De Chemische Industrie is buitengewoon positief voor het klimaat
Geschreven op 19-7-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Greenwashing, KlimaatTja, dat is de hele opvallende conclusie uit het onlangs verschenen rapport Innovations for Greenhouse Gas Reductions, waar wellicht nog wat vraagtekens bij geplaatst moeten worden.
Duurzame chemie is, zo bezien eigenlijk onmisbaar bij de realisatie van de wereldwijde klimaatdoelstellingen.
Uit een McKinsey-studie, die voor de zekerheid nog even kritisch werd doorgelicht door het Öko Instituut blijkt dat voor elke ton CO2 die de chemische industrie uitstoot, maar liefts 2,6 ton CO2 wordt bespaard.
In opdracht van de International Council of Chemical Associations (ICCA), heeft McKinsey onderzoek gedaan naar de CO2 uitstoot over de volledige levenscyclus van de productie van chemische producten en het gebruik van deze producten in de verschillende sectoren en maatschappelijke geledingen. Uit deze mondiale levenscyclusanalyse, die door het Öko Instituut kritisch werd doorgelicht, bleek dat in 2005: -de chemische industrie wereldwijd verantwoordelijk was voor de emissie van 3,3 miljard ton CO2, maar dat, dankzij het gebruik van haar producten, er ook 8,5 miljard ton CO2 minder werd geloosd in hetzelfde jaar.
De chemische industrie realiseerde dus een negatieve koostofvoetafdruk (C-footprint), en kan, volgens hetzelfde rapport, in de toekomst nog beduidend beter doen mits aangepaste beleidsmaatregelen. Verder valt te noteren dat de West-Europese chemie 40% koolstofefficiënter presteerde dan de Noord-Amerikaanse en zelfs 60% beter dan de Aziatische collega’s. Het volledig rapport Innovations for Greenhouse Gas Reductions (PDF) en de Executive Summary (PDF). Bron: Essenscia
Ongelofelijk, ik zou er zelf niet opgekomen zijn. Gelukkig weet ik als geen ander dat het met LevensCyclus Analyses (LCA) alle kanten uit kan gaan. Dat is het mooie van de LCA. Wie onderzoekt, welke aannames erin worden gestopt en dan komen er al gauw hele verrassende conclusies uitrollen. Mooi toch?