De CCS Parade - Promotie van CO2 afvang en -opslag
Geschreven op 5-6-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, KlimaatHet klimaat verandert, de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. De EU heeft besloten te streven naar een temperatuursstijging van niet meer dan 2 graden Celsius, om gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Met het oog op de klimaatdoelstellingen is de afvang en opslag van CO2 (CCS) een mogelijke oplossing.
In de Innovatie agenda energie spreekt het kabinet zich uit voor deze oplossing. Er moet ruimte zijn om accenten te leggen voor de stimulering van innovaties die de beste perspectieven bieden op substantiële CO2-reductie. Carbon Capture and Storage (CCS) is ook een belangrijke bouwsteen van het klimaat- en energiebeleid van de Europese Commissie, waar in diverse programma’s financiële ondersteuning is voor CCS projecten. De komende maanden zijn er dan ook concrete subsidiemogelijkheden voor projecten, zowel nationaal als Europees.
Bent u actief op het gebied van CO2 afvang en -opslag? Als ondernemer, onderzoeker of op een andere manier? Wilt u uw netwerk verder uitbreiden? Bent u benieuwd naar financieringsmogelijkheden? Kom dan donderdagmiddag 25 juni 2009 naar Utrecht voor de CCS Parade. Door het bijwonen van presentaties, netwerksessies en individuele adviesgesprekken kunt u uw mogelijkheden op dit gebied verkennen.
Tijdens de middag zijn er adviseurs van EOS en EGL (Europese Zevende Kaderprogramma) aanwezig om u input te geven op uw idee/voorstel. Daarnaast is er de elevator pitch sessie waarbij u kort het podium krijgt aangeboden om uw bedrijf, onderzoek en activiteiten te presenteren en aan te geven wat u te bieden heeft over CCS of waarnaar u op zoek bent. U dient zich wel voor deze onderdelen aan te melden via het digitale inschrijfformulier.
U bent van harte uitgenodigd om deze middag bij te wonen. Bron: SenterNovem
Zie ook: Kabinet ziet CO2 afvang en opslag helemaal zitten
Shell boos om fictieve CO2-ramp in Barendrecht: Blow-Out
Shell: communicatie overheid over CO2-opslag onvoldoende
VROM opent Infopunt CO2-opslag in Barendrecht
Alles over CO2 afvang en opslag op één website: co2afvangenopslag.nl
Minister Jacqueline Cramer over CO2-opslag: bijvoorbeeld onder een leeg weiland
Minister Jacqueline Cramer ‘zwaar teleurgesteld’ in Shell en Jeroen van der Veer
Erik van Erne zegt:
7 september 2021 om 17:21 | Permalink
Aramis: Olie- en gasreuzen gaan samenwerking aan voor ondergrondse CO2-opslag
Energie Beheer Nederland, Gasunie, Shell en TotalEnergies hebben dinsdag het samenwerkingsverband Aramis aangekondigd. De bedrijven willen onder die naam onderzoek doen naar de mogelijkheden om CO2 op te slaan in lege onderzeese olie- en gasvelden. In 2026 moet met de opslag begonnen worden.
Door CO2 op te slaan, hopen de betrokken bedrijven ook moeilijk te verduurzamen plekken zoals olieraffinaderijen en chemische fabrieken alsnog te verduurzamen.
Daarnaast wil Aramis de infrastructuur waarmee CO2 naar de lege gasvelden onder de Noordzee vervoerd moet worden, openstellen voor andere bedrijven. Op die manier moeten ook staalfabrikanten, afvalverwerkers en cementproducenten kunnen verduurzamen, stelt Aramis.
Daarvoor willen de samenwerkende partijen pijpleidingen naar een nieuw te bouwen CO2-verzamelcentrum op de Maasvlakte aanleggen. Van daaruit gaat de CO2 via een onderzeese pijpleiding naar de lege gasvelden. Deze bevinden zich zo’n 3 kilometer onder de zeebodem. In 2023 moet hiervoor een definitief investeringsbesluit genomen worden.
Eerder kreeg een vergelijkbaar plan, het project Porthos, subsidie toegekend die kan oplopen tot ruim 2 miljard euro. Shell is met de raffinaderij in Pernis de grootste deelnemer aan het project. Ook ExxonMobil, Air Liquide en Air Products doen daaraan mee. De planning is dat vanaf 2024 daadwerkelijk CO2 zal worden opgeslagen.