Anders Bekeken

De Eerlijke Verzekeringswijzer: Verduurzamen Verzekeringsgroepen in Nederland

Geschreven op 20-11-2014 - Erik van Erne. Geplaatst in Investeren Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

30 maart 2018: Maar liefst zes van de zeven onderzochte verzekeraars in Nederland verbeterden in het afgelopen jaar het maatschappelijk beleid voor hun beleggingen voor een flink aantal thema’s.

Alleen Aegon wist zijn beleggingsbeleid opnieuw nauwelijks te verduurzamen.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt het beleid van de verzekeraars op 21 maatschappelijke thema’s, zoals klimaat, natuur, mensenrechten, dierenwelzijn, en wapens. Op alle thema’s hebben de meeste verzekeraars nog een flinke slag te slaan.

APG, moederconcern van Loyalis, voerde de meeste beleidsverbeteringen door en bereikte daarmee 18 hogere scores. APG verslechterde tegelijkertijd wel het bonusbeleid en ziet het rapportcijfer daarvoor nu zakken van een 3 naar een 2. ASR haalde 12 hogere scores, waaronder die voor het klimaatbeleid.

NN Group haalde 11 hogere scores, waaronder die voor het thema voeding, maar zag de score voor het bonusbeleid zakken van een 5 naar een 4.
Vivat haalde 11 hogere scores en boekt de meeste vooruitgang op één thema: voor het beleid voor woningbouw en vastgoed schiet de score in één keer van een 2 naar een 7.

Achmea haalde 10 hogere scores. Zowel voor transparantie als voor wapenbeleid heeft Achmea een 8. Allianz noteerde 5 hogere scores, bijvoorbeeld voor arbeidsrechten en voor natuur.

Aegon kwam niet verder dan twee beleidsaanscherpingen binnen de thema’s maakindustrie en klimaat, die echter niet tot hogere themascores leidden. Het lukt Aegon niet of nauwelijks om belangrijke duurzaamheidsprincipes in het groepsbeleid op te nemen. Hierdoor raakt de verzekeraar achterop in de vergelijking op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Zie ook: Grote Zorgverzekeraars CZ, Menzis en VGZ Beleggen Niet Duurzaam by Eerlijke Verzekeringswijzer – Nederlandse Verzekeraars Investeren 6,8 Miljard Euro in Foute Wapenhandel – De Milieuvriendelijkste Zorgverzekeraars Van 2018 – De Eerlijke Bankwijzer: Hekkensluiter ING Bank Blijft Investeren in Fossiele Energie  – ING, de Hekkensluiter van de Eerlijke Bankwijzer: De Nieuwe Huisbankier van de Overheid – Klimaatstatement Nederlandse Banken: De Risico’s van Klimaatverandering en te Nemen Stappen –  Pensioenfonds ABP Gaat Pensioenen Duurzamer Beleggen – Nederlandse Energiecentrales Verstoken Steeds Meer Kolen: CO2-Uitstoot Fors Hoger – Don’t Bank on the Bomb by Pax: ABP Investeert Bijna 1 Miljard Euro in Producenten Kernwapens – Geld Stuurt de Wereld: Jij Bepaalt de Koers by Anne-Marie Rakhorst

20 november 2014: Zes van de top-tien verzekeringsgroepen in Nederland hebben in het laatste half jaar belangrijke verbeteringen aangebracht in hun investeringsbeleid. SNS Reaal (Vivat Verzekeringen) voerde verreweg de meeste verbeteringen door en krijgt daarom op maar liefst vijftien van de twintig maatschappelijke onderwerpen betere rapportcijfers van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Achmea en ASR halen zes respectievelijk drie hogere scores als gevolg van beleidsaanscherpingen. Dit blijkt uit de derde halfjaarlijkse beoordeling van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Ruim een jaar geleden werd de Eerlijke Verzekeringswijzer gelanceerd. Algemene doelstelling: het verduurzamen van verzekeringsgroepen met behulp van de consument. In september 2013 zag de website het levenslicht en tegelijk werd het eerste halfjaarlijkse beleidsonderzoek gepubliceerd. Het begin van een proces, dat erop is gericht een ‘race to the top’ onder de verzekeringsgroepen  te bewerkstelligen. De onderzochte (moeder-) bedrijven zijn ING (NN Groep), Achmea, SNS Reaal, ASR, Delta Lloyd, Aegon, Allianz, APG (Loyalis), Legal&General en Generali. De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt het beleid dat de tien grootste verzekeringsgroepen in Nederland hanteren bij hun investeringen. Dit beleid strekt zich uit over tal van maatschappelijke onderwerpen en duurzaamheidsthema’s, zoals mensenrechten, klimaatverandering, wapenproductie en dierenwelzijn.

Allianz, ING (NN Groep) en Legal&General halen samen zes hogere scores. Zij verbeterden alle drie hun beleid voor vermogensbeheer. Allianz en Legal&General halen samen nog drie hogere scores, maar hier tegenover staan twee lagere scores, voor het bonusbeleid respectievelijk belastingen en corruptie. De overige vier verzekeraars, Aegon, APG (Loyalis), Delta Lloyd en Generali, noteren geen hogere scores.

Verzekeringswijzer 2014In totaal zijn er door zes verzekeraars samen 30 hogere scores gehaald ten opzichte van de vorige beoordeling. SNS Reaal (Vivat Verzekeringen) was goed voor de helft daarvan. Daarbij zitten enkele forse verhogingen. Zo scoort SNS Reaal nu een 9 voor belastingen en corruptie waar dit eerst nog een 5 was, en een 10 voor arbeidsrechten waar ze eerst een 7 had staan. Achmea’s rapportcijfer voor natuur steeg van een 6 naar een 9, en ASR haalde de hoogste score (10) voor mensenrechten.

Zie ook: Nederlandse Verzekeraars Investeren 6,8 Miljard Euro in Foute Wapenhandel – De Eerlijke Bankwijzer 2015: Hekkensluiter ING Bank Blijft Investeren in Fossiele Energie – ING, de Hekkensluiter van de Eerlijke Bankwijzer 2015: De Nieuwe Huisbankier van de Overheid – Klimaatstatement Nederlandse Banken: De Risico’s van Klimaatverandering en te Nemen Stappen –  Pensioenfonds ABP Gaat Pensioenen Duurzamer Beleggen – Don’t Bank on the Bomb by Pax: ABP Investeert Bijna 1 Miljard Euro in Producenten Kernwapens – Duurzaam Beleggen Door Verzekeraars in Nederland by VBDO: Duurzaam Beleggen Stagneert

6 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  26 november 2015 om 12:07 | Permalink

  Allianz stapt uit investeringen in steenkolensector

  Allianz, de grootste verzekeraar van Europa, gaat desinvesteren in de steenkolensector. In een half jaar tijd wil de verzekeraar aandelen in energiebedrijven en mijnbouwondernemingen verkopen.

  Naast desinvesteringen in de fossiele sector wil Allianz de komende jaren zijn investeringen in windenergie verdubbelen. Het gaat dan om een bedrag van € 4 mrd. Allianz beheert in totaal € 2.000 mrd aan vermogen.

 2. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2017 om 15:00 | Permalink

  Verzekeraars Steken Miljarden in Vijf Wapenbedrijven

  Zes levensverzekeraars die actief zijn in Nederland investeren samen ruim 3,6 miljard euro in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld die de afgelopen twee jaar militair materieel leverden aan Saoedi-Arabië. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Dit land is zeer actief betrokken bij de burgeroorlog in buurland Jemen.

  Allianz (AllSecur) en Legal and General zijn de grootste investeerders in de vijf grootste wapenbedrijven ter wereld die leveren aan Saoedi-Arabië. Legal and General investeert € 1,5 miljard en Allianz € 1,2 miljard in deze bedrijven, via aandelen en obligaties.

  APG (Loyalis) is ook een grote investeerder in de vijf wapenbedrijven, met € 460 miljoen in aandelen.

  Aegon is ook een grote investeerder met € 406 miljoen in vier van de vijf wapenbedrijven, via aandelen en obligaties.

  NN Group (Nationale Nederlanden) investeert voor € 22 miljoen in één van de vijf wapenbedrijven, via aandelen.

  Generali investeert voor € 2 miljoen in één van de vijf wapenbedrijven, via aandelen.

  ASR, Vivat, Achmea en Delta Lloyd investeren niet in de vijf grootste wapenbedrijven ter wereld.

 3. Erik van Erne zegt:

  2 mei 2017 om 15:11 | Permalink

  Stoppen met steenkool? AXA zet belangrijke stap

  Eind april kondigde AXA, ’s werelds grootste verzekeringsmaatschappij, aan dat zij niet langer verzekeringen aanbiedt aan bedrijven waarvan meer dan 50% van hun opbrengsten uit kolen komt. Een belangrijke stap in het uitfaseren van steenkool! De aankondiging van AXA valt samen met de publicatie van een rapport, geschreven in het kader van de ‘#unfriendcoal’ campagne, dat laat zien dat verzekeringsmaatschappijen een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van klimaatverandering door middel van hun verzekerings- en beleggingsactiviteiten.

 4. Erik van Erne zegt:

  30 mei 2017 om 15:08 | Permalink

  Verzekeraars sluiten ogen voor landroof en ontbossing

  Zeven grote verzekeraars doen te weinig om ontbossing en landroof te stoppen. Dat blijkt uit het nieuwste praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Veel verzekeraars beleggen de premies van hun klanten in de lucratieve, maar zeer controversiële palmoliesector. Grote palmoliebedrijven zijn in de laatste jaren in opspraak gekomen vanwege grootscheepse misstanden op hun plantages. Toch worden die bedrijven door de onderzochte verzekeraars nauwelijks gescreend of tot verantwoording geroepen. De Verzekeringswijzer beoordeelt de inspanningen van 7 van de 9 onderzochte bedrijven als onvoldoende.

  Tevens waren 6 van de 9 onderzochte verzekeraars niet of nauwelijks bereid om inzicht te geven in wat ze doen om de controversiële palmoliebedrijven tot gedragsverandering te bewegen. Achmea en NN Group tonen daarover al veel meer openheid. Vivat is het meest transparant over de activiteiten die ze hiertoe onderneemt.

  Generali, Legal & General en Allianz scoren ‘zeer slecht’ (score 1). Zij zijn vaag over hoe ze hun invloed aanwenden bij de controversiële palmoliebedrijven waar ze in beleggen. Hiermee houden ze ontbossing en landroof in stand. Moedig deze verzekeraars aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en ontbossing en landroof tegen te gaan.

  APG, Aegon en Delta Lloyd scoren ‘slecht’ (score 2). Zij zijn vaag over hoe ze hun invloed aanwenden bij de controversiële palmoliebedrijven waar ze in beleggen. Hiermee houden ze ontbossing en landroof in stand. Moedig deze verzekeraars aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en ontbossing en landroof tegen te gaan.

  NN Group (Nationale Nederlanden) scoort ‘twijfelachtig’ (score 5). NN Group kan meer doen om de druk op te voeren op de controversiële palmoliebedrijven waar ze in beleggen, om ontbossing en mensenrechtenschendingen tegen te gaan.

  Achmea scoort ‘voldoende’ (score 6). Zij zet zich in om ontbossing en landroof in de palmoliesector tegen te gaan.

  Vivat scoort ‘uitstekend’ (score 10). Zij zet zich uitstekend in om ontbossing en landroof in de palmoliesector tegen te gaan.

  ASR is niet beoordeeld in dit praktijkonderzoek, omdat er geen beleggingen in de onderzochte palmoliebedrijven.

 5. Erik van Erne zegt:

  16 augustus 2017 om 15:03 | Permalink

  Meeste verzekeraars investeren in Shell en weigeren actie op klimaat

  Zeven van de acht grootste verzekeraars in Nederland beleggen in totaal voor 870 miljoen US$ in Shell. Zes van de zeven verzekeraars stemden tegen de klimaatresolutie op de laatste aandeelhoudersvergadering van Shell, onthielden zich van stemming of gaven geen informatie over hun stemgedrag.

  Vivat stemde als enige verzekeraar voor de klimaatresolutie. De resolutie spoorde Shell aan om de afspraken in het VN Klimaatverdrag van Parijs te vertalen in reductiedoelstellingen voor broeikasgassen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar het stemgedrag van de verzekeraars tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van Shell.

  Vivat belegt voor $95 miljoen in Shell en heeft vóór de klimaatresolutie gestemd.

  APG (Loyalis) belegt $35 miljoen en Allianz $286 miljoen in Shell. Beide stemden tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell tegen de klimaatresolutie. Hiermee laten APG en Allianz zien dat ze hun verantwoordelijkheid op klimaat niet nemen.

  Achmea belegt $21 miljoen in Shell. Achmea Investment Management heeft, op verzoek van haar klanten, vóór de klimaatresolutie gestemd, maar Achmea Own Risk stemde helaas tegen de resolutie. Achmea heeft door zelf tegen te stemmen laten zien dat ze haar verantwoordelijkheid voor het klimaat niet voldoende neemt.

  Aegon belegt $342 miljoen in Shell en Nationale Nederlanden (NN Group) $58 miljoen. Beiden hebben zich onthouden van stemming en hebben geen duidelijk standpunt ingenomen. Hiermee nemen Aegon en Nationale Nederlanden onvoldoende verantwoordelijkheid op klimaat.

  Generali belegt $33 miljoen in Shell en het is niet bekend of en hoe ze heeft gestemd over de klimaatresolutie. Generali is daar niet transparant over, ook niet toen wij hen ernaar vroegen. Generali zou haar maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en initiatieven zoals de klimaatresolutie moeten steunen.

  ASR belegt niet in Shell.

 6. Erik van Erne zegt:

  15 juli 2018 om 17:44 | Permalink

  Hoe reageren AEGON, Allianz en APG op mensenrechtenschendingen? by Eerlijke Verzekeringswijzer

  Nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer: hoe reageren de zeven grootste verzekeringsgroepen in Nederland als de bedrijven waarin ze samen miljarden beleggen, langdurig betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (650)
 • Agenda (3.137)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (804)
 • Communicatie (375)
 • Cradle to Cradle – Circulair (493)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.281)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.338)
 • Europa (29)
 • Evenementen (174)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (305)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (368)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.650)
 • Licht (374)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (733)
 • Nederland (22)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (221)
 • Vakantie (80)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.324)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (300)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnepanelen Op 400 Huurwoningen HW Wonen In Hoeksche Waard by Saman Group
 • Zon op Bedrijfsdaken Van Ondernemers Coöperatie Tiel: 25.000 Zonnepanelen by ECONNETIC
 • Shell Opent Tweede Energiezuinige Tankstation Met Zonnepanelen Op Het Dak In Nederland
 • Tijdelijk Zonnepark Met 22.500 Zonnepanelen Bij Autotransport Hooikammer In Rouveen
 • Havendebat Amsterdam 2019: Energietransitie In De Haven – Versnelling Energietransitie
 • Vanaf 2020 Geen Wegwerpbekers, Blikjes En Petflessen Meer In Voetbalstadions In Vlaanderen
 • Gigantisch Drijvend Zonnepark Met 5 Miljoen Zonnepanelen In Saemangeum In Zuid-Korea
 • Zonnepark Oosterweilanden Met 40.000 Zonnepanelen In Twenterand
 • Zonnepark Heemserpoort Met 48.580 Zonnepanelen In Hardenberg by Solarfields
 • Zonnepark Kooypunt Met 36.000 Zonnepanelen In Port of Den Helder by Vattenfall
 • Energiepark Haringvliet Zuid: 6 Windturbines, 124.000 Zonnepanelen, Energieopslag by Vattenfall
 • Grote Kansen Elektrische Stadslogistiek by Topsector Logistiek
 • VIBE-Congres Veerkrachtige En Gezonde Steden
 • Cities | Possibilities Forum in Singapore: Building Circular Cities
 • Olam Food Prize Voor Innovatie In Voedselzekerheid 2019: Innovation Mapping for Food Security
 • Zeverrock Start Met Herbruikbare Bekers Zonder Statiegeld
 • Enusual: Expand Your Horizon by Enpuls – Ervaar De Emotie Achter Transitie by Enpuls
 • De Enpuls Challenge: De Winnaars Zijn QuinteQ Energy En HeatPuls Van Sobolt
 • Bedrijven Zijn Vanaf 2020 Verplicht Een Laadpaal Voor Elektrische Auto’s Te Installeren
 • Beddenfabriek Royal Auping In Deventer Voorzien Van 2.826 Zonnepanelen
 • Links

  Milieunet op..