5o Jaar Jubileum Van Vereniging Milieudefensie In 2022
Geschreven op 19-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in KlimaatIn 2022 viert vereniging Milieudefensie het 50-jarig jubileum. Wat hebben ze veel successen geboekt in de langlopende geschiedenis. Vier je met ze mee? Kom naar het extra feestelijke ledencongres in juni 2022.
De milieubeweging is een succesvolle beweging die veel heeft bereikt. Dankzij de milieubeweging zijn er nu milieuwetten en drijven er geen dode vissen meer in onze rivieren. Sinds 1971 zijn wij de schrik van vervuilers en de aanjager van oplossingen. Dit is ons verhaal.
De milieubeweging ontstaat in Nederland bijna tegelijk met de publicatie in 1972 van The limits to growth. In Nederland beter bekend als Het rapport van de club van Rome. Een van de Nederlandse leden van de Club van Rome, Wouter van Dieren, is mede-oprichter van Milieudefensie.
Milieudefensie wordt opgericht op 6 januari 1971 als de Raad voor Milieudefensie. Het was geen club van actievoerders, maar van wetenschappers. In het adviescollege zitten niet minder dan twaalf professoren. Het startkapitaal van 5.000 gulden (bijna 2.300 euro) kwam van prins Bernhard. Als Milieudefensie eind 1972 8.000 leden heeft, worden we een vereniging. Vereniging Milieudefensie wordt in datzelfde jaar lid van het wereldwijde milieunetwerk van Friends of the Earth International.
De milieubeweging in Nederland verzet zich in de late jaren 70 en de vroege jaren 80 hevig tegen kernenergie. We organiseren grote demonstraties. Dankzij dat brede verzet wil niemand in Nederland meer kernenergie. Helaas blijkt in 2021 dat de politiek er toch weer anders over denkt. In het coalitieakkoord van Kabinet Rutte IV staat ineens weer het plan om twee nieuwe kerncentrales in Nederland te gaan bouwen.
In 1987 richt Milieudefensie de Milieutelefoon op. Steeds meer mensen zoeken informatie over alles wat met het milieu te maken heeft. De Milieutelefoon geeft antwoord. De Milieutelefoon is zeer succesvol. Op het hoogtepunt beantwoordt de Milieutelefoon duizenden milieuvragen per jaar. Andere landen nemen het initiatief over. In 1998 gaat de Milieutelefoon zelfstandig verder als MilieuCentraal. MilieuCentraal bestaat nog steeds.
Het FSC-keurmerk is het blijvende resultaat van deze campagne. Milieudefensie speelde een belangrijke rol bij de oprichting van FSC. De eerste directeur van FSC in Nederland werkte daarvoor bij Milieudefensie.
In 1993 start Milieudefensie de campagne ‘Schiphol is groot genoeg’. Een campagne die 10 jaar duurt. Ze kopen twee stukken grond waar Schiphol de nieuwe startbaan wil aanleggen. De grond verkopen we in kleine stukjes door aan het publiek. Op deze grond planten we het ‘Bulderbos’. Dat gebeurt op 6 november 1994 tijdens een speciale boomplantdag.
In 2008 begint Milieudefensie samen met vier Nigeriaanse boeren en vissers een rechtszaak tegen Shell. Voor het eerst moet een Nederlands bedrijf zich voor een Nederlandse rechter verantwoorden voor vervuiling in het buitenland. De rechter oordeelt in 2013 dat Shell verantwoordelijk is voor de vervuiling in 1 van de 3 dorpen. Zowel Milieudefensie als Shell gaan in hoger beroep. Het duurt uiteindelijk tot 2021 voor er een definitieve uitspraak ligt.
Deze rechtszaak is gemakkelijk te verwarren met de rechtszaak die Milieudefensie in 2018 tegen Shell aanspant. In de laatste rechtszaak staat het klimaat centraal. Deze zaak is beter bekend als de Klimaatzaak.
In 2019 krijgt Nederland zijn Klimaatwet. Op initiatief van Milieudefensie en onze jongerenorganisatie JMA voert de milieubeweging al sinds 2007 campagne voor een Klimaatwet. Milieudefensie schreef samen met Natuur & Milieu zelfs een complete wettekst. Die tekst vormt de basis voor het voorstel dat PvdA en GroenLinks in 2016 aan de Kamer voorleggen. De wet die in 2018 naar de Tweede en de Eerste Kamer gaat, is minder concreet dan onze wet. Maar dit voorstel heeft wel de steun van 7 politieke partijen. Ook van CDA en VVD.
Met deze Klimaatwet neemt Nederland zich voor de CO2-uitstoot in 2050 met 95% te verminderen (ten opzichte van 1990). Het tussendoel voor 2030 is minder ambitieus (49%), en geen verplichting maar een streven.
Dankzij Milieudefensie is het Nederlandse klimaatakkoord een stuk eerlijker geworden. Huishoudens draaien minder op voor de vergroening van grote vervuilers dan die grote vervuilers hadden gewild. Daar zijn we natuurlijk trots op. Maar er is te veel mis met het akkoord om het te tekenen.
In 2019 neemt Milieudefensie het initiatief voor de grootste klimaatdemonstratie die ons land tot dan toe gekend heeft, de Klimaatmars in Amsterdam. Uiteindelijk haken bijna alle milieuorganisaties, vakbonden en andere maatschappelijke organisaties aan. Het doel is aan de politiek te laten zien dat er meer dan genoeg draagvlak is voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid.
In 2021 wint Milieudefensie de rechtszaak tegen Shell over olievervuiling in Nigeria. Het heeft 13 jaar geduurd. 2 van de aanklagers uit Nigeria, boeren en vissers, zijn dan al overleden. Maar de uitspraak begin 2021 is een doorbraak. Voor het eerst wordt een multinational in eigen land veroordeeld. De rechter oordeelt dat het hoofdkantoor van Shell meer had moeten doen om lekkages te voorkomen. En Shell Nigeria moet 3 van de 4 eisers compenseren voor hun schade. Over de 4de boer is nog geen uitspraak gedaan.
Tags: Milieu