google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Plastic Pact NL: Minder Plastic, Meer Plastic Hergebruik, Meer Plastic Recycling by IenW

Geschreven op 2-3-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de deal gesloten 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier gaan we beter met onze grondstoffen om en belasten we het milieu minder.

Van Veldhoven en de deelnemende partijen – zoals levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieu-organisaties – ondertekenen onlangs het Plastic Pact NL.

Het Plastic Pact focust op het sluiten van de kringloop van eenmalige plastic producten en verpakkingen.

Van Veldhoven: “Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar hoort niet thuis in ons milieu. Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic. Minder plastic produceren, slimmer ontwerpen, anders samenstellen en beter recyclen. Zo gaan we zuiniger met onze grondstoffen om – goed voor het terugdringen van CO2 en goed voor het klimaat! – en bestrijden we verspilling en de plasticsoep omdat er uiteindelijk minder plastic in het milieu belandt.”

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: “De winst van dit pact is dat er zo breed wordt samen gewerkt. Van verpakker tot producent en van supermarkt tot afvalverwerker: de hele keten pakt het probleem nu samen op. Die samenwerking is essentieel om tot afvalstromen te komen die kleiner en beter te recyclen zijn én die ook daadwerkelijk worden hergebruikt in nieuwe verpakkingen. Daarnaast blijft ook wetgeving hard nodig om de ambitie hoog te houden en andere problemen met plastic aan te pakken, zoals zwerfafval en de plasticsoep. Wij zien het pact als een goede aanvulling hierop.”

De deelnemers aan het Plastic Pact committeren zich aan de volgende vier doelstellingen voor het jaar 2025: Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent recyclebaar plastic. In 2025 gebruiken we 20 procent minder plastic dan in 2017. Minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit. Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, zullen moeten bestaan uit minimaal 35 procent plastic dat gerecycled is.

Van Veldhoven omarmde al eerder de Europese ambitie om al in 2021 een einde te maken aan plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik. Dit Pact gaat echter verder: het omvat alle eenmalige plastic producten en verpakkingen en veel bedrijven die meedoen.

In 2018 maakte Van Veldhoven al afspraken met het verpakkend bedrijfsleven over plastic flesjes. Najaar 2020 zitten er 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en wordt 90 procent van de kleine flessen gerecycled. Als onverhoopt die doelen niet gehaald zouden zijn, zal in het voorjaar van 2021 statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes. Voor de aanpak van plastic zwerfvuil in rivieren trekt het ministerie 5 miljoen euro uit.

Het kabinet wil in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken door beter om te gaan met de materialen die we al hebben. Het uiteindelijke doel is om in 2050 een volledig circulaire economie tot stand te brengen. Onlangs is het Uitvoeringsprogramma circulaire economie gepresenteerd. Dat programma staat bol van de kansrijke projecten, veelbelovende activiteiten en goede voorbeelden. Vijf sectoren krijgen extra aandacht: biomassa en voedsel, kunststoffen (zoals plastic), maakindustrie, bouw en consumptiegoederen.

Het plastic vraagstuk speelt wereldwijd. In april organiseert Van Veldhoven daarom een Europese Plastic Summit om bewindslieden van andere landen dezelfde stappen te laten zetten en om onnodige belemmeringen in de EU-regelgeving op te sporen. Ook voor het internationale Platform for Accelerating the Circular Economy – dat binnenkort naar Nederland verhuist – is plastic een prioriteit.

Zie ook: Plastic Promise: Op Weg Naar Afvalvrije Evenementen Met Herbruikbare Bekers – Aanpak PlasticSoep: Plastic Zwerfafval In Rivieren en Plastic In De Grond Verminderen by IenW

Tags:

7 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 februari 2019 om 19:36 | Permalink

  HEINEKEN Nederland Ondertekent Plastic Pact

  Op initiatief van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft HEINEKEN Nederland Commercie het Plastic Pact mede ondertekend. Samen met 68 organisaties committeert de bierbrouwer zich om in 2025 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier moet er in Nederland beter met grondstoffen worden omgegaan en moet het milieu minder worden belast.

  HEINEKEN Nederland werkt al sinds 2009 aan haar duurzaamheidsprogramma ‘Brewing a Better World’. In oktober 2018 werd door HEINEKEN – vooruitlopend op dit ‘Plastic Pact’ – de ‘Plastic Promise’ ondertekend. Deze belofte is bedoeld om het gebruik van eenmalige plastic bekers op festivals en andere evenementen te verminderen en meer her te gebruiken. HEINEKEN streeft ernaar om binnen 3 jaar minimaal 50% van alle plastic bekers door herbruikbare cups te vervangen of hoogwaardig te recyclen en test op dit moment verschillende alternatieven op festivals.

 2. Erik van Erne zegt:

  10 april 2019 om 14:12 | Permalink

  Nederland Wil Een Europees Plastic Pact

  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en haar Franse evenknie Brune Poirson zouden graag een Europese versie van het Plastic Pact zien.

  Op dezelfde dag dat in Nederland het Plastic Pact ondertekend werd, tekende de Franse staatssecretaris voor Milieu, Brune Poirson, een nationaal pact voor plastic verpakkingen met hoofdrolspelers uit de retailsector en NGO’s. Tegelijkertijd creëerde de Ellen MacArthur Foundation een wereldwijd Plastics Pact netwerk.

  Voldoende momentum voor internationale overeenkomsten op het gebied van plastic. Afgelopen vrijdag opperde Stientje van Veldhoven tijdens een internationale plastics conferentie in Brussel de opstelling van een Europees Plastic Pact. “Vandaag is geen eenmalige bijeenkomst”, zei Van Veldhoven tijdens haar toespraak. “We zien het als de eerste stap.” In de herfst zal er een pledging event komen, met als doel een gezamenlijke publiek-private verklaring over plastics. In de lente van 2020 moet een Europese Plastictop volgen. “Zou het niet mooi zijn als we een Europees Plastic Pact kunnen opzetten? Dat zou een sterk signaal afgeven.”

  Inspiratie
  Van Veldhoven organiseerde de conferentie samen met Poirson. De twee waren geïnspireerd door het Britse initiatief voor een Plastics Pact. “Verbazingwekkend wat er kan gebeuren als je allebei ergens in gelooft en een hele hoop mensen je bijstaan in het najagen van je doel!”, zei Van Veldhoven tijdens haar toespraak. “We begonnen allebei met het opstellen van een Plastics Pact. Het was geen strijd of wedloop. Maar toevallig ondertekenden we onze nationale plastic pacts allebei op 21 februari.” Inmiddels kan Van Veldhoven het Pact in Nederland al zien werken. Zo geeft ze aan dat er nieuwe contacten tussen bedrijven worden gelegd, dat grote bedrijven samen werken aan de aanpak van bijvoorbeeld zwerfafval, en dat er experimenten en pilots worden uitgevoerd met bijvoorbeeld minder voedselverpakkingen.

 3. Erik van Erne zegt:

  10 april 2019 om 14:41 | Permalink

  Bioplastics: De Stand Van Zaken Na Het Plastic Pact

  In februari presenteerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven het zogenoemde Plastic Pact. Tientallen bedrijven committeerden zich aan ambitieuze recyclingdoelstellingen om de planeet te redden. Slecht nieuws voor biobased plastics, want omdat die op dit moment lang niet allemaal gerecycled worden, staan ze de recyclingambities in de weg. Hoe zit het nu met bioplastics en wat is de toekomst?

  In de ambities van het Plastic Pact, dat door bijna de gehele Nederlandse voedselindustrie is getekend, speelt biobased plastic nauwelijks een rol. Er wordt hoog ingezet op recycling en op een verlaging van het aandeel van plastic in verpakkingen, biobased of niet. Als alternatief voor fossiele materialen lijkt van planten gemaakt plastic langzaam uit de duurzame gedachten van het verpakkende bedrijfsleven te verdwijnen.

 4. Erik van Erne zegt:

  10 oktober 2019 om 14:00 | Permalink

  Nederlanders Verbruiken Jaarlijks 26 Miljard Plastic Voedselverpakkingen

  Bevolkingsgroei en veranderende consumptiepatronen versterken de groei van het aantal verpakkingen. Voedingsbedrijven en consumenten hebben een deel van de oplossing in handen.

  Uit berekeningen van het ING Economisch Bureau blijkt dat Nederlanders per persoon ruim 1.500 stuks plastic voedselverpakkingen per jaar gebruiken. Gemiddeld zijn dat er zo’n vier per dag. Plastic draagt bij aan de houdbaarheid, voedselveiligheid en het gebruiksgemak van producten en is mede daardoor het meest gebruikte verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen. De voedingssector heeft dan ook een groot aandeel in het totale plastic gebruik. Van de in totaal ruim 500 miljoen kilo plastic verpakkingsmateriaal die in Nederland jaarlijks op de markt komt, is ruim 40% bestemd voor voedingsmiddelen en dranken.

  Als er niets verandert blijft het totale aantal plastic verpakkingen in Nederland stijgen. Bevolkingsgroei zorgt namelijk voor een toename van circa 100 miljoen stuks per jaar tot aan 2023. Daarnaast neemt het gebruik per persoon toe doordat er meer voorbewerkte verse producten, kleine verpakkingen voor eenpersoonshuishoudens en gemaksproducten voor onderweg worden gekocht.

  De sleutel voor verandering ligt deels in de handen van de consument. Als consumenten jaarlijks vijf plastic verpakkingen minder zouden gebruiken, kan dit de groei van het aantal plastic verpakkingen stuiten. Voor een daadwerkelijke krimp van het totaal is op zijn minst een daling van meer dan vijf stuks per Nederlander nodig. Om dat te bereiken zullen consumenten een stukje gemak moeten opgeven.

  Voedingsproducenten en retailers kunnen op meerdere manieren toewerken naar minder plastic en betere plastic verpakkingen. Een vaak toegepaste manier is om steeds lichtere verpakkingen te gebruiken. Zo is het gewicht van sommige flessen in vijftig jaar tijd met de helft gedaald. Verder liggen er mogelijkheden in het gebruik van gerecycled plastic in plaats van nieuw plastic, in de overstap naar bio-based plastic en de toepassing van herbruikbare verpakkingen. Daarnaast kunnen aanpassingen aan het ontwerp en het gebruikte soort plastic recycling bevorderen. Stuk voor stuk helpen deze manieren om de milieudruk van plastic te verkleinen en de afhankelijkheid van olie en gas te verminderen.

  Een ruime meerderheid van de respondenten in de ING Vraag van Vandaag (64%) geeft aan plastic als minst duurzame verpakkingsmateriaal te zien. Aan de andere kant worden glas en karton als meest duurzaam gezien mede vanwege de langere traditie van gescheiden inzameling en het feit dat een groter deel uiteindelijk wordt gerecycled.

  Als het gebruik van plastic problemen met zich meebrengt, waarom kiezen voedingsfabrikanten dan niet vaker voor blik, karton of glas voor hun verpakkingen?

  Hoewel andere materialen soms een uitkomst kunnen bieden, lost een overstap vaak niet alle problemen op. Zo is voor een vergelijkbare verpakking van glas of blik ten opzichte van plastic doorgaans meer materiaal en energie nodig.

  Dat komt onder andere de CO2 uitstoot niet ten goede.

  Bron: ING

 5. Erik van Erne zegt:

  7 maart 2020 om 16:58 | Permalink

  Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven Lanceert Europees Plastics Pact

  Van het plastic om je mueslireep tot je shampoofles: over vijf jaar is al het plastic dat we dagelijks gebruiken recyclebaar of te hergebruiken. Dat is een van de doelstellingen waar meer dan 80 ondertekenaars van het Europees Plastics Pact vandaag hun handtekening onder zetten in Brussel.

  Zodat we zorgen voor minder plastic afval, veel meer hergebruik en veel meer recycling. Het is voor het eerst dat zoveel verschillende partijen, van supermarkt en snoepfabrikant tot overheden, zich hier op Europese schaal gezamenlijk voor inzetten.

  Stientje van Veldhoven: “Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, moeten we naast schone energie ook naar schone grondstoffen kijken. Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken en zo uit onze oceanen en milieu houden. Zodat we de aarde schoner en gezonder achterlaten aan volgende generaties. Dat is geen gemakkelijke taak, maar door samen te werken met al deze partijen op Europese schaal kàn het wel. Ik ben trots dat we hier vandaag de eerste stappen voor zetten.”

  Van Veldhoven is samen met haar Franse en Deense collega trekker geweest van het Europees Plastics Pact. Het idee begon een jaar geleden tussen de drie bewindspersonen tijdens de vergadering van milieuministers in Brussel. Na lancering van het Plastic Pact in Nederland en Frankrijk, groeide het enthousiasme uit tot het waarmaken van de Europese evenknie.

  Het Europese Plastics Pact bestaat uit afspraken tussen plasticproducenten, grote bedrijven, overheden en recyclers. Het pact bevat vier inhoudelijke doelen waar ondertekenaars zich aan hebben gebonden per 2025: Maak plastic verpakkingen volledig recyclebaar en waar mogelijk geschikt voor hergebruik; Verminder onnodig plasticgebruik en gebruik van plastic gemaakt uit aardolie met ten minste 20%; Verbeter de huidige capaciteit van inzameling, sortering en recycling met ten minste 25%; Gebruik ten minste 30% gerecycled plastic in nieuwe verpakkingen en producten.

  Vandaag hebben 66 bedrijven en organisaties en 15 overheden het pact ondertekend. Ondertekenen van het pact is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Ieder jaar wordt gemonitord hoe ver deelnemers zijn. Na de lancering starten vandaag direct de eerste werkgroepen, onder meer met het opzetten van monitoring, rapporteren, transport van plastic afval en circulair ontwerp van plastic. Voortgang wordt bewaakt door een roulerende stuurgroep bestaande uit een aantal ondertekenaars. De Europese Commissie is betrokken als waarnemer van het pact. Samen met de Europese Commissie wordt ook bekeken waar het Europees Plastics Pact kan bijdragen aan nieuw Europees plasticbeleid op basis van de Europese Green Deal.

 6. Erik van Erne zegt:

  7 maart 2020 om 17:17 | Permalink

  Nestlé Ondertekent European Plastic Pact

  Na de eerdere ondertekening van het Nederlandse Plastic Pact heeft Nestlé ook de Europese variant van dit pact getekend.

  Door het European Platic Pact te ondertekenen wil Nestlé tegen 2025 alle verpakkingen van 100 procent recyclebaar of herbruikbaar plastic maken. Daarnaast wil het bedrijf het gebruik van nieuw geproduceerd plastic met een derde terugdringen.

  Marco Settembri, ceo van Nestlé Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika: “Wij zijn erg blij met het ondertekenen van het European Plastic Pact. Een van onze gezamenlijke doelstellingen is het creëren van een circulaire economie door het verbeteren van inzamel-, sorteer- en recyclingsystemen in heel Europa.”

  Het European Plastic Pact, geïnitieerd door Frankrijk en Nederland, heeft één doel: de overgang naar een circulaire economie voor kunststoffen versnellen. Het zal een einde maken aan de afhankelijkheid van slechts nieuw geproduceerd plastic.

 7. Erik van Erne zegt:

  28 augustus 2020 om 15:56 | Permalink

  U.S. Plastics Pact Vows to Make All Plastic Packaging Recyclable by 2025

  More than 60 major brands, government agencies and nonprofits are coming together to create a circular economy for plastics in the United States.

  The U.S. Plastics Pact, launched Tuesday, unites major producers like Coca-Cola, Nestlé and Unilever United States with environmental advocacy organizations like Ocean Conservancy and the World Wildlife Fund around a series of goals to reduce single-use plastics by 2025.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..