google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Statiegeld Kleine PET-Flessen Per 1 Juli 2021: Statiegeld Blikjes In 2023 by De Statiegeld Alliantie

Geschreven op 19-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 10 april 2022: Vanaf september kunnen reizigers hun plastic flesjes met statiegeld op de vijf grootste stations van Nederland inleveren.

Handig als je onderweg bent met de trein of toevallig nog een flesje in je tas had zitten. Op ieder flesje zit namelijk 15 eurocent statiegeld.

Op Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen plastic flesjes ingenomen worden. Dat zijn meer dan 10 miljoen* kleine plastic flesjes per jaar. 

De inlevermachines die NS hiervoor aanschaft bij RVM Systems, zijn ook geschikt voor de inname van statiegeldblikjes, waar vanaf 1 januari 2023 ook statiegeld op zit. Gebruikers krijgen eenvoudig hun statiegeld met Tikkie door met hun mobiel de QR code te scannen waarmee het via de Tikkie app binnen enkele tellen op hun bankrekening staat.

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS: “Onze ambitie is dat in 2040 de stations afvalvrij zijn. Wij zijn dan ook heel erg trots dat wij deze innovatieve aanpak van het inzamelen van statiegeldflesjes kunnen aanbieden aan de reizigers. Dit draagt bij aan een afvalvrij station, biedt gemak aan de reizigers en is een service aan onze huurders door het centraal aan te bieden op de stations.”

Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden. Met uiteindelijk op 50 stations in Nederland automaten. NS is één van de eersten in Nederland die statiegeldverpakkingen inzamelt in de openbare ruimte. Statiegeld Nederland en NS hebben eind 2021 hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Per 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met de producenten en importeurs van verpakkingen afgesproken. Inleveren kan bijvoorbeeld ook in de supermarkt of bij het tankstation. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Door plastic flessen apart in te zamelen op het station, wil NS een bijdrage leveren aan het terugdringen van afval op station en de wettelijke verplichting van producenten en importeurs van verpakkingen om 90 procent van de PET-flessen in Nederland opnieuw te gebruiken.

24 maart 2022: Ook Jumbo introduceert vrijwillig statiegeld op alle sap- en smoothiesflessen van het huismerk. Daarnaast worden ook de La Place sappen die verkrijgbaar zijn in Jumbo winkels en in de La Place restaurants voorzien van statiegeld. Dit najaar wil Jumbo de invoering van statiegeld op sapflessen volledig hebben gerealiseerd.

Frances Franken, directeur commercie van Jumbo: “Bij Jumbo vinden we het belangrijk om de milieu-impact van verpakkingen omlaag te brengen en zwerfafval tegen te gaan. We werken daar concreet aan door minder en betere verpakkingen te introduceren en we onderzoeken steeds meer herbruikbare alternatieven. Daarbij willen we het onze klanten zo makkelijk mogelijk maken om bij te dragen aan een beter milieu. We geloven dat door statiegeld in te voeren op de plastic sap- en smoothieflessen duidelijker wordt hoe om te gaan met lege plastic flessen van dranken. Hierdoor zamelen we meer flessen in en dragen we samen ons steentje bij”.

Sinds 1 juli 2021 geldt, naast de statiegeldverplichting op PET-flessen vanaf 1 liter, ook een statiegeldverplichting op kleine PET-flesjes. Deze verplichting geldt niet voor dranken die uit 100% sap bestaan. Onlangs werd bekend dat het mogelijk wordt om alle sapflessen gemaakt van 100% PET, op te nemen in het bestaande statiegeldsysteem.

11 maart 2022: Lidl gaat, evenals Albert Heijn, vrijwillig statiegeld invoeren op alle plastic sapflessen en zet hiermee een volgende stap in haar recyclingbeleid.

Vanaf deze zomer zullen de eerste verpakkingen worden  omgesteld naar verpakkingen met statiegeld en kunnen vanaf dan ook bij de 438 Lidl filialen en andere innamepunten ingeleverd worden.

“Voor de klant wordt het nu duidelijk; op alle plastic sapflessen in onze winkels komt statiegeld. Door statiegeld in te voeren op al deze PET-flessen beschermen we het milieu en behouden we de voordelen van het materiaal” aldus Quirine de Weerd, Senior Manager Corporate Responsibility & Relations bij Lidl. “Onze visie is om het afval  van vandaag om te zetten in recycleerbare materialen van morgen. Met dat doel voor ogen verminderen we plastic waar mogelijk en houden we het waar mogelijk in de gesloten kringloop”.

Voorlopen op wet- en regelgeving deed Lidl vaker. Zo zijn vanaf 2015 meerdere plastic sapflessen voorzien van statiegeld waardoor miljoenen plastic PET-flessen in de kringloop zijn gebleven. Dankzij ons statiegeldsysteem kunnen we onze PET-flessen optimaal hergebruiken. Lidl heeft reeds een eerste afstemming gehad met Statiegeld Nederland over deze vrijwillige toetreding.

9 maart 2022: Supermarkten hebben besloten om toch zelf blikjes te gaan inzamelen zodra daar vanaf begin volgend jaar statiegeld op zit. Dat meldt Afvalfonds Verpakkingen, dat in opdracht van supermarktkoepel CBL en de organisatie voor levensmiddelenproducenten FNLI aan een innamesysteem werkt.

Vanaf 1 januari 2023 zit er 15 cent statiegeld op blikjes waarin bijvoorbeeld frisdrank zit. Het plan was eerder om duizenden onbemande inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes te plaatsen, vooral buiten supermarkten. Gemeentes zagen dat echter niet zitten. Ze vroegen zich af wie de plekken rondom de punten zou schoonhouden.

Supermarkten hadden al wel de garantie gegeven dat in vijftienhonderd winkels blikjes ingeleverd konden worden. Dat is ongeveer een kwart van het totaal aantal supermarkten in Nederland.

Nu is besloten dat klanten toch bij alle supermarkten terechtkunnen, ook als de blikjes elders zijn gekocht. De winkels krijgen een extra vergoeding voor het innemen van blikjes die niet bij een supermarkt zijn gekocht.

Op termijn moet het statiegeldsysteem er anders uit gaan zien, vinden de supermarkten. Ze zeggen de groeiende stroom retourverpakkingen niet aan te kunnen. De supermarkten willen daarom samen met andere belanghebbenden een nieuw, landelijk inzamelsysteem opzetten, waarmee ook andere verpakkingen en producten ingezameld kunnen worden.

Het kabinet besloot vorig jaar om statiegeld in te voeren op drankblikjes, omdat deze steeds vaker in het milieu terechtkomen. Zo’n 150 miljoen blikjes worden jaarlijks weggegooid op straat of in de natuur. Door het statiegeld hoopt het kabinet dat meer mensen hun blikjes inleveren.

21 december 2021: Het Afvalfonds publiceerde afgelopen week haar plan voor de uitrol van statiegeld op blikjes. Omdat supermarkten aanhoudend weigeren om de blikjes in te gaan nemen, stelt het bedrijfsleven nu voor om de inname buiten de supermarkten om te regelen. Dat systeem zou moeten uitgroeien tot zogenaamde ‘circulaire hubs’.

De zes milieuorganisaties Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Surfer en Greenpeace hebben geen vertrouwen in het plan.

Vanaf 31 december 2022 zit er statiegeld op blikjes en moet er een goed inzamelsysteem staan. Minimaal 90% van de blikjes moet gescheiden worden ingezameld. Dat besloot de vorige staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven (D66), in februari dit jaar. Met het plan van het Afvalfonds wordt het halen van de wettelijke doelstellingen onmogelijk en wordt het milieu het slachtoffer, vrezen de milieuorganisaties.

De supermarkten weigeren inzameling van de blikjes in de supermarkt, waardoor het bedrijfsleven nu voorstelt om op zoek te gaan naar locaties nabij winkels. Wat ze met nabij bedoelen, is onduidelijk. Het is wel al duidelijk dat het plan voor consumenten achteruitgang betekent. 89 % van de consumenten wil blikjes op het verkooppunt kunnen terugbrengen. Maar met het voorstel van het Afvalfonds moet de consument verpakkingen op verschillende plekken inleveren. Er zijn ook nog eens veel minder plekken waar de consument zijn lege blikjes kwijt kan: 3.000 locaties ten opzichte van de 5.500 supermarkten waar nu flesjes ingeleverd kunnen worden. En dat terwijl er bijna 2,5 keer zoveel blikjes als flesjes op de markt worden gebracht.

Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk, voorziet grote problemen bij de realisatie van de doelen voor blik: “Een systeem waarbij het aantal inleverpunten nog lager is dan bij flesjes nu al het geval is, zal de zwerfafval- en recyclingdoelstellingen voor blikjes nooit halen. Het concept is ook allesbehalve consumentvriendelijk. De consument kan met zijn plastic statiegeldflessen terecht in alle supermarkten, maar wordt voor de blikjes naar een andere locatie gestuurd. Er is geen enkel ander land waar het statiegeldsysteem zo is ingericht. Het is dus een grote aanname dat consumenten hier zo maar in mee zullen stappen.”

“Het idee voor circulaire hubs klinkt heel aardig, maar het concept wordt op geen enkele manier uitgewerkt. Dit leest niet als een goed uitgewerkt plan voor de lange termijn, maar slechts als  een slecht uitgewerkt excuus om blikjes uit de supermarkten te houden”, stelt Jelmer Vierstra  van Natuur & Milieu.

Het is daarbij ook de vraag of er überhaupt op korte termijn locaties buiten de winkel gerealiseerd kunnen worden. Het bedrijfsleven is hiervoor namelijk sterk afhankelijk van vastgoedeigenaren en vergunningen van gemeenten. “De kans is groot dat consumenten de eerste maanden hun blikjes vrijwel nergens kwijt kunnen, terwijl ze er wel al meteen statiegeld op moeten betalen. Datzelfde zien we nu in beperkte mate al bij flesjes die je bijvoorbeeld nog altijd niet op stations in kan leveren”, stelt Buurman.

Het bedrijfsleven zegt in haar plan dat de supermarkten een fallback optie zijn als komend voorjaar blijkt dat de wettelijke deadline van 31 december 2022 toch niet haalbaar is. Gezien het feit dat deze fallback optie niet is uitgewerkt en er geen afspraken zijn gemaakt wanneer hiervoor gekozen wordt, is er ook geen garantie dat de supermarkten alsnog de blikjes zullen inzamelen.

Dat supermarkten kunnen weigeren om blikjes in te nemen, komt doordat de vorige regering  besloot om de innameplicht voor verkooppunten uit het Besluit Beheer Verpakkingen 2014 te halen. “Terwijl in andere landen zoals Duitsland en Denemarken tot wel 90% van de blikjes succesvol wordt ingezameld via supermarkten, kreeg het bedrijfsleven van de Nederlandse regering  ruimte om te gaan mokken en te vertragen”,  stellen de milieuorganisaties. We hadden de regering nochtans meerdere malen gewaarschuwd. Wanneer er op 31 december 2022 geen goed werkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel is, is dat deels te wijten aan de halsstarrige houding van het bedrijfsleven en deels aan deze beleidskeuze van het kabinet.

De milieuorganisaties rekenen op de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet om de innameplicht voor verkooppunten voor alle statiegeldverpakkingen opnieuw in de wet op te nemen. “Alleen dan hebben we de garantie dat er eind volgend jaar een robuust statiegeldsysteem staat dat de inzamel- en zwerfafvaldoelen realiseert en het milieu vrijwaart van blikjes”, besluiten de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Surfer en Greenpeace.

16 november 2021: Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten in Nederland, pleit voor het opzetten van een nieuw landelijk inzamelsysteem waarmee blikjes en andere verpakkingssoorten en producten in de toekomst kunnen worden ingezameld. Een dergelijk systeem is nodig om de stap te maken in de transitie naar een circulaire economie.

In de afgelopen maanden zijn de mogelijkheden onderzocht voor een ook op langere termijn houdbaar en werkbaar innamesysteem, met de realisatie voor inname van blik als korte termijn focus. Dit is noodzakelijk omdat de supermarkten – op dit moment de inzamelpunten voor drankverpakkingen waarvoor reeds statiegeld geldt – de groei van retourverpakkingen niet blijvend binnenshuis kunnen opvangen.

Een nieuw systeem is noodzakelijk vanwege: Het belang voor de circulaire economie van een toekomstbestendig robuust innamesysteem dat schone monostromen beschikbaar maakt voor recycling en hergebruik. De actuele situatie met betrekking tot metalen verpakkingen waarbij geldt dat: een verdubbeling van het aantal in te nemen drankverpakkingen met 2 miljard tot een acuut ruimteprobleem leidt; de verwerking van niet-afsluitbare blikjes, met restjes drank en soms andere vervuiling, binnen de supermarkten tot een hygiëneprobleem leidt; het voor de consument omslachtig is om blikjes alleen bij supermarkten te kunnen inleveren, terwijl de verkooppunten (die niet de ruimte hebben om ze zelf te kunnen innemen) verspreid zijn over vele locaties.

25 april 2020: In Nederland zit er vanaf 2021 ook statiegeld op de kleine plastic flessen. “Deze beslissing is een historische overwinning in de strijd tegen plastic vervuiling. Hier hebben we ons jaren voor ingezet. De volgende stap is statiegeld op blikjes, reageren milieuorganisaties Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, de Plastic Soup Surfer, Plastic Soup Foundation, Greenpeace en stichting De Noordzee op de brief aan de Tweede Kamer van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.

Door de uitbreiding naar de kleine flessen van minder dan 1 liter komt er statiegeld op alle plastic drankflessen behalve die met sappen of zuivelproducten. Statiegeld vermindert het aantal flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent, toonde de studie van CE Delft.

19 februari 2018: In februari 2017 steunden de politieke partijen de Plastic Soup Surfer-motie die vraagt om de plastic flesjes in het milieu met 90% terug te dringen. In november 2017 werd de Statiegeldalliantie opgericht. Ze groeide direct razendsnel. Inmiddels vragen al 1055 Statiegeldalliantie-partners aan de Nederlandse en Belgische regeringen statiegeld in te voeren op alle plastic flessen en blikjes. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten en honderden andere organisaties, waaronder milieuorganisaties, maar ook Ekoplaza, ASN Bank, de Consumentenbond en LTO, sloten zich aan.

Met het bedrijfsleven, dat zich toen nog grotendeels tegen statiegeld verzette, sprak de regering in maart 2018 af dat statiegeld zou worden ingevoerd, tenzij de bedrijven erin slaagden de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met minimaal 70% terug te dringen en 90% van de plastic flessen te recyclen. Daar kreeg het bedrijfsleven twee jaar de tijd voor.

De laatste monitoringsresultaten laten zien dat er geen enkele sprake is van een afname van plastic flessen in het milieu. Sterker nog: het aantal getelde flesjes nam toe met 7% per meetronde. Alternatieve plannen werken niet, en daarom wordt statiegeld op plastic flesjes ingevoerd.

Van Veldhoven neemt nog niet direct een beslissing over de invoering van statiegeld op blikjes. Op blikjes komt mogelijk een jaar later ook statiegeld. Als het de sector niet lukt om in het najaar van 2021 70 tot 90 procent minder blikjes in het zwerfafval te realiseren, dan wordt ook statiegeld op blikjes ingevoerd. In het najaar van 2021 volgt hierover een besluit en komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik.

De laatste monitoringsrapportage laat zien dat het aantal blikjes op straat nog sterker is gestegen dan het aantal flesjes, met maar liefst 16%. Het bedrijfsleven boekte in de voorbije twee jaar geen enkele vooruitgang met de plastic flesjes. De extra tijd die ze bedongen, was onderdeel van een meestribbeltactiek, hopende dat uitstel uiteindelijk tot afstel zou leiden. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat ze voor blikjes wél resultaten zouden boeken.

Steeds meer drankenproducenten steunen inmiddels statiegeld, sommige publiek, anderen binnenskamers. We roepen het volledige bedrijfsleven en de politici dan ook op om het probleem van blikjes in het milieu op te lossen door snel te besluiten ook daarvoor statiegeld in te voeren. Die beslissing kan en zou nog in deze kabinetsperiode moeten vallen.

Wij bedanken iedereen die meewerkte aan de uitbreiding van statiegeld. In 2015 gingen nog stemmen op om statiegeld volledig af te schaffen. Door de inzet van vele mensen, zwerfafvalrapers, milieuorganisaties, alle 1055 partners van de Statiegeldalliantie, overheidsambtenaren, kamerleden en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, zet Nederland nu een belangrijke stap richting minder plastic flessen in het zwerfafval en een schoner milieu, besluiten Recycling Netwerk, Natuur & Milieu, de Plastic Soup Surfer, Plastic Soup Foundation, Greenpeace en Stichting De Noordzee.

14 maart 2018: Al meer dan 500 Vlaamse en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

19 februari 2018: Al meer dan 200 maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Gezamenlijk nemen ze een duidelijk standpunt in: op kleine PET-flessen en blikjes moet ook statiegeld komen, net zoals het statiegeld op grote PET-flessen.

En snel: “Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen. Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd”, aldus de alliantie.

Nadat afzonderlijke gemeenten zich al hadden aangesloten, zette de commissie milieu, energie en mobiliteit van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het onderwerp op de agenda. Het besluit dat de VNG zich aansluit is daarmee heel dichtbij gekomen.

Al 72 Nederlandse gemeenten zijn nu partner van de Statiegeldalliantie. Zij vragen aan het kabinet Rutte om statiegeld dit jaar uit te breiden naar blikjes en kleine plastic flesjes. Ook de eerste Nederlandse provincie, Noord-Brabant, voegt zich bij de beweging. Ekoplaza is de eerste supermarktketen die zich als voorstander van statiegeld uitspreekt en in de alliantie stapt. Ook de provincies Groningen, Overijssel en Limburg hebben zich inmiddels aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Het draagvlak voor statiegeld groeit razendsnel verder. De Statiegeldalliantie ging van start eind november. De tellervan het totale aantal organisaties, bedrijven en gemeenten die aansloten bij het Nederlands-Belgische initiatief staat nu op een indrukwekkende 216 partners.

Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.

Meer dan drie op de vier Nederlanders en Belgen stoort zich mateloos aan vervuilde straten en blikjes en flesjes in de natuur. Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen.

Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep, de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren, die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken.

De totale kosten van het zwerfvuilbeleid in Nederland liggen op circa 250 miljoen euro per jaar. In Vlaanderen worden de kosten van het voorkomen, opruimen en verwerken van zwerfafval in de openbare ruimte in 2015 op ongeveer 155,4 miljoen euro geschat. Deze kosten worden voor 90 procent door lokale besturen gemaakt. Ook worden miljoenen euro’s door overheden en bedrijven aan communicatiecampagnes, opruimacties (clean ups) en extra afvalbakken besteed. Dit alles zonder structureel resultaat: onze straten, stranden, wateren en natuurgebieden blijven vervuild.

Dat statiegeld op plastic flessen en blikjes werkt, bewijzen de meer dan 37 landen en regio’s waar het al ingevoerd is. Van Zweden tot Australië en van Duitsland tot Californië zien we recyclagecijfers van PET-flessen en blikjes van meer dan 90 procent. In Europa alleen al hebben meer dan 115 miljoen mensen toegang tot een statiegeldsysteem voor PET-flessen en blikjes. Deze bestaande statiegeldsystemen zijn kostenefficiënt en technisch en juridisch solide gebleken. In Europa kiezen steeds meer landen voor statiegeld. Schotland en Malta hebben in september beslist (nadat Coca Cola in Schotland zijn lobbyverzet opgaf). De Europese Commissie organiseerde onlangs de eerste stakeholdersbijeenkomst ooit over het onderwerp.

Zie ook: Great Pacific Garbage Patch: Plastic Soup and Plastic Planet – The Throwaway Mentality and he 5 Oceanic Gyres – Seabin Project by Pete Ceglinski and Andrew Turton: Cleaning our Oceans One Marina at a Time – TEDxGreatPacificGarbagePatch: Living a Sustainable Life by Ed Begley Jr – The Ocean is Connected to Everything by Dr. Sylvia Earle – Trailer Plastic Planet – Recycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating City – The Plastiki Expedition by David de Rothschild sets Sail – Tackling Our Nature Deficiency Disorder by David deRotschild – The House of Plastic: Prefab Homes made of Plastic Garbage – The Ocean Cleanup: How We Showed the Oceans Could Clean Themselves – Recycled Island: Cleaning our Oceans and Creating a Floating City – Plastic Soep by Jesse Goossens  – The Plastiki Expedition by David de Rothschild sets Sail – The House of Plastic: Prefab Homes made of Plastic Garbage– Stop De Plastic Cola-Crap – Koninginnedag Rotterdam: Act Green for the Queen – Statiegeld op Kleine Plastic Flesjes in 2021 Nog Lang Niet Zeker: Nieuwe Doelstelling Bedrijfsleven

Tags:

11 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 februari 2018 om 11:31 | Permalink

  Statiegeld op blikjes en kleine petflesjes moet zwerfafval voorkomen by Radar

  Een mogelijke oplossing om de hoeveelheid zwerfafval aan te pakken, is het uitbreiden van het statiegeldsysteem met blikjes en kleine plastic flesjes. De discussie speelt al langer, maar je ziet de laatste maanden dat het draagvlak groeit. Ook bij ondervraagden van het Radar Testpanel. Bijna 80 procent van de ruim 40.000 ondervraagden vindt het een goed idee.

 2. Erik van Erne zegt:

  11 maart 2018 om 13:55 | Permalink

  Uitstellen Statiegeld Negeert Oproep Samenleving en Is Slechte Zaak Voor Het Milieu

  De beslissing van de regering Rutte III om de uitbreiding van statiegeld uit te stellen is een slechte zaak voor het milieu. Het uitstel negeert bovendien de roep van meer dan 200 gemeenten om statiegeld dit jaar uit te breiden. De methodes van de industrie om zwerfafval te verminderen leiden niet tot resultaat. Het leidt er enkel toe dat statiegeld wordt geblokkeerd. Dat zeggen de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en stichting De Noordzee in reactie op de brief van de staatssecretaris van I & W aan de Tweede Kamer over zwerfafval en statiegeld.

  “Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soup voordat statiegeld – misschien – wordt uitgebreid. De beslissing van de regering stelt ons teleur”, zeggen de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee zaterdagochtend in een gezamenlijke mededeling.

  Een overgrote meerderheid van 80 procent van de Nederlanders vraagt de uitbreiding van statiegeld tot alle flessen en blikjes. Van de CDA-kiezers steunt 83% de uitbreiding ervan en bij de VVD-kiezers is dat 79%. Bij D66, de partij van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, vraagt 85% van de kiezers om statiegeld uit te breiden naar plastic flesjes en blikjes. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van GfK.

  De communicatiecampagnes van de verpakkingssector lopen al decennia, maar hebben onze straten en stranden niet schoon gekregen. In 2002 verijdelde het bedrijfsleven de uitbreiding van statiegeld door te beloven de flesjes én blikjes in het zwerfafval met 80% te verminderen in drie jaar tijd. De doelstelling werd nooit gehaald, maar statiegeld werd niet ingevoerd. Nu, zestien jaar later, dreigt de geschiedenis zich te herhalen: uitstel en daarmee afstel.

  We weten dat de weg van het statiegeld wel werkt. Bewijzen zijn er in Scandinavië en Duitsland. Ook meer dan 200 gemeenten komen zelf tot die conclusie en hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. De federaties van de boeren en van de vissers zijn voor. En ook 80 procent van de bevolking ziet dit zitten. “Het valt niet uit te leggen aan de bevolking dat een eenvoudige milieumaatregel die de steun heeft van 80 procent van de Nederlanders en meer dan 200 gemeenten, wordt uitgesteld”, zeggen de milieuorganisaties.

  De brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat zwijgt bovendien in alle talen over de blikjes. Halve maatregelen hebben grote risico’s. Er komt dus geen oplossing voor de blikjes in de natuur, en ook geen oplossing voor de veehouders waarvan koeien vlijmscherpe stukjes blik in hun maag krijgen. Die discussie over de uitbreiding van statiegeld naar blikjes gaat echter niet weg. Vorige week linkte LTO Nederland zich aan de Statiegeldalliantie. Ook VisNed pleitte vorige week voor uitbreiding van statiegeld in het belang van een schone zee.

  De gemeenten blijven ondertussen dweilen met de kraan open. De strijd tegen zwerfafval kost hen zo’n 250 miljoen euro aan belastinggeld per jaar. Statiegeld op alle flesjes en blikjes zou de aanwezigheid ervan in de natuur met 70 tot 90 procent van het volume reduceren. Meer dan 200 Nederlandse gemeenten werden partner van de Statiegeldalliantie, met de vraag om statiegeld dit jaar nog uit te breiden.

  Het Kabinet Rutte III beloofde het groenste kabinet ooit te worden, maar lijkt dit op het vlak van circulaire economie en statiegeld niet te zullen waarmaken.

  De milieuorganisaties hopen dat de Tweede Kamer op 15 maart werk maakt van de onmiddellijke uitbreiding van statiegeld tot alle flessen en blikjes. “Het is heel belangrijk dat we en de regering verdere stappen zetten op de weg die wél werkt, de weg van statiegeld. Daarom moet Den Haag, regering en Tweede Kamer, heel snel concrete stappen zetten op de weg naar uitbreiding van statiegeld tot alle flesjes en blikjes”, besluiten Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

  Zie ook: Statiegeld Op Kleine PET-Flessen En Blikjes by De Statiegeld Alliantie – I Love Statiegeld: Teken de Petitie Statiegeld op Kleine PET-Flesjes en Blikjes – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen

 3. Erik van Erne zegt:

  17 maart 2018 om 13:50 | Permalink

  Eurocommisaris Frans Timmermans spreekt zich uit voor statiegeld

  Eurocommissaris Frans Timmermans over statiegeld op kleine petflesjes en blikjes: “Ik merk dat er bij de mensen in het land echt nu bereidheid is om hier iets in te doen en dan mag de overheid NIET achterblijven.”

 4. Erik van Erne zegt:

  19 maart 2018 om 11:42 | Permalink

  Waarom is er statiegeld? by NOS op 3

  Het is politiek een hot topic: moet er op meer producten statiegeld komen? Wij zochten uit hoe statiegeld er ooit gekomen is. En wat het kost en oplevert.

 5. Peer zegt:

  24 maart 2018 om 12:28 | Permalink

  Ahold Laat Ware Gezicht Zien Door Statiegeld te Blokkeren

  Het Ahold Delhaize concern omarmt mondiale duurzaamheidsdoelen en zegt de sector versneld naar duurzamere voedselsystemen te leiden, die gezonder zijn voor mens en planeet. Ahold zegt: “Our objective is to lead our industry in accelerating toward food systems that are healthier for people and the planet.” Het bedrijf neemt ook zijn verantwoordelijkheid om grondstoffen duurzaam te gebruiken en afval te reduceren: “We take our responsibility for using the planet’s resources sustainably by reducing carbon emissi ons and waste.”, aldus het jaarverslag 2017.

  Het concern nodigde in 2017 stakeholders uit om aan het management feedback te geven over onderwerpen met de grootste maatschappelijke invloed. Eén daarvan was “plastic”, dat vervolgens bestempeld werd als onderwerp waar toekomstig strategische heroverweging nodig is. Zo staat te lezen in hetzelfde jaarverslag.

  Met duurzaamheid hoog in het vaandel en plastic als speciaal aandachtspunt zou het concern met uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes vele vliegen in één klap kunnen slaan; minder afval, betere recycling en een duidelijk signaal naar klanten dat het bedrijf daadwerkelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar het tegendeel is gebeurd. Ahold blokkeert invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes door een ongekend felle lobby in Den Haag. Gevraagd naar het motief in de pers worden steevast de hoge kosten genoemd die met uitbreiding van statiegeld gepaard zouden gaan.

  De winst van het concern steeg in 2017 met bijna 70% en het bedrijfsresultaat bedroeg 1,8 miljard euro. Twee topbazen verdienen jaarlijks respectievelijk 114 en 135 keer zoveel als het jaarsalaris van de gemiddelde Ahold werknemer. Zouden topsalarissen en het aandeelhoudersrendement in gevaar kunnen komen door de vermeende kosten van uitbreiding van statiegeld? Is dat de echte reden om het niet in te voeren en daarmee de milieukosten van de Plastic Soup af te wentelen op de samenleving?

  Dat kan toch niet waar zijn?

 6. Erik van Erne zegt:

  4 april 2018 om 15:13 | Permalink

  Statiegeldsysteem in Engeland Wordt Ingevoerd

  De Britse regering heeft aangekondigd een statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en flessen van glas en plastic. Daarmee hoopt de regering meer te kunnen recyclen en de vervuiling op het land en in de zee tegen te gaan.

  Later dit jaar wordt overlegd hoe het statiegeldsysteem wordt uitgevoerd. Volgens Michael Gove, de Britse staatssecretaris van milieu, is het een logische stap na een verbod op microplastics en een regeling voor de uitgave van plastic tasjes.

  Britse consumenten gebruiken naar schatting circa 13 miljard plastic flesjes, waarvan er drie miljard bij het afval of op straat eindigen. Gove wil daarom nog dit jaar het statiegeldbesluit omzetten in actie. Hij noemt de statiegeldsystemen in Duitsland, Zweden en Denemarken als voorbeeld. In Duitsland heeft de invoering van het systeem geleid tot bijna volledige recycling van alle plastic flesjes.

 7. Erik van Erne zegt:

  18 juli 2018 om 15:19 | Permalink

  Bijna alle Nederlandse gemeenten en provincies vragen uitbreiding statiegeld

  De vraag om statiegeld uit te breiden naar alle plastic flessen en blikjes is massaal. Maar liefst 328 gemeenten, 86 procent van alle Nederlandse gemeenten, dringen er bij de regering Rutte III op aan om statiegeld uit te breiden tot alle plastic flessen én blikjes. Ook 8 van de 12 Nederlandse provincies en 20 van de 21 waterschappen sloten zich aan bij de Statiegeldalliantie.

  Sinds de regering Rutte III begin maart besloot om de industrie twee jaar uitstel te geven, hebben zich nog tientallen nieuwe gemeenten en organisaties aangemeld bij de Statiegeldalliantie. Elke week zijn er nog nieuwe toetredingen. Almere besliste vorige week om toe te treden. Samen vertegenwoordigen alle aangesloten Nederlandse gemeenten inmiddels 15,6 miljoen inwoners.

  De teller van het totaal Belgische en Nederlandse partners staat nu op 751 gemeenten en organisaties. In zowel Nederland als Vlaanderen blijven de partners van de Statiegeldalliantie hun oproep aan beide regeringen herhalen om in 2018 te besluiten tot de invoering van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. In Vlaanderen staat het dossier op de ‘superministerraad’ van vrijdag 20 juli. De verwachting is dat er een besluit wordt genomen over de invoering van statiegeld en het afvalplan over verpakkingen.

 8. Erik van Erne zegt:

  29 september 2018 om 16:55 | Permalink

  Frans Timmermans on fighting plastic pollution

  Opening remarks by First Vice-President Frans Timmermans at the EU-UNEP side event – Fighting Plastic Pollution – A Global Race to the Top.

 9. Erik van Erne zegt:

  19 maart 2019 om 16:25 | Permalink

  Bijna alle gemeenten willen statiegeld op plastic flesjes en blik

  Bijna alle gemeenten steunen de roep om statiegeld op plastic flesjes en blik. Zo’n 95 procent heeft zich inmiddels aangesloten bij de Statiegeldalliantie die hiervoor ijvert.

  De Statiegeldalliantie vraagt de regering concreet statiegeld in te voeren op zowel alle plastic flessen als blikjes voor dranken. Begin 2018 stond de teller van aangesloten gemeenten nog op 72, afgelopen zomer liep het aantal op naar 328 van de 380 gemeenten.

  Sinds het besluit om de industrie twee jaar uitstel te geven, meldden zich tientallen nieuwe gemeenten en organisaties aan, meldt de alliantie. Inmiddels zijn dus bijna alle lokale overheden aangesloten. Ook alle provincies en waterschappen en 190 Nederlandse bedrijven en organisaties rekenen zich tot lid van de club.

 10. Erik van Erne zegt:

  2 juli 2019 om 14:56 | Permalink

  Recycling Netwerk Pleit Voor Statiegeld Op Blikjes: Drankblikjes Vergroten Plastic Soep

  De milieuorganisatie Recycling Netwerk pleit in een youtube-video voor het invoeren van statiegeld op blikjes. In het filmpje wordt een drankblikje opgelost in zoutzuur om de kunststof coating aan de binnenkant zichtbaar te maken.

  Drankblikjes bevatten een verborgen laagje plastic aan de binnenkant dat net op een plastic zakje lijkt. Dat blijkt uit een experiment uitgevoerd door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux.

  Door het aluminium omhulsel op te lossen in zoutzuur, wordt het verborgen laagje plastic zichtbaar. Dat wordt getoond in onderstaand filmpje. Alle geteste blikjes, van merken die in Nederland het vaakst in het zwerfafval worden gevonden, blijken dergelijk plastic aan de binnenkant te bevatten. Dit plastic wordt gebruikt om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van het blikje te voorkomen.

  Alleen al in Nederland werden het voorbije jaar 1,58 miljard blikjes verkocht. Dat is 13,3 procent meer dan twee jaar geleden. Ook het aandeel van blikjes in het zwerfafval groeit: het afgelopen jaar steeg het aantal rondzwervende blikjes gemiddeld van 22,5 naar 24,3 stuks per kilometer volgens metingen van Dirk Groot, die 1.000 kilometer in 43 verschillende gemeenten heeft onderzocht op rondzwervende drankverpakkingen. Tijdens de World Clean Up Day Nederland 2018 stonden blikjes op nummer twee van de tien meest gevonden items.

  De aanwezigheid van plastic in blik werpt een nieuw licht op de milieuvervuiling veroorzaakt door blikjes. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven hield met haar “focus op plastic” tot nu toe de blikjes buiten de statiegeldwetgeving.

  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat stelde vorig jaar een ultimatum: als de industrie niet meer plastic verpakkingen recyclet komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes. Van Veldhoven ziet de plastic soep als een serieus probleem dat haar prioriteit heeft. Blikjes horen daar in haar ogen niet bij, maar zijn onderdeel van de bredere zwerfvuilproblematiek die volgens de staatssecretaris een andere aanpak vergt. Onterecht, zegt Recycling Netwerk, want ook blikjes dragen bij aan de plastic soep.

  Disclaimer: dit is een gevaarlijk experiment met bijtende stoffen die brandwonden veroorzaken. Dit mag enkel door volwassenen die kennis van chemie hebben en beschermende kledij dragen uitgevoerd worden. Video mag gebruikt en gedeeld worden op voorwaarde van vermelding van Recycling Netwerk Benelux en een link naar Recycling Netwerk

 11. Erik van Erne zegt:

  20 januari 2021 om 12:48 | Permalink

  NVRD Vóór Versneld Invoeren Statiegeld Op Blikjes

  8 op de 10 Nederlanders wil dat er statiegeld op blikjes komt. In de Tweede Kamer en het kabinet is goede wil om, naast de plastic flesjes, ook statiegeld op blikjes in te voeren.

  Gemeenten, organisaties en bedrijven moedigen politici aan om nu door te pakken en snel te besluiten voor statiegeld op blikjes. Dit kan zelfs nog deze regeerperiode.

  Daarom is de statiegeldalliantie de Yes We Can! campagne gestart. De NVRD en veel van haar leden onderschrijven deze campagne om snel tot een politiek besluit te komen.

  Het beslismoment voor statiegeld op blik staat gepland voor het najaar 2021. Maar de tellingen door Rijkswaterstaat tonen nu al dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven verklaarde in het Algemeen Dagblad van 11 november 2020 dat om die reden overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen! Een vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april ook voor statiegeld op kleine plastic flessen.

  De statiegeldalliantie is daarom een campagne gestart en roept het kabinet op hetzelfde nu ook voor de blikjes te doen. Statiegeld op blikjes? Yes We Can! Is de slogan van de campagne.

  Ook de NVRD steunt de statiegeldalliantie en onderschrijft de campagne Yes We Can om vervroegd een besluit te nemen over statiegeld op blikjes.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..