google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Nutri-Score Vanaf Midden 2022 Verplicht Op Producten: Zie Gelijk Hoe Gezond Een Product Is

Geschreven op 28-11-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets anders Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update17 januari 2022: De invoering van het nationale voedselkeuzelogo NutriScore krijgt nog in de eerste helft van dit jaar het groene licht. 

Dat maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend.

Gebruik van het voedselkeuzelogo Nutri-Score wordt vrijwillig, maar andere voedselkeuzelogo’s met betrekking tot gezonde voeding mogen niet meer door Nederlandse producenten op Nederlandse verpakkingen worden geplaatst.

Ook betekent de keuze voor het logo door een producent dat dit op alle producten moet worden vermeld. Vermelding op een deel van het productaanbod mag niet.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Nutri-Score medio 2021 zou worden ingevoerd. Het wachten is echter op de eerste wetenschappelijke evaluatie van het voedselkeuzelogo. Als de eerste uitkomsten van de wetenschappelijke evaluatie door het internationale wetenschappelijk comité bekend zijn, zal Staatssecretaris Blokhuis een besluit nemen over de introductie van het logo in Nederland.

Dit onafhankelijke internationaal wetenschappelijk comité bestaat uit wetenschappers uit alle deelnemende landen. Zij kijken onder andere naar de berekening achter Nutri-Score en of de criteria in overeenstemming zijn met de voedingsrichtlijnen van de deelnemende landen. De voorbereidingen voor de introductie van Nutri-Score gaan in de tussentijd wel gewoon door. Er zullen onder andere aanpassingen worden gedaan in de wetgeving in de Warenwet.

10 januari 2022: De verwachting is dat het voedselkeuzelogo in de eerste helft van 2022 officieel landelijk gaat worden gebruikt. Dat laat voorlopig dus nog op zich wachten.

En dat terwijl gezonde voeding een kans kan zijn om aan de enorme prijsdruk in de voedingsketen te ontkomen. Over het algemeen is met gezonde producten meer onderscheid te creëren, en daardoor ook een hogere marge. Gezondheid is niet iets voor de happy few.

Door het uitblijven van een definitieve beslissing rond de Nutri-Score kwamen marktpartijen eerder al met eigen logo’s en scores die ook vaak onvoldoende als objectief konden worden beoordeeld. Hierdoor zagen consumenten door de bomen het bos niet meer. Een averechts effect.

In de discussie rond gezonde voeding zou de voedingssector haar rol meer moeten pakken. Een uniforme objectieve aanpak helpt daarbij. Er is nog een wereld te winnen in preventie, voorlichting en transparante communicatie.

3 januari 2022: Albert Heijn start met volgende stap van geleidelijke invoering Nutri-Score

17 maart 2021: Europese wetenschappers: ‘Maak voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht’ Meer dan 250 Europese wetenschappers en medische instanties roepen de Europese Commissie op om het voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht te maken in de EU.

In Nederland wordt het Nutri-Score logo verplicht. Vanaf midden 2021 moeten fabrikanten het Nutri-Score-logo, dat duidelijk maakt hoe gezond het eten is, op hun producten zetten.

Deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid waarschuwen tegen lobbypogingen van de voedselindustrie en een aantal EU-lidstaten om de verplichte etikettering van een nieuw voedselkeuzelogo op Europees niveau te verhinderen.

Voedselwaakhond foodwatch verwelkomt het initiatief van de wetenschappers en instanties, want de consumentenorganisatie strijd al jaren tegen door lobby van de industrie verwaterde voedselkeuzelogo’s. “De Nutri-Score ligt onder vuur. Fabrikanten van ongezonde voedingsmiddelen proberen uit alle macht het consumentvriendelijke voedselkeuzelogo te verhinderen. De Europese Commissie moet bewijzen dat ze de strijd tegen ongezonde voeding ernstig neemt en de Nutri-Score in heel Europa verplicht stellen”.

Na een intensieve campagne van foodwatch besloot de Nederlandse overheid de Nutri-Score in 2019 aan te wijzen als het voedselkeuzelogo voor de toekomst. Ook de regeringen van Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, en Luxemburg hebben inmiddels voor Nutri-Score gekozen. Helaas blijft tot nu toe de etikettering vrijwillig, omdat een verplichting enkel op Europees niveau mogelijk is.

De Europese wetenschappers, met uit Nederland professor Denise de Ridder van de Universiteit Utrecht en Manuel Castro Cabezas, onder meer internist-endocrinoloog/vasculair specialist van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, waarschuwen voor de invloed van lobbybelangen bij het vaststellen van het voedselkeuzelogo. De Nutri-Score is herhaaldelijk het doelwit van wetenschappelijk ongefundeerde aanvallen met de bedoeling de etikettering te voorkomen of in diskrediet te brengen. Nutri-Score is echter het enige wetenschappelijk effectief bewezen logo dat momenteel voorhanden is.

De Nutri-Score neemt naast het suiker-, vet- en zoutgehalte ook gezonde bestanddelen zoals vezels en bepaalde eiwitten in de beoordeling op en geeft vervolgens één oordeel voor het desbetreffende levensmiddel – op een vijfpuntsschaal. Van een “A” op een donkergroen veld voor de gunstigste uitkomst tot een gele “C” en een rode “E” voor de minst gunstige. Dit maakt de Nutri-Score tot het meest begrijpelijke voedselkeuzelogo.

Foodwatch voert al jaren campagne voor een lobbyvrij voedselkeuzelogo en deed eerder onderzoek naar 15 jaar voedsellobby tegen onafhankelijke voedsellogo’s. Logo’s met stoplichtkleuren (van groen tot rood) zijn het meest begrijpelijk voor consumenten, maar bepaalde bedrijven willen liever niet dat hun ongezonde producten ontmaskerd worden door een rood stoplicht.

De voedingstabellen met informatie over suiker, vet of zout zijn meestal verborgen in de kleine lettertjes op de achterkant van de verpakking. Daardoor kun je moeilijker een gezonde keuze maken. Consumenten moeten in de supermarkt in één oogopslag kunnen zien hoe (on)gezond een product is. Zo kunnen ze producten uit dezelfde productgroep gemakkelijker met elkaar vergelijken. Foodwatch pleit ook voor de verplichte invoering van Nutri-Score in de hele EU. Omdat bij vrijwilligheid producenten van ongezonde producten waarschijnlijk niet mee gaan doen, moeten bedrijven verplicht worden het logo te gebruiken.

2 november 2019: Vanaf midden 2021 moeten fabrikanten het Nutri-Score-logo, dat duidelijk maakt hoe gezond het eten is, op hun producten zetten. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De twee andere logo’s die in Europa worden gevoerd – Keyhole en Multiple traffic light – zijn afgevallen.

Nutri-Score is het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Van de drie logo’s in Europa – Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score – blijkt uit Nederlands consumentenonderzoek dat Nutri-Score het beste hielp om gezonde keuzes te maken. Met dit voedselkeuzelogo kan iedereen bijvoorbeeld verschillende varianten van ontbijtgranen, diepvriesmaaltijden of broodbeleg snel en simpel vergelijken.

Hoewel Nutri-Score goed werkt, wijst onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum uit dat het op onderdelen niet altijd aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Dat moet verbeteren, voordat Nederlandse voedselproducenten het op hun verpakkingen kunnen zetten. Een internationaal comité van wetenschappers – ook met Nederlandse inbreng – gaat daar mee aan de slag. Medio 2021 zou dit afgerond moeten zijn. Invoering van een voedselkeuzelogo is een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS): “De gezonde keuze makkelijker maken, dat is steeds onze inzet geweest. Daarin maken we nu een grote stap. Ik heb voor Nutri-Score gekozen, omdat blijkt dat dit logo de consumenten in het onderzoek het beste hielp om gezondere keuzes te maken. Ook bij consumentenonderzoek in Duitsland kwam het logo als beste uit de bus. Hiermee sluiten we aan bij een logo dat ook internationaal steeds prominenter te zien zal zijn. Als Nederland importeren en exporteren wij natuurlijk veel eten, dus dat is mooie bijvangst.”

De afgelopen maanden is onderzoek uitgevoerd naar drie verschillende voedselkeuzelogo’s: Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score. Hieruit blijkt dat consumenten Nutri-Score het beste begrijpen. De groene A staat voor het artikel met de meeste gezonde voedingsstoffen. Een artikel met een donkeroranje E heeft daar het minste van. De score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten in het product. Wie bijvoorbeeld vanwege een dieet meer informatie nodig heeft om de juiste keuze te maken, blijft op de achterkant van de verpakking lezen wat er precies in zit.

Nutri-Score is de beste keuze op basis van consumentenonderzoek en krijgt steun van onder andere consumentenorganisaties, supermarkten en voedselproducenten. Dat betekent niet dat het een ideaal systeem is. Het RIVM, Voedingscentrum Nederland en voedingsdeskundigen wijzen erop dat er op onderdelen verschillen bestaan tussen Nutri-Score, de Nederlandse voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf. Nutri-Score is bijvoorbeeld te positief over witbrood en te negatief over olijfolie in vergelijking met het Nederlandse voedingsadvies. Om te zorgen dat die aansluiting verbetert, gaat Nederland actief meepraten in een internationaal onafhankelijk comité van wetenschappers over de evaluatie en aanpassing van de straks internationale Nutri-Score. Blokhuis verwacht dat dit traject medio 2021 is afgerond. Nutri-Score kan dan ook door Nederlandse producenten wettelijk gevoerd worden in Nederland.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS): “Er is dus ook nog werk aan de winkel voordat we tevreden zijn en volop kunnen doorstomen met de invoering. We kiezen nu voor Nutri-Score om met Nederlands voedingswetenschappers ook aan de knoppen te kunnen zitten en het verder te laten verbeteren.”

Nutri-Score is een wetenschappelijk voedselscoresysteem uit Frankrijk. Onder regie van de Franse overheid hebben wetenschappers het systeem opgezet. Inmiddels hebben ook België, Duitsland, Zwitserland, en Spanje voor Nutri-Score gekozen. Nu steeds meer landen dit logo gaan invoeren, wil de Franse overheid van Nutri-Score een systeem maken dat internationaal beheerd wordt en geadviseerd wordt door een onafhankelijk wetenschappelijk comité.

Met Nutri-Score volgt Nederland het voorbeeld van België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Nutri-Score komt op de voorkant van verpakkingen en geeft een samenvatting van de voedingswaarde van een product, uiteenlopend van een groene A (gezondere keuze) tot een rode E (ongezondere keuze). Als Nutri-Score wordt ingevoerd in Nederland zijn bedrijven nog niet verplicht om het nieuwe logo te gebruiken.

Overgewicht is één van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment: één op de twee Nederlanders heeft overgewicht. Het terugdringen van overgewicht is daarom één van de centrale onderwerpen in het Nationaal Preventieakkoord, waarin 70 organisaties afspraken hebben gemaakt voor een gezonder Nederland. Naast het voedselkeuzelogo wordt onder andere ook gewerkt aan een nieuwe aanpak om minder zout, verzadigd vet en suiker in producten te gebruiken. Om mensen te motiveren vaker te kiezen voor producten uit de Schijf van Vijf komt hier extra voorlichting over. Producenten hebben afgesproken dat er in 2025 30% minder suiker zit in de totale hoeveelheid frisdrank die in heel Nederland wordt geconsumeerd.

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  30 januari 2020 om 17:32 | Permalink

  Olie- En Vetbranche Wil Nutri-Score Aanpassen

  De Europese branchevereniging Fediol komt met concrete voorstellen om Nutri-Score aan te passen voor plantaardige olie. Ook de Nederlandse ketenorganisatie MVO, het voormalige Productschap Margarine, Vetten en Oliën, komt met een uitgebreid voorstel dat is gebaseerd op dat van Fediol, maar alle smeer- en bereidingsvetten omvat.

  Het voedselkeuzelogo Nutri-Score is al door een aantal Europese overheden omarmd. Het logo geeft met een groene A tot een rode E-score op de verpakking aan of een voedingsmiddel gezond is of niet. De berekening is in principe voor alle productcategorieën hetzelfde, wat betekent dat smeer- en bereidingsvetten door hun relatief grote hoeveelheid verzadigd vet zelden een A of B-score krijgen. Dit terwijl producten als olijfolie volgens voedingsvoorschriften van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie wel binnen een gezond voedingspatroon passen.

  Ook Nederland koos Nutri-Score als officieel voedselkeuzelogo, al wil het ministerie dat het logo eerst beter wordt afgestemd op de Schijf van Vijf. Een aanpassing zoals die wordt voorgesteld door Fediol, waarbij plantaardige olie op fles ook een groene score kan krijgen, past bij die ambitie. Ook volgens de Schijf van Vijf passen bereidingsvetten als olijfolie in het voedingspatroon. Inmiddels zijn er voor verschillende productgroepen al aanpassingen gemaakt om hun scores beter in lijn te brengen met voedingsvoorschriften. Eind vorig jaar werd een aanpassing gemaakt voor olijfolie en walnootolie, maar nog steeds krijgen ze maximaal een magere C-score.

  Volgens Fediol is het onmogelijk voor deze uit één ingrediënt bestaande producten om hun score zelf te verbeteren. De branchevereniging stelt daarom voor om bonuspunten toe te kennen aan vetten en oliën met veel omega 3-vetzuren, op dezelfde manier als andere producten bonuspunten krijgen wanneer er groenten of noten in zitten. Ketenorganisatie MVO neemt dat voorstel over, maar gaat nog verder. De Nederlandse organisatie wil dat voor alle smeer- en bereidingsvetten het criterium voor de verhouding verzadigd/onverzadigd vet wordt versoepeld.

 2. Erik van Erne zegt:

  3 januari 2022 om 16:01 | Permalink

  Albert Heijn start met volgende stap van geleidelijke invoering Nutri-Score

  Albert Heijn start met de volgende stap van de geleidelijke invoering van het onafhankelijk voedselkeuzelogo Nutri-Score. De supermarkt vindt het belangrijk om klanten te helpen bij het maken van een gezondere voedingskeuze. Daarom is vanaf vandaag de Nutri-Score van 6.000 eigen-merkproducten zichtbaar op elektronische prijskaartjes in winkels en staat het voedselkeuzelogo bij diezelfde producten in de bonusfolder, in de app en op ah.nl.

  Ook krijgen meer eigen-merkproducten in de komende maanden stap voor stap Nutri-Score op de verpakking. Albert Heijn informeert klanten uitgebreid en onderzoekt de komende maanden hoe zij Nutri-Score ervaren.

  Met Nutri-Score zien consumenten in één oogopslag welke producten binnen een productgroep een gezondere samenstelling hebben. Het voedselkeuzelogo vertaalt de voedingswaarde van producten in een duidelijke letter- en kleurcode. A is donkergroen en staat op producten die binnen een productgroep de meest gezonde samenstelling hebben. Score E is rood en staat op producten uit dezelfde productgroep met de minst gezonde samenstelling.

  Marit van Egmond, algemeen directeur Albert Heijn: “Met Albert Heijn willen we samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen. En een gezonde leefstijl is belangrijker dan ooit. Daarom zijn wij al langere tijd groot voorstander van de invoering van Nutri-Score. We zijn ervan overtuigd dat dit voedselkeuzelogo onze klanten helpt een gezondere keuze te maken. En niet alleen voor een product met een A- of B-score, maar ook voor een product met een D-score in plaats van een E-score. Iedere stap telt!”

  Het onafhankelijk voedselkeuzelogo Nutri-Score is ontwikkeld door Franse wetenschappers en inmiddels ook ingevoerd in Duitsland, Spanje, Zwitserland, Luxemburg en België. Ook de Nederlandse overheid heeft in 2019 voor Nutri-Score gekozen. De verwachting is dat het voedselkeuzelogo in de eerste helft van 2022 – na definitieve goedkeuring van het ministerie van VWS – officieel landelijk gaat worden gebruikt.

  Marit van Egmond: “Albert Heijn biedt de meeste keuze in producten met een A- of B-score. Dat komt omdat we al jaren structureel onze eigen-merkproducten verbeteren: we voegen extra vezels toe en gebruiken steeds minder suiker, zout en verzadigde vetten.” Lekker in je vel zitten begint bij gezondere voeding, maar voldoende bewegen, slapen en ontspannen zijn ook ontzettend belangrijk, aldus Van Egmond. “Natuurlijk willen we iedereen inspireren en ondersteunen om 2022 goed en gezond te beginnen. Nutri-Score helpt, maar ook onze FoodFirst Leefstijlcoach. Deze gratis app biedt advies, inspiratie, talloze gezondheidschallenges, video’s en beweeg-, voeding- en meditatieschema’s. Ervaren coaches adviseren over een blijvende gezonde leefstijlverandering.”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..