COP17: Voorbereidende Klimaattop Bonn Levert Weer Weinig Resultaat Op
Geschreven op 16-6-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, KlimaatUpdate 18 juni 2011: Zo, het is weer voorbij. Een week of twee praten heeft zoals te verwachten was weinig tot niets opgeleverd.
Tuurlijk was er weer een mooie afsluitende persconferentie waar UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres weer even in omslachtige en vage bewoordingen uitleg geeft over wat er bereikt is en vooral wat er niet is bereikt.
Zie ook: Bangkok Climate Change Talks 2011: Weinig to Niets Bereikt - Durban COP17-CMP7 UN Climate Change Conference 2011
6 juni 2011: Zo, het klimaatcircus gaat weer verder met de zoveelste klimaattop. Dit keer is het weer de beurt aan Bonn waar men van 6 tot en met 17 juni 2011 gaat proberen om wat afspraken te maken. Na de grote Conference on Climate Change vorig jaar in Mexico is er weinig tot geen vooruitgang geboekt en blijkt het maar al te lastig om zelfs het matige resultaat van die conferentie uit te voeren.
Eerder dit jaar kwam het hele circus bij elkaar in Bangkok met uiteraard ook weer weinig tot geen resultaat. UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres blijft net als haar voorganger Ivo de Boer de zaak netjes aan elkaar praten en blijft maar roepen dat het tijd wordt dat iedereen nou eens echt zijn verantwoordelijkheid neemt. Zie ook: Bangkok Climate Change Talks 2011: Weinig to Niets Bereikt - Durban COP17-CMP7 UN Climate Change Conference 2011 Overigens heeft niemand het over de enorme CO2-uitstoot en andere broeikasgassen die al deze klimaatconferenties veroorzaken. Duizenden mensen vliegen van conferentie naar conferentie. Ongelofelijk in een tijd van videoconferencing. Hoog tijd dat men dat bij de UN ook eens gaat inzien.
10 augustus 2010: Tja, het lijkt op een oeverloze herhaling van zetten, waarbij de deelnemers niet bereid zijn om het eigen belang even opzij te zetten voor een nieuw wereldijd, bindend klimaatverdrag. De zoveelste Klimaattop in Bonn is weer achter de rug en de UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres heeft bekend gemaakt dat er vooruitgang is.
Niet al teveel uiteraard want voor je het weet, bereikt men in Cancun echt overeenstemming. Nee, Christiana Figueres deed een dringende oproep aan alle landen om nou toch eindelijk eens keuzes te maken. Zie: Copenhagen Climate Conference 2009: COP15 en COP16-COP17-COP18
12 juni 2010: Zo, de vergadering in Bonn zit er weer op en Yvo de Boer is tijdens zijn laatste persconferentie verheugd dat er een succes is geboekt en uiteraard is het nodig dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen als men in Cancun gaat vergaderen, later dit jaar.
Addressing the media on the final day of the Bonn session, UNFCCC Executive Secretary Yvo de Boer said that progress made during the two weeks opens the way for Cancun to deliver the full package of operational measures that will allow developing countries to take faster, stronger action across all areas of climate change. He underlined the need for governments to make full use of the next two formal sessions ahead of Cancun, as well as the need for intense work at all levels to help and give guidance.
31 mei 2010: Zo, we zijn weer in Bonn aangeland voor de zoveelste voorbereidende klimaattop. Dit keer om ervoor te zorgen dat er eind van dit jaar in Cancun Mexico tijdens de grote United Nations Climate Conference COP 16 wel een echt akkoord wordt gesloten.
Heel erg goed liggen de kansen niet, want er zijn al verschillende landen die hebben aangegeven dat het toch echt pas op het toch tot 2011 gaat duren voor er een akkoord zal komen. In Zuid-Afrika wordt dat dan. Zie: Copenhagen Climate Conference 2009: COP15 en COP16-COP17-COP18
The thirty-second sessions of the UNFCCC Convention subsidiary bodies are taking place from Monday 31 May to Wednesday 9 June 2010. The twelfth session of the AWG-KP and tenth session of the AWG-LCA are taking place from Tuesday 1 June to Friday 11 June 2010. UNFCCC
Costa Rican diplomat Christiana Figueres has been named as Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). She replaces Dutchman Yvo de Boer, who leaves the United Nations on 1 July to join consulting group KPMG.
28 september 2009: Geweldig hoe we van de ene Top naar de andere Top gaan. De G20 in Pittsburgh is weer afgesloten en het was een succes. Op klimaatgebied weinig winst geboekt, maar vandaag zijn in Bangkok de zoveelste Climate Change Talks van start gegaan en wie weet, komt men daar wel tot een resultaat. Zie ook: Bangkok Climate Change Talks 2009 !
7 september 2009: Zo, de volgende top is weer achter rug en het is net alsof we nog vele, vele jaren de tijd hebben om tot een echt goed klimaatakkoord te komen. Tijdens de G20 ging het ook over het klimaat en zoals onze minister van financiën Wouter Bos het mooi samenvatte: “Op dat terrein zijn we werkelijk geen stap verder gekomen. Daarvoor had in net zo goed thuis kunnen blijven.
Zie ook: Zes heldere conclusies voor Kopenhagen voor de COP15 in Kopenhagen
16 juni 2009: De voorbereidende klimaattop in Bonn voor de grote Klimaatconferentie COP15 in Kopenhagen heeft alweer een enorme teleurstelling opgeleverd. Niets te merken van de grote ongerustheid over de klimaatverandering. Geen enkel signaal dat de men de ambities een heel eind gaat opschroeven.
Japan maakte er helemaal een potje van. Eerst was men al te laat met indienen van de eigen cijfers bij het UNFCCC. En afgelopen woensdag verbaasde premier Taro Aso met een onverwacht en ongelofelijk emissiedoel. Tijdens Men wil de uitstoot in 2020 slechts 8 procent onder het niveau van 1990 wil hebben.
Het Nederlandse hoofd van het UNFCCC uit zich inmiddels ook kritisch over de andere industrielanden: De collectieve reductieplannen voor 2020 komen niet eens in de buurt van de door de klimaatwetenschap geformuleerde doelen, aldus Yvo de Boer.
De hoop wordt stelselmatig verlegd naar de volgende ontmoeting. In augustus zal in Bonn nog een informele klimaattop plaatsvinden. Daarna zijn de laatste kansen vóór Kopenhagen een kleine conferentie in Bangkok eind september en een in Barcelona, begin november.
De echte doorbraak moet plaatsvinden in december, in Kopenhagen, tijdens COP15. Bron: VWK
Erik van Erne zegt:
28 september 2009 om 11:22 | Permalink
Obstacles to a climate change agreement in Copenhagen
Erik van Erne zegt:
9 november 2009 om 08:35 | Permalink
G20 in St Andrews blijven steken in klimaatoverleg, zo lees ik in Het Financieele Dagblad
Volgens Wouter Bos ontbreekt het onderlinge vertrouwen om duidelijke uitspraken dan wel concessies te doen. ‘Het lijkt erop dat landen zich niet durven te committeren aan een bepaald bedrag uit angst dat andere landen daar misbruik van zullen maken.’
En uiteraard werd er wel vooruitgang geboekt over hoe economische crises in de toekomst kunnen worden voorkomen. Dat is natuurlijk veel belangrijker dan het aanpakken van de klimaatproblemen.