google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Plastic Wegwerp Koffiebekertjes Verboden Vanaf 2023: Kies Herbruikbare Koffiebekers Of Een Mok

Geschreven op 6-11-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 29 maart 2022: Zie ook: Plastic Wegwerpbekers En Maaltijdverpakkingen Verboden: Herbruikbare Bekers Verplicht In 2024

6 november 2021: Met ingang van 1 januari 2023 zijn wegwerpkoffiebekertjes op kantoor verboden. Dat schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer (PDF). Voor plastic verpakkingen van kant-en-klare maaltijden moet vanaf 2024 worden betaald.

Wegwerpplastics vormen een belangrijk aandeel in de plastic soep en in het zwerfafval op land. Het gebruik van wegwerpplastics vertoont de voorbije decennia een stijgende trend.

Het kabinet wil deze trend ombuigen: van wegwerp naar meer hergebruik en minder zwerfafval. Dit past in ons streven naar een schoner milieu en een circulaire economie.

Koffiebekers moeten in 2023 afwasbaar zijn. Plastic wegwerpbekers mogen op kantoor, bij een snackbar of in een winkel nog wel als de locatie voor hoogwaardige recycling zorgt en zeker tweederde van de bekers gescheiden inzamelt.

Met de voorgenomen maatregelen voert Nederland de Europese Richtlijn kunststofproducten voor eenmalig gebruik uit, het Europese plan tegen wegwerpplastic. De plannen worden nog getoetst op haalbaarheid. Daar zijn fikse eisen aan verbonden; zo moet in 2023 driekwart van alle gebruikte wegwerpspullen ingezameld worden, terwijl het in 2026 al om 90 procent gaat. Voor voedselverpakkingen geldt dat percentage in 2027.

Uit de Kamerbrief: In de Europese Richtlijn kunststofproducten voor eenmalig gebruik1 (verder: Richtlijn wegwerpplastics) hebben de lidstaten afgesproken maatregelen te nemen om de schadelijke effecten van wegwerpplastics op het milieu te reduceren. Uw Kamer is op 10 februari jl. geïnformeerd over de implementatie van de Richtlijn. Op 3 juli jl. is het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik in werking getreden, waarmee ook het Besluit beheer verpakkingen 2014 wordt gewijzigd.

Met dit besluit zijn een aantal belangrijke maatregelen genomen voor het tegengaan van milieuschade door wegwerpplastics, waaronder het verbod op een aantal plastic wegwerpproducten zoals plastic bestek, borden en roerstaafjes. De Richtlijn wegwerpplastics behelst echter meer dan dit verbod. Het vraagt onder meer ook aan lidstaten om maatregelen te nemen om het gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen per 2026 te verminderen, en om producenten mee te laten betalen aan de kosten voor het opruimen van zwerfafval.

In Nederland worden jaarlijks ruim 7 miljard plastic wegwerpdrinkbekers en – voedselverpakkingen voor onmiddellijke consumptie gebruikt en weggegooid, circa 19 miljoen per dag.

Van koffiebekers op kantoor tot verpakkingen voor maaltijdsalades, van patatbakjes tot voorgevulde bekers met ijskoffie.

Dit gaat over wegwerpproducten die helemaal of deels van plastic zijn, dus ook over bijvoorbeeld papieren koffiebekers die een dun plastic laagje bevatten. Al deze verpakkingen eindigen na één keer gebruik in de prullenbak en zijn vaak lastig recyclebaar, waardoor veel van het materiaal in de verbrandingsoven terechtkomt.

Ook worden deze verpakkingen veel in het zwerfafval gevonden. Dit heeft grote impact op het milieu en past niet in een circulaire economie. Zie ook: Recycling Project Koffiebekertjes Van Overheid Mislukt: 85 Miljoen Bekertjes Verbrand by Renewi

Voor consumptie ter plaatse bevat de regeling een verbod op het gebruik van wegwerpbekers (vanaf 1 januari 2023) en –voedselverpakkingen vanaf 1 januari 2024. Zoals nu in veel eet- en drinkgelegenheden het geval is, kunnen borden en bekers afgewassen worden, zodat deze hergebruikt kunnen worden. Ook de vele koffiebekers op kantoren zijn te vervangen door herbruikbare alternatieven (zie foto).

Als de exploitant vanwege bijvoorbeeld zorgen over hygiëne of vanwege gebrek aan afwasfaciliteiten, niet wil kiezen voor herbruikbaar servies, dan biedt de regeling de uitzondering om eenmalige verpakkingen onder voorwaarden te blijven gebruiken. Dit is mogelijk als de exploitant gebruik maakt van recyclebare bekers en voedselverpakkingen en er zorg voor draagt dat deze bekers en voedselverpakkingen ter plaatse goed worden ingezameld voor hoogwaardige recycling.

Met de regeling is er dus in alle gevallen van consumptie ter plaatse sprake van een circulair systeem: de bekers en voedselverpakkingen komen retour voor hergebruik, of komen retour voor recycling. Op deze manier kan in potentie het aantal wegwerpbekers en voedselverpakkingen dat jaarlijks in de verbrandingsoven of op straat belandt, met miljarden worden verminderd.

Om consumenten te stimuleren de overstap naar herbruikbare verpakkingen te maken en dit voor exploitanten ook financieel aantrekkelijk te maken, bevat de regeling daarnaast een verplichting om voor het gebruik van de plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen een bedrag in rekening te brengen. Net als bij plastic tasjes wordt het dus verboden om plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gratis te verstrekken aan consumenten.

Een andere maatregel uit de Europese richtlijn die in de ministeriële regeling verder wordt uitgewerkt, is dat producenten van bepaalde kunststofproducten voor eenmalig gebruik via een Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) gaan bijdragen in de kosten voor het opruimen, transport en verwerken van zwerfafval van hun producten. Hiermee wordt het principe van “de vervuiler betaalt” gevolgd en krijgen producenten een financiële prikkel om zich in te zetten de hoeveelheid zwerfafval van hun producten terug te dringen. De regeling stelt nadere regels om de te betalen bijdragen van producenten en het uitbetalen van vergoedingen aan gebiedsbeheerders nader operationeel te maken.

Conform de Richtlijn wordt deze producentenverantwoordelijkheid ingevoerd voor sigarettenfilters, lichte plastic draagtassen, ballonnen, vochtige doekjes en verschillende kunststofverpakkingen. Hieronder vallen, naast de bovengenoemde wegwerpbekers en -voedselverpakkingen, ook alle andere drankverpakkingen tot drie liter die geheel of gedeeltelijk uit kunststoffen bestaan, waaronder drankenkartons en knijpverpakkingen. Ook zakjes en wikkels gemaakt van flexibel materiaal die voedingsmiddelen bevatten, bijvoorbeeld snoepwikkels of sauszakjes, vallen onder de UPV. Producenten van deze producten worden verplicht de volgende kosten te vergoeden: de kosten voor het opruimen van het afval, bijbehorende transport- en verwerkingskosten, ondersteuning van burgerparticipatie, en waar het tabaksfilters betreft het de publieke kosten voor het beheer van inzamelingsystemen voor tabaksfilters en bijbehorende bewustmakingsmaatregelen.

In de regeling is bepaald dat de hoogte van de bijdrage van producenten door de minister van IenW wordt vastgesteld. Om te zorgen dat de bijdrage op een realistisch niveau geschat wordt en producenten een eerlijk deel meebetalen, wordt deze vastgesteld op basis van uitgebreid onderzoek van Rijkswaterstaat naar de kosten die gebiedsbeheerders maken en naar de samenstelling van het zwerfafval. Inzet van de regeling is om de administratieve en uitvoeringslasten voor zowel gebiedsbeheerders als voor producenten zoveel mogelijk te beperken.

De regeling voorziet daarom in het aanwijzen van een centrale uitvoerende organisatie, waaraan individuele producenten betalen. De organisatie is ook verantwoordelijk voor het uitkeren van de vergoedingen aan gemeenten en gebiedsbeheerders. Het aanwijzen van een organisatie is de bevoegdheid van de minister en zal na overleg met producenten en gebiedsbeheerders plaatsvinden.

Eenmalige producten geheel of gedeeltelijk van kunststof De bepalingen in de regeling hebben betrekking op “kunststofproducten voor eenmalig gebruik” zoals gedefinieerd in het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Dat betekent dat alle drinkbekers, drankverpakkingen, voedselverpakkingen, tassen, sigarettenfilters etc. voor eenmalig gebruik die geheel óf gedeeltelijk van kunststoffen zijn gemaakt onder de bepalingen vallen. Papierlaminaten of andere (natuurlijke) materialen vallen dus ook onder de bepalingen als daarin kunststof wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van een kunststof coating voor een water- en vetafstotende werking of in het geval dat kunststoffen worden gebruikt als een binder om vezels van andere materialen bij elkaar te houden. Ook producten van bio-afbreekbare plastics, zoals PLA, vallen onder de bepalingen.

Drankblikjes bevatten ook een kunststofcoating. Deze drankverpakkingen zijn echter uitgezonderd in het Besluit beheer verpakkingen 2014 waarin de Richtlijn wegwerpplastics is geïmplementeerd.

Voor drankblikjes is eerder dit jaar een statiegeldregeling aangekondigd. Deze zal op 31 december 2022 in werking treden.

De verwachting is dat door het invoeren van statiegeld de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval met minimaal 70% tot 90% afneemt. De statiegeld regelgeving wordt in 2024 geëvalueerd.

Bij onvoldoende effect op het aandeel blikjes in zwerfafval kunnen blikjes met een aanpassing in het Besluit worden .toegevoegd aan de UPV zwerfafval.

Zie ook: Statiegeld op Kleine Plastic Flesjes Per 1 Juli 2021: Statiegeld Op Blikjes Per 1 Januari 2023 – De Freiburg Cup: Het Duurzame Alternatief Voor de Wegwerpkoffiebeker – De Billie Cup: De Herbruikbare Take-Away-Beker in Gent, Antwerpen En Andere Steden – Herbruikbare Koffiebeker Bij Deli2go En Deli Shops In Shell Tankstations – Reizigers NS Kiezen Massaal Voor Herbruikbare Bekers Voor Warme Dranken Op Stations – Gebruik Je Kop, Kies Een MokGreen Jump: De roestvrijstalen drinkbekers van Klean Kanteen – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Plastic wegwerpbekers niet beter voor het milieu ! – Bioplastic PLA bekers Geen Zegen Voor Het Milieu – Starbucks Gaat Heffing Invoeren op Wegwerpbekers: Test Op 35 Lokaties in Londen – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Herbruikbare Eco-glazen Beter voor het Milieu: Minder AfvalVeel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementenHerbruikbare Eco-glazen Beter voor het Milieu: Minder Afval – Minder Afval Bij Gentse Feesten Door Herbruikbare Bekers – Geen Wegwerpplastic Meer Op Glastonbury MuziekFestival 2019 – Ban On Single-Use Plastic Across Europe Coming Before This Summer – Afvalplan Vlaanderen: Verplicht Gebruik Herbruikbare Bekers Op Alle Evenementen Vanaf 2020 – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Recycling Project Koffiebekertjes Van Overheid Mislukt: 85 Miljoen Bekertjes Verbrand by RenewiStatiegeld Op WeCup Koffiebekers In Haarlem: Proef Bij 10 Horecaondernemers – Meer Milieuwinst Met Recycling #Hoedan: Recyling Verbeteren In Nederland by CPB – Gebruik je kop, kies een mok – Plastic wegwerpbekers niet beter voor het milieu – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Herbruikbare Voedselverpakkingen In Bedrijfsrestaurant PwC by ISS Facility Services – Mission Reuse: Van Wegwerpcultuur Naar Herbruikbare Oplossingen In Utrechtse Cafés

Minder Afval Bij Gentse Feesten Door Herbruikbare Bekers – Gents MilieuFront Wil Herbruikbare Bekers Op Zesdaagse – Stad Tienen in België Investeert in Herbruikbare Bekers Voor Evenementen: Heldenbar Heldenland – Festival Aan Zee De Panne Kiest Weer Voor Herbruikbare Beker: Nieuw De Cup Keeper – Bites & Beats 2.0 Food- en Music Event: 100% Duurzaam Met Herbruikbare Hard Plastic Glazen – Herbruikbare Eco-glazen Beter voor het Milieu: Minder Afval – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen (PDF) – Afvalmanagement Bij Evenementen Steeds Belangrijker: Gebruik Herbruikbare Wisselbekers – Afvalarme evenementen – Bioplastic PLA bekers geen zegen voor het milieu – Plastic wegwerpbekers niet beter voor het milieu ! – Het Rapport Bioplastics by OVAM: Bioplastics Zijn Niet Automatisch Milieuvriendelijker – Geen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Festival Aan Zee De Panne Kiest Weer Voor Herbruikbare Beker: Nieuw De Cup Keeper – Antwerpen Wil Af Van Wegwerpbekers: Bollekesfeest Is Proefproject Herbruikbare bekers – Scouts Los Marginalos In Oosteeklo: Herbruikbare Bekers In Plaats Van Wegwerpbekers – Vijfde Editie Tulpenpluk In Berendrecht Bij Antwerpen Met Herbruikbare Bekers – Villa Pace Festival in Sint-Niklaas Kiest Weer Voor Herbruikbare Bekers Met Statiegeld – Rock Landen Festival Kiest Voor Herbruikbare Bekers En KarTents (Kartonnen Tentjes) – Festival Gladiolen Zet In Op Herbuikbare Bekers: Minder Afval, Minder Rotzooi – Afvalintercommunale Interrand Koopt 15.000 Herbruikbare Bekers Om Afval Te Verminderen – AB InBev Koopt 660.000 Herbruikbare Bekers In Plaats Van 18 Miljoen Plastic Wegwerpbekers – Groepsaankoop Herbruikbare Bekers: Inschrijven Tot En Met 30 Juni 2019 by Herne Rabarber’t – Gemeente Meise Koopt 3000 Herbruikbare Bekers: Plastic Afval Bij Evenementen Verminderen – Assenede Gaat Voor Afvalarme Evenementen Met Herbruikbare Bekers – Gemeente Kortrijk Koopt 25.000 Herbruikbare Bekers Voor Sinksen En Andere Evenementen – De Zomer Van Aarschot Kiest Voor Herbruikbare Bekers Bij De Komende Evenementen – Herbruikbare Drinkbekers Tijdens Elfde Editie Lier Feest – Kleurrijkste En Duurzaamste Festival Van Antwerpen: Herbruikbare Bekers En Afvalplan Borgerrio – Oppositiepartij Sp.a + Wil Dat Gemeente Ingelmunster Dit Jaar Herbruikbare Bekers Lanceert – Muziekfestival Pulptuur Zet 50.000 Herbruikbare Bekers In Om Afval Te Verminderen – Herbruikbare Bekers Op 44ste Avond- En Boerenmarkt Kruishoutem – Kiosk Rock In Koekelare Introduceert Herbruikbare Bekers – Afvalintercommunale IDM Koopt 21.000 Herbruikbare Bekers En Vaatwasmachine – Het Vijverfestival In Dilbeek Gaat Herbruikbare Eetbakjes En Herbruikbare Bekers Gebruiken – Gemeente Wichelen Investeert In Herbruikbare Bekers Voor Evenementen – Gelrock In Gelrode Kiest Voor Herbruikbare Bekers: Proef Geslaagd – Zeverrock Start Met Herbruikbare Bekers Zonder Statiegeld – Vanaf 2020 Geen Wegwerpbekers, Blikjes En Petflessen Meer In Voetbalstadions In Vlaanderen – KRC Genk Moet Kiezen Tussen Herbruikbare Bekers Of Recycleerbare Bekers – Stad Brussel Verbiedt Wegwerpplastic Op Grote Evenementen – Groepsaankoop Scholen, Gemeenten En Verenigingen Herbruikbare Bekers 2019 West-Vlaanderen – De Kruitfabriek In Vilvoorde Investeert In 6.000 Herbruikbare Bekers – Gemeente Londerzeel Geeft Tips Over Herbruikbare Bekers Bij Evenementen – Herbruikbare Bekers Met 1 Euro Statiegeld Op Nieuwjaarsreceptie Deinze – Herbruikbare Bekers Op Après Ski, Het Grootste Après-Skifeest Van Vlaanderen In Sint-Truiden – Stad Leuven Organiseert Nieuwjaarsdrink Met Uitsluitend Herbruikbare Bekers – Kerstmarkt Belsele In Sint-Niklaas Schakelt Over Op Herbruikbare Bekers – Stad Ieper Schakelt Over Op Herbruikbare Bekers En Mokken Tijdens Nieuwjaarsreceptie – Kringwinkels In Oudenaarde, Ronse En Brakel Gaan Herbruikbare Bekers Uitlenen by IVLA – Gemeente Schelle Kiest Voor Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Voor Nieuwjaarsreceptie – Nieuwjaarsreceptie op Kamiel van Belleplein In Buggenhout Met Herbruikbare Bekers – Afvalintercommunale Limburg net Start Uitleendienst Met 150.000 Herbruikbare Bekers – Ros Beiaard 2020 In Dendermonde: 600.000 Herbruikbare Bekers Voor Ros Beiaardommegang – Alken Maes (Maes Pils – Cristal) Investeert In 1,5 Miljoen Herbruikbare Bekers Voor Evenementen – Plastics@Tielt: Stad Tielt Investeert In 10.000 Herbuikbare Bekers Voor Evenementen – Statiegeld Op WeCup Koffiebekers In Haarlem: Proef Bij 10 Horecaondernemers

Herbruikbare PP koffiebekerbekers in transparant mat of in kleur: PP staat voor polypropyleen, een transparant mat materiaal dat ook in wit, zwart of andere gewenste kleur te fabriceren is. PP bekers zijn vele malen herbruikbaar, goed afwasbaar met de hand of machinaal, en aan het einde van de levenscyclus 100% recyclebaar mits geretourneerd aan Dutch Cups.

Polypropyleen bekers zijn vooral handig en duurzaam bij evenementen die op buitenlocaties zoals in parken, op grasvelden of op stranden worden georganiseerd. Eveneens in evenementenhallen, voetbalstadions en attractieparken adviseren wij het gebruik van de “flexibele zachtere” versie van de herbruikbare en onbreekbare hardcups.
Bij Dutch Cups kunt u PP drinkbekers kopen of huren. Er zijn diverse PP bekers voor koffie, thee, bier, frisdrank en wijn leverbaar in een transparant matte uitvoering.

Erg functioneel op is de zeer duurzame DanceTray. Het onbreekbare dienblad met 8 gaten waarin u met gemak meerdere drankjes kunt verplaatsen. Deze draagtray is te verkrijgen in een aantal standaard kleuren, te weten zwart, rood, blauw, groen en oranje. mocht u een andere kleur wensen dan is dat mogelijk vanaf 1000 stuks. Neem hiervoor contact op met ons.

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..