Climate Change Performence Index 2018 by GermanWatch: Nederland Scoort Opnieuw Slecht
Geschreven op 14-12-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatElk jaar brengen Germanwatch, Climate Action Network en NewClimate Institute een index van landen uit. Ze bekijken daarin hoe elk land het doet op klimaatvlak.
België staat op de 32ste plaats (op een totaal van 60 landen) in de Climate Change Performance Index 2018 (CCPI 2018). Nederland doet het nog slechter en staat op de 34ste plaats.
De Europese Unie als geheel is voor het eerst opgenomen in de index en staat op de 21ste plaats. De initiatiefnemers laten de 3 eerste plaatsen op de ranking trouwens symbolisch leeg omdat geen enkel land verdient om daar te staan.
6 december 2010: Zo, daar is ie weer. De Climate Change Performance Index 2011 (CCPI 2011) is weer mooi op tijd om in de laatste, beslissende week van de klimaatonderhandelingen in Cancun, Mexico de nieuwste cijfers beschikbaar te hebben.
De lijst van 60 landen die in het onderzoek zijn bekeken wordt net als vorig jaar gesloten door Saudi-Arabië. Als olieproducerend land doen die het het slechtst.
Aan de top van de ranglijst met landen die het relatief het beste doen is niemand te bekennen. De bovenste drie plaatsen blijven nog steeds leeg.
Geen enkel land heeft recht op één van die ereplaatsen.
Op plek 4 staat Brazilië, dat daarmee het beste resultaat haalt, gevolgd door Zweden, Noorwegen, Duitsland, Engeland, Frankrijk, India, Mexico, Malta, Zwitserland, Protugal, Letland, Hongarije, België (17), Slowakije, Thailand en Ierland.
En dan komen we in de tweede tabel met 20 landen en moeten we constateren dat er eerst nog een heleboel landen komen in deze ranglijst en dan komen we ook eindelijk Nederland tegen op de dertigste plaats.
Weer drie plaatsen slechter dan vorig jaar en met het beleid van de Regering Rutte kunnen we nu al voorspellen dat Nederland in de CCPI 2012 nog wat plaatsjes gaat zakken.
Net als vorig jaar kijken we ook even naar de lijst met de zeg maar top CO2-uitstoters. Gezamenlijk nemen deze tien landen maar liefst 65,33% van de wereldwijde CO2-uitstoot voor hun rekening.
Een rekening die helaas wordt neergelegd bij de arme landen. Bedenkt u even dat de totale CO2-uitstoot van de EU hier nog niet bijzit (uitgezonder Duitsland en UK).
Jammer genoeg kan ik het exacte aandeel van de EU-landen aan de wereldwijde CO2-uitstoot nog niet vinden. Bron: CCPI 2011 (PDF) Zie ook: Cancun Climate Conference 2010: COP16
14 december 2009: Zo, mooi op tijd om de laatste cijfers nog even mee te nemen bij de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Laten we maar met het slechte nieuws beginnen. De lijst van 60 landen die in het onderzoek zijn bekeken wordt gesloten door Saudi-Arabië. Als olieproducerend land doen die het het slechtst.
Aan de top van de ranglijst met landen die het relatief het beste doen is niemand te bekennen. De bovenste drie plaatsen blijven nog steeds leeg. Geen enkel land heeft recht op één van die ereplaatsen.
Op plek 4 staat Brazilië, dat daarmee het beste resultaat haalt, gevolgd door Zweden, Engeland, Duitsland, Frankrijk, India, Noorwegen, Mexico, Portugal, Zwitserland, Letland, IJsland, België, Denemarken, Litouwe, Hongarije, Malta, Algerije, Ierland, Indonesië, Slowakije, Tsjechië, Thailand en dan eindelijk Nederland op de zevenentwintigste plaats.
Overigens lijkt mij een ander lijstje ook zeer informatief. Dan hebben we het over de landen die de grootste CO2-uitstoot hebben. Gezamenlijk nemen deze tien landen maar liefst 65,05% van de wereldwijde CO2-uitstoot voor hun rekening.
Een rekening die helaas wordt neergelegd bij de arme landen. Bedenkt u even dat de totale CO2-uitstoot van de EU hier nog niet bijzit (uitgezonder Duitsland en UK).
Jammer genoeg kan ik het exacte aandeel van de EU-landen aan de wereldwijde CO2-uitstoot nog niet vinden.
Bron: German Watch
The Environmental Performance Index: Nederland van 55 naar 47