Effect Van COVID-19 Op De Wereldwijde Aandelenmarkt
Geschreven op 22-1-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in InvesterenDe COVID-19-pandemie die dit jaar de wereld heeft geteisterd, heeft een “nieuw normaal” naar voren gebracht.
Heel wat mensen durven er zelfs maar niet aan te denken of we ooit zullen terugkeren naar het leven zoals we het kenden vóór de pandemie.
Men had op zich verwacht dat de aandelenmarkt zou kelderen, wat hij deed in de eerste maanden van de pandemie, maar de Dow is sinds het dieptepunt eind maart gestaag gestegen.
Bovendien zal de combinatie van de recente doorbraak in vaccins en het vooruitzicht van een verdeeld Amerikaans congres hoogstwaarschijnlijk leiden tot een versnelde stijging. Andere aandelenmarkten, zoals de aandelenmarkt van Shanghai, volgden een soortgelijk patroon.
Van de belangrijkste beursindexen ter wereld is de EURO STOXX 50 in Europa de enige die de niveaus aan het begin van het jaar niet heeft overtroffen.
Maar het was verrassend dat toonaangevende aandelenmarkten niet reageerden op de volatiliteit van de Shanghai Stock Market na de eerste gevallen van COVID in China. Pas in januari in de eerste gevallen in Italië begon de aandelenmarkt te reageren. In deze onzekere tijden beginnen sommigen zich natuurlijk af te vragen of er activa waren die relatief veerkrachtig zouden zijn tegen de impact van COVID.
Hoewel de meeste experts het erover eens zijn dat contant geld op dit moment de veiligste vorm van beleggen is, zijn er activa die hebben bewezen ongelooflijk veerkrachtig te zijn. ETF-beleggingen bleven bijvoorbeeld relatief stabiel tijdens de pandemie toen beleggers afstapten van meer volatiele beleggingsfondsen.
Blackrock heeft hier een buitengewoon interessant stuk over gepubliceerd. ETF’s zijn aantrekkelijk voor beleggers omdat het de beste aspecten van beleggingsfondsen en aandelen combineert door de liquiditeit van beleggingsfondsen te combineren met de diversiteit van aandelen.
Dow en S&P herstellen zich sneller dan economie. Een ander interessant aspect van Covid en de aandelenmarkt is dat, althans in de VS, het herstel van de Dow en de S&P sneller plaatsvindt dan het economisch herstel. Een vorm van lockdown blijft in de meeste landen bestaan en zal hoogstwaarschijnlijk pas halverwege 2021 worden opgeheven.
Miljoenen mensen zijn door COVID hun baan kwijtgeraakt en nog veel meer worden gedwongen tot onbetaald verlof. Zelfs hele sectoren zoals het toerisme en de vrijetijdsindustrie werden verwoest door Covid en het is moeilijk om te speculeren over wanneer en of ze volledig zullen herstellen.
De aandelenmarkt is echter inherent toekomstgericht en reageert op een verwacht economisch herstel als gevolg van het economische stimuleringspakket. Zelfs op een meer praktisch niveau, het extra geld dat de Federal Reserve produceerde om het stimuleringspakket te financieren, verhoogde de waarde van de aandelen.
Nederland was een van de laatste landen in Europa die lockdown-maatregelen implementeerde en daarom werd de economie anders beïnvloed dan in andere landen. Het valt voor Nederland vooral af te wachten hoe de economie zal reageren op de lockdown-maatregelen en hoe dit de banen en natuurlijk ook de koopkracht zal beïnvloeden – zeker in steden zoals Amsterdam die heel wat verdienen aan toerisme.