google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Oude Computers Afvoeren: Hoe doe je dat ?

Geschreven op 24-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

oude-ict.jpgOnlangs ontving ik een mailtje met een opmerkelijk verhaal over oude computers op een basisschool. Zoals dat vaak gaat op een basisschool is er iemand verantwoordlijk voor het onderhouden van het computernetwerk en dat is echt de eindjes aan elkaar knopen.

Particulieren geven oude computers weg en die worden weer omgebouwd, samengevoegd, van twee oude wordt weer één bruikbare computer gemaakt. Eeen voorbeeld van hergebruik. Optimaler kan bijna niet. Of wel? Want aan alles komt een einde, dus ook aan deze elektronika. Wat doe je er dan mee? Het inzamelpunt van de gemeente weigert het. De gemeente stelt dat de school een bedrijf is en de gemeente stelt dat het bedrijf wat nieuw levert (maar er wordt niets nieuw geleverd) het in moet nemen.

Inmiddels is het probleem opgelost want in zijn enthousiasme om de school in de vakantie op te ruimen heeft de conciërge (van de gemeente) het elektronika-afval maar bij het groot vuil gezet. Persoonlijk lijkt mij dat niet de bedoeling.

Ik antwoordde: Tja, dat is een vreemde actie van de gemeente. Klopt volgens mij dat de school formeel gezien een bedrijf is, wij zijn dat als kleine stichting ook. Dus is het bedrijfsafval en dan had u zelf e.e.a. moeten afvoeren naar een erkende inzamelaar en dat was dan waarschijnlijk niet gelukt omdat die inzamelaar dat dan speciaal bij u zou moeten ophalen, enz, enz. U begrijpt het al. Dit komt mij bekend voor. De oplossing zou een kleine wijziging zijn in de regeltjes, waardoor scholen, kleine bedrijven, sportclubs, verenigingen en nog veel meer instanties gewoon gebruik kunnen maken van de service die de gemeente wel heeft voor particulieren, die kunnen wel alles inleveren bij een milieustraat.

Maar het juiste antwoord is toch iets anders en dat wil ik u dan ook niet onthouden: De stichting ICT-office/milieu is verantwoordelijk voor de inzameling van ICT apparatuur. Zoals u op deze link kunt lezen, bent u als school een ‘overige gebruiker’ en kunt u max. 7 afgedankte PC’s per keer kwijt bij de gemeente. De gemeente merkt u onterecht aan als bedrijf.

Onder overige gebruikers wordt verstaan: detaillisten, scholen, distributeurs, instellingen en andere organisaties. Bij de verkoop van een apparaat, mag een particuliere klant gratis een soortgelijk afgedankt apparaat bij een detaillist inleveren. Dit heet de “oud voor nieuw regeling”. Het is geen vereiste dat het afgedankte apparaat nog werkt. Een detaillist kan de ingenomen ICT-apparatuur van particuliere huishoudens gratis inleveren bij de reinigingsdienst / milieustraat van de gemeente. Het betreft maximaal zeven apparaten per keer.

Gemeenten moeten er voor zorgdragen dat er tenminste één plaats is binnen de gemeente waar detaillisten en andere distributeurs afgedankte apparatuur van particuliere huishoudens gratis kunnen brengen. Naast detaillisten, kunnen ook scholen, bedrijven en instellingen hier gratis hun afgedankte apparatuur kwijt, mits deze naar aard en hoeveelheid vergelijkbaar is met dat van particuliere huishoudens. Voor niet-particuliere ontdoeners heeft de gemeente geen haalplicht. Bron: ICT-Milieu

Zie ook: Computer Recycling met Verplichte WEEELABEX Certificering – WEEELABEX-Certificaat Wettelijk Verplicht voor Bedrijven die E-Waste Verwerken – Slechts 30% van het E-Waste in Europa Wordt Goed Gerecycled – Nederland op Vijfde Plaats Ranglijst E-Waste

The World of E-Waste: Ghana Digital Dumping Ground – E-Waste Hell: A Mountain of E-Waste Dumped in Agblogbloshie, Accra, Ghana – The E-Waste Republic: A Web Documentary by Jacopo Ottaviani

Tags: ,

120 Reacties

 1. jeroen zegt:

  14 december 2015 om 20:51 | Permalink

  Goedendag

  Ik zoek gebruikte hardware laptops e.d die ik opknap en tegen kostprijs weer verkoop aan een ieder die dat nodig heeft.
  Uw gegevens worden gewist of uw hdd vernietigd.
  Wilt u mij helpen met helpen neem gerust contact op
  Omgeving Almere

 2. jeroen zegt:

  14 december 2015 om 20:55 | Permalink

  Heeft u computers of laptops staan.
  Ik knap deze op en verkoop deze tegen kostprijs.
  Help mij helpen.Een deel gaat naar een weeshuis in Afrika.
  Meer info omtrent mijn projecten neem gerust contact op.

 3. Fiorentina zegt:

  12 januari 2016 om 01:52 | Permalink

  Ik heb nog een (werkend) zwart Dell crt scherm liggen en een (waarschijnlijk ook werkende) kleine oude televisie (geen flatscreen). Ik heb zelf geen auto en mag niet tillen van de dokter. Kan iemand ze wellicht komen ophalen?

  U kunt contact opnemen via e-mail

 4. jeroen zegt:

  27 januari 2016 om 10:05 | Permalink

  Goedendag

  Ik zoek doorlopend gebruikte computers en laptops loop en sloop.
  DEZE WORDEN HERGEBRUIKT ALS SYSTEEM OF ONDERDELEN.
  Ook moederborden en insteekkaarten.Eventueel tegen betaling maar liefst gratis
  is voor een project.
  Omgeving Almere

 5. Shanna zegt:

  29 januari 2016 om 09:30 | Permalink

  Wij hebben 3 beeldschermen, 2 pc’s en wat toetsenborden hier liggen.
  We willen er graag zsm. vanaf. Kantoor zit in het centrum van Amsterdam!
  Wie helpt mij?

 6. paul zegt:

  29 januari 2016 om 14:38 | Permalink

  Hallo Shanna

  Ik kom ze graag ophalen voor scouting Uitgeest

  0626097341

 7. Ben zegt:

  13 februari 2016 om 12:21 | Permalink

  Acht CRT beeldschermen.
  Stonden nog op zolder.
  Iemand interesse?
  ( Tilburg )
  Ben

 8. Jan van den Berg zegt:

  29 februari 2016 om 18:01 | Permalink

  Er zijn in Nederland een heleboel Kringloopwinkels of recyclingwinkels van een of andere organisatie. Daar kan je dikwijls terecht voor het inleveren van jouw oude spullen, al zullen een aantal Kringloopwinkels geen CRT’s meer innemen. Ik spreek uit ervaring, ik werk in zo’n winkel.Zit zo’n winkel niet in jouw woonplaats, kijk dan even naar buurgemeenten

 9. jeroen zegt:

  25 april 2016 om 21:54 | Permalink

  Ik zoek computers laptops defecte loop of sloop voor diverse projecten.
  Enkele stuks of partijen welkom.Vergoeding bespreekbaar.
  Ik wis uw gegevens direct of verwijder de hdd bij ophalen.
  Maak herstel apparaten voor een ieder die dat nodig heeft.
  Omgeving Almere

 10. Alma zegt:

  27 mei 2016 om 16:12 | Permalink

  Ik heb hier 3 oude desktop pc’s staan (Packard Bell en 2x Dell en nog een toetsenbord. Wie wil het komen halen zo spoedig mogelijk? Omgeving Groningen.

 11. Hans zegt:

  29 mei 2016 om 23:06 | Permalink

  Beste Alma,

  Misschien wil Virol in Scheemda ze wel ophalen!

  Met vriendelijke groet,

  Computerhergebruik

 12. Pim zegt:

  30 juni 2016 om 10:46 | Permalink

  Veel mensen weten niet wat ze met oude computers moeten doen. Het is belangrijk om te bedenken dat de harde schijf vol staat met vertrouwelijke informatie. Alleen het wissen of formatteren van de harde schijf is niet voldoende om de data te verwijderen.

  Op harde schijf vernietigen meer info over hoe u data kunt verwijderen van harde schijven.

 13. Erik van Erne zegt:

  30 juni 2016 om 11:25 | Permalink

  @Pim
  Heb die website even bekeken en daar staat weinig meer dan: hoe u een harde schijf uit een Desktop computer kunt verwijderen. Hoe dat bij een laptop moet, kan ik nergens vinden, ook niet hoe dat bij een mobiele telefoon moet worden gedaan.

  Over het daadwerkelijk vernietigen van een harde schijf kan ik niet veel meer vinden dan dat jullie bedrijf dat kan uitvoeren. De harde schijf gaat dan door een shredder en wordt vernietigd. Zie het filmpje van de shredder. Helaas zie ik daar volgens mij geen harde schijven die worden vernietigd maar andere producten.

 14. Eagle zegt:

  12 januari 2017 om 22:40 | Permalink

  Omgeving den bosch

  ik neem tot 4 pallets oude PCs aan. Indien u deze komt brengen in Hedel. wij zijn twee hobbyist-en / studenten die veel met elektronica bezig zijn en met recyclen. We halen dan alle bruikbare onderdelen uit de elektronica, knippen het metaal in stukjes en smelten het om in blokken met een inductie oven. De overige materialen brengen we naar de milleustraat.

  crt schermen kunnen we helaas niks mee aangezien daar gas in zit wat we niet in de lucht willen laten in verband met het millue, het glas is ook niet erg bruikbaar voor ons.

 15. Wijnand zegt:

  13 januari 2017 om 09:04 | Permalink

  Heb net een reactie gegeven op deze site en wil erbij vermelden dat U alle hardware bij ons kwijt kunt tegen betaling. Ik zie veel teveel posts met verhalen van “wij helpen er andere mensen mee of wij werken met studenten“.

  Vaak klopt hier niets van want computers hebben een waarde van €0,35 tot €0,60 per kg. Niemand zit te wachten op oude meuk om mee te werken dus……

 16. Eagle zegt:

  13 januari 2017 om 10:08 | Permalink

  @Wijnand
  Jammer dat je eerst andere mensen uitmaakt voor leugenaars om daarmee reclame voor jezelf je te maken!

  Als ik mijzelf en de vriend waarmee ik dit samen doe als voorbeeld mag geven: wij hebben wel degelijk iets aan de oude computer onderdelen aangezien we bezig zijn met het leren en mak3n van elektronische circuits. daarnaast hebben we ook een opleiding gevolgd in de ICT, en we zijn geïnteresseerd in hrt bewerken (smelten) van metalen. Al het overige materiaal scheiden we en recyclen we. kortom we doen dit om te leren en wellicht een paar tientjes te verdienen.

 17. Wijnand zegt:

  13 januari 2017 om 10:25 | Permalink

  Het is niet mijn bedoeling om alle mensen in een kwaad daglicht te zetten want er zitten altijd wel een paar goeden bij maar wil iedereen er wel op attent maken dat er veel kaf tussen het koren zit die er misbruik van maken.

  Dat ik reclame voor mijzelf maak lijkt mij wel logisch aangezien wij NIETS hergebruiken en alles recyclen en daarbij ALLE datadragers vernietigen en wij hebben NUL afval en alles wordt gecertificeerd afgevoerd. Kortom kijk uit voor het kaf en als U er geld voor krijgt kunt u het altijd nog aan goede doelen schenken.

 18. Eagle zegt:

  13 januari 2017 om 10:55 | Permalink

  @Wijnand
  ‘U’ is niet met een hoofdletter behalve als spreekt over een zaligheid praat. Wij hergebruik harde schijven wel alleen overschrijven deze eerst met aangemaakte data zodat er geen betekenvolle data meer op de schijf staat. Dit is niet minder effectief dan het onnodig vernietigen van bruikbare harde schijven.

 19. Steef zegt:

  25 januari 2017 om 10:14 | Permalink

  IT-Recycling haalt helemaal GRATIS alle soorten oude computers op, vanaf elke plaats in het land en elke hoeveelheid. mist het meer is als 200kilo. De service is GRATIS en wordt betaald uit de metaal opbrengsten. IT-recycling is WEEELABEX gecertificeerd en voldoet daarmee aan de allerhoogste milieu eisen. Wilt u meer weten? kijk dan op de site van IT-recycling

  Zie ook: Computer Recycling met Verplichte WEEELABEX Certificering

 20. Alexander zegt:

  21 augustus 2017 om 10:56 | Permalink

  Jeroen je zegt neem contact op maar hoe of waar ?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..