Baby-mammoet belooft mogelijk doorbraak in onderzoek klimaatverandering !
Geschreven op 11-1-2008 - Natasja Westerink. Geplaatst in Dieren, Klimaat, NatuurDe vorig jaar ontdekte baby-mammoet, liefkozend gedoopt tot ‘Luba’, kan mogelijk inzicht geven in klimaatveranderingen die de aarde de afgelopen duizenden jaren heeft ondergaan. Het mammoet-kalfje is verrassend goed bewaard gebleven in de permafrost van Siberië.
Het dier geeft wetenschappers de mogelijkheid veel informatie te krijgen over mammoeten en het uitsterven van deze soort. ”Dit is waar we allemaal op gewacht hebben”, aldus professor Naoki Suzuki van de Jikei University School of Medicine in Tokyo. Volgens wetenschappers leefden mammoeten van 4.8 miljoen tot 4000 jaar geleden. Over de reden van het uitsterven van de soort zijn wetenschappers het echter niet eens. Enerzijds zijn er wetenschappers die beweren dat de mammoet is uitgestorven als gevolg van overbejaging door de mens, anderzijds zijn er degenen die stellen dat ze zijn uitgestorven als gevolg van klimaatveranderingen. Hopelijk kan deze mooie baby ons wat meer ideeën geven hierover!
Het vrouwtje is 130 cm hoog, weegt 50 kilo en leefde vermoedelijk aan het einde van de laatste ijstijd. Op 29 december jl. is de mammoet-baby in Tokio aangekomen waar wetenschappers met een CT-scan 3-D beelden hebben gemaakt van het lichaam. Wetenschappers hopen door deze beelden zowel meer inzicht te krijgen in de organen en structuur van de mammoet als ook over de reden voor het uitsterven van deze soort.
Ik hoop dat er snel iets meer bekend wordt! Als ze maar niet met het idee komen om ook hier maar weer eens te gaan klonen … want ik ben ondertussen wel een keer een beetje ‘kloonmoe’ !