Nieuw Record In CO2-Uitstoot
Geschreven op 30-11-2007 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets andersUpdate 24 November 2020: Carbon dioxide levels saw another growth spurt in 2019 and the annual global average breached the significant threshold of 410 parts per million, according to the WMO Greenhouse Gas Bulletin.
The rise has continued in 2020. Since 1990, there has been a 45% increase in total radiative forcing – the warming effect on the climate – by long-lived greenhouse gases, with CO2 accounting for four fifths of this.
27 november 2019: De CO2-concentratie in de atmosfeer bereikte een nieuwe recordhoogte in 2018. De CO2-concentratie in de atmosfeer is vorig jaar verder toegenomen tot een recordhoogte van 407,8 parts per million (ppm). Dat is 47% meer dan voor het industriële tijdperk, becijfert de Wereld Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties.
De organisatie ziet nog geen enkel teken van vermindering van de uitstoot. De stijging was met 2,3 ppm hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.
CO2 is het belangrijkste broeikasgas. Het houdt warmte vast en daardoor stijgt de temperatuur op aarde naarmate er meer van in de atmosfeer komt. CO2 is niet het enige gas waarvan de concentratie stijgt door menselijk handelen. De hoeveelheid methaan, een krachtiger broeikasgas dan CO2, is in dezelfde periode nog veel harder gestegen. In 2018 was de concentratie ruim 2,5 keer zo hoog als voor de industriële revolutie.
30 november 2007: De concentratie aan CO2 (koolstofdioxide) in de atmosfeer vorig jaar kan als een nieuw en tevens ongewenst record de boeken in. Een stijging van 0,53% op jaarbasis. Bron: World Meteorologic Organisation (WMO), de weerkundige organisatie van de Verenigde Naties.
In het laatste decennium droeg koolstofdioxide voor 87 procent bij tot de opwarming. In de laatste vijf jaar alleen al was dat 91 procent. Sinds het begin van het industrieel tijdperk aan het einde van de 18e eeuw is de concentratietoename met 36 procent van CO2 in de atmosfeer voornamelijk te wijten aan de verbranding van fossiele brandstoffen, aldus de WMO.
Ook distikstofoxide (N2O) piekte met een concentratie van 320,1 ppb (deeltjes per miljard). Goed voor een tweede record. De methaanconcentratie (CH4)bleef zo goed als stabiel. Het Greenhouse Gas Bulletin omvat de hele planeet en de cijfers verschillen daarom van die in het rapport van de Conventie van de Verenigde Naties omdat die enkel de geïndustrialiseerde landen omvatten. Bron: De Morgen
Ongelofelijk, die lijn blijft maar omhoog gaan, terwijl we juist moeten reduceren. Dit dreigt fout te gaan, alhoewel de meeste mensen er geen ramp in zien.
Weetje zegt:
2 juni 2009 om 08:46 | Permalink
Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft nieuwe onderzoeksresultaten bekend gemaakt die een dramatische versnelling in de mondiale CO2-uitstoot bevestigen.
Tussen 2000 en 2005 steeg de uitstoot door fossiele brandstoffen wereldwijd met 15 procent. De voorliggende periode van 5 jaar liet nog een stijging van 6 procent zien, terwijl de CO2-uitstoot tussen 1990 en 1995 slechts met 3 procent toenam.
De totale broeikasuitstoot bedroeg in 2005 41 gigaton CO2-equivalenten. In 1970 bracht de wereld nog 24 gigaton in de atmosfeer.
De gegevens zijn afkomstig uit een gezamenlijk onderzoeksproject van het PBL en het Joint Research Centre van de Europese Commissie. Daarbij is de Emission Database for Global Atmospheric Research (EDGAR) tot stand gekomen.
Deze nieuwe dataset is het enige wereldwijde overzicht dat 35 jaar aan reeksen van broeikasgasemissies per land en per emissiesector bevat, en niet alleen gegevens over koolstofdioxide (CO2), maar ook over de broeikasgassen methaan (CH4), lachgas (N2O) en de fluorhoudende gassen HFK’s, PFK’s en SF6.
Het PBL hoopt met de dataset industrie- en ontwikkelingslanden een helder beeld te geven van huidige en historische emissietrends, in aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen.
Erik van Erne zegt:
25 november 2009 om 08:46 | Permalink
Erik van Erne zegt:
24 december 2009 om 14:56 | Permalink