Banken Investeren Fors in Fossiele Energie: ING Meest Klimaatschadelijke Bank van Nederland
Geschreven op 5-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in InvesterenVan alle Nederlandse banken investeert ING het meest in energiebronnen, zoals kolen, olie en gas die schadelijk zijn voor het klimaat en de bedrijven die deze exploiteren. Dat blijkt uit het nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.
Van de minimaal 30 miljard dollar die de onderzochte banken in de afgelopen 5 jaar in fossiele energiebedrijven investeerden, komt maar liefst 25 miljard dollar voor rekening van ING.
ING investeert maar liefst acht keer meer in fossiele dan in duurzame energie. Zij investeert daarmee fors in fossiele energiebedrijven. Van alle investeringen die ING in de energiesector doet, gaat 89 procent naar olie, kolen en gas. ABN Amro en AEGON zijn ook relatief grote investeerders in fossiele energiebronnen. Rabobank leent ongeveer evenveel uit aan fossiele als aan duurzame bedrijven in de energiesector, maar verlaagde haar investeringen in de fossiele energiesector in recente jaren wel. Van Lanschot & SNS Bank N.V. (SNS Bank en Regiobank) lenen niet aan energiebedrijven, maar beleggen er wel in. Deze beleggingen zitten vrijwel alleen in klimaatschadelijke fossiele energie. Delta Lloyd belegt in duurzame energieopwekking. Zij investeert daarnaast nog wel veel in fossiele energiebedrijven, maar reduceerde die beleggingen in de afgelopen jaren.
ASN Bank, Triodos en NIBC scoren veruit het beste in het onderzoek. NIBC investeert niet in de fossiele brandstoffen bedrijven. Triodos Bank en ASN bank investeren alleen in duurzame energie.
Alleen Nederlandse financiële instellingen hebben hun gezamenlijke investeringen in fossiele brandstoffen in de onderzochte periode verminderd. In de zeven andere onderzochte landen (België, Brazilië, Denemarken, Frankrijk, indonesië, Japan en Zweden) was dit niet het geval.
Nederlandse banken zijn in de periode van 2004 tot en met 2014 ook meer gaan investeren in duurzame energie. Van de totale investeringen in energiebronnen steeg het aandeel financiering van hernieuwbare energie van één naar vijf procent.
Voor het onderzoek (PDF) heeft onderzoeksbureau Profundo gekeken naar een selectie van de grootste energiebedrijven en -projecten wereldwijd.
De Eerlijke bankwijzer benadrukt dat de investeringen in fossiele energie nog hoger zijn dan 30 miljard euro, omdat de leningen en beleggingen door kleine banken niet zijn meegerekend.
Zie ook: De Eerlijke Bankwijzer 2015: Hekkensluiter ING Bank Blijft Investeren in Fossiele Energie - ING, de Hekkensluiter van de Eerlijke Bankwijzer 2015: De Nieuwe Huisbankier van de Overheid - Klimaatstatement Nederlandse Banken: De Risico’s van Klimaatverandering en te Nemen Stappen - Pensioenfonds ABP Gaat Pensioenen Duurzamer Beleggen - Nederlandse Energiecentrales Verstoken Steeds Meer Kolen: CO2-Uitstoot Fors Hoger - Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten - ING Stopt Financiering Kolencentrales Maar Blijft Investeren in Bedrijven die Steenkool Gebruiken