Sustainable Change: Cradle to Cradle, een winst voor bouwbedrijven? by Guido Koster
Geschreven op 23-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerdOp 11 februari vond op Nyenrode Business Universiteit de openbare verdediging plaats van de afstudeerscriptie “Cradle to Cradle, een winst voor bouwbedrijven?”
Guido Koster verdedigde zijn onderzoek naar de relatie tussen Cradle to Cradle en innovatie, specifiek in de bouw. Opdrachtgever van het onderzoek was Marcel Collignon (Sustainable Change), en de begeleiding was in handen van prof. Anke van Hal (Sustainable Building Nyenrode).
Na literatuurstudie naar innovatiemodellen in het algemeen is de relatie onderzocht tussen het concept Cradle to Cradle en het innovatieproces volgens Cooper. Dit is bij een tiental bedrijven getoetst in diepte interviews. Opvallende resultaten waren het belang van (innovatiegedreven) leiderschap, cultuur en teamverband in organisaties als succesfactoren. Dit zijn geen elementen die in de maatschappelijke discussie over Cradle to Cradle vaak worden genoemd. Ook de grote potentie voor nieuwe marktontwikkeling en verbeterde marketingmogelijkheden worden in het onderzoek genoemd. Het hele rapport is vrij beschikbaar op deze site.
Leuke noviteit is dat de scriptie in lijn met het onderwerp zo Cradle to Cradle als mogelijk in kleine oplage is geprint, met behulp van de sponsors Océ en Paperlock. Océ heeft het onderzoeksrapport ‘Cradle to Cradle: een winst voor bouwbedrijven’ zo duurzaam mogelijk geprint. Hiermee steunt Océ het onderzoek, dat bijdraagt aan de behoefte van bouwbedrijven om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren.
Guido Koster: “De markt voor cradle to cradle is pril en is in ontwikkeling. Veel bedrijven proberen mee te liften met de populariteitsgolf van cradle to cradle. Daarbij verkondigen ze al te graag dat zij conform de cradle to cradle principes opereren. Over het algemeen blijkt dat deze bedrijven niet streng in de leer zijn. Deze ontwikkeling was ook zichtbaar bij de geïnterviewde bouwbedrijven. Dit komt deels omdat zij nog sterk zoekende zijn, maar ook deels omdat zij een duidelijke strategische keuze maken, die afwijkt van de cradle to cradle principes. Het is van belang dat de discussie over cradle to cradle zuiver wordt gevoerd. De intermediaire partijen, zoals universiteiten, kennisinstellingen en brancheverenigingen hebben tot taak om de zuivere discussie te initiëren en waar nodig bij te sturen. Daartoe kunnen zij infosessies of symposia organiseren en informatiemateriaal uitbrengen.”
Afstudeerscriptie van Guido Koster, Nyenrode Business Universiteit “Cradle to Cradle, een winst voor bouwbedrijven” in opdracht van Sustainable Change, obv. prof. Anke van Hal (NL, pdf, 1,27 Mb). Bron: Sustainable Change
Zie ook: De fusie van belangen; over duurzaamheid en rendement in de bouwsector by Anke van Hall