Elektrische Vuilniswagens Afvalstoffendienst Den Bosch: Één Op Batterijen En Één Op Waterstof
Geschreven op 13-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets andersDe vuilniswagens van de Afvalstoffendienst in Den Bosch die op dit moment rijden op benzine, diesel en biogas zijn niet groen genoeg.
Dus komen er twee emissieloze wagens bij, één elektrische op batterijen én één elektrische waterstof vuilniswagen. Volgens goed Nederlands gebruik gaat het uiteraard om een proef. Kosten: 800.000 euro.
De proef met de twee nieuwe wagens heeft alles te maken met emissievrij (geen uitstoot van CO2) logistiek vervoer in de binnenstad van Den Bosch vanaf maart 2025. Omdat de huidige inzamelvoertuigen van de Afvalstoffendienst niet emissievrij zijn én er weinig ervaring is met afvalwagens die op elektriciteit of op waterstof rijden, wordt er van elk één aangeschaft.
De gemeente kan op dit moment niet inschatten wat het zou betekenen voor de logistiek op het grote milieustation Treurenburg en de afvalinzameling. ,,Met de huidige kennis en ervaring is het niet mogelijk om een keuze hierin te maken. Daarom willen we een pilot draaien met beide voertuigen om ervaring op te doen’’, verdedigen B en W de keuze om daar acht ton voor uit te trekken. Uiteindelijk wordt er gekozen voor één type.
Volgens de gemeente zijn elektrische inzamelvoertuigen bijvoorbeeld zwaarder dan de andere inzamelvoertuigen. Het gewicht van beide aan te schaffen voertuigen gaat een rol spelen bij de routes die de wagens gaan rijden.
Een betere milieu begint bij jezelf. Dat geldt ook voor de Afvalstoffendienst Den Bosch. Ons pand op bedrijventerrein Treurenburg heeft gevel- en dakbeplanting. Deze isolerende laag heeft een positief effect op het opwarmen van ons pand in de winter en het koelen in de zomer. We gebruiken LED-verlichting en onze bureaustoelen zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Regenwater vangen we op en gebruiken we om ons wagenpark mee te wassen en toiletten mee door te spoelen. En onze wagens? Die rijden (deels) op biogas dat het waterschap produceert.
Maar er is meer. Zo hebben we een biomassacentrale. Versnipperd en gedroogd snoeihout dat we inzamelen, verbranden we hierin. Dat levert warm water op. Bedrijven, waaronder wijzelf, gebruiken het warme water voor de verwarming. Een installatie van vijftienhonderd zonnepanelen voorziet ons pand van elektriciteit.
In 2017 startte ons project duurzame energie. In samenwerking met onze buurman Waterschap Aa en Maas. Wij leveren het waterschap warmte die wij zelf opwekken in onze biomassacentrale. Het waterschap gebruikt deze warmte om uit het zuiveringsslib biogas te maken. De Afvalstoffendienst zet dit biogas in als brandstof voor onze voertuigen (vuilniswagens). In totaal gaat het hierbij om 1 miljoen kuub gas, waar wij op jaarbasis 35 voertuigen mee kunnen voltanken. Op dit moment rijden 29 wagens al op biogas. In totaal gaan er dit 40 worden.
Zie ook: De Eerste Elektrische Vuilniswagen van Nederland in Rotterdam, Den Haag, Groningen en Zutphen – Schiphol Duurzaam: Duurzame Initiatieven op Schiphol Airport, De Elektrische Vuilniswagen Binkie – Eerste Elektrische Vuilniswagen in Amsterdam: Huisvuil Ophalen Zonder Uitstootgassen – De LI-ON Power Pro: De Elektrische Huisvuilwagen by GeesinkNorba – De Mitsubishi FUSA Canter Eco D: De elektrische vuilniswagen van de toekomst – De Eerste Elektrische Vuilniswagen In Rotterdam In Gebruik Genomen – Eerste Elektrische Vuilniswagen In Regio Eindhoven Voor CURE Afvalbeheer by VDL En DAF– De Elektrische Vuilniswagen Voor Papierinzameling door CURE Eindhoven by E-Trucks Europe – Gemeente Groningen Kiest voor Waterstof Voertuigen: Afvalwagen, Veegwagen en Personenauto’s – Twee Elektrische Waterstofvoertuigen Voor Inzameling Afval In Helmond En Omgeving by Suez – Elektrische Voertuigen Voor Afvalinzameling by Daf Trucks En VDL Translift – De Eerste Elektrische Vuilniswagen In Apeldoorn by Circulus-Berkel – Rijk En Gemeenten Kiezen Voor Schone Vuilniswagens Vanaf 2030: Afvalinzameling Zonder Uitstoot