Arnold van Vliet gebruikt Natuurkalender bij onderzoek !
Geschreven op 9-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Klimaat, NatuurArnold Van Vliet promoveerde op 3 juni met zijn proefschrift Monitoring, analysing, forecasting and communicating phenological changes.
Een fenologische gebeurtenis is een jaarlijks terugkerend verschijnsel in de natuur, zoals de eerste bloei, de eerste jongen van vogels, de eerste roep van de kikker etc. Arnold heeft onderzocht hoe deze vaststaande natuurverschijnselen beïnvloed worden door klimaatverandering. De gemiddelde temperatuur in Nederland steeg met 1,2 ºC sinds 1990.
Arnold concludeert o.a. dat door de temperatuurtoename het groeiseizoen in de afgelopen jaren een maand langer is dan voor 1990, door de vervroeging van de lente (door het eerder voorkomen van soorten) en de verlening van de herfst (bladeren vallen bijvoorbeeld later van de bomen). Vele beroepsgroepen als boeren, de medische specialisten (i.v.m. een langer hooikoortsseizoen e.d.), bosbouwers en natuurbeheerders zullen zich moeten aanpassen aan het veranderende groeiseizoen.
Voor het onderzoek heeft Arnold van Vliet gebruik gemaakt van het Natuurkalender netwerk, waar ook scholen waarnemingen voor hebben doorgegeven. Leerlingen van verschillende scholen hebben bomen gevolgd en hun fenologische waarnemingen ingevoerd. Namens GLOBE alle felicitaties voor de promovendus! Bron: SME Advies