De 64-ste Nationale Boomfeestdag 2021: Operatie Boomfeestdag – Bomen maken gezond
Geschreven op 17-3-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Educatie, Klimaat, NatuurUpdate 7 november 2021: Prinses Irene opent op 10 november de Nationale Boomfeestdag in Alphen aan de Rijn. Samen met haar zoon Prins Carlos, haar dochter Prinses Margarita, schoondochter Viktória en 7 kleinkinderen plant ze een Levensboom in haar eigen Prinses IreneBos.
De 7 kleinkinderen planten aansluitend met hun Alphense leeftijdsgenootjes ook bomen in het naar hun oma genoemde bos.
Stichting Nationale Boomfeestdag schenkt het Prinses IreneBos, mede namens de gemeente Alphen aan de Rijn, ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Hiermee wordt de Prinses bedankt voor haar jarenlange inzet voor de natuur, met bomen in het bijzonder en het betrekken van de nieuwe generatie daarbij. Zij zal na het planten een dankwoord spreken gericht aan de directeur Peter Derksen, die haar het bos in 2019 aangeboden heeft en die die dag na 28 jaar afscheid neemt van de Boomfeestdag.
In het Kuinderbos wordt woensdag 10 november de Boomfeestdag gehouden. 375 leerlingen van scholen uit de dorpen planten er 1875 fijnsparren.
Noordoostpolder is dit jaar accentgemeente en daarom is gedeputeerde Harold Hofstra aanwezig om samen met wethouder Anjo Simonse om 9.00 uur de eerste boom te planten. In totaal planten de kinderen 1.875 bomen in het Kuinderbos, dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer.
8 oktober 2021: Plan(t) woensdag 10 november 2021 in je agenda: Nationale Boomfeestdag 2021.
Het landelijke thema dit jaar is: ‘Bomen maken gezond’. Groen is het afgelopen jaar voor zowel volwassenen als voor kinderen belangrijk(er) geworden. Het wordt meer gewaardeerd. Daarnaast levert groen ook een enorme bijdrage aan de gezondheid.
In een groene (school)omgeving bewegen kinderen meer, ontwikkelen ze betere motorische vaardigheden en laten ze meer divers en creatief spel zien. In vergelijking met een meer stenige (school)omgeving zorgt het voor minder stress en een hoger psychologisch welbevinden van kinderen. Ook voor docenten is het fijn om les te geven in een groene omgeving.
13 maart 2019: Helaas, helaas. Tientallen scholen in de provincies Flevoland, Overijssel, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant en Zeeland moeten vanwege de harde wind vandaag afzien van de viering van Boomfeestdag.
Scholen in onder meer Groningen, Pekela, Almere, Harderwijk, Hellendoorn en Eindhoven hebben vanwege de risico’s die de harde windvlagen met zich meebrengen, moeten besluiten af te zien van het planten van nieuwe bomen.
Het is volgens de organisatie achter de Boomfeestdag voor het eerst in 63 jaar dat het evenement op sommige plekken niet door kan gaan vanwege extreem weer. Het KNMI gaf woensdagochtend vanwege de rukwinden code geel af voor grote delen van het land.
“De meeste scholen gaan kijken of ze het planten van de bomen volgende week, op 20 maart, kunnen inhalen”, laat een woordvoerder van de organisatie weten. De Nationale Viering van Boomfeestdag in de Haarlemmermeer gaat overigens wel gewoon door.
Zo’n 100.000 kinderen in honderden gemeenten planten tijdens Boomfeestdag nieuwe planten en struiken. De themadag staat dit keer in het teken van het klimaatakkoord waar ook de deelnemende schoolkinderen hun zegje over willen doen.
13 februari 2019: Op woensdag 13 maart 2019 viert heel Nederland de Nationale Boomfeestdag. Dit klinkt misschien nog ver weg, maar plan(t) deze dag alvast in je agenda! De plannen en kalenders worden in deze periode gemaakt en daar kan Boomfeestdag-2019 perfect in worden meegenomen. Komt er bijvoorbeeld een nieuwe laan met bomen in jouw dorp of wordt er in de nabijgelegen stad een nieuw park aangelegd of vergroot?
Denk er dan over om dit te verplaatsen naar 2019 om deze aanplant met kinderen tijdens de Boomfeestdag te doen. Als gemeente creëer je zo meer betrokkenheid van de burgers en een basisschool heeft met de Boomfeestdag een educatieve én leuke buitenactiviteit voor haar kinderen.
De laatste jaren hebben we door de verkiezingen vaak moeten schuiven met de datum, omdat op verkiezingsdagen burgemeesters en wethouders, Commissarissen van de Koning en/of Gedeputeerden in de stemhokjes zitten en dus geen boom kunnen planten. Door het schuiven met de datum ontstond verwarring over wanneer de Boomfeestdag plaatsvond. In 2019 is er opnieuw reden om deze dag te verschuiven. Op woensdag 20 maart zijn namelijk de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen. Om deze reden vieren we Boomfeestdag-2019 een week eerder en wel op woensdag 13 maart.
De verschuiving van de derde naar de tweede woensdag in maart is vanaf 2019 ook blijvend. Deze keuze is gemaakt om verwarring over en verschuiving van de datum van de Nationale Boomfeestdag te voorkomen, maar ook omdat het voorjaar steeds warmer wordt. Het vergroot daarmee de kans dat het aangeplante materiaal aanslaat. Houd in de toekomst rekening met de aangepaste datum en pas het aan op je website, kalender, blog en andere nieuwsuitingen!
2 januari 2018: Stichting Nationale Boomfeestdag viert haar 61e verjaardag op woensdag 14 maart 2018. Het landelijke thema is dit jaar ‘Operatie Boomfeestdag: Maak ‘t buiten beter!’.
Het thema is gekozen aan de hand van de opkomende essentaksterfte problematiek in Nederland. Staatsbosbeheer, de moeder van de Boomfeestdag, speel een grote rol in Operatie Boomfeestdag.
Ze roept de hulp in van kinderen om op de Nationale Boomfeestdag 2018 in zoveel mogelijk boswachterijen bomen te planten. De essentaksterfte bedreigt namelijk lanen en bossen op grote schaal in Nederland.
De Boomfeest-Hoofdstad is dit jaar een stad in de provincie Groningen. Welke gemeente dat is wordt binnenkort bekend gemaakt.
Let op dat de datum van de Nationale Boomfeestdag 2018 een afwijking is van de reguliere derde woensdag in maart. Op 21 maart 2018 zijn de Gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent dat het op die dag ontzettend lastig is om aandacht te vragen voor de Nationale Boomfeestdag en de daarbij behorende boodschap. De keuze is daarom gemaakt om de Nationale Boomfeestdag te verplaatsen naar woensdag 14 maart 2018.
12 oktober 2011: Stichting Nationale Boomfeestdag schat dat er sinds de start van de Boomfeestdag in 1957 al ruim 11 miljoen bomen zijn geplant. Daarmee is naar schatting ruim 120 miljoen kilogram CO2 opgenomen.
De prijsuitreiking van de CO2-Bomenprijs 2011 gaat vooraf aan het 55-jarig jubileum van de Nationale Boomfeestdag dat in 2012 op woensdag 21 maart wordt gehouden met als locatie voor de Nationale Viering: het Land van Cuijk in Noord-Brabant. Zie ook: De CO2-Bomenprijs 2011: Gemeente Uden Plantte Ruim 5000 Bomen
Mooi hoor, maar volgens mij is men bij de stichting Nationale Boomfeestdag de tel even kwijt. De Boomfeestdag 2011 was de 55ste en de Boomfeestdag 2012 is weer de 55ste. Maakt niet uit, waar het om gaat, is het planten van bomen in Nederland en dat is natuurlijk een prima initiatief.
14 januari 2011: De 55-ste Nationale Viering van de Boomfeestdag wordt in samenwerking met gastgemeente Venlo georganiseerd op woensdag 23 maart 2011 met een toepasselijk thema: “Bomen smaken naar meer”. Het thema is ingegeven om nadrukkelijk aandacht te vragen voor de waarde en het belang van bomen in ons stedelijk gebied, in de wijken. Bomen langs straten, op pleinen en speelplekken maken een buurt leefbaar.
De Duitse Felix Finkbeiner zal tijdens de 55ste Boomfeestdag het startsein geven voor de grootste aanplant van bomen ooit op één locatie van de Boomfeestdag. Met 900 kinderen, Ed Nijpels (ambassadeur VN Internationaal van de Bossen), Gouverneur Frissen en Venlo-Burgemeester Bruls gaat hij meer dan 15.000 bomen planten. Ook Boomfeestdagvoorzitter Onno Hoes en Boomfeestdag-ambassadeur Helga van Leur helpen hem hierbij. Naast Venlo doen dit jaar in ruim 400 gemeenten 115.000 kinderen mee aan de Boomfeestdag; zij planten het recordaantal van 230.000 bomen, ofwel 80 voetbalvelden.
11 maart 2010: Op woensdag 17 maart aanstaande worden door het hele land diverse vieringen georganiseerd. Zo zal in Zwolle de Nationale Viering plaats vinden en in ruim 400 gemeenten een Gemeentelijke Viering van de Boomfeestdag. Daarnaast worden er ook Provinciale Vieringen georganiseerd door de Provinciale Commissies Boomfeestdag. Tijdens deze Provinciale Vieringen staat één Gemeente uit de provincie extra in het zonnetje.
Ruim 100.000 kinderen van basisscholen planten op deze dag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen, verspreid over het hele land. Nederland en de vakjury hebben gestemd voor het Kids4Trees Songfestival. Deze duizenden stemmen bepaalden, samen met de stemmen van de vakjury, de drie uiteindelijke finalisten van het Kids4Trees Songfestival. 1 De Kinderburg 2 Wormer Wieken 3 Juliana van Stolberg School.
8 maart 2009: Ieder jaar – al 53 jaar – doen zo’n 400 plaatsen in Nederland mee met de Nationale Boomfeestdag. Scholieren, zoals jullie hier vandaag, planten dan ruim 100.000 bomen.
Plaatsen die meedoen kunnen de CO2-Bomenprijs winnen. De CO2-Bomenprijs gaat naar het dorp of de stad die de meeste CO2 – ook wel kooldioxide genoemd – per inwoner heeft vastgelegd met het planten van bomen. Vorig jaar won Rheden in Gelderland. In al die jaren dat wij dit doen zijn er meer dan 10 miljoen bomen geplant. Het planten van bomen is natuurlijk heel goed voor het milieu en des te leuker omdat jullie het zelf kunnen doen.
Bomen zuigen niet alleen CO2 op, de straat, of het plein waar ze staan, zien er ook veel mooier uit. Maar een boom of bos houdt niet voor altijd kooldioxide vast. Na 50 tot 100 jaar is het bos volgroeid en wordt er geen koolstof meer vastgelegd. Dus de allereerste boom die geplant werd op de allereerste Boomfeestdag, zuigt geen CO2 meer op. Daarom is het goed vandaag opnieuw bomen te planten. Bomen en bos zijn niet alleen nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Bomen en bos zijn ook belangrijk voor dieren. Zo’n 80 procent van alle diersoorten heeft bos nodig om te overleven. Alle reden dus om zuinig te zijn op bomen en bos, om bomen te planten; Ik ga nu de winnende plaats bekendmaken van de CO2-Bomenprijs… Bron: Spreekpunten minister Cramer voor Boomfeestdag, Den Haag, 18 maart 2009.
Veendam en Reimerswaal mogen zich alle twee winnaar noemen van de CO2 Bomenprijs-2008. De bomen die deze gemeenten vorig jaar tijdens de Boomfeestdag hebben geplant, leggen tijdens hun leven zes kilo aan CO2 per inwoner vast. Minister Jacqueline Cramer reikte de prijs uit op 6 maart uit tegenover de hoofdingang van station Den Haag CS. Samen met de vier gemeenten, die het hoogste zijn geëindigd, heeft minister Jacqueline Cramer een Zomerlinde geplant op grond van Staatsbosbeheer.
De gemeente Veendam (provincie Groningen, 28.058 inwoners) sleept de CO2 Bomenprijs voor de tweede keer in de wacht. In 2005 won Veendam de allereerste CO2 Bomenprijs 2008. Tijdens de afgelopen Boomfeestdag plantte Veendam vijfhonderd zomereiken, tweehonderd berken, driehonderd wilgen, tweehonderd wilde lijsterbessen, driehonderd zwarte elsen, honderd Corsicaanse dennen en tweehonderd fijnsparren. Reimerswaal (provincie Zeeland, 21.020 inwoners) plantte zevenendertig populieren, honderdvijfenzeventig esdoorns en zes iepen.
De winnaar van de volgende CO2 Bomenprijs wordt door een jury gekozen. Zij kijkt eerst naar de eis rond het vastleggen van de meeste CO2 per inwoner. Op de tweede plaats tellen ook het bomen- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente mee. Denk daarbij aan een herplantplicht, aan het tegengaan van de kap van bomen en aan het bevorderen van duurzame energie. Maatregelen die zorgen voor minder CO2.
Dit jaar zijn er ook twee tweede prijswinnaars uit de bus gerold. Het gaat om Uden en Bolsward die tot het vastleggen van vijf kilo CO2 per inwoner komen. Om een idee te geven: het stand by verbruik van een televisie veroorzaakt na twee maanden ongeveer één kilo CO2 die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit. Bron: Nationale Boomfeestdag
17 maart 2008: Op de Boomfeestdag van aanstaande woensdag 19 maart zullen zoveel bomen geplant gaan worden, dat hiermee een substantiële bijdrage geleverd wordt aan een schoner klimaat in EIGEN land! Dit meldt Stichting Nationale Boomfeestdag, bij monde van directeur Peter Derksen. Uit de aanmeldingen blijkt dat in ruim 350 gemeenten naar verwachting 115.000 kinderen op de Boomfeestdag zeker 230.000 bomen planten. Dit is meer dan andere jaren en is een duidelijke bevestiging dat bomen planten ‘hot’ is.
Het levert een bijdrage aan de CO2-reductie van ruim 275.000 kg, aldus Peter Derksen. Stichting Nationale Boomfeestdag schat dat er sinds de start van de Boomfeestdag in 1957 zeker 10 miljoen bomen zijn geplant. Berekend is dat hiermee ongeveer 120 miljoen kilogram CO2 is opgenomen. De organisatie vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan schonere lucht in eigen land en roept gemeenten en bedrijven op om veel meer bomen in eigen land te planten ter CO2-compensatie en niet alleen in landen als bijvoorbeeld Oeganda.
De aftrap van de 52-ste Boomfeestdag vindt plaats in Rotterdam waar de Nationale Viering wordt gehouden met 2008 kinderen. Eregasten zijn minister Gerda Verburg, burgemeester Ivo Opstelten, Gevolmachtigd Minister Paul Comenencia van de Nederlandse Antillen, Sparta-trainer Foeke Booy, Feyenoordspeler Theo Lucius, Charlene van Idols en Characters uit VAREKAI van Cirque du Soleil. Het programma wordt gepresenteerd door ambassadrice Sandra Reemer en door Jochem van Gelder.
Accentlocatie is Park Zestienhoven waar 900 kinderen op het dak van de Hoge Snelheidslijn een start maken met het planten van ruim 300 van de 900 te planten bomen. De ruim 2000 kinderen zullen die dag op diverse locaties in Rotterdam 2008 bomen planten. De gemeente Rotterdam en de organisatie wil door middel van de Boomfeestdag basisschoolkinderen meer aandacht laten schenken aan het belang van bomen in de natuur voor een schonere wereld. Er wordt namelijk zo weinig aandacht aan natuuronderwijs geschonken, dat kinderen veel te weinig weten over de natuur om een gezonde leefomgeving te waarborgen in de nabije toekomst. De Boomfeestdag is voor de gemeente Rotterdam een van de belangrijkste activiteiten van het Groenjaar-2008. Bron: Boomfeestdag
Erik van Erne zegt:
21 oktober 2010 om 22:03 | Permalink
Gemeente Cuijk wint CO2-Bomenprijs-2010
De Brabantse gemeente Cuijk is dé winnaar van de CO2-Bomenprijs 2010. Deze prijs wordt toegekend aan de gemeente die in het kader van Boomfeestdag-2010 de meeste kg CO2 per inwoner vastlegt met het planten van bomen op die dag. Cuijk plantte 73 Populieren in het bebouwd gebied. Aan de hand van een voor Boomfeestdag ontwikkelde calculator is vastgesteld hoeveel kg CO2 deze bomen kunnen opnemen per inwoner tijdens het leven van die bomen. De gemeente Uden (Noord-Brabant) is dit jaar tweede geworden en de gemeente Bolsward (Friesland) derde. De prijs is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag.
De kinderen van de kleine gemeente Cuijk, met iets meer dan 24.000 inwoners, plantten alle 73 bomen in het bebouwd gebied. Vooral populieren leggen tijdens de groeifase heel veel kg CO2 vast. De bomen leggen bij leven (uitgaande van 30 jaar) in totaal 208.415 kg. CO2 vast. Omgerekend is dit per inwoner 9 kg CO2.
Uden (40.000 inwoners) valt al voor de derde keer in de prijzen; in 2008 heeft deze gemeente de CO2-Bomenprijs-2008 gedeeld met Bolsward: beiden legden 5 kg CO2 per inwoner vast en wonnen de tweede prijs. In 2009 won Uden wederom de tweede prijs met het planten van 1400 stuks boomplantsoen in haar buitengebied. Dit jaar heeft de gemeente 674 stuks boomplantsoen geplant in het buitengebied. De bomen leggen bij leven in totaal 216.784 kg vast, ofwel per Udenaar 5 kg CO2 en dus wederom goed voor een mooie tweede plaats.
Bolsward (bijna 10.000 inwoners) valt voor de tweede keer in de prijzen. in 2008 heeft deze gemeente de CO2-Bomenprijs-2008 gedeeld met Uden: beiden legden 5 kg CO2 per inwoner vast en wonnen de tweede prijs. Tijdens Boomfeestdag-2010 plantten de Bolwardse kinderen ruim 130 bomen, waarvan 66 Geboortebomen voor nieuwe wereldburgertjes (een eigen invulling van een Boomfeestactiviteit) en goed voor een derde prijs.
Bolward en Uden hebben beiden 5 kg CO2 per inwoner vastgelegd. Maar omdat de gemeenten ook moesten aangeven of ze vastgestelde Bomenbeleid hebben en welke klimaatmaatregelen men op dit moment neemt, is dit meegewogen door de organisatie met deze uitslag als resultaat.
Erik van Erne zegt:
26 maart 2011 om 08:21 | Permalink
Op de Nationale Boomfeestdag 2011 zijn er 230.000 nieuwe bomen geplant in Nederland
Tijdens de Nationale Boomfeestdag op 23 maart j.l. zijn in totaal 230.000 nieuwe bomen geplant op verschillende locaties in Nederland. Hieronder vind je het videoverslag van de actie in Venlo waar door kinderen 15.000 bomen werden geplant.
Helaas is de video niet meer beschikbaar
Erik van Erne zegt:
12 oktober 2011 om 16:41 | Permalink
Uden legt meeste CO2 vast met boom-aanplant
De gemeente Uden uit Noord-Brabant mag zich de winnaar noemen van de CO2-Bomenprijs 2011. Dit nadat ze twee keer eerder de tweede prijs ontvingen! De prijs wordt dit jaar voor de zesde keer toegekend aan de gemeente die de meeste kg CO2 per inwoner vastlegt met het planten van bomen op Boomfeestdag. Uden plantte op Boomfeestdag-2011 ruim 5000 3-jarige bomen en 283 solitairbomen. Aan de hand van de speciaal ontwikkelde Bomencalculator is vastgesteld dat Uden 17 kg CO2 per inwoner vastlegt tijdens hun groei. De gemeente Leerdam (Zuid Holland) is dit jaar tweede geworden met de vastlegging van 13 kg CO2 en de gemeente Reimerswaal (Zeeland) derde met de vastlegging van 12 kg CO2 per inwoner. De CO2-Bomenprijs is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag.
Uden (40.550 inwoners) plantte 177 grotere bomen (eik, els, linde, wilg, es) in het bebouwd gebied en 106 grotere bomen (populier en eik) in haar buitengebied. Het aantal van 5000 bomen gold vooral de aanplant van 3-jarige boompjes. De bomen leggen bij leven (uitgaande van minmaal 30 jaar) in totaal 693.414 kg CO2 vast; per inwoner is dit goed voor 17 kg CO2.
Leerdam (20.716 inwoners) plantte 1200 esdoorns voornamelijk als 5 jarige bomen en dat betekent, uitgaande van 20.716 inwoners 13 kg CO2 per inwoner. Reimerswaal (21.472 inwoners) plantte 250 grotere esdoorns en dat betekent, uitgaande van het inwonertal 12 kg CO2 per inwoner.
Erik van Erne zegt:
14 maart 2018 om 15:15 | Permalink
Rotterdam Plant 124 Bomen op Nationale Boomfeestdag
Op de één en zestigste Nationale Boomfeestdag hebben leerlingen van de Stephanusschool in Schiebroek een honingboom geplant. Kinderen van Rotterdamse basisscholen in de hele stad planten vandaag bomen in straten, op pleinen en in parken. Zo wordt Rotterdam vandaag 124 bomen rijker.
In heel Rotterdam zijn bomen geplant door kinderen. In totaal zijn 124 bomen in de grond gezet door leerlingen van de Stephanusschool in Schiebroek, de Dominicusschool in Noord, Basisschool Müllerpier in Delfshaven, Basisschool Het Spectrum in Nesselande, De Prins Willem Alexanderschool in IJsselmonde en Openbare Basisschool de Toermalijn in Charlois. Voorafgaand aan de feestelijkheden kregen alle kinderen een les over bomen in de stad aangeboden door Natuur- en Milieu Educatie Rotterdam.