CO2-neutraal verhuizen met UTS Nederland
Geschreven op 23-8-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat10 maart 2013: Nou, het is niet gelukt om de CO2-uitstoot binnen drie jaar met 100% terug te brengen, maar me is aardig op weg. Nog 34% te gaan..
Ten opzichte van de nulmeting is de CO22 uitstoot in 2012 met 66% gedaald. De daling komt vooral voort uit minder brandstofverbruik in combinatie met het inkopen van groene elektriciteit én groen gas.
UTS Nederland begon in 2008 met het terugdringen van de CO2-uitstoot op al haar activiteiten. De inzet van UTS is om de totale uitstoot aan broeikasgassen die bij logistieke bewegingen vrijkomen te reduceren. Daarnaast wordt gewerkt aan het klimaatneutraal maken van backoffice en vestigingen.
Elke twee jaar laat UTS Nederland een 2-jaarlijks CO2-jaarverslag maken. In het vijfde CO2-jaarverslag over 2011-2012 maakt UTS Nederland de balans op. Ten opzichte van de nulmeting is de CO22 uitstoot in 2012 met 66% gedaald. De daling komt vooral voort uit minder brandstofverbruik in combinatie met het inkopen van groene elektriciteit én groen gas.
UTS Nederland wil haar uitstoot tot 100% reduceren. Zolang de reductiemaatregelen de uitstoot nog niet op het gewenste niveau hebben gebracht, compenseren wij het verschil door ‘Gold Standard Label’ certificaten te kopen van door het Wereld Natuur Fonds geaccrediteerde instanties.
23 augustus 2009: De verandering van het klimaat heeft gevolgen voor iedereen. Ook UTS neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en werkt actief aan oplossingen die bijdragen aan duurzaamheid en het terugdringen van de CO2-uitstoot. UTS heeft zich ten doel gesteld, binnen 3 jaar, te voldoen aan deze norm of beter te presteren. UTS neemt hierin het initiatief in haar branche en mag als eerste verhuisorganisatie in Nederland haar verhuizingen het predicaat “CO2-neutraal” meegeven.
UTS heeft haar zogenaamde “CO2-footprint” laten vaststellen. Deze is gecontroleerd en vastgesteld door het accountantskantoor Ernst & Young. Het resultaat hiervan is vastgelegd in een CO2-jaarrekening. De CO2-belasting die berekend is, is vergeleken met bedrijven die in de branche Transport & Logistiek operational excellence laten zien en als norm kunnen worden gebruikt.
Voor de duur dat de reductiemaatregelen de uitstoot nog niet hebben terug gebracht tot de norm of daaronder, zal UTS ter compensatie investeren in duurzaamheidprojecten. Deze investering geschiedt door inkoop van “Gold Standard Label” certificaten. “Gold Standard Label” is een door het Wereld Natuur Fonds geaccrediteerde instantie. En hoe herkent u een “CO2-neutrale” verhuizing? U herkent een “CO2-neutrale” verhuizing aan het logo. Bron: Platform Duurzame Overheden Blijft de vraag welke instantie dit logo eigenlijk heeft verstrekt.
Geweldig wat er allemaal wordt bedacht om toch maar vooral groen bezig te zijn. CO2-neutraal is in elk geval een stuk duidelijker dan het te pas en te onpas gebruikte klimaatneutraal. Dat is mooi en op papier klopt het wel, maar echt CO2-neutraal verhuizen is natuurlijk heel wat anders dan het afkopen van de CO2-uitstoot.
Zie: Cargohopper gaat met zonnepanelen voor energie-neutraal en emissievrij – De Eerste 100% Elektrische Verhuiswagen Ter Wereld van Mondial Aad de Wit Verhuizingen – De Agenda Duurzaamheid Amsterdam: Verhuizen in Amsterdam met Elektrische Verhuiswagens