google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Kabinet komt met anti-crisispakket van 5,5 miljard euro

Geschreven op 5-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Investeren Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

euro-vraagteken.bmp25 maart 2009: Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Het Kabinet is eruit, het crisispakket dat inmiddels weer een nieuwe naam heeft gekregen, het anti-crisispakket, is vastgesteld.

Men gaat 5,5 miljard euro in de economie pompen. Inmiddels zijn we weer wat uren verder en het blijkt om meer geld te gaan, 6 miljard en daar bovenop nog eens 1,5 miljard van de provincies en gemeenten. Mooi en dan nu aan de slag.

Het kabinet stimuleert het isoleren van woningen.en het opknappen van verpleeghuizen. Er komt 250 miljoen euro om jeugdwerkloosheid te bestrijden. De lokale lasten stijgen niet. Er komt een sloopregeling voor oude auto’s. Ook de SDE subsidieregeling voor het stimuleren van duurzame energie krijgt er wat euro’s bij. De strijd tegen water kan ook rekenen op extra budget. En de vanaf de invoering omstreden vliegtaks verdwijnt weer. Zie: Hoofdlijnen pakket crisismaatregelen

De sociale partners zijn min of meer akkoord, dus de AOW leeftijd gaat toch naar 67 jaar. Heel hartelijk dank voor dit fijne besluit. Ook mooi is het besluit om dan ergens in de toekomst, zo tegen 2011, te gaan bezuinigen. Ja, ook weer 5,5 miljard. Zo komt hele pakket toch weer mooi helemaal neutraal uit. Zal mij niet verbazen als er binnenkort ook nog iemand roept dat het hele anti-crisispakket ook nog eens klimaatneutraal is. Mooi ook dat we alleen gaan bezuinigen als het economisch weer goed gaat. Dat noem ik nou slim.

18 maart: Het crisisoverleg duurt voort en de spanning in het torentje schijnt hoog op te lopen. Zoals gebruikelijk in Nederland, zijn er toch al wat plannen uitgelekt en het ziet er naar uit dat het kabinet vooral gaat inzetten op duurzame investeringen.

De Volkskrant beschikt over een vertrouwelijke notitie die de onderhandelaars in het Casthuis gebruiken. De steunmaatregelen waar het kabinet aan denkt zijn vooral duurzaam, concludeert de Volkskrant. De Volkskrant vanmorgen: ‘Drie ministeries onder aanvoering van Economische Zaken hebben bij het kabinet een pakket ingediend van dertig steunmaatregelen waarmee de economie een forse duw kan krijgen en duurzamer kan worden. Dit blijkt uit een vertrouwelijk stuk dat wordt gebruikt bij het coalitieoverleg over de aanpak van de kredietcrisis.’Uit de vertrouwelijke notitie meldt de Volkskrant:

 • 583 mln voor energiebesparing in woningen
  ‘De ministeries willen 583 miljoen euro uittrekken voor energiebesparing in woningen. Daarbij staat de overheid garant voor leningen van huiseigenaren om bijvoorbeeld hun woning te isoleren. Voor 100 duizend verouderde cv-ketels kan een sloopregeling worden ingesteld. “Handel en installatie vinden per definitie in Nederland plaats.”‘
 • 120 mln voor een sloopregeing voor oude, vervuilende auto’s
  ‘Ook voor ‘oude, vervuilende’ auto’s en bestelbusjes stellen de ministeries een sloopregeling voor. De regeling geldt een jaar, of korter als het geld eerder op is. Vervangen van een personenauto kan 750 euro subsidie opleveren, en van een busje 1.250 euro. De regeling, die “in de zomer van 2009” kan starten, kost de overheid 120 miljoen euro.’
 • 280 mln voor een infrastructuur voor elektrische auto’s
  ‘Nederland moet zich ook voorbereiden op de elektrische auto door het aanleggen van “oplaadinfrastructuur”. Hiervoor willen de drie ministeries 130 miljoen euro uittrekken, terwijl steden en provincies nog eens 150 miljoen moeten meebetalen. De ministeries willen ook een fabriek of een distributiecentrum van elektrische auto’s naar Nederland halen. Ze noemen uitdrukkelijk Mitsubishi, dat in Born al auto’s maakt.’ 

Bron: De Volkskrant via Energieraad

Mooi dat het Kabinet vooral inzet op duurzame investeringen en minder mooi omdat dit soort bedragen natuurlijk helemaal geen zoden aan de dijk zetten. De banken konden in totaal op een kleine 30 miljard euro rekenen. Dit is een pakket van nog niet eens 1 miljard euro. Het wordt echt tijd voor het National Sustainability Fund

13 maart 2009: Nou, dat weten we ook weer. Men is er nog steeds niet uit, men gaat eerst weer een weekend met de achterban overleggen en dan gaat het crisisberaad verder om te komen tot een noodpakket aan maatregelen om de economische crisis te lijf te gaan.

Iets zegt mij dat de volgende crisis niet ver weg meer is: de politieke crisis en de val van het kabinet Balkende IV. De tegenstellingen tussen de regeringspartijen zijn enorm. Opvallend dat alles wat moet worden besloten allemaal erg lang duurt. Kan mij één uitzondering herinneren en dat was niet eens zo lang geleden. In een weekeind werden miljarden gevonden om de banken te helpen. Wat nou, raadplegen van de achterban. Het is nodig er is een crisis, de banken vallen om, dus we hebben dat al geregeld (de gebroeders B).

Nu het land in crisis is, ligt dat allemaal anders dat begrijpt u toch wel. Minister Donner hoorde ik het nog even uitleggen. We zijn veel te ongeduldig. Dit is een serieuze zaak en dat vergt zorgvuldige afweging. Dat gaat natuurlijk niet met een nachtje slapen, even overleggen en klaar is het Kabinet.

En daar zit ‘m het verschil. De steun aan de banken werd besloten door Bos en Balkenende. Nu moet elke minister meepraten. Toen was er helemaal geen tijd om de achterban te raadplegen en nu wordt die tijd gewoon genomen. Hoeveel tijd? Dat wachten we rustig af. Wordt vervolgd. 

5 maart 2009: Nog een weekje en dan weten we hoe het kabinet de huidige crisis te lijf wil gaan. De eerste plannen die naar buiten komen hebben vooral te maken met het verder afbreken van verworven zekerheden, zoals de plannen met de Werkeloosheidsuitkering.

Ronduit schandalig dat er geen rekening wordt gehouden met het arbeidsverleden. Stel, u heeft er net als ik al 40 jaar opzitten als werkende Nederlander en dus ook 40 jaar premie heeft betaald. Stel, u wordt dan werkloos. Dan valt u onder dezezelfde regeltjes als iemand die net een jaar heeft gewerkt. Dus maximaal één jaar in de WW en daarna moet u alles wat wordt aangeboden als baan accepteren.

Terug naar 13 maart. Gaat het kabinet wel investeren, is de eerste vraag die moet worden gesteld. Tot voor kort zagen Balkenende en Bos geen enkele noodzaak. Het gaat immers prima in Nederland, zelfs het klimaatbeleid ligt op schema. Mocht men inmiddels toch inzien dat stimulering van de economie toch echt wel zinvol is, dan is de vraag waar gaan de euor’s naar toe. De laatste en wellicht meest interessante vraag is natuurlijk om hoeveel euro’s gaat het? Miljoenen of miljarden?

De druk op het kabinet wordt door elke sector opgevoerd en dé oplossing is natuurlijk het snel vullen van het National Sustainability Fund en van daaruit de economie stimuleren met een accent op energiebesparing in alles wat al gebouwd is. Daar zullen vele sectoren van profiteren. De bouwsector, de isolatiesector, de gevelsector en alle andere betrokkenen bij het programma Meer met Minder.

Zie ook: Monitor Duurzaam Nederland 2009: De CO2-uitstoot moet 5x lager Naar een Duurzame Voorraad in de Gebouwde Omgeving !  – Goede raad is Duurzaam – Energiebesparing schept werk !  – Meer met Minder – energie besparen in woningen ! Het Rijk staat garant voor lening voor energiebesparing

Update 11 maart 2009: Zo langzaam maar zeker worden er hier en daar toch knopen doorgehakt om de economie te stimuleren. De provincie Brabant gaat van start met 400 miljoen euro, zie De Brabantse aanpak van de kredietcrisis: 400 miljoen euro investeren.

Kijk dat is nou mooi om te zien. De provincie Noord-Holland heeft al enkele weken geleden een omvangrijk pakket aan maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de economische recessie in Noord-Holland zo goed mogelijk op te vangen. In totaal wordt bijna 1 miljard euro geïnvesteerd in projecten op het gebied van mobiliteit, sociale infrastructuur en duurzaamheid, zie Noord-Holland neemt maatregelen tegen recessie: 900 miljoen euro investeren 

2 Reacties

 1. Gedonder zegt:

  5 maart 2009 om 19:31 | Permalink

  Minister: Klimaat- en Energiefonds niet nodig

  Het Klimaat- en Energiefonds dat de Energieraad vorige week bepleitte, is niet nodig. Dat zei minister Van der Hoeven in een overleg met de vaste Kamercommissie voor energiezaken. ‘Daarvoor hebben we al een generiek instrumentarium en dat is nu voldoende’, zei de minister, doelend op de SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energie). Ze beloofde wel alert te zijn op eventuele problemen met de financiering van energie- en klimaatprojecten.

  De Energieraad vreest dat de crisis voor energie- en klimaatprojecten problemen gaat opleveren en stelde daarom de instelling van een Klimaat- en Energiefonds voor.

  http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=1222

 2. Groentje zegt:

  25 maart 2009 om 20:18 | Permalink

  De ministers Cramer (Ruimte en Milieu) en Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) zijn positief over het door de coalitie bereikte akkoord over de aanpak van de economische crisis. Cramer spreekt van ’het meest groene plan uit de Nederlandse geschiedenis’. Volgens Van der Laan maakt het kabinet een prachtige vierslag: ‘behoud van banen in de bouw, energiebesparing van woningen en het op gang houden van de woningbouw en wijkenaanpak.’

  ‘Het kabinet investeert fors in de duurzame economie. Met de plannen voor de isolatie van woningen, scholen en zorginstellingen wordt een hele grote energiebesparing gerealiseerd’, aldus Van der Laan. ‘Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor al die tienduizenden werknemers in de bouw, die nu onzeker zijn over hun werk. En als het werk gedaan is, merken huurders de energiebesparing in de portemonnee. Daarnaast investeert het kabinet nog eens bijna 400 miljoen in nieuwbouwprojecten in de binnensteden, herstructureren van oude wijken en het opknappen van openbare ruimten.’

  Groene revolutie
  Cramer is trots op van ‘het massieve stimuleringspakket’ voor duurzame energie. ‘Met de extra windturbines op de Noordzee kunnen zeker een kwart miljoen huishoudens van schone energie worden voorzien. Daarmee zet het kabinet een reuzenstap op weg naar een duurzame energievoorziening.’ Het nieuwe, uitgebreide systeem voor de financiering van duurzame energie is ‘een ware groene revolutie’ in de ogen van Cramer.

  ‘Tot in de verre toekomst bieden we bedrijven nu investeringszekerheid voor duurzame energie. Zij kunnen nu met een gerust hart in windmolens, zonnepanelen, biogasinstallaties en bodemenergie stappen.’ Bijkomend voordeel is dat binnenkort duurzaam gewonnen stroom voorrang krijgt op het elektriciteitsnet. ‘Als het hard waait, moeten de kolencentrales uit’.

  Uitwerking
  Voor de ministers Cramer en Van der Laan begint het werk nu pas echt. De komende tijd zullen ze samen met provincies, gemeenten, woningcorporaties en brancheorganisaties werken aan de uitwerking van het akkoord. ‘En we hebben echt iets te bieden,’ zegt Van der Laan. ‘Als iedereen nu z’n steentje bijdraagt, bouwen we een echte beweging om Nederland zo goed mogelijk door de crisis te helpen’.

  Cramer hecht aan de kabinetsbrede groene aanpak die overeengekomen is. ‘Iedere regel van dit akkoord ademt de geest van de duurzame economie. Het staat centraal in de plannen van alle collega’s met wie ik nauw zal samenwerken. In goed Nederlands mag dit pakket met recht een New Green Deal heten.’

  Het kabinet investeert in behoud van banen in de bouw, energiebesparing van woningen en het op gang houden van de woningbouw. In 2009 en 2010 is in totaal ruim 700 miljoen vrijgemaakt om de bouw op gang te houden én te investeren in energiebesparende maatregelen.

  Met 395 miljoen euro stelt het kabinet minister Van der Laan in staat om samen met de steden nieuwbouwprojecten in de binnensteden door te zetten en te versnellen, en in wijken en buurten de herstructurering en het opknappen van openbare ruimten voort te zetten. Door de bouwprojecten kunnen 15.000 banen in de bouw behouden blijven.

  Voor particuliere woningeigenaren wordt het mogelijk om tegen zo laag mogelijke kosten energiebesparende maatregelen te nemen. Via een energiebesparingsfonds staat het Rijk garant voor leningen die particulieren tegen lage rente kunnen afsluiten bij private instellingen. De regeling levert werkgelegenheid op en stimuleert particulieren hun woningen energiezuiniger te maken.

  Daarnaast is de komende twee jaar twee keer 160 miljoen euro vrijgemaakt voor een fiscale regeling waarmee onder andere corporaties kunnen investeren in energiebesparende maatregelen. Minister Van der Laan gaat deze week gesprekken voeren met partners in de bouw om de plannen verder uit te werken.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..