to summoning the necessary ambition to tackle global warming, but also to maintain the credibility of the UN climate negotiations. Big polluters cannot be allowed to perpetuate the idea that weak targets will avert catastrophe. There is currently 392 ppm C02 in our atmosphere and this year we’ve seen Pakistan underwater, Russia on fire, and, most recently, tens of thousands of walruses are forced to shore by melting sea ice. Can anyone really claim that 450 ppm of C02 is safe for our planet? Read more at Hufftington Post

  69. Erik van Erne zegt:

    20 september 2010 om 08:57 | Permalink

    World powers to tackle climate amid skepticism at Major Economies Forum on Energy and Climate

    The 17 nations responsible for 80 percent of carbon emissions blamed for global warming will seek to unblock stalled climate negotiations next week but analysts expect little progress. The two-day Major Economies Forum on Energy and Climate kicks off Monday and will include top government envoys, including US special envoy for climate change Todd Stern.

    US President Barack Obama launched the meetings to facilitate climate talks in the wake of last year’s disappointing United Nations conference in Copenhagen. Read more at TOI

  70. Erik van Erne zegt:

    20 september 2010 om 12:58 | Permalink

    Climate negotiations at Cancun headed nowhere: Jairam Ramesh (India)

    India said that the international community should not expect much from the upcoming Climate Change summit in Cancun and underlined that the West should do more to achieve sustainable development.

    “I think frankly Canc un ( Mexico) is headed nowhere because the financial commitments made by the developed countries at Copenhagen have not been fulfilled and are unlikely to be fulfilled in any substantial measure,” Environment minister Jairam Ramesh said. Read more at TOI

  71. Erik van Erne zegt:

    23 september 2010 om 12:58 | Permalink

    Cancun COP16: A Legally Binding Climate Treaty Not in the Cards

    Todd Stern, the top climate negotiator for the United States, addressed reporters after the 9th meeting of the world’s biggest emitters of greenhouse gases. He said, in no uncertain terms, that the only legally binding climate pact acceptable to the U.S. would be one where fast-growing developing countries — particularly China and India — are legally bound, as well.

  72. Erik van Erne zegt:

    6 oktober 2010 om 22:08 | Permalink

    Sustainability at The Cancun Climate Conference COP16

    The Mexican government is committed to ensure that participant’s mobilization and energy consumption during COP16/CMP6 result in the smallest environmental impact, in compliance of its obligations as host of the Sixteenth Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (COP16) and the Sixth Conference of the Parties serving as the Meeting of the Parties of the Kyoto Protocol (CMP6).

    One of the main goals of the Mexican authorities is to ensure that a large amount of the energy used during the Conference comes from renewable sources, hence minimizing as much as possible the release of greenhouse gas (GHG) emissions into the atmosphere. In the framework of the Mexican-Italian environmental cooperation program, the Mexican government is engaged in supplying energy through a system of photovoltaic cells with an estimated output of 130 kW. The installation of a wind power generator with a 1.5MW capacity will contribute to Cancun’s electric output through an additional renewable source. Regarding transportation, delegations of participating countries will be provided with hybrid vehicles for their transfers during the Conference.

    The Mexican government has implemented a special hotel assessment program in Cancun aimed at enhancing their sustainable operation. Through the program dubbed Environmental Leadership for Competitiveness implemented by SEMARNAT, hotels will set eco-efficiency projects in order to reduce the use of raw materials, energy and water during the Conference. The aim of this projects It is expected to avoid the consumption of approximately 200,000 m³ of water and the release of 4,000 tons of CO2 into the atmosphere.

    The GHG emissions of the Mexican delegation’s travelling prior to and during the Conference will be offset through a conservation mechanism called compensation for environmental services. Under such scheme GHG emissions derived from energy use during official meetings of the Conference, including side and cultural events, will also be neutralized.

    Additionally, and in full compliance of its obligations under the Convention, the Mexican government is encouraging those attending COP16/CMP6 to neutralize their own GHG emissions through soil conservancy projects, reforestation and, sustainable forest and management in different parts of the world, particularly in Mexico. Participants attending COP16/CMP6 will be able to access online and through the booths located at the Conference venue a carbon footprint calculator to measure emissions associated to their air and ground transportation, lodging and meals. This calculation will allow users to mitigate their respective emissions by opting for one of the projects listed in the voluntary Mexican market or those associated to the Clean Development Mechanism (CDM). Indigenous communities’ projects in the Mixe and Chinanteca regions of the Sierra Madre in Oaxaca, through the voluntary forest Mexican market are an example of the options available for carrying out this exercise.

    Around 10,000 trees and bushes will be planted in Cancun. This will contribute both to carbon capture and sequestration, as well as to further beautify the Luis Donaldo Colosio Boulevard, which is the city’s main artery. A residual waste management program will operate during the conference aimed at enhancing processing of different waste materials and their incorporation to productive cycles avoiding their final disposal. The program includes the placing of recycle bins in official meeting areas of COP16/CMP6 events, as well as in other locations within the city of Cancun. Source: CC2010

  73. Erik van Erne zegt:

    22 oktober 2010 om 03:26 | Permalink

    African climate leader says Cancun Climate Talks ‘will flop’

    Upcoming international climate talks will be “a total flop”, according to Africa’s leading spokesperson on climate change.

    Neither this year’s talks in Cancun, Mexico, nor the ones in South Africa next year, will deliver a deal with set targets for greenhouse gas emissions reduction, said Meles Zenawi, prime minister of Ethiopia and coordinator of the Committee of Ten African Heads of State and Government on Climate Change.

    His statements have provoked anger from some critics who see them as undermining the African Union’s stance on climate change. Read more at SciDev

  74. Erik van Erne zegt:

    22 oktober 2010 om 03:31 | Permalink

    EU voorzitter José Manuel Barroso: Klimaatakkoord in Cancun onmogelijk

    De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, acht het onmogelijk dat er in december op de klimaattop in Cancun een internationaal akkoord gevonden wordt. Hij toont zich daarom voorstander van een verlenging van het Kyotoprotocol. Het voorstel van Barroso leidde tot felle debatten op de milieuraad in Luxemburg, maar Europa kan toch met een gezamelijk standpunt naar de top in Cancun vertrekken.

    In een brief aan Europees president Herman Van Rompuy en aan de 27 EU-lidstaten pleit Barroso voor “een realistische opstelling” van de Europese Unie tijdens de onderhandelingen in Cancun. Wel schrijft hij dat “het aanbod van de EU om tegen 2020 de uitstoot met 30 procent te verminderen, op tafel blijft liggen als een bijkomend bod”. Hij wil ook dat Europa zich ertoe engageert om tussen 2010 en 2012 jaarlijks 2,4 miljard euro uit te trekken om de armste landen te helpen de effecten van de opwarming van de aarde in te dammen.

    Het Kyoto-voorstel van Barroso zorgde voor felle discussies tussen de lidstaten. Zo is voor het Verenigd Koninkrijk en Italië maar sprake van een ‘Kyoto 2’ als de VS en China eveneens verplicht worden iets aan hun CO2-uitstoot te doen. Andere landen, zoals Frankrijk, vinden die vraag dan weer “onrealistisch”. Uiteindelijk gingen de lidstaten akkoord dat een tweede Kyoto-periode alleen aanvaardbaar is zolang het “vooruitzicht” bestaat dat alle grote economieën zich engageren.

    De Raad van milieuministers blijft wel voorstander van één juridisch bindend mondiaal klimaatakkoord. Dit moet voortbouwen op het Kopenhagen-akkoord en de belangrijkste elementen van het Kyoto-protocol overnemen. Voor de EU moet dit instrument ambitieus en effectief zijn en de integriteit voor het milieu garanderen. Aangezien de Raad zich voor het eerst bereid toonde om een tweede Kyoto-periode te aanvaarden als het bovenstaande niet mogelijk blijkt, kon Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, tevens voorzitter van de Raad, de top in Luxemburg toch afsluiten met een consensus over het standpunt dat Europa gaat innemen op de klimaattop in Cancun. Bron: Vilt

  75. Erik van Erne zegt:

    31 oktober 2010 om 21:42 | Permalink

    Keeping COP16 Truly Sustainable: Meat Free COP16

    Encouraging delegates to make an ethical lifestyle choice for world health, for the environment and for the animals. With COP16 around the corner, delegates and world leaders from around the world will once again be meeting to discuss the current climate change issues our planet faces. The previous conference in Copenhagen ended with major developing nations having made pledges but with no clear path toward a treaty all binding resolutions. Consequently, it is critical that our representatives demonstrate their commitment to make effective changes. Read more at Meat Free Cop16

    Sir Paul McCartney: Meat Free Monday http://bit.ly/cIpfjt – Meat the Truth http://bit.ly/c5HqT2 – The Truth about the Meat Industry http://bit.ly/b1coKZ

  76. Erik van Erne zegt:

    5 november 2010 om 19:53 | Permalink

    The Hague conference on agriculture, food security and climate change: ‘The Hague Action Plan’ PDF

    Down 2 Earth: 80 landen onderschrijven ‘The Hague Action Plan’ http://bit.ly/9tpW44

  77. Erik van Erne zegt:

    17 november 2010 om 15:12 | Permalink

    Investor group representing over US$15 trillion calls for action on climate change

    Investors responsible for the management of funds the size of US GDP call for policies to unlock the vast potential of low-carbon markets and avoid economic devastation caused by climate change

    The world’s largest global investors have a powerful message for governments and policy-makers around the world as well as climate negotiators in Cancun: take action now in the fight against global warming or risk economic disruptions far more severe than the recent financial crisis.

    Citing potential climate-related GDP losses of up to 20 percent by 2050 and the economic benefits of shifting to low-carbon and resource-efficient economies, investors released a major statement today calling for national and international policies that will spur private investment into low-carbon technology.

    The statement was signed by more than 259 investors from Asia, Africa, Australia, Europe, Latin America and North America, with collective assets under management totaling over US$15 trillion-more than one-quarter of global market capitalisation. As well as global giants Allianz and HSBC, signatories also include investment organizations from many developing countries and emerging economies, including South Africa, Nigeria and Brazil. It is the largest-ever group of investors to call for government action on climate change.

    “We cannot drag our feet on the issue of global climate change,” said Barbara Krumsiek, Chair of the UN Environment Programme Finance Initiative and CEO of US-based investment firm Calvert Investments. “Calvert is deeply concerned about the devastating impacts climate change – if left unaddressed – will have on the global economy. Based on the Stern Report, we know these impacts could reach global GDP cuts of an unimaginable 20% per year. Why should we take that risk? The solutions are quickly emerging and we must deploy these solutions to help secure the innovation and sustainable growth our economies need.” Source: UNEP

    See also: First World Climate Summit: The Business Conference during UNFCCC COP16 Cancun, Mexico

  78. Erik van Erne zegt:

    17 november 2010 om 20:12 | Permalink

    Official COP16 Trailer

    See: UNEP Presenting The Polar Explorer Movie at COP16 Climate Conference in Cancun, Mexico

  79. Erik van Erne zegt:

    23 november 2010 om 14:11 | Permalink

    UNFCCC Video message by Christiana Figueres ahead to Cancun COP16 Climate Conference

    In this video, UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres looks ahead to the United Nations Climate Change Conference taking place from 29 November to 10 December in Cancun, Mexico, where the stage is set for a concrete, positive outcome.

  80. Erik van Erne zegt:

    25 november 2010 om 09:04 | Permalink

    Video message by Felipe Calderón, President of Mexico ahead to the United Nations Climate Change Conference in Canun

    In this video, Mexican President Felipe Calderon looks ahead to the United Nations Climate Change Conference in Cancun, Mexico, taking place from 29 Novlember to 10 December in Cancun, Mexico. He encourages Parties to work together and take the fundamental steps, in Cancun, to launch a new era of cooperation to face the many challenges that climate change poses to humanity.

  81. Erik van Erne zegt:

    27 november 2010 om 07:40 | Permalink

    Copenhagen deal: Key points Copenhagen Accord by BBC News

    A US-led initiative called the Copenhagen Accord has formed the centre-piece of a deal at UN climate talks in Copenhagen, despite some countries’ opposition. Below is an explanation of the main points in the agreement.

    LEGAL STATUS
    The Accord, reached between the US, China, India, Brazil and South Africa, contains no reference to a legally binding agreement, as some developing countries and climate activists wanted.

    Neither is there a deadline for transforming it into a binding deal, though UN Secretary General Ban Ki-moon said it needed to be turned into a legally binding treaty next year.

    The accord was merely “recognised” by the 193 nations at the Copenhagen summit, rather than approved, which would have required unanimous support. It is not clear whether it is a formal UN deal.

    TEMPERATURE RISE
    The text recognises the need to limit global temperatures rising no more than 2C (3.6F) above pre-industrial levels.

    The language in the text shows that 2C is not a formal target, just that the group “recognises the scientific view that” the temperature increase should be held below this figure.

    However, the accord does not identify a year by which carbon emissions should peak, a position resisted by some richer developing nations.

    Countries are asked to spell out by 1 February next year their pledges for curbing carbon emissions by 2020. The deal does not spell out penalties for any country that fails to meet its promise.

    FINANCIAL AID
    The deal promises to deliver $30bn (£18.5bn) of aid for developing nations over the next three years. It outlines a goal of providing $100bn a year by 2020 to help poor countries cope with the impacts of climate change.

    The accord says the rich countries will jointly mobilise the $100bn, drawing on a variety of sources: “public and private, bilateral and multilateral, including alternative sources of finance.”

    A green climate fund will also be established under the deal. It will support projects in developing countries related to mitigation, adaptation, “capacity building” and technology transfer.

    EMISSIONS TRANSPARENCY
    The pledges of rich countries will come under “rigorous, robust and transparent” scrutiny under the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

    In the accord, developing countries will submit national reports on their emissions pledges under a method “that will ensure that national sovereignty is respected.”

    Pledges on climate mitigation measures seeking international support will be recorded in a registry.

    REVIEW OF PROGRESS
    The implementation of the Copenhagen Accord will be reviewed by 2015. This will take place about a year-and-a-half after the next scientific assessment of the global climate by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

    However, if, in 2015, delegates wanted to adopt a new, lower target on global average temperature, such as 1.5C rather than 2C, it would be too late.

  82. Erik van Erne zegt:

    1 december 2010 om 06:45 | Permalink

    BP says to Cancun: Invest in the tar sands, Back to Black http://bit.ly/eI092t

  83. Erik van Erne zegt:

    5 december 2010 om 13:43 | Permalink

    cop16 McKibben and Revkin

  84. Erik van Erne zegt:

    6 december 2010 om 05:23 | Permalink

    Staatssecretaris Henk Bleker is te druk en gaat dus niet naar de klimaattop COP16 in Cancun.

    Bleker zou naar Cancun gaan om de resultaten, het The Hague Action Plan, te presenteren van de AFC It’s Down 2 Earth conferentie, maar is te druk met allerlei andere zaken. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) gaat wel naar Cancun.

  85. Erik van Erne zegt:

    6 december 2010 om 17:43 | Permalink

    Cancun Faces Environmental Problem

  86. Erik van Erne zegt:

    8 december 2010 om 18:46 | Permalink

    Todd Stern Refuses to Answer Questions on CableGate at COP16 Climate Conferenmce

    At the U.N. Climate Change Conference in Cancún, U.S. Special Envoy for Climate Change Todd Stern refuses to comment on the WikiLeaks cables‘ account of discussions with the European Union on using climate aid to gain the backing of small island states for the informal Copenhagen Accord reached at last year’s U.N. climate summit, when asked by Democracy Now! host Amy Goodman. He also avoided answering a question addressing the removal of funding to Bolivia and Ecuador, whose governments opposed the accord.

  87. Erik van Erne zegt:

    8 december 2010 om 19:22 | Permalink

    Climate change scientists warn of 4C global temperature rise

    A hellish vision of a world warmed by 4C within a lifetime has been set out by an international team of scientists, who say the agonisingly slow progress of the global climate change talks that restart in Mexico today makes the so-called safe limit of 2C impossible to keep. A 4C rise in the planet’s temperature would see severe droughts across the world and millions of migrants seeking refuge as their food supplies collapse.

    “There is now little to no chance of maintaining the rise in global surface temperature at below 2C, despite repeated high-level statements to the contrary,” said Kevin Anderson, from the University of Manchester, who with colleague Alice Bows contributed research to a special collection of Royal Society journal papers published tomorrow. “Moreover, the impacts associated with 2C have been revised upwards so that 2C now represents the threshold [of] extremely dangerous climate change.”

    The new analysis by Anderson and Bows takes account of the non-binding pledges made by countries in the Copenhagen Accord, the compromise document that emerged from the last major UN climate summit, and the slight dip in greenhouse gas emissions caused by the economic recession. The scientists’ modelling is based on actual tonnes of emissions, not percentage reductions, and separates the predicted emissions of rich and fast-industrialising nations such as China. “2010 represents a political tipping point,” said Anderson, but added in the report: “This paper is not intended as a message of futility, but rather a bare and perhaps brutal assessment of where our ‘rose-tinted’ and well-intentioned approach to climate change has brought us. Real hope and opportunity, if it is to arise at all, will do so from a raw and dispassionate assessment of the scale of the challenge faced by the global community.” Source: the Guardian

  88. Erik van Erne zegt:

    11 december 2010 om 11:33 | Permalink

    Canadians united-Canadiens réunis: Want action of Canadian Government

  89. Greg zegt:

    11 december 2010 om 11:58 | Permalink

    COP16: Global climate talks agree modest package, fund

    The world’s governments approved a modest plan on Saturday to combat climate change, including a new “Green Climate Fund” to help poor nations, after sidelining objections by Bolivia.

    “This is a new era of international cooperation on climate change,” Mexican Foreign Minister Patricia Espinosa told delegates at the end of two weeks of talks that were overshadowed by disputes between rich and poor countries. The deal, reached at extended overnight talks, comprises the Green Climate Fund, measures to protect tropical forests and ways to share clean energy technologies. It also reaffirms a goal of raising an annual $100 billion in aid for poor countries by 2020.

    Many of the accords from Cancun will simply firm up non-binding deals from Copenhagen, which were endorsed by only 140 nations. Failure in Cancun would have undermined faith in the ability of U.N. talks to guide a trillion-dollar overhaul of the world economy as it shifts toward China and India and away from developed nations. “It’s really pretty historic,” said Christiana Figueres, head of the U.N. Climate Change Secretariat. “It’s the first time that countries have agreed to such a broad set of instruments and tools that are going to help developing countries in particular,” she said.

  90. Erik van Erne zegt:

    11 december 2010 om 18:11 | Permalink

    Der Spiegel Cablegate: Copenhagen Climate Cables The US and China Joined Forces Against Europe

    “Last year’s climate summit in Copenhagen was a political disaster. Leaked US diplomatic cables now show why the summit failed so spectacularly. The dispatches reveal that the US and China, the world’s top two polluters, joined forces to stymie every attempt by European nations to reach agreement.[…]

    The cooperation began under the last US president, George W. Bush. In 2007 Bush’s senior climate negotiator, Harlan Watson, organized a 10-year framework agreement with China on cooperation on energy and the environment. The two countries also agreed to hold a “Strategic and Economic Dialogue” — backroom talks that neither the Americans nor the Chinese were willing to admit to at first.

    Bush’s successor, President Barack Obama, and the new secretary of state, Hillary Clinton, continued this dialogue. During Clinton’s inaugural visit to China, Beijing agreed to the formation of a “new partnership on energy and climate change,” according to a US embassy dispatch dated May 15, 2009. Here too the aim was to ensure the outcome of the climate talks in Copenhagen would be favorable to Washington and Beijing.”

  91. Erik van Erne zegt:

    12 december 2010 om 10:19 | Permalink

    UN officials hail climate change deal reached at Cancún conference: the “Cancún Agreements

    The United Nations climate change talks in Cancún have concluded with a package of decisions to help countries advance towards a low-emissions future, delivering what the world body’s top officials have hailed as a victory in the battle against one of today’s biggest challenges. The outcome is an “important success for a world much in need of it,” Secretary-General Ban Ki-moon said in a statement issued on Saturday, following the conclusion of the two-week meeting. “Governments came together in common cause, for the common good, and agreed on a way forward to meet the defining challenge of our time.”

    Dubbed the “Cancún Agreements,” the decisions include formalizing mitigation pledges and ensuring increased accountability for them, as well as taking concrete action to protect the world’s forests, which account for nearly one-fifth of global carbon emissions. Delegates meeting at the 16th Conference of the Parties to the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) also agreed to ensure no gap between the first and second commitment periods of the Kyoto Protocol, an addition to the Convention that contains legally binding measures to reduce greenhouse gas emissions, and whose first commitment period is due to expire in 2012.

    Agreement was also reached on establishing a fund for long-term climate financing to support developing countries, and bolstering technology cooperation and enhancing vulnerable populations’ ability to adapt to the changing climate. “The outcomes in Cancun have given us important tools. Now we must use them, and strengthen our efforts in line with the scientific imperative for action,” stated Mr. Ban.

    Welcoming the agreements reached, UN climate change chief Christiana Figueres said nations have shown that they can work together to reach consensus on a common cause. “Cancún has done its job. The beacon of hope has been reignited and faith in the multilateral climate change process to deliver results has been restored,” said Ms. Figueres, who is the Executive Secretary of the UNFCCC.

    “Governments have given a clear signal that they are headed towards a low-emissions future together, they have agreed to be accountable to each other for the actions they take to get there, and they have set it out in a way which encourages countries to be more ambitious over time.” The next Conference of the Parties to the UNFCCC is scheduled to be held in South Africa from 28 November to 9 December 2011.

  92. Erik van Erne zegt:

    12 december 2010 om 10:26 | Permalink

    REDD: Climate conference COP16 ends with deforestation agreement

    For a climate change conference that began with universally low expectations, the Cancun meeting achieved surprisingly concrete progress, including an agreement to help preserve tropical forests.

    Despite lacking the teeth many wanted, the deforestation provisions offer a way to protect forests through international agreements. Delegates also agreed to set up a fund to help poorer countries adapt to climate change and strengthened the emissions promises made at last year’s Copenhagen conference. None of the provisions are binding.

    UN-REDD As Part of the Solution and Google technology to monitor Deforestation

  93. Hilde zegt:

    13 december 2010 om 09:44 | Permalink

    Emissiekwestie op de lange baan geschoven in Cancun

    Als succes gemeten wordt naar uitstel van moeilijke beslissingen, dan is de klimaattop in Cancun geslaagd omdat cruciale kwesties over financiering en nieuwe doelen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren, uitgesteld zijn tot de volgende conferentie in Durban in Zuid-Afrika. Zie verder De Morgen

  94. Erik van Erne zegt:

    13 december 2010 om 10:59 | Permalink

    Wat staat er in de Cancún-overeenkomst? De Cancun Agreements

    •De erkenning dat er een ’stevige reductie’ nodig is van de uitstoot van broeikasgassen, meer dan de huidige plannen. De aarde mag niet meer dan 2 graden warmer worden dan voor het industriële tijdperk. Ook wordt onderzocht of een maximum van 1,5 graad warmer haalbaar is.

    •Rijke landen moeten hun uitstoot met 25 tot 40 procent verminderen in 2020 ten opzichte van 1990. Deze afspraak geldt voor Kyoto-landen, dus niet voor de Verenigde Staten.

    •Een nieuw internationaal orgaan, het Groen Klimaat Fonds, wordt gevuld met geld voor landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. De Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan hebben daarvoor 30 miljard dollar toegezegd tot 2012. Voor 2020 is een ’doel’ gesteld van 100 miljard dollar klimaathulp per jaar.

    •Het Fonds wordt geleid door afgevaardigden uit 24 landen, waarvan de helft rijk en de helft arm. De Wereldbank zal de interim-beheerder worden van het fonds, voor een periode van drie jaar. Het fonds wordt ontworpen door een transitie-commissie, bestaande uit afgevaardigden uit 40 landen, waarvan 15 rijk en 25 arm.

    •Er komt een Klimaat Technologie Centrum voor verspreiding van groene kennis en technologie en om landen aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

    •Ontwikkelingslanden moeten plannen maken om ontbossing tegen te gaan, en rijke landen moeten onderzoeken hoe ze die kunnen financieren.

    •Er komt een systeem om bij te houden en te controleren wat ontwikkelingslanden doen om hun emissies te beperken (dit was altijd tegen het zere been van China, maar dankzij een slim voorstel van India zijn de Chinezen om).

    •De ondertekenaars ’overwegen’ volgend jaar in Durban marktmechanismen te introduceren om emissiereducties te bevorderen.

    •Verder: een optie om CO2-opslag en kernenergie te gaan financieren via de markt van uitstootrechten. <<

  95. Erik van Erne zegt:

    15 december 2010 om 05:01 | Permalink

    Bill McKibben – Hub Culture Interview at COP16

  96. Erik van Erne zegt:

    15 januari 2011 om 10:58 | Permalink

    Klimaatconferentie Cancun Geen Succes: Opvolger Kyoto Protocol nog ver weg na Cancún

    De klimaatconferentie in Cancún werd door vrijwel alle landen gevierd als een succes. De opluchting was duidelijk hoorbaar in de stemmen van de landenvertegenwoordigers, terwijl ze hun steun uitspraken voor het akkoord. Maar we moeten opluchting niet verwarren met succes. Het voornaamste resultaat van Cancún is dat een nieuwe mislukking is voorkomen. We hebben nog een lange weg te gaan naar een echte oplossing.

    Slechts twee echte besluiten volgden uit de onderhandelingen die klimaatverandering moesten aanpakken. Ten eerste werd besloten dat alle landen, ook de ontwikkelingslanden, hun emissies beter gaan bijhouden. Op zich is dit goed nieuws, maar het zal niet leiden tot reductie van deze emissies. Het tweede en mogelijk belangrijkste besluit dat werd genomen is een collectieve beslissing om weer te vertrouwen op het VN-klimaatproces. Dit vertrouwen was ver te zoeken na de ramp in Kopenhagen. Door in te stemmen met het voorstel van de voorzitter en niet de kant te kiezen van Bolivia, dat ontevreden was met de uitkomst, hebben zelfs sceptische landen als Venezuela en Saoedi-Arabië multilaterale samenwerking verkozen boven chaos.

    Cancún heeft niet geleid to beslissingen die klimaatverandering ingrijpend aanpakken. De uitkomsten bieden geen garantie aan kwetsbare landen dat de internationale gemeenschap hun gaat helpen het hoofd te bieden aan klimaatverandering. Er wordt geen enkel signaal aan het bedrijfsleven gegeven dat het moet investeren in vermindering van emissies of aan overheden dat ze hun economieën moeten vergroenen en moeten investeren in duurzame innovatie. Hoewel Cancún de mogelijkheid niet uitsluit dat de VN gaat meehelpen bij het oplossen van het klimaatprobleem, zijn onderhandelaars de weerbarstige vraagstukken uit de weg gegaan en hebben ze slechts overeenstemming bereikt over de kleinste gemene deler. De moeilijke gesprekken moeten nog gevoerd worden. Het is te vroeg om te juichen over of het VN-proces klimaatverandering aan kan pakken. Bron: ECN

  97. Erik van Erne zegt:

    15 mei 2011 om 10:52 | Permalink

    Christiana Figueres: U.S. Inaction On Climate Change A ‘Very Serious Hand Brake’ On World Efforts

    Washington’s inaction on climate legislation is a “very serious hand brake” on world efforts to combat global warming, the U.N. climate chief said Thursday. But Christiana Figueres said she believes the U.S. will eventually join the rest of the industrialized world in mandatory reductions of greenhouse gases. Source: Hufftington Post

  98. Erik van Erne zegt:

    11 oktober 2011 om 19:19 | Permalink

    VN jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling Gabe van Wijk en Liset Meddens bereiden zich voor op de Klimaattop in Durban, Zuid Afrika

    Jongerenvertegenwoordigers duurzame ontwikkeling naar de VN, Gabe van Wijk en Liset Meddens, reizen in november af naar de klimaattop in Durban om de stem van Nederlandse jongeren te laten horen. In dit filmpje laten ze zien hoe ze zich voorbereiden.

  99. Erik van Erne zegt:

    9 november 2011 om 16:26 | Permalink

    UNFCCC’s Christiana Figueres urges EU to show leadership ahead of Durban

  100. Marije zegt:

    10 december 2015 om 08:08 | Permalink

    Eindelijk — geweldig nieuws vanuit de klimaattop in Parijs!

    Een coalitie van meer dan 100 landen heeft zojuist aangekondigd om een ambitieuze, wettelijke overeenkomst te sluiten! Maar om deze afspraken rond te krijgen moeten China, Brazilië, India en Zuid-Afrika nog akkoord gaan.

    Deze coalitie, die werd gestart door de Marshall Eilanden, vertegenwoordigt meer dan de helft van de landen op aarde. 79 van deze landen zijn Afrikaans, Aziatisch of Latijnsamerikaan, maar ook de grootvervuilers van de EU en de VS doen mee. Het grote doel van de coalitie is om 100% duurzame energie te gaan gebruiken, waarbij financiële steun geboden zal worden aan de armste landen om veranderingen door te voeren. Daarnaast zal er een scherpe regelgeving geformuleerd worden, waarbij verplichtingen na verloop van tijd verhoogd zullen worden en ieder land verantwoordelijkheid zal dragen.

    Eerdere pogingen om een klimaatverdrag te maken zijn tot op de dag van vandaag altijd gedwarsboomd door de landen die het meest vervuilen of de landen die vinden dat ze de minste verantwoordelijkheid dragen voor deze noodsituatie. Dit nieuwe verbond brengt beide groepen samen. Hoewel de, terechte, grootste financiële verantwoordelijkheid zal liggen op de schouders van de grootste vervuilers, garandeert dit voorstel dat onze economieën koolstofarm zullen worden.

    India is het belangrijkste land dat graag steenkool wil blijven gebruiken. China is echter wereldleider op het gebied van duurzame energie en Brazilië heeft zelf ook zeer ambitieuze nationale doelen gesteld, wat betreft de overgang naar duurzame energie. Er is dus eigenlijk geen enkele reden waarom die laatste twee zich niet aansluiten bij een verbond dat ervoor zorgt dat de rest van de wereld hun voorbeeld zal volgen. Ze vinden echter dat het niet passend is om doelen te stellen waarbij het belang van de armere landen buiten beschouwing worden gelaten. Toch zijn ook de armste landen van onze planeet, waarvan Angola in de coalitie de vertegenwoordiger is van de 48 meest kwetsbare landen, het eens met de voornemens die in het plan zijn opgenomen.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..