google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Grote Nationale 10:10-avond op TV: Doe mee en bespaar 10% CO2-uitstoot in 2010

Geschreven op 12-1-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing, Klimaat Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Vroege Vogels12 oktober 2010: Zo, weer wat e-mails ontvangen en zoals te verwachten was: het was een groot succes. De organisatie van de 10:10 klimaat actie in Nederland heeft zelfs een rondedansje gemaakt, zo lees ik in de nieuwsbrief.

Waarom dan, zult u zich wellicht afvragen? Omdat er bijna 1 miljoen mensen hebben gekeken. Overdrijven is ook een kunst zullen we maar zeggen.

Wat een hectische week hebben wij achter de rug! Razend druk in de aanloop naar De Grote 10:10 Test en natuurlijk op 10/10/10 een hele spannende dag voor alle deelnemende landen. Het komt niet vaak voor dat op Nederland 1 een anderhalf uur durend TV programma over het klimaat staat geprogrammeerd. We hebben dan ook even een rondedansje gemaakt toen bleek dat bijna een miljoen (!) mensen naar onze quiz hebben gekeken! Iedereen bedankt voor het kijken, de reacties en de vele tweets. Nieuwsbrief 10:10 Klimaatactie

Bij Milieu Centraal is de reactie wat gematigder en ziet men zelfs in dat er hier en daar dingen wat beter hadden gekund. Men kijkt uiteindelijk tevreden terug. Mooi, even analyseren wat er minder goed ging en dan verder met  een positieve insteek. Laten we inderdaad hopen dat het aantal aanmeldingen voor 10:10 gestaag blijft stijgen.

Deelnemers 1010Voor Nederlandse begrippen is het aantal aanmeldingen aan de 10:10 actie overigens ongekend hoog. Ken geen voorbeelden in de afgelopen decennia met zo’n betrokkenheid. In die zin dus wel een succes, maar helaas is ook dat betrekkelijk als we de aanmeldingen afzetten tegen het totaal aantal dat mogelijk zou zijn. Ook ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. U kunt zich nog steeds aanmelden bij 10:10 als deelnemer.

Daarnaast is er nog een interessant punt: aanmelden is één, maar echt 10% CO2-uitstoot reduceren is nog een heel ander verhaal. Als iedereen die zich heeft aangemeld ook echt aan de slag gaat, ja dan, dan is het echt een groot succes en zal dat ook echt merkbaar zijn in de cijfers over de totale CO2-uitstoot van Nederland. We volgen het met grote belangstelling.

Van de 10:10 organisatie kreeg ik ook nog een mailtje en dat spreekt eigenlijk voor zich. Geen enkel begrip voor een kritische noot. Nee, iedereen moet dansen van vreugde. Ook waarschijnlijk niet de moeite genomen om deze blogpost even te bekijken, want ik ben en blijf positief over de 10:10 actie en zal die ook blijven ondersteunen, maar tegelijk blijf  ik kritisch. Opbouwend kritisch. Inderdaad de kijkcijfers zijn zeer bemoedigend en dat klinkt wat mij betreft een stuk realistischer dan een groot succes. Overigens ondersteunen wij ook andere grote acties, zoals de internationale 10-10-10 klimaatactie en uiteraard Earth Hour 2011, internationaal een enorm succes met miljarden mensen die meedoen. In Nederland nog nooit echt aangeslagen, maar wie weet gaat de 10:10 klimaatactie oproepen naar alle deelnemers om volgend jaar ook het licht een uurtje uit te doen.

Beste Erik,
Een korte reactie op je mail. Helaas is het zo dat er altijd media zijn die ook een positieve actie als 10:10 een negatieve draai kunnen geven. Gelukkig is de overwegende tendens positief en de kijkcijfers zijn zeer bemoedigend.

Met vriendelijke groet, Nicole Bakker, Organisatorisch en financieel coördinator, Stichting 10:10 Nederland.

11 oktober 2010: Zo, de grote met veel bombarie aangekondigde Nationale Klimaatavond op TV zit er weer op en als ik de reacties zo eens bekijk: het was niks. Flauw, flauwekul en uiteraard met schreeuwlelijk Prem in de hoofdrol. Nee, ik heb de uitzending zelf niet gezien. Ik had vooraf al wat stukjes gelezen, waardoor ik er zeker van was: dat kan nooit een echte TV avond worden, waarmee Nederlanders echt bewust worden gemaakt van de klimaatproblemen en vooral van de mogelijkheden om zelf een bijdrage te leveren door jaarlijks de CO2-uitstoot met 10% te verminderen.

Die voortekenen bleken juist te zijn. Groenhuis vat het als volgt samen: Kortom, niet echt een aangenaam avondje tv door het gestuntel, de veelal simplistische vragen en de fouten. Bovendien hebben ze weeral een forum gegeven voor mensen TEGEN het klimaat, terwijl dit absoluut geen autoriteiten zijn wat klimaat betreft.

Heb zelf nog wel even de Grote 10:10 Test gedaan en werd echt niet goed van de vragen. Daar wordt echt niemand wijzer van. Sommige vragen waren ook echt vergezocht. De zo zorgvuldig door Milieu Centraal samengestelde vragenen helpen niet mee om de bewustwording te verbeteren. is in elk geval mijn conclusie. Alweer een gemiste kans om Nederlanders via een grote TV avond, waar overigens maar door 985.000 Nederlanders naar werd gekeken, mee te krijgen in het verminderen van de CO2-uitstoot.

U kunt de test zelf ook nog even doen, maar helaas krijgt u geen antwoorden op de gestelde vragen. Aan het eind van de test kunt u uw antwoorden wel mailen aan de VARA. Dat heb ik maar niet gedaan, want dat levert ongetwijfeld weer allerlei ongewenste e-mail op. Tja, ik schreef het al eerder: men is bij Milieu Centraal aardig de weg kwijtgeraakt. Van voorlichtingsinstituut voor consumenten is het langzaam maar zeker een voorlichtingscircus voor consumenten geworden dat zich vooral is gaan bezighouden met allerlei commerciële activiteiten. Vreemd voor een zwaar door de overheid gesubsidieerde organisatie. Zie ook Energiebesparing: Nederlander Scoort Krappe Voldoende by Milieu Centraal – Hoe zit het met jouw Energielabel? De landelijke milieutest – Schoon en Zuinig Postbus 51 Campagne: De EnergieWeter maakt het niet Beter

30 september: Nog 10 dagen en dan is het 10-10-2010, de dag van de Grote 10:10 Test tijdens de Nationale 10:10 avond. De organisatie is er razend enthousiast over en apetrotst op. Het is nu al een groot succes. Helaas blijkt dat het met het aantal deelnemers aan de 10:10 actie minder voortvarend gaat. Er zit wel groei in en de aantallen deelnemers zijn ook best goed, heel goed zelfs voor Nederlandse begrippen, maar toch niet dusdanig dat je zou kunnen zeggen: Nederland gaat voor 10:10 en dat was de bedoeling.

Ik blijf het maar zeggen: ondanks alle goede bedoelingen, groot enthousiasme en tomeloze inspanningen lukt het niet om Nederland mee te krijgen in een actie. Tenzij er een ramp is, dan geeft Nederland massaal geld en gaat daarna weer over tot de orde van de dag. Zelf in actie komen, is natuurlijk heel iets anders. Ik hoop dat de grote Nationale 10:10 TV avond daar verandering in kan brengen. De noodzaak om zelf iets te gaan doen aan het verminderen van de CO2-uitstoot is groot. De klimaatproblemen nemen wereldwijd steeds grotere vormen aan, klimaatrampen zijn aan de orde van de dag. Zie ook: Nederland ziet zichzelf als energieverspillend – Energiebesparing: Nederlander Scoort Krappe Voldoende

Inmiddels doen er al 90.221 Nederlanders Thuis mee met de 10:10 actie. Bij de bedrijven staat de teller inmiddels op 3.459. Bij de scholen wil het nog steeds niet echt vlotten. Lijkt mij tijd voor een extra actie na de zomervakantie. We noteren slechts 1.958 scholen en universiteiten die meedoen. Bij de organisaties, inclusief gemeenten zijn er 2.201 deelnemers aan de 10:10 actie. Zie ook: What a Difference an Hour Makes by 10:10 – Het is weer Wintertijd 2010 – Oktober: De Maand van de Energiebesparing!

Inmiddels (4-10-2010) doen er al 96.825 Nederlanders Thuis mee met de 10:10 actie. Bij de bedrijven staat de teller inmiddels op 3.530. Bij de scholen wil het nog steeds niet echt vlotten.  We noteren slechts 2.027 sholen en universiteiten die meedoen. Bij de organisaties, inclusief gemeenten zijn er 2.305 deelnemers aan de 10:10 actie.

27 juli 2010: Hoeveel CO2-uitstoot kunnen we samen besparen? De VARA en het klimaatinitiatief 10:10 nodigen u van harte uit om mee te werken de Grote Nationale 10:10-avond op de televisie, op 10/10/10. Deze avond kan alleen een succes worden als ook uw organisatie meedoet. 10:10 is de grote positieve klimaatcampagne waar iedereen aan mee kan doen. Het idee is simpel: we gaan allemaal 10% energie besparen. We zetten in 2010 thuis, op school, binnen het bedrijf, allemaal een stap. En iedere stap telt. Al die stappen samen opgeteld maken immers het grote verschil.

10/10/10 (zondagavond 10 oktober 2010) is het grote hoogtepunt met een wervelende en opzwepende avond op televisie die Nederland in beweging brengt. Waarbij oranje Nederland voor een keer groen kleurt. We gaan allemaal samen energie besparen; deze energiebesparing gaan we op deze avond op televisie ‘inzamelen’. Wat wordt de score? Halen we het van te voren gestelde doel? Er zijn in de uitzending grote weddenschappen tussen BN-ers en tussen bekende bedrijven, er is een quiz, er worden prijzen uitgeloofd en artiesten treden op.

Iedereen kan meehelpen om 10:10 tot een groot succes te maken. Microsoft doet mee, de ANWB, de gemeentes Breda en Nijmegen, MTV, Trouw, Balkenende, Pechtold en Cohen. We weten dat het onderwerp u aan het hart gaat. Wij zouden het geweldig vinden als uw organisatie ook van de partij is in de aanloop naar, en op 10/10/10 zelf. U kunt zich nu al aanmelden bij 10:10 als deelnemer aan de Grote Nationale 10:10-actie op 10/10/10.

Inmiddels doen er al 83.852 Nederlanders Thuis mee met de 10:10 actie. Bij de bedrijven staat de teller inmiddels op 3.038. Bij de scholen wil het nog steeds niet echt vlotten. Lijkt mij tijd voor een extra actie na de zomervakantie. We noteren slechts 1.804 scholen en universiteiten die meedoen. Bij de organisaties, inclusief gemeenten zijn er 1.861 deelnemers aan de 10:10 actie.

5 juli 2010: Mooi hoor. Al 81.877 Nederlanders doen thuis mee met de actie om in 2010 10% op de CO2-uitstoot te besparen, zeg maar 10:10. Bij de bedrijven 2.908 deelnemers. We noteren slechts 1.761 scholen en universiteiten die meedoen. Bij de organisaties, inclusief gemeenten zijn er 1.755 deelnemers. Mooi, maar het kan nog veel beter, dus doe mee en bespaar 10% CO2.

3 mei 2010: Zo, tijd voor een tussenstand. Hoe gaat het met de Nederlandse 10:10 campagne? Valt mij ontzettend mee en dat geeft wellicht ook aan dat veel meer Nederlanders, bedrijven en organisaties zich echt in willen zetten om energie te besparen. Geweldig.

We noteren vandaag 61.413 mensen die hebben aangegeven Thuis iets te gaan doen. Bij de bedrijven al 2.424 deelnemers. De scholen blijven nog wat achter met 1.411 scholen en universiteiten die meedoen en er staan tot nu toe 1.600 organisaties, waaronder gemeenten, geregistreerd.

12 januari 2010: Tja, daar kon je op wachten, want het is natuurlijk wel 2010: Het Jaar van de Energiebesparing en Energiezuinige Apparatuur. Het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ en klimaatactivist Wijnand Duyvendak naar Brits voorbeeld  de nieuwe klimaatbeweging 10:10 beginnen. Dat staat voor 10 procent minder CO2-uitstoot in 2010. Iedereen kan meedoen.

Zondagochtend 18 april werd het officiële startschot gegeven de landelijke campagne 10:10 waar iedereen aan mee kan doen! Personen, bedrijven, educatieve instellingen en gemeentes. Met één doel: we zetten ons samen in om onze CO2 uitstoot in één jaar met 10% te verminderen, beginnend in 2010. Want als iedereen een stapje zet, veranderen we samen de wereld.

Op zich een geweldige gedachte, die wij van harte ondersteunen. Dat Wijnand Duyvendak nu heel hard roept dat de Klimaattop in Kopenhagen is mislukt, klinkt leuk maar heeft er volgens mij weinig mee te maken. Zie ook: Nederland haalt naar verwachting de milieudoelen voor 2011 – Jacqueline Cramer: Nederlandse klimaatbeleid nog steeds op schema – Nederland haalt Kyoto doelstellingen – International Day of Climate Action 2010: Get to Work 10-10-10

Los van welke afspraak dan ook zou Nederland er goed aan doen serieus werk te maken van Energiebesparing. Kijk als Duyvendak nu roept dat dat maar niet opschiet dan heeft ie natuurlijk wel een punt. Inderdaad kunnen we niet blijven wachten op onze politieke leiders. Lijkt mij ook goed om de jeugd bij energiebesparing te betrekken.

Op zondag 10 oktober 2010 is het plan om naar onze politieke leiders te gaan met de boodschap: wij hebben massaal onze daad gesteld, nu is de beurt aan jullie! Dus maak véél meer zonne-energie mogelijk, bouw geen kolencentrales en vooral: laat Mexico slagen waar Kopenhagen faalde!

We moeten nú samen in actie komen, samen een daad stellen: 10 procent minder CO2-uitstoot in 2010. Dat kan vrij makkelijk. Thuis, op school, op het werk, in de voetbalvereniging, als gemeentebestuur. Allemaal en overal 10:10, aldus Wijnand Duyvendak. 

Nou, ik ben groot voorstander van meer zonne-energie en ik ben helemaal vóór het stopzetten van de bouw van nieuwe kolencentrales. Is het ook niet meer nodig om CO2 onder de grond te stoppen in Barendrecht. Ik zou zelfs bestaande vervuilende energiecentrales willen sluiten.

10-10De Britse 10:10 beweging bestaat sinds september 2009. Initiatiefnemer is Franny Armstrong, bekend als de regisseur van de klimaatfilm the Age of Stupid. In totaal hebben zich in Groot-Brittannië al meer dan 53.000 burgers, bijna 2.000 bedrijven, ruim 1.000 scholen, maar ook gemeentebesturen en parlementsleden zich bij de actie aangesloten.

In Nederland wil Vroege Vogels dat voorbeeld samen met zoveel mogelijk particulieren en organisaties volgen. Met relatief simpele ingrepen is het mogelijk om die 10 procent te halen. Zo levert een dag per week thuiswerken, drie dagen geen vlees eten per week, en de thermostaat een graad lager zetten voor de meeste mensen al een besparing op van tien procent. Zonnepanelen op je dak kan ook tot een dergelijke besparing leiden.

Wie zich aanmeldt belooft om een bijdrage te leveren aan terugdringing van de uitstoot van CO2 en roept de politiek op deze daad te volgen. Wilt u meedoen dan kunt u dat hier even laten weten.

Zie ook 2010: Het Jaar van de Energiebesparing en Energiezuinige Apparatuur en 2010: Het Jaar van de Duurzame Energie

13 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  30 augustus 2010 om 08:31 | Permalink

  Philips doet mee met 10:10

  Philips heeft zich aangesloten bij de klimaatactie 10:10. Daarmee belooft het bedrijf niet alleen om de actie te ondersteunen en te promoten, maar ook om de eigen CO2-uitstoot met 10% te verminderen. Dat werd zondagochtend bekend gemaakt in het VARA radioprogramma Vroege Vogels.

  In de uitzending zei hoofd duurzaamheidsontwikkeling Robert Metzke dat ze die 10% CO2-vermindering op hun sloffen gaan halen: “Tot 2015 moeten onze producten per jaar 10% energiezuiniger worden, dat is dus meer dan 40% over vijf jaar”.

  Volgens Metzke is het vanzelfsprekend dat het bedrijf zo veel energie en geld steekt in duurzaamheid. “Philips wil een leidende rol spelen op het gebied van het klimaat. Dat doen we door onze consumenten aan te spreken op hun energieverspillende gedrag en door te investeren in groene producten.” Bron: VARA Vroege Vogels

  Heel mooi, zou nog mooier zijn als Philips voortaan standaard het stroomverbruik van producten zou vermelden in persberichten en op hun website. Ben daar al een jaar of twee mee bezig om Philips te overtuigen van het feit dat we niets hebben aan mededelingen als: dit product is zoveel procent zuiniger dan een niet gedefinieerd anders product. Heb er al met tal van mensen bij Philips over gesproken, inclusief hoofd communicatie Nanda Huizinga en Sr. Communicatiemanager Eric Drent.

 2. Erik van Erne zegt:

  25 september 2010 om 13:36 | Permalink

  What a Difference an Hour Makes by 10:10

  Everybody loves the sunshine. But every year we set our clocks so that we get less of it in our lives, sleeping through the sunlit mornings while we use expensive, polluting electric lights to keep out the dark nights. Lighter Later is a campaign to brighten all of our days, by changing the clocks so we are awake when the sun is out.

  The idea is simple: we shift the clocks forward by one hour throughout the entire year. We would still put the clocks forward in spring and back in autumn, but we would have moved an hour of daylight from the morning to the evening, when more of us are awake to enjoy it.

  Lighter Later is also the best proof yet of 10:10’s bright idea – that cutting carbon and making life better can and should go hand in hand.

 3. Erik van Erne zegt:

  25 september 2010 om 13:57 | Permalink

  A 747 to 10:10 in 34 seconds

  This is the story of the incredible 10:10 tag. Made from a recycled jumbo jet, as a symbol of the 10:10 climate change campaign, it can be worn on the neck, wrist, lapel or leotard to symbolise your 10:10 commitment.

 4. Erik van Erne zegt:

  2 oktober 2010 om 16:47 | Permalink

  How to Cut Carbon Emissions? 10:10 No Pressure

  The charities that backed a Richard Curtis film for the 10:10 environmental campaign said today that they were “absolutely appalled” when they saw the director’s four-minute short, which was withdrawn from circulation amid a storm of protest.

  The film, entitled No Pressure, debuted on the 10:10 website on Friday. Featuring a cast including film star Gillian Anderson and England footballer Peter Crouch, with music donated by Radiohead and shot by a 40-strong professional film crew led by director Dougal Wilson, it was intended to galvanise viewers into taking personal action to reduce their own carbon footprint.

  In several graphic scenes, committed environmental campaigners use a detonator to blow up recalcitrant members of the public, including two schoolchildren and the ex-footballer David Ginola. Distribution plans for UK cinemas have now been scrapped. Read more at The Guardian

 5. Erik van Erne zegt:

  4 oktober 2010 om 05:06 | Permalink

  VROM in de Fout over Internationale Klimaatcampagne 10:10 Global

  VROM heeft er een nieuwe functie bij. Sinds kort is men bij het ministerie begionnen om persberichten te versturen over activiteiten van anderen en dat gaat niet altijd even goed. Zo ook een persbericht over de 10:10 campagne waarin VROM meldt: “De campagne 10:10 Global loopt inmiddels al in 128 landen. Wereldwijd doen er 90.000 personen mee en 3000 bedrijven. In Nederland hebben honderden organisaties en bedrijven zich aangemeld.”

  Tja, daar klopt helemaal niets van. Wereldwijd doen er nu 152 landen mee, zie http://www.1010global.org en in Nederland komen er steeds meer deelnemers: Inmiddels (4-10-2010) doen er al 96.825 Nederlanders Thuis mee met de 10:10 actie. Bij de bedrijven staat de teller inmiddels op 3.530. Bij de scholen wil het nog steeds niet echt vlotten. We noteren slechts 2.027 sholen en universiteiten die meedoen. Bij de organisaties, inclusief gemeenten zijn er 2.305 deelnemers aan de 10:10 actie.

 6. Roman zegt:

  4 oktober 2010 om 11:46 | Permalink

  Naar mijn idee is het ook geen kwestie van energiebesparing. Energiebesparing gaat niets veranderen in onze drang naar sneller, beter, groter. Dat is waardoor we voor zo’n enorme CO2 uitstoot zorgen, als we qua gedrag niet veranderen en de overheid daar niet aan mee doet, gaan dit soort acties het verschil niet maken. Het zal hooguit de problemen een jaartje uitstellen.

 7. Erik van Erne zegt:

  4 oktober 2010 om 12:15 | Permalink

  @Roman,
  Helemaal mee eens. Gaat erom ons gedrag fundamenteel te wijzigen. Zie ook: Transitiedenken in de Praktijk: Energie Besparen is Eerst Denken en dan Doen http://bit.ly/9mxmLc

 8. Erik van Erne zegt:

  5 oktober 2010 om 20:05 | Permalink

  The10:10 climate campaign: UK Government Energy Usage goes Online in Real Time

  David Cameron committed central government to a 10% carbon cut, now you can see whether each department is keeping to that pledge. It was one of the proudest moments yet for the 10:10 climate campaign to cut carbon emissions by 10% in 2010. Within days of coming to office, David Cameron committed the entire central government estate to a 10% reduction in emissions within a year.

  As part of that pledge, Cameron said that all departments would be installing live energy meters, enabling staff and the public alike to easily track their progress. Five months later, these meters are now in place (not bad going for a public-sector technology project) and the government’s data website has started publishing a league table of the various departments’ progress, allowing everyone to see which are doing best and worst in their quest to save energy. The league table draws on data from GovSpark, a website that aggregates the various departmental energy feeds and ranks them according to the month-to-month increase or decrease. Source: The Guardian

 9. Erik van Erne zegt:

  7 oktober 2010 om 18:59 | Permalink

  IJsbeer gesignaleerd in de Amsterdamse grachten

  Een grote ijsbeer trok vandaag de aandacht in de Amsterdamse grachten.

  Het pooldier dreef voorbij op een smeltende ijsschots.
  Zie ook: Leefgebied ijsbeer wordt steeds kleiner ! http://bit.ly/XA0b9

  De actie is door de VARA georganiseerd om aandacht te vragen voor ‘De grote 10:10 test – Zet het klimaat op 1!’.

  Tijdens een anderhalf uur durende live uitzending, vanuit de MediArena Studio’s van Endemol in Amsterdam, presenteren Jeroen Pauw en Menno Bentveld ‘De grote 10:10 test – Zet het klimaat op 1!’.

  Hierin krijgen het publiek (in de studio en thuis) én een panel van tien prominente Nederlanders als o.a. Piet Paulusma, Astrid Joosten en Prem Radhakishun 30 gevarieerde vragen voorgeschoteld over het klimaat en het milieu.

  Hoeveel energie kost het om één persoon op en neer naar Curaçao te vliegen?
  En wat zou je met die energie nog meer kunnen?

  De uitzending is georganiseerd in het kader van de internationale klimaatcampagne 10:10 die op zondag tien oktober van start gaat.

  De klimaatcampagne is een wereldwijd initiatief om de CO2-uitstoot met tien procent te reduceren.

  ‘De grote 10:10 test – Zet het klimaat op 1!’ is te zien op zondag om 20.30 uur bij de VARA op Nederland 1. Bron: VARA

 10. rita zegt:

  11 oktober 2010 om 13:07 | Permalink

  Een grote ijsbeer trok vandaag de aandacht in de Amsterdamse grachten. Het pooldier dreef voorbij op een smeltende ijsschots. De actie is door de VARA georganiseerd om aandacht te vragen voor De grote 10:10 test – Zet het klimaat op 1! Vanuit de MediArena Studio’s van Endemol in Amsterdam. Het publiek (in de studio en thuis) én een panel van tien prominente Nederlanders als o.a. Piet Paulusma, Astrid Joosten en Prem Radhakishun krijgen 30 gevarieerde vragen voorgeschoteld over het klimaat en het milieu, zoals: Hoeveel energie kost het om één persoon op en neer naar Curaçao te vliegen? En wat zou je met die energie nog meer kunnen? Presentatie: Jeroen Pauw, Menno Bentveld.

 11. Erik van Erne zegt:

  12 oktober 2010 om 04:16 | Permalink

  Een Flauw en afgekookt avondje met de 10:10 Klimaatshow

  Gisterenavond was er de grote 10:10 klimaatshow op Vara (Ned1), gepresenteerd door Jeroen Pauw en Menno Bentveld. En het doet ons altijd deugt om te zien dat de grote media op het klimaat springen en mensen willen sensibiliseren. De grote handicap van de mediazenders is natuurlijk dat ze het gemiddelde niveau van de bevolking nogal laag inschatten (terecht of niet laat ik in het midden). Dus moest het een spelletje worden met meestal zeer voorspelbare vragen. Natuurlijk weet bijna iedereen dat een screensaver het stroomverbruik niet gaat verminderen en dat rijden in de file minder milieuvriendelijk is dan aan een constante snelheid kunnen rijden.

  Maar goed, de show begon al met een flinke discussie, waarbij één van de BN’s (Bekende Nederlander; een zekere Prem Radhakishun) hard van leer trok tegen de zogezegde klimaatmaffia en als hij absoluut vlees wil blijven eten, dan moet dat ook maar kunnen. Want het antwoord op de vraag: Wat eet jij zoal gemiddeld was zijn antwoord: Vlees, vlees, vlees, vlees, vlees en een beetje rijst!

  Een beetje later in de show trok hij weer van leer tegen LED-verlichting. Dit keer was het argument dat de lampen niet meer gezellig zijn aangezien ze geen warmte uitstralen. Dat is natuurlijk eenvoudig te weerleggen, aangezien lampen ontworpen zijn voor licht en niet voor warmte. Maar deftige tegenargumenten bleven een beetje uit. Je zag de moderator stilaan geïrriteerd geraken, maar echt verder dan dat kwam het niet.

  De jury, één of andere jonge koorknaap zonder enige wetenschappelijke achtergrond, ging dan maar eens vertellen hoe het precies in elkaar zat. Gelukkig had hij wel een stapeltje spiekbriefjes, want anders was dat deel van de show ook in de soep gelopen. En of het nog allemaal niet genoeg was kwam het allemaal redelijk stuntelig over. Een panellid verklapte een vraag (rijst heeft dus meer impact dan aardappelen), mensen liepen regelmatig door het beeld (op de achtergrond), een klimaatnegationist (of hij deed alsof) ging ferm van leer.

  Kortom, niet echt een aangenaam avondje tv door het gestuntel, de veelal simplistische vragen en de fouten. Bovendien hebben ze weeral een forum gegeven voor mensen TEGEN het klimaat, terwijl dit absoluut geen autoriteiten zijn wat klimaat betreft. Bron Groenhuis

 12. Gerrit zegt:

  31 oktober 2010 om 21:16 | Permalink

  Nederlanders zijn Klaar met Energiebesparing er is Genoeg Gedaan

  Nederlanders hebben de afgelopen jaren al voldoende energiebesparende maatregelen genomen, blijkt uit onderzoek van energieprijzen.nl. Liefst 69% van de geënquêteerden geeft aan energiezuinig gedrag te hebben verbeterd, 60% heeft energiezuinige elektrische apparatuur aangeschaft zoals spaarlampen, 33 % heeft een nieuwe CV-ketel aangeschaft, 27% liet dubbelglas plaatsen en 18% nam isolatiemaatregelen. Dat nemen van energiebesparende maatregelen doen we overigens eerder voor de portemonnee dan voor het milieu: 75% van de mensen geven financiële redenen als belangrijkste overweging om die maatregelen te nemen. 22% geeft het milieu als belangrijkste reden op. Liefst 61% geeft aan dat ze het komende jaar geen energiebesparende maatregelen gaat nemen. 44% vindt het niet nodig, al dan niet omdat ze al voldoende denkt te hebben gedaan, en 34% vindt het simpelweg te duur om dubbele beglazing of een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

 13. Erik van Erne zegt:

  26 november 2010 om 15:12 | Permalink

  Een Winter Vol Zomer: CV-Ketel Crisis Makkelijk te Voorkomen Doe de Wintercheck: Checklist voor CV-Installaties http://bit.ly/dWyovD

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..