google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Balans van de Leefomgeving 2010: De Mislukking van de Kabinetsbrede Aanpak Schoon en Zuinig

Geschreven op 15-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Planbureau voor de LeefomgevingDe kwaliteit van de leefomgeving in Nederland is sinds 1990 toegenomen mede dankzij het gevoerde beleid. Lucht en oppervlaktewater zijn schoner, achterstandswijken zijn vernieuwd, de steden zijn aantrekkelijker om te wonen en de natuur krijgt meer ruimte en zo hier en daar gaat het zelfs beter met de natuur. Dat is het goede nieuws van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Dan het slechte nieuws. Uit de PBL-analyses blijkt dat het vastgestelde en het voorgenomen beleid voor de leefomgeving op onderdelen niet toereikend is om tijdig de gestelde doelen te bereiken. Soms is intensivering voldoende om de ingezette middelen in overeenstemming te brengen met de ambities, soms is het nodig de gekozen doelen of aanpak fundamenteel te herzien. Hieronder sommen we de belangrijkste beleidstekorten op. Onderstaande tabel geeft een samenvatting van de belangrijkste resultaten van het overheidsbeleid.

De volgende beleidsdoelen zijn te bereiken door versterking van de huidige aanpak: de milieudruk op natuur, vooral door meststoffen, verdroging en gewasbeschermingsmiddelen verminderen; de verwerving van gronden voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en het aanbrengen van ruimtelijke samenhang; de certificering van handelsketens voor soja, vis, hout, en koffie; de bescherming en ontwikkeling van de kernkwaliteiten van de nationale landschappen.

De volgende beleidsdoelen vergen een fundamentele herziening van de huidige aanpak, hetzij door inzet van andere beleidsinstrumenten, hetzij door aanpassing van doelen: de reductie van de uitstoot van broeikasgassen tot het nationale doel voor 2020; de productie van hernieuwbare energie en de energiebesparing tot 2020; de geluidproductie van verkeer en de geluidbelasting op woningen door verkeer; bundeling, intensivering en vernieuwing van werklocaties; de tevredenheid over en beschikbaarheid van groen in en om de stad; de bereikbaarheid van wonen, werken en voorzieningen; het stoppen van de achteruitgang van de biodiversiteit; de waardering van het landschap; de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater. Bron: PBL

MilieuAls we even kijken naar de milieudoelen dan is het direct duidelijk dat al die mooi plannen en doelstellingen van ex-minister Jacqueline Cramer niet veel terecht is gekomen. Het Schoon en Zuinig programma is een mislukking en zonder fundamentele herziening van de huidige aanpak (kleurcode rood) gaat het ook nooit lukken om die doelen te halen. Ik hoor het mevrouw Cramer nog zeggen: Het Klimaatbeleid ligt op Schema

Jacqueline Cramer had haar werk ook graag afgemaakt. Tuurlijk en ze stond ook net op het punt om scherpere maatregelen te nemen. Een jaar of drie te laat, dat wel. Opvolgster demissionair minister Tineke Huizinga heeft ook nog steeds het idee dat het allemaal prima gaat.

albert-einsteinHet PBL laat ook nog weten dat de verschillen tussen gewenste en verwachte beleidseffecten vragen om een oorzaakanalyse en om handelingsopties die de verschillen kunnen terugdringen. Daar kunnen we lang over doen, maar kort door de bocht is dit de beste optie: Het wordt hoog tijd voor een grondige schoonmaak bij het ministerie van VROM, inclusief Agentschap NL. Zie ook: Een beetje dom: Topambtenaar van VROM wil Belastingverhoging via Ecotaks – Milieubeleid is helemaal niet hondsmoeilijk

Afscheid nemen van tal van mensen die vastgeroest zitten in de manier van denken, zoals we dat al tientallen jaren doen. Anders tegen de zaken aankijken is zo gek nog niet. Albert Einstein zei het al met net iets andere woorden.

De kaasschaaf weggooien en eens rigoreus te werk gaan. Dat zet zoden aan de dijk en per direct verbieden dat iets of iemand zich Klimaatneutraal mag noemen zonder 100% sluitend bewijs. Daarnaast heel snel alle milieuzaken, inclusief opwekking van duurzame energie weghalen bij het ministerie van Economische Zaken. Maria van der Hoeven heeft er een enorme puinhoop van gemaakt met haar zwalkende duurzame energie beleid. Pluspuntje, voor zover je daar van kunt spreken: Nederland haalt Kyoto doelstellingen, maar mogelijk zijn extra emissierechten nodig. Nou dat kunnen we weer wel aan Maria van der Hoeven overlaten, die weet precies hoe je dat moet doen. Zie ook: Een beetje dom: Topambtenaar van EZ wil Klimaatdoelen Verlagen

En als we toch aan het reorganiseren zijn. Heel graag alle milieuzaken ook weghalen bij het ministerie van LNV. Eén keer het Glossy Gerda Magazine lezen en u weet waarom. Laat Gerda nou gewoon Hollandese Tapas gaan maken in haar keuken. Dat schijnt ze best aardig te kunnen. Zie ook: Minister Gerda Verburg wil CO2 Compensatie in Nederland – Minister Gerda Verburg roept op tot Groene Revolutie

Nationaal klimaatdoel voor 2020 buiten bereik. Huidige biobrandstoffen helpen klimaat waarschijnlijk niet. Minder files en schoner milieu beter haalbaar met een kilometerheffing voor wegverkeer. Leefbaarheid en versterking van steden staan onder druk door economische recessie. Scheiding van ruimtelijke functies waar nodig, menging waar mogelijk. De achteruitgang van de biodiversiteit is in Nederland wel geremd, maar is niet gestopt. Verduurzaming handelsketens vormt sleutel voor behoud van biodiversiteit in het buitenland. Bron: PBL Zie ook: De CramerCriteria werken nog niet: doelstelling biobrandstof omlaag

Zie ook: Petitie: Biologische producten moeten worden vrijgesteld van BTW – Eerlijke Kleding en Schoenen: 19% BTW, Weg Ermee! – Minister Jacqueline Cramer: laag BTW-tarief voor duurzame LED-technologie is helemaal niet nodig – Monitor Duurzaam Nederland 2009: De CO2-uitstoot moet 5x lager – Het National Sustainability Fund – 2010: Het Jaar van de Duurzame Energie 2010: Het Jaar van de Energiebesparing en Energiezuinige Apparatuur – Het Congres Verleidelijk Verplichten: Energiebesparing in de Gebouwde Omgeving – SER: Weinig Bereikt, Nu Grotere Stappen Zetten naar Duurzame Samenleving –Nederland loopt gigantisch achter met Duurzame Ontwikkeling

Tags:

3 Reacties

 1. Eric Odinot zegt:

  17 september 2010 om 08:02 | Permalink

  Mijnheer van Erne,
  al is het dat niet maar wat u schrijft doet me goed! Duurzame ontwikkeling wordt onderschreven door individuen maar consensus ontbreekt. Voor de Grote Stap is een Groot Plan nodig en dat is er: hoe ambitieus ook, op mijn profiel staat de synopsis voor een integrale pilot op Schouwen-Duiveland: de SER heeft zich uitgesproken voor het aanwijzen van exprimenteerregio’s en alle ingrediënten zijn aanwezig. De Nieuwe Kaart van Nederland geeft alle aanleiding en uitvoeringsgerichte studies zijn gestart/in uitvoer. Learning by doing lijkt de enige optie; let’s do it!
  Eric Odinot

 2. Erik van Erne zegt:

  17 september 2010 om 08:38 | Permalink

  Beste Eric

  Ik heb even op uw site gekeken en er het een en ander van overgenomen.

  in Project ideeen Duurzame Ontwikkeling (zie Odinot), staat de basisvisie, welke in 8 Project ideeen thematisch wordt uitgewerkt. Herman Wijffels schreef hierover (9 juni 2009): “Na lezing moet ik u melden grote bewondering te hebben voor het fundamentele karakter en de volledigheid van wat u presenteert. Ik kan mij er heel goed in vinden”

  Een ecologisch paradigma waarin mens en natuur een geheel vormen, is het uitgangspunt. Duurzame ontwikkeling gaat daarom vooral over onszelf: over hoe wij tegen onszelf aankijken als deel van een geheel.


  Find more videos like this on TEDx (NL)

 3. Erik van Erne zegt:

  24 november 2010 om 06:55 | Permalink

  Maplecroft study identifies UAE, Australia, USA, Canada, Netherlands and Saudi Arabia as worst CO2 polluters

  With the 2010 UN climate talks due to start in Cancun on November 29th, a new study rating 183 countries on their CO2 emissions from energy use has identified United Arab Emirates, Australia, USA, Canada, Netherlands and Saudi Arabia as the six nations with the worst performance in relation to CO2 pollution.

  The CO2 Emissions from Energy Use Index (CEEI) is produced by global risk advisory firm Maplecroft to raise awareness and help companies identify their risk exposures. It also helps to identify those countries which may be subject to future regulation of CO2 emissions or pressure from public interest groups to address emissions. The index is calculated by evaluating countries’ annual CO2 emissions from energy use, CO2 emissions per capita, and cumulative CO2 emissions from 1900 to 2006 to provide a complete picture of a country’s CO2 polluting record.

  UAE (1), Australia (2), USA (3), Canada (4), Netherlands (5) and Saudi Arabia (6) are bottom of the ranking and the only countries rated as ‘extreme risk’ by Maplecroft on the basis of their high CO2 emissions from energy use.

  The poor performance of UAE and Saudi Arabia is reflective of a near 100% reliance on fossil fuels and their use of energy intensive desalination plants to produce drinking water. Saudi Arabia was the 11th highest global emitter in 2008 with 466 MtCO2. However, the desalination process that produces 70% of the country’s drinking water accounts for 50% of CO2 emissions. UAE dropped 15 places from last year to take the bottom spot due to a huge 25% jump in its overall carbon output between 2006 and 2008 and a 20% rise in per capita emissions. Maplecroft recognises that desalination is a positive way to address water security but high emissions underline the need to find more energy efficient innovations.

  Australia, last year’s worst performing nation, remains ahead of USA on per capita emissions with 20.82 tCO2 per person against 19.18 tCO2 per person for the USA. A vast majority of Australia’s electricity is sourced from coal (44.5%), which is a key factor in Australia’s per capita emissions and the carbon intensity of energy in the country, which is 20% higher than the global average. USA (3) and Canada (4) both achieved decreases in emissions per capita of 3.13% and 8.92% respectively, as well as reductions of 1.2% and 7.12% in their annual emissions from energy use. However, both countries remain extreme risk in the index.

  According to Maplecroft, the index takes on particular significance for business when viewed through the lens of the upcoming climate talks in Cancun. “As the world moves towards a low carbon economy, more rigorous environmental policies may leave companies exposed to costly operating expenses and new investment requirements,” said Maplecroft’s Head of Maps and Indices, Fiona Place. “Energy intensive sectors, such as the extractive sector and logistics, will be particularly vulnerable, but all areas of business need to monitor the associated risks.”

  The Netherlands is the only European country to be rated ‘extreme risk.’ Natural gas discoveries in the 1980’s saw consumer prices in the country drop, which pushed it towards a high carbon economy. Emissions have since increased due to sustained economic growth; with annual per capita rates of 15.86 tCO2 and total emissions of 264.01 MtCO2. Germany (13), UK (15) and France (24) all saw decreases in emissions between 2006 and 2008, but this could be attributable to the economic downturn and they are rated as ‘high risk’ due to both high emissions per capita and high historical emissions.

  The world’s largest overall emitter of CO2, China (26), is rated as high risk in the index. Despite the country registering the highest globally recorded CO2 emissions in 2008 at 6533 MtCO2, its per capita emissions are less than 20% of that in Australia, and its cumulative emissions of 99,204 MtCO2 pale against the 323,916 MtCO2 emitted by the USA since 1900. China’s recent high emissions reflect its huge economic growth, a reliance on coal as a fuel source, and large increases in the use of cars and household appliances throughout its population. China’s president, Hu Juntao, has responded with an ambitious call to cut emissions per unit of economic output by 40-45% of 2005 levels by 2020.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..