google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Boot van Sinterklaas en Het Feest van Sinterklaas een Echte Traditie

Geschreven op 15-11-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Klimaat, Oranje, Sinterklaas Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

14 november 2017: De intocht van Sinterklaas wordt op zaterdagmiddag 18 november 2017 weer live op televisie uitgezonden op NPO 3 door de NTR. Dit zal zijn vanuit de stad van de aankomst, en dat is dit jaar Dokkum. 

De live uitzending start om 12:00 uur en duurt meestal zo’n 5 kwartier.

De presentatie zal weer in handen zijn van Dieuwertje Blok die al jaren de presentatrice is van het Sinterklaasjournaal. De aankomst van Sinterklaas zal ook in het Sinterklaasjournaal meegenomen worden. Op de kade zal Dieuwertje natuurlijk weer bijgestaan worden door onder andere Jeroen Kramer.

De jaarlijkse uitzending van  De intocht van Sinterklaas wordt ieder jaar op zaterdagmiddag uitgezonden. Dit is al zo sinds 1952 en zal ook zo zijn in 2017. Het is tegenwoordig eigenlijk altijd op de eerste zaterdag na Sint Maarten. Op het digitale themakanaal Z@ppelin 24 en op Zappelin is de intocht met gebarentolk te volgen.

Het Sinterklaasjournaal start op 13 november met uitzendingen. De Laatste uitzending van het Sinterklaasjournaal is op 4 december 2017. Het wordt iedere avond om 18:00 uitgezonden op NPO3 door NTR op Zapp.

De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal heeft maandagavond 988.000 kijkers getrokken. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen 1.075.000 mensen afstemden op de eerste aflevering van het NTR-programma.

Op zondag 19 november is het weer zover. Sinterklaas komt met zijn Pieten aan in Utrecht. Sinterklaas en zijn vloot zullen rond 12:00 uur binnenvaren via het Ledig Erf over de Oudegracht, aanleggen bij de Weerdsluis om daarna op Amerigo zijn tocht door de stad voort te zetten. De stoet gaat dan via de binnenstad naar het Domplein.

21 mei 2011: Dieuwertje Blok komt zaterdag vlak voor het Achtuurjournaal op Nederland 1 met een ingelaste uitzending van Het Sinterklaasjournaal. De uitzending staat gepland om 19.50 uur. Dat heeft de publieke omroep NTR vrijdag laten weten.

De NTR heeft in overleg met de Publieke Omroep besloten tot het inlassen van de extra uitzending, vanwege een ‘bijzonder en urgent nieuwsfeit’. De bekendste hulpsinterklaas van Nederland, Bram van der Vlugt, neemt afscheid. Een persbericht dat pas vanavond zou worden gepubliceerd, is vanmorgen al per ongeluk online gekomen. Het bericht is later offline gehaald. Opvolger van Van der Vlugt als hulpsinterklaas is Stefan de Walle, bekend van zijn rol als Kees in de tv-serie Flodder. Bron: NOS

12 november 2010: In 2010 komt Sinterklaas op 13 november aan in Harderwijk. Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is groots op de televisie te volgen. Sinterklaas wordt steevast geïnterviewd en net als de koningin op Koninginnedag en prins carnaval tijdens de ‘dolle dagen’ wordt hij officieel door de burgemeester ontvangen.

Op zaterdag 13 november 2010 zet Sinterklaas weer voet aan wal in Nederland. De intocht van Sinterklaas vindt plaats in Harderwijk. Rond het middaguur meert Pakjesboot 12 af in de haven van Harderwijk. De burgemeester heet Sinterklaas namens alle kinderen van Nederland hartelijk welkom. De NPS doet rechtstreeks verslag van de intocht in de speciale aflevering van Het Sinterklaasjournaal.

10 november 2009: De intocht van Sinterklaas in 2009 is voor het eerst in de haven Schiedam. Op zaterdag 14 november 2009 zet Sinterklaas weer voet aan wal in Nederland.  Rond het middaguur meert Pakjesboot 12 af in de haven van Schiedam. Burgemeester Verver-Aartsen heet Sinterklaas namens alle kinderen van Nederland hartelijk welkom. De NPS doet rechtstreeks verslag van de intocht in de speciale aflevering van Het Sinterklaasjournaal. De presentatie is weer in handen van Dieuwertje Blok.

Naar verwachting zal de pakjesboot met Sinterklaas en de belangrijkste Hoofd Pieten zo rond 12.30 uur aanmeren in de haven van Schiedam en de NPS doet zoals gebruikelijk live verslag van de intocht van Sinterklaas en vanaf  zaterdag 14 november,  zal de NPS elke dag om 17.40 uur op Nederland 3 weer het Sinterklaasjournaal verzorgen. Ouders en kinderen worden dan door Dieuwertje Blok op de hoogte gebracht van het laatste nieuws over Sinterklaas, zijn reis, de Zwarte Pieten, het Grote Sint Boek en natuurlijk de Zak van Sinterklaas. En wie weet heeft Sinterklaas wel een echte Duurzaamheids Piet aangesteld.

Sinterklaas beleeft samen met zijn pieten een ware ontdekkingstocht langs alle mooie plekken die Schiedam heeft. De Goedheiligman vaart op Pakjesboot 12 via de Maasboulevard en het Hoofd de Buitenhaven op en komt vervolgens via de Lange Haven de historische binnenstad ingevaren.
sinterklaasDe burgemeester ontvangt Sinterklaas vlak voor de Appelmarktbrug waar het schip aanmeert en de Sint voor het eerst voet op Nederlandse bodem zet. Daarna gaat hij, uiteraard in gezelschap van een bonte stoet zwarte pieten, de binnenstad door om verschillende Schiedamse optredens te bekijken. Van zang en dans tot acrobatiek, iedereen slooft zich uit om de Sint een warm welkom te geven. Uiteraard mag een tochtje met de fluisterboot niet ontbreken!

De Sint zal vanaf het Zakkendragershuisje samen met zijn pieten in deze boten, waarmee je perfect de binnenstad kunt verkennen, een stukje gaan varen. Sinterklaas stapt weer uit de fluisterboot op de Korte Haven en gaat via de Vlaardingerstraat en de Dam naar de Grote Markt en de Lange Kerkstraat. De stoet wordt afgesloten met een slotoptreden op het Stadserf.

Schiedam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanwege de te verwachten drukte, raden wij aan om met het openbaar vervoer te komen naar de Nationale Intocht van Sinterklaas in Schiedam op zaterdag 14 november 2009. Dat kan ook prima, want de Brandersstad is als geen andere stad zo goed te bereiken per trein, tram, bus én metro.

Sintstad Schiedam staat voor, tijdens en na de intocht geheel in het teken van Sinterklaas. Ook na de 14e november bruist het tot en met 5 december in de stad van de leuke activiteiten en optredens. Sinterklaas woont tot die tijd in het Sinterklaaspaleis in het Stedelijk Museum Schiedam. Verschillende Inkoop Pieten van bedrijven en particulieren hebben al een bewuste keus gemaakt voor een leuk, leerzaam Sinterklaascadeau, zoals een Energie of Afval Kwartetspel of een verjaardagskalender over energiebesparing.  Het Feest van Sinterklaas in Rotterdam Ahoy staat ook al weer op de agenda. Zaterdag 28 en zondag 29 november is het zover. Dan barst het grootste Sinterklaasfeest van Nederland met vele duizenden kinderen weer los.

Op 1 november 2008 heeft Koningin Beatrix het  het Jaar van de Tradities geopend en tegelijk werden de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar wat u en ik nou het meest traditionele feest vinden. De uitkomst zal u niet verbazen. Dat is natuurlijk het Sinterklaasfeest. Dat wordt massaal gevierd. Mooie tweede is het Kerstfeest en als derde traditie wordt het feest van onze Koningin het meest genoemd: Koninginnedag.

De intocht van Sinterklaas in Utrecht
Sinterklaas komt op zaterdag 14 november aan in Utrecht en natuurlijk vaart de Sint door de Utrechtse Grachten. Vanaf de Twijnstraat (12:00) gaat het via de Oudegracht naar het centrum en vandaar naar de Weerdsluis (13:00). Om twee uur start de optocht bij de Zandbrug en via de Kaatstraat, Oudenoord, St. Jacobstraat, Lange Viestraat, Potterstraat, Lange Jansstraat, Janskerkhof, Domstraat komt Sinterklaas om 14:30 aan bij het Domplein. Zie: Sint in Utrecht

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam
Zondag 15 november 2009 is de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Sint arriveert met de bppt en makt dan een tocht over het water in Amsterdam. Naar verwachting is de boot van Sinterklaas om ongeveer hlaf elf op zondagochtend bij de Berlagebrug. Vandaar gaat Sint via Nieuwe Amstelbrug, Torontobrug, Sarphatistraat, Hogesluis Carré, Magere brug, NieuweHerengracht, Weesperstraat, Hortusbrug, Muiderstraat, Anne Frankstraat en Schippersgracht naar het Scheepvaartmuseum (12:00 uur).

Om 12.30 uur start de 71e Sinterklaas intocht in Amsterdam. De kop van de stoet gaat via het Rokin en het Muntplein, de Vijzelstraat, Vijzelgracht, het Weteringcircuit, de Weteringschans naar het Leidseplein (15:30). Om vier uur zal Sinterklaas  de kinderen vanaf het bordes van de Stadsschouwburg toespreken. Zie: Sint in Amstererdam

De intocht van Sinterklaas in Rotterdam
Op zaterdag 21 november 2009 is de intocht van Sinterklaas in Rotterdam. Vanaf het Leuvenhoofd (12:00) gaat de route via Leuvenhaven, Witte de Withstraat, Binnenweg naar het WTC-plein (14:55). Zie: Sinterklaasoptocht

12 oktober 2008: Vorig jaar schreef ik dat ik mij bijzonder ongerust maakte over de CO2 uitstoot van onze goedheiligman Sinterklaas als hij na een lange tocht per stoomboot op in Nederland aankomt. Valt voor die ene keer per jaar natuurlijk wel mee en zeker in het Jaar van de Tradities zal de Mobiliteits-Piet ongetwijfeld weer hebben gekozen voor die ouderwetse, maar toch wel leuke, stoomboot. Is toch een tradite?

10 oktober 2007: De negatieve gevolgen van de scheepvaart blijken namenlijk veel ernstiger te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Alle schepen stoten gezamenlijk meer dan 1 miljard ton aan broeikasgassen uit, zo blijkt uit onderzoek van de Internationale Maritime Organization IMO. Dat is maar liefst 400 miljoen ton meer dan onderzoekers tot nu toe aangaven.Op basis van deze nieuwe cijfers is de vervuiling door scheepvaart zelfs vele malen erger dan die van de luchtvaart, die ongeveer 650 miljoen ton CO2 uitbraken. (bron: het Financiële Dagblad).

Het zit dus niet goed met de scheepvaart en dat geldt helemaal voor de al 800 of meer jaar oude stoomboot van Sinterklaas. Dat is niet best voor ons milieu en past ook niet bij een goedheiligman. Ik heb al eens even op de verschillende sites gekeken of er al mogelijkheden zijn om Sinterklaas minder klimaatvervuilend te maken, maar die heb ik nog niet gevonden.

Maar wat moet Sinterklaas doen? Voortaan met het vliegtuig komen, afscheid nemen van zijn stoomboot en een moderne waterstofboot aanschaffen of zijn CO2 uitstoot compenseren ? Wellicht kan iemand Sinterklaas de helpende hand toesteken om zijn CO2 uitstoot te beperken. Reacties graag richten aan de verantwoordelijke Hoofd-Hoofd Klimaat Zwarte Piet !

pakjesboot.jpgDe landelijke intocht van Sinterklaas op televisie is dit jaar op zaterdag 15 november. Pakjesboot 12 meert dan af in de haven van de stad Almere.

De landelijke intocht wordt door de NPS rechtstreeks uitgezonden op televisie vanaf 12.00 uur op Nederland 3. Ook in andere steden zijn er Sinterklaasvieringen en Sinterklaasintochten gepland. Een overzicht.

En Sinterklaas is druk op die dag want na de lange reis vanuit Spanje zal Sinterklaas op zaterdag 15 november zo’n anderhalf uur later alweer met zijn stoomboot de Schelde opvaren.

De aankomst is voorzien om 13:30 uur aan de Scheldekaai 19B, naast het Zuiderterras. Daar zal Bart Peeters samen met alle kinderen de Sint en zijn gevolg verwelkomen. In verband met mogelijke filevorming rond Almere kan het mogelijk iets later worden.

Daarna vertrekt Sinterklaas in een prachtige optocht via de Scheldekaaien en de Suikerrui naar de Grote Markt. Na ontvangst door de burgemeester zal de Sint alle kinderen toespreken vanaf het balkon van het stadhuis.

Is dit de Sinterklaas hit van dit jaar? Vanaf 10 oktober is het nummer ‘Ik kan niet wachten (tot het 5 december is)’ te koop dat Diego (Coole Piet) zingt met niemand minder dan Gerard Joling. Zal dit de Sinterklaas hit van dit jaar worden? Luistert u zelf maar even.

20 Reacties

 1. Trea zegt:

  16 oktober 2007 om 06:00 | Permalink

  Gelukkig heeft Sinterklaas hééél veel geld zodat hij met gemak zijn CO2-uitstoot kan compenseren! En als dat niet officieel te doen is, kan hij altijd een bos kopen en dat adopteren. Wellicht kan hij op 5 december in alle schoenen een certificaat CO2-neutraal stoppen? Beste mensen, prima dat iedereen zo zorgvuldig met het milieu wil omgaan én dat moeten we ook vooral blijven doen. Maar krijgen we nu na de ‘mag een Piet wel zwart zijn?’, de vraag of Sint nog wel met de boot mag komen? En wat dacht je van alle paardenpoep van het paard van Sinterklaas?

 2. Vanmaele Kathleen zegt:

  16 oktober 2007 om 06:02 | Permalink

  Sinterklaas is een stuk cultuur en daar gaan we nu toch ook niet aan beginnen tornen zeker … Het is niet omdat zijn mantel rood gekleurd is en dat dit niet politiek neutraal is men hem nu een ander kleur van mantel moet geven… het is niet omdat men nu een boot met zonnecellen heeft dat de stoomboot aan de kant moet… laat de Sint de Sint zijn en met z’n stoomboot komen, net als de Kerstman geen sneeuwscooter gebruikt maar een slede met rendieren…
  Anders zit het met de talloze cadeautjes die Sint meebrengt.
  Ik stel voor om deze niet uit Korea of China te importeren maar milieuvriendelijk geproduceerd speelgoed uit te delen dat ook qua transport minder milieubelasting betekent.
  Misschien kunnen bedrijven, overheid e.d. hierover nadenken bij de organisatie van een Sinterklaasfe

 3. garf zegt:

  16 oktober 2007 om 11:24 | Permalink

  De stoomboot is uitgevonden in 1812. Sinterklaas is als ik het goed heb ongeveer 400 jaar oud. Hij is dus al eens eerder met zijn tijd mee gegaan toen hij z’n zeilboot door een stoomboot verving. Het is dus geen gek idee als hij dat nu weer een keer doet. Die waterstofboot lijkt me een goed alternatief.

 4. garf zegt:

  16 oktober 2007 om 11:26 | Permalink

  En misschien zijn we dan meteen van dat gedoe met de wel of niet zwarte pieten af. Het zou me namelijk niet verbazen als die zo zwart zijn van de roet van het stoomschip.

 5. Maaike Gerringa zegt:

  2 december 2007 om 08:16 | Permalink

  ik vind dat sinterklaas een gewoone boot moet hebben,
  en dan kan hij sint en piet het dan gaan ver sieren!!

  (er moet dan onder de boot een luik met : tavels stoelen en vooral wat eten op en in de borden en bakken!)

 6. Erik van Erne zegt:

  4 december 2007 om 11:16 | Permalink

  Snieklaas One Man Show 1974 by Toon Hermans

 7. grietje de gans zegt:

  8 november 2009 om 14:58 | Permalink

  Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot

  Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot neemt jong en oud mee op een spannend avontuur dat begint in Spanje, op het kasteel van Sinterklaas.

  Als Sinterklaas en Diego op een ochtend in de haven van Spanje aankomen, blijkt de pakjesboot al weg te zijn. Daarmee begint een race tegen de klok om de boot op tijd in te halen. Dat valt niet mee, want door toedoen van de boeven Joris en Boris zijn de pieten al een dag eerder naar Nederland vertrokken. Ook de kapitein van de pakjesboot denkt dat Sinterklaas gewoon aan boord is.

  De problemen stapelen zich als cadeautjes op als uitkomt dat twee kinderen zich aan boord verstopt hebben en zo per ongeluk meevaren naar Nederland. ‘Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot’ is opnieuw een leuk en superspannend Sinterklaasavontuur. Het verhaal begint aan de Spaanse kust en neemt ons mee door Spanje, België en Nederland met als eindstation de intocht van de pakjesboot in het mooie plaatsje Zuiderzee.

 8. Grietje zegt:

  26 november 2009 om 07:30 | Permalink

  Sinterklaasjournaal Madrid (Deel 1)

  Sinterklaasjournaal Madrid (Deel 2)

 9. Erik van Erne zegt:

  16 april 2010 om 16:39 | Permalink

  De Film Sint by Dick Maas
  Regisseur Dick Maas werkt hard aan zijn nieuwste film, zo lees ik bij Nu. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat het gaat om een horrorfilm met St. Niklas, gespeeld door Huub Stapel, die een in ongenade gevallen bisschop speelt. Hij plundert op het platteland, maar wordt vermoord door dorpelingen. De bloeddorstige Sint zweert wraak, en komt dat eeuwen later nemen als het op pakjesavond volle maan is.

  De film Sint vanaf 11 november 2010 in de bioscoop.

 10. Erik van Erne zegt:

  19 oktober 2010 om 05:38 | Permalink

  DWDD: Moet poster van Sint film verboden worden?

  Ook het NICAM, de organisatie die verantwoordelijk is voor de leeftijdskeuring van audiovisuele media in Nederland, heeft de afgelopen week al tientallen klachten ontvangen over de reclame-uitingen van de horrorfilm Sint. Dat heeft een woordvoerster van NICAM zondag gemeld.

  Klagers spraken hun onvrede uit over het feit dat jonge kinderen van slag zouden raken door de poster van Sint. Hierop is het silhouet te zien van een grimmige Sinterklaas.

  De zegsvrouw beklemtoont echter dat het NICAM niets kan met de klachten. “Posters worden nooit geclassificeerd”, legt ze uit. Pas als de film zelf volgens klagers een te lage leeftijdskeuring ontvangt, kan het NICAM enige actie ondernemen. Het is bij haar weten nooit eerder voorgekomen dat mensen bij het NICAM aan de bel trokken over de poster van een film.

  De Reclame Code Commissie ontving deze week ook tientallen klachten en velt komende week een oordeel over de campagne.

 11. Erik van Erne zegt:

  19 oktober 2010 om 05:46 | Permalink

  Trailer de film SINT

  St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak.

  Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken.

  Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende. Frank weet ternauwernood aan de moordpartij te ontkomen. De politie gelooft zijn verhaal echter niet en ziet hem als verdachte. Frank bindt hierop de strijd aan met Niklas, geholpen door zijn vriendin Lisa (Caro Lenssen) en Goert (Bert Luppes), een rechercheur van politie.

  Er volgt een bloedstollende nachtelijke strijd dwars door Amsterdam waarbij maar één ding zeker is: 5 december zal nooit meer hetzelfde zijn…

 12. Erik van Erne zegt:

  2 december 2012 om 16:57 | Permalink

  Sinterklaas wie kent hem niet by Het Goede Doel

 13. Erik van Erne zegt:

  8 november 2015 om 14:16 | Permalink

  Sinterklaas En De Verdwenen Pieten

 14. Erik van Erne zegt:

  8 november 2015 om 14:26 | Permalink

  Zondag met Lubach: Het Zwarte-Pietenprotocol van Albert Heijn

 15. Erik van Erne zegt:

  29 november 2015 om 13:53 | Permalink

  BlackFace by CNN Digital

  African-American filmmaker Roger Ross Williams goes on a journey to understand why the notoriously liberal Dutch feel compelled to dress in blackface during the annual holiday tradition of Sinterklaas. How can a country that boasts of a multi-cultural society and liberal attitude be so oblivious of its own colonial past?

  Black Face premieres Monday, November 30 2015, on CNN Digital

 16. Erik van Erne zegt:

  7 december 2015 om 08:23 | Permalink

  Jiskefet – Debiteuren Crediteuren: Sinterklaas

  Sinterklaas komt op bezoek op de afdeling Debiteuren Crediteuren. Met medewerking van Hans Teeuwen.

 17. Erik van Erne zegt:

  27 mei 2017 om 11:12 | Permalink

  Zwarte Piet by Herman Finkers

 18. Erik van Erne zegt:

  14 november 2017 om 13:11 | Permalink

  Nieuw Pietenpak in Amsterdam by Zondag met Lubach

  Amsterdam zegt een einde aan de zwarte pietendiscussie te hebben gemaakt door een nieuw pietenpak te presenteren. Het uitgangspunt was om geen enkele associatie meer te hebben met mensen uit de tijd van de slavernij, maar met Spanjaarden uit de zestiende eeuw is dat niet helemaal gelukt.

 19. Erik van Erne zegt:

  27 november 2017 om 09:54 | Permalink

  Zwarte Piet by Zondag met Lubach

  Er zijn veel verschillende meningen over Zwarte Piet, maar kort gezegd heb je mensen die willen dat Zwarte Piet verandert, en mensen die willen dat Zwarte Piet hetzelfde blijft. Arjen zet de argumenten op een rijtje en komt tot de conclusie dat de discussie uit de hand is gelopen. Daarom besluit hij iets heel heftigs te gaan doen.

 20. Erik van Erne zegt:

  2 december 2019 om 16:40 | Permalink

  Sinterklaas Verlangens by Harrie Jekkers

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..