google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Madaster Materialenpaspoort: The Cadastre For Materials – Waste Is Material Without Identity

Geschreven op 14-2-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Madaster, the ‘cadastre’ for materials is a new on line facility for real estate. This online library facilitates the creation of digital documentation of materials for real estate objects.

Through documentation and registration of materials, an online archive makes the reuse of materials easier, stimulates smart design and eliminates waste.

Thomas Rau and Pablo van den Bosch, directors of the Madaster Foundation, launched their initiative last year to a select audience. With the financial and content support of 33 so called Kennedy’s, the Madaster Foundation realized their goal in just seven months.

“Our planet is a closed system and that’s why we have to make our limited editions – indefinitely available. The current situation shows us that waste is material without an identity – endlessly available. Waste can be eliminated by providing them with a documented identity through material passports.” Thomas Rau

“The vast amount of data in a material passport helps to make innovative decisions during the design, build and management phase of buildings. Financial institutions can include the intrinsic value of materials as documented in material passports in their core financing process.” Pablo van den Bosch.

See also: Tegenlicht Lab: Het Einde van Bezit – The Next Economy by Thomas Rau – Turntoo: vergeet eigendom, wat telt is prestatie by Thomas Rau – Architect Thomas Rau über Cradle to Cradle: Vergiss Eigentum, was zählt ist Leistung – Re-Thinking Progress: The Circular Economy – The Cradle to Cradle Economy – Closing the Loop: An EU Action Plan for the Circular Economy – De Zevende Editie van de ABN AMRO Duurzame 50: Thomas Rau Is De Winnaar

Een Madaster Materialenpaspoort van een bouwwerk maakt inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn gebruikt en hoe ze zijn verwerkt. Dat maakt het hergebruiken en terugwinnen van materialen bij de sloop of demontage veel eenvoudiger en geeft bouwwerken meer waarde. De methodiek van de onafhankelijke Madaster Foundation om zo’n paspoort op te stellen wordt tot nationale standaard ontwikkeld.

VolkerWessels was de eerste partner van Madaster en is sinds de lancering ervan actief betrokken bij de doorontwikkeling ervan. Eerder kregen al de bijna duizend woningen die volgens het MorgenWonen-concept gebouwd zijn een materialenpaspoort en werd het project Tunnelveiligheid Schiphol van VolkerWessels onderneming Vialis als eerste infraproject ooit met een materialenpaspoort uitgerust.

VolkerWessels gaat zijn bouwprojecten Circulaire Viaduct, de Biomakerij en het duurzame woonconcept PlusWonen voorzien van een Madaster Materialenpaspoort.

Het Circulair Viaduct is een innovatie van VolkerWessels onderneming Van Hattum en Blankevoort. Daarbij wordt samengewerkt met een consortium dat bestaat uit Rijkswaterstaat, Spanbeton/VBI, SGS Intron, SBRCURnet en VolkerInfra VolkerWessels. Uitgangspunt is dat het viaduct in onderdelen of tot op grondstofniveau ongeschonden terugwinbaar is. Het wordt nog dit jaar in Nederland gerealiseerd.

VolkerWessels onderneming M.J. Oomen Groep realiseert op het terrein van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven de eerste Biomakerij van Nederland. In plaats van afvoer via het riool, wordt het afvalwater van de trappistenabdij voortaan via een kas met micro-organismen en siergewassen biologisch gezuiverd, zodat het weer hergebruikt kan worden, bijvoorbeeld spoel- en proceswater voor de brouwerij of irrigatiewater voor de plantenkwekerij. De bouw is op 26 januari gestart. In november 2018 is de Biomakerij klaar.

PlusWonen is totaalconcept voor woningbouw, met duurzaamheid als uitgangspunt en het garanderen van het levenskwaliteit binnen de context van beperkte fysieke ruimte, oprukkende verstedelijking en veranderende bevolkingssamenstelling als doel.

Zie ook: De Toekomst van Duurzame Woningbouw: MorgenWonen by VolkerWessels – Samen Bouwen We aan de Stad van de Toekomst by VolkerWessels – Woonblok De Kroon Op Leeuwesteyn In Wijk Leeuwesteyn In Utrecht Met Duurzame Woningen

Tags:

14 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  4 mei 2018 om 14:26 | Permalink

  Madaster: Alfa-College Hoogeveen Eerste Onderwijsinstelling

  Het Alfa-college in Hoogeveen is de eerste onderwijsinstelling met een materialenpaspoort. Alle materialen van het Alfa-college zijn geïdentificeerd en gedocumenteerd in Madaster. het kadaster van materialen. Daardoor wordt hoogwaardig hergebruik in de toekomst mogelijk.

  De registratie in Madaster sluit aan bij de ambitie van het Alfa-college om haar schoolgebouwen grootschalig te transformeren: sloop, renovatie en nieuwbouw. Het project Volta 2020 moet een voorbeeld geven hoe circulair bouwen in de praktijk vorm krijgt.

 2. Erik van Erne zegt:

  5 juni 2018 om 15:10 | Permalink

  Madaster: Materialenpaspoort Voor Het Energie Positieve BREEAM Outstanding Kantoorgebouw van Alliander in Duiven

  Bij de bouw van het complex worden grondstoffen en materialen maximaal circulair toegepast. Er is sprake van tenminste 80% circulaire grondstoffen. Dit is vastgelegd in het materialenpaspoort en wordt toegevoegd aan het publieke grondstoffen register: Madaster.

 3. Erik van Erne zegt:

  7 juni 2018 om 20:03 | Permalink

  Madaster in Switzerland by Marloes Fisher, Madaster

  In the Netherlands, circularity has become a relatively well-known concept, whereas, in Switzerland, it only plays a role in a few sectors of the economy. The high quality standards and strategic focus on sustainability in the Swiss construction and real-estate sectors, however, offer a favourable climate for strong circularity initiatives such as Madaster.

  Marloes Fischer, who is an experienced expert in international transformation processes, is preparing Madaster’s launch in Switzerland. Representatives from the construction and real-estate sectors, together with Swiss Kennedys, are invited to draw widespread attention to circularity.

 4. Erik van Erne zegt:

  8 juni 2018 om 15:22 | Permalink

  Arcadis Bouwt Mee Aan Het Materialenpaspoort Madaster

  Arcadis en Madaster tekenden afgeopen dinsdag 5 juni 2018 een samenwerkings-overeenkomst met als doel de eliminatie van afval in de gebouwensector. Dit gebeurde op de eerste dag van vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

  Madaster is een onafhankelijk publiek platform dat materialenpaspoorten documenteert met als groter doel wereldwijd afval te elimineren. Een online bibliotheek waarin materialen en gebouwen gedocumenteerd worden, zoals het kadaster dit organiseert voor verkaveling en grondbezit.

  Iedereen kan een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen en hun huidige locatie. Dit maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen eenvoudiger. Madaster is er voor particulieren, bedrijven en overheden en staat onder toezicht van de Madaster Foundation. De organisatie bevordert het hergebruik van bestaand materialen en investeren in slimme ontwerpen om hergebruik van materialen te ondersteunen en afval te elimineren. Bron: Duurzaam-Ondernemen

 5. Gert zegt:

  14 september 2018 om 19:28 | Permalink

  Madaster Infra Leeromgeving: Madaster Succesvol Getest In Infra Projecten

  Bestaat beton van een viaduct uit hetzelfde materiaal als beton in de vloer van je woning? Geldt het grondstoffenakkoord ook voor ons elektriciteitsnet? En hoeveel materiaal is er eigenlijk in onze regio toegepast voor infrastructuur? Vragen die van groot belang zijn in de transitie naar een circulaire economie.

  Het Kadaster voor Materialen, het Madaster, is de afgelopen periode gebruikt als leeromgeving door Rijkswaterstaat, ProRail en Alliander. Afgelopen donderdag 6 september zijn de eerste resultaten bekend gemaakt op de bijeenkomst ‘Madaster Infra Leeromgeving’.

  De nationale infrastructuur is grootgebruiker van materialen. Niet alleen de initiatiefnemers van de leeromgeving, maar ook gemeenten, provincies en bijvoorbeeld waterleidingbedrijven bezitten en verwerken grote hoeveelheden materialen. Samen met adviseurs, aannemers en productleveranciers genereren zij bovendien waardevolle informatie die de circulaire economie kunnen faciliteren.

  De Madaster Infra leeromgeving is benut om te onderzoeken hoe die data kan worden ingezet voor realisatie van een online materialenbibliotheek, die hergebruik sterk moet vereenvoudigen.

  Madaster kan de grote diversiteit aan standaarden, richtlijnen, objecten en data uitstekend verwerken. De leeromgeving werpt ook nieuwe vragen op, zoals hoe met veiligheid en privacy moet worden omgegaan, hoe samenwerking kan worden ingezet om stroomlijning tussen standaarden en richtlijnen te krijgen en hoe het toezicht moet worden ingericht. Deze vragen waren input voor het publiek debat dat de initiatiefnemers faciliteerden.

  Het doel van de leeromgeving is om te verkennen hoe en onder welke condities een online bibliotheek van toegepaste producten en materialen in onze infrastructuur kan worden ingezet voor de transitie naar een circulaire economie. De bibliotheek dient inzicht te verschaffen in de beschikbaarheid en eigenschappen van toegepaste producten en materialen, hetgeen een hoogwaardig hergebruik van materialen faciliteert.

 6. Erik van Erne zegt:

  15 september 2018 om 15:37 | Permalink

  Bouwonderneming TBI Doet Mee Aan Madaster

  TBI Holdings heeft een partnerovereenkomst getekend met Madaster Services. Met het partnership levert TBI een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Madaster. Een onafhankelijk publiek platform welke materialenpaspoorten genereert met als doel wereldwijd afval te elimineren.
  Madaster is er voor particulieren, bedrijven en overheden en wordt ontwikkeld door Madaster Services onder toezicht van de Madaster Foundation.

  “Met het partnership kunnen de TBI-ondernemingen klanten optimaal bedienen om ambities op het gebied van circulair bouwen waar te maken. Onze medewerkers ontvangen training om het Madaster platform te kunnen gebruiken en zo materialenpaspoorten zelf op te stellen. Continue verbeteren is daarbij het sleutelwoord. Dit doen wij niet alleen met onze eigen organisatie maar ook in nauwe samenwerking met Madaster. Zo zetten wij in op meer toegevoegde waarde voor onze klanten, circulair ondernemerschap en innovatie.”- Wendeline Besier, Manager MVO TBI Holdings.

 7. Erik van Erne zegt:

  31 januari 2019 om 18:28 | Permalink

  Lening Groen Gezond Slim Fonds Impuls Voor Doorontwikkeling Madaster

  ”Afval is materiaal zonder identiteit”. Met dit motto in het achterhoofd koppelt Madaster vraag en aanbod van gebruikte materialen in de gebouwde omgeving aan elkaar middels een online materialenpaspoort. Om materialen oneindig beschikbaar te houden, dienen ze gedocumenteerd te worden. Co-founder Thomas Rau: “Waar opgeschreven wordt, wordt geschiedenis geschreven. En dat gebeurt in Utrecht, de snelst groeiende stad van Nederland. De enorme bouwopgave hier biedt de mogelijkheid nieuwe gebouwen als materialendepots in te richten.”

  De toekenning uit het Groen Gezond Slim fonds is bekend gemaakt in de week van de circulaire economie. Een week waarin extra wordt stilgestaan bij de opgave waar we voor staan: 50% minder verbruik van primaire grondstoffen in 2030 en 100% minder verbruik in 2050.

  Gedeputeerde economie Pim van den Berg: “In deze regio is veel ruimte voor innovatie en zijn schone energie en circulaire economie wat mij betreft vanzelfsprekend. TNO becijferde in 2016 de economische potentie van circulair bouwen en demonteren in de provincie Utrecht niet voor niets op 180 miljoen euro toegevoegde waarde per jaar en 1.500 extra banen.”

  Het doel van Madaster is afval te elimineren door materialen een identiteit te geven. Het Madaster-platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het koppelt materiaalidentiteit aan een locatie en legt dit vast in een materialenpaspoort.

  Een materialenpaspoort maakt inzichtelijk welke materialen in een gebouw zijn gebruikt en in welke hoeveelheden. Daarnaast bevat het informatie over de kwaliteit van de materialen, de locatie, de financiële en circulaire waarde. Ieder gebouw krijgt als het ware een eeneiige digitale tweeling. Hergebruik van materialen, het minimaliseren van afval en daarmee het besparen van kosten wordt zo eenvoudiger.

  ICT-platform Madaster, gevestigd in Utrecht, zal de komende tijd flink blijven investeren in de autonome- en partnerfunctionaliteiten van het platform. Inmiddels is het aantal klanten van Madaster de 200 gepasseerd en nadert het 1.500.000 geregistreerde m2.

  Met de bijdrage uit het Utrechtse Groen Gezond en Slim-fonds kan Madaster de ambities van Utrecht beter faciliteren bij nieuwbouw, maar ook bij registratie van bestaande materiaalvoorraden in haar vastgoed. De stad, provincie en Economic Board Utrecht werken bijvoorbeeld al samen bij de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone en toepassing van blockchain in het project Koplopersstraat. Rau: “De investering in de ontwikkeling van Madaster geeft ons de mogelijkheid nog veel meer samen op te trekken. Door te kiezen voor ondersteuning van Madaster wordt de ambitie van Utrecht echt – terecht!”

  Van den Berg: “Voor dit soort innovatieve projecten die daadwerkelijk bijdragen aan een circulaire economie in de regio hebben we destijds met de EBU het Groen, Gezond, Slim fonds in het leven geroepen. Dankzij toekomstbestendig ontwerp en door het inzetten en hergebruik van hoogwaardige materialen kunnen we in blijven spelen op de bevolkingsgroei en intensief ruimtegebruik van de regio. Ik ben er trots op dat een bedrijf als Madaster, winnaar van de Europese startup-verkiezing Tech for Social Impact, in Utrecht is gevestigd en een circulair product met wereldwijde potentie op de markt zet.”

 8. Erik van Erne zegt:

  24 juli 2019 om 18:50 | Permalink

  Seminar Over Zin En Onzin Van Materiaalpaspoorten

  Op vrijdagochtend 4 oktober 2019 organiseert de Cradle to Cradle bouwgroep bij Informatiecentrum Duurzaam Bouwen (IC DuBo) te Rotterdam een uniek seminar & deabat voor architecten, ontwerpers, eigenaren, ontwikkelaars en bouw professionals.

  Deelnemers worden deze ochtend meegenomen in de wereld van de Materiaal Paspoorten en het circulair en gezond bouwen. Materiaal Paspoorten geven bouwmaterialen een ‘identiteit’. Het doel van de paspoorten is om waarde te genereren door de mogelijkheden en waarde voor hergebruik en recycling van producten en materialen op verschillende niveaus in kaart te brengen en beschikbaar te maken voor de juiste partijen en op het juiste moment.

  Daarnaast kunnen materiaalpaspoorten meer inzicht geven in content van het materiaal en of deze gezond en veilig is. Het materialenpaspoort krijgt niet voor niets steeds meer bekendheid, het aantal bedrijven dat hierin investeert, wordt groter omdat circulariteit tegenwoordig steeds meer op de voorgrond komt in aanloop naar een volledig circulaire economie in 2015. Tijdens het seminar leert u de verschillende materiaal paspoorten kennen, en kunt u bepalen hoe deze in te zetten in uw project(en).

  Is het materialen paspoort het juiste instrument voor uw project? Of het juiste instrument voor het ‘borgen’ van een circulair bouwproject? We vragen dit aan diverse bouwprofessionals en gaan samen met de gastsprekers en met u in debat over de voor- maar wellicht ook de nadelen van het paspoort. De weg naar een circulaire economie is een leerweg die we samen in moeten slaan, en waar gezamenlijke kennis en ervaring ons weer een stap verder brengen.

  Het seminar heeft als doel om deelnemers middels pitches van onder andere vooruitstrevende bedrijven te informeren over de verschillende materiaalpaspoorten onder leiding van dagvoorzitter Udo Waltman (directeur SGS Search). Interesse in materialen paspoorten? Meedoen aan het debat? Schrijf dan snel in voor deze unieke dag, er zijn slechts 130 plaatsen beschikbaar!

  De sprekers op deze dag zijn oa Madaster, EPEA, Circuliar IQ, Cradle to Cradle Bouwgroep, Van Wijnen Bouw, Montea Vastgoed en ingenieursbureau Sweco. Het debat zal worden geleid door Maarten Bouwhuis, Maarten is een veel gevraagd dagvoorzitter, debatleider en is hij presentator bij BNR Nieuwsradio

 9. Erik van Erne zegt:

  24 oktober 2019 om 17:12 | Permalink

  Materialenpaspoort Moet Verplicht Worden In De Bouw

  Materialenpaspoorten hebben de kracht om inzichtelijk te maken welke gebouwen écht circulair en gezond zijn. Op dit moment zijn dergelijke identiteitsbewijzen voor bouwstoffen nog niet verplicht, maar daar komt in 2020 wellicht verandering in.

  Om inzichtelijk te maken wat je in je gebouwen stopt, vormen materialenpaspoorten een kans. Hierin krijgen grondstoffen een identiteit en is het aan het einde van de levensduur van een gebouw eenvoudiger om te demonteren en zijn er meer kansen om materialen op marktplaatsen te verhandelen. “Alleen als we weten wat er in de gebouwde omgeving is opgeslagen, kunnen we de circulaire economie vormgeven”, liet Rob Oomen van Madaster weten. “We willen ervoor zorgen dat het laagdrempelig is om met het materialenpaspoort aan de slag te gaan. Zo ondersteunt het Madaster Platform veel bestaande standaarden zoals BIM/IFC, Excel en API’s, om de inbedding hiervan zo eenvoudig mogelijk te maken. Vanuit het Platform kunnen via Partners andere functionaliteiten en inzichten worden gegenereerd zoals een MilieuPrestatie Gebouwen-berekening (MPG), en in de toekomst toegang tot een marktplaats voor materialen en een ingebedde CO2-berekeningstool.”

  Natuurlijk spelen er ook financiële overwegingen om met een materialenpaspoort aan de slag te gaan. “We willen het voor iedereen mogelijk maken om een paspoort te maken. Er zijn een aantal fiscale regelingen, waaronder de MIA Vamil, die het maken van een paspoort dichterbij brengen.” Hoewel het paspoort nog niet verplicht wordt gesteld, is daar wel een uitzicht op. Uiterlijk in 2020 komt daar een besluit over. “Blijf daar niet op wachten en ga vooral aan de slag. Idealiter wordt over vijf jaar bij ieder project een materialenpaspoort opgeleverd, zodat materialen altijd een identiteit houden.”

 10. Erik van Erne zegt:

  5 maart 2020 om 12:40 | Permalink

  Partnerschap Madaster en Smart Workplace Voor Circulaire Werkomgeving

  Met de werktitel ‘FMMadaster’ willen de partners FM-objecten circulair maken door registratie in Madaster. Aansluiting bij bestaande marktstandaarden zoals OFML blijkt belangrijk.

  Toen Smart WorkPlace directeur Fred Kloet het Madaster concept onder ogen kreeg wist hij het zeker. Op exact dezelfde wijze als voor gebouwgebonden assets kunnen ook inbouwpakket, inrichting, inventaris, IT-kabels, audiovisuele apparaten, printers, copiers, etc. in het Madaster register worden opgenomen. En omdat Madaster ook met de BIM-principes werkt snijdt het mes aan twee kanten. Het gebouwdossier kan gevuld worden met de werkomgeving. Inclusief geometrie van inrichting. Een FMMadaster? Circulair FM? Een circulaire werkomgeving komt binnen handbereik.

  Een partnerschap met Madaster volgde. En twee marktconsultaties, waarbij alle relevante partijen op het gebied van FM, inrichting, circulariteit en software werden uitgenodigd. Inclusief reeds bestaande initiatieven zoals Inside/Inside. Verbindingen werden gelegd. Onder het mom van Samen, Slimmer, Sneller werden short-cuts bedacht, zodat niet op verschillende plekken dezelfde wielen hoefden te worden uitgevonden.

  Al snel werd duidelijk dat een belangrijke bron van informatie over werkplekinrichting de interieurindustrie zou zijn. De Duitse vereniging Industrieverband Buro und Arbeitswelt, iba, bleek de bezitter van een informatiestandaard voor het ontwerpen van een werkplekconcept: OFML. Oftewel Office Furniture Modeling Language. En het bedrijf EasternGraphics is de beheerder van deze standaard. De meeste leveranciers werken met deze standaard bij de verkoop en orderplaatsing van hun producten. Hoe het werkt wordt hier uitgelegd. Productdata is daarmee theoretisch beschikbaar voor Madaster. Op dit moment wordt de toepassing verder onderzocht.

  De European Office Furniture Federation bleek daarnaast een bruikbaar duurzaamheidscertificaat level te bezitten. Leden van de FEMB zijn onder andere Gispen, Drentea, Bene, Flokk, Interface, Vitra, Wilkhahn, Estel, Herman Miller, Haworth, Lande, Pami, Rohde & Grahl, Steelcase, Sedus, Zie HIER voor volledig overzicht. Onderzocht wordt nu of dit certificaat bruikbaar is voor registratie in Madaster.

  Duidelijk is geworden dat het verbinden van Madaster met de reeds bestaande en gebruikte marktstandaarden in een bepaalde sector een zeer snelle en relatief eenvoudige route is naar een circulaire werkomgeving. Groot voordeel is dat de gebruikers van die standaarden vanuit bestaande processen en bedrijfsmodellen kunnen aansluiten.

  En opeens stond daarmee OFML in het model van Madaster op gelijke plek met XLS en IFC voor mogelijke registratie van objecten en hun materialen en grondstoffen. De werkomgeving lijkt een identiteit te kunnen krijgen. Een FMMadaster lijkt in aantocht. Een circulaire werkomgeving een stap dichterbij.

 11. Erik van Erne zegt:

  8 april 2020 om 17:26 | Permalink

  BAM Gaat Samenwerking Met Madaster Aan

  AM, BAM Bouw en Techniek en BAM Wonen hebben een partnerovereenkomst gesloten met Madaster om hun krachten te bundelen in het borgen en ontsluiten van gebouwpaspoorten.

  Gebouwpaspoorten bevatten data over de elementen en materialen die in een gebouw zijn toegepast ten behoeve van toekomstig hergebruik.

  Het Madaster-platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving en is daarmee een onafhankelijk kadaster voor materialen. Met de samenwerking versterken de drie BAM-bedrijven en Madaster elkaars ambities voor een circulaire bouw- en vastgoedeconomie.

  De digitale modellen die BAM bij het bouwproces toepast, bevatten reeds veel data over de materialen die in het gebouw zijn toegepast. Gebiedsontwikkelaar AM, BAM Bouw en Techniek en BAM Wonen hebben zich ten doel gesteld dat deze gegevens verrijkt worden met informatie over eigenschappen en losmaakbaarheid van materialen.

  Door in de ontwerpfase meer informatie over de samenstelling en technische eigenschappen van gebouwelementen vast te leggen, ontstaat enerzijds inzicht in waarde en risico. Anderzijds wordt zo toekomstig hergebruik van deze materialen mogelijk. Dat sluit aan bij de duurzaamheidsambitie van BAM om in 2050 een ‘Net positive’ impact te hebben.

  De partnerovereenkomst tussen AM, BAM Bouw en Techniek, BAM Wonen en Madaster resulteert in een nieuw en uitgebreid format voor gebouwpaspoorten. Met behulp van het gebouwpaspoort krijgen materialen een identiteit, waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen.

  BAM brengt daartoe gedetailleerde data in en Madaster beheert en ontsluit de paspoorten. Een project dat onder meer op deze wijze gedocumenteerd wordt, is het Bajes Kwartier, de herontwikkeling van de Bijlmerbajes in Amsterdam.

 12. Erik van Erne zegt:

  11 maart 2021 om 20:11 | Permalink

  Milieuprestatie Voor Gebouwen Wordt 1 juli 2021 Aangescherpt

  Met ingang 1 juli 2021 treedt een wijziging van het Bouwbesluit 2012 in werking: de aanscherping van de Milieuprestatie voor gebouwen (MPG). Hierdoor moeten bouwers meer circulair en milieuvriendelijker gaan bouwen. De wettelijke eisen zullen stapsgewijs worden aangescherpt en het streven is de norm uiterlijk in 2030 te halveren (van 1,0 naar 0,5 te brengen). Onderzocht wordt ook hoe de wettelijke eisen verbreed kunnen worden van nieuwbouw naar renovaties en naar andere gebruiksfuncties dan alleen wonen.

  Per 1 juli 2021 wordt de milieuprestatie voor nieuwe woningen aangescherpt van 1,0 naar 0,8. Dit betekent dat er milieuvriendelijker en meer circulair moet worden gebouwd. Het doel is om de eis stapsgewijs scherper te stellen en uiterlijk in 2030 te halveren. In 2050 willen we namelijk een klimaatneutrale en circulaire gebouwde omgeving realiseren. De eis wordt niet alleen aangescherpt: op dit moment wordt ook de mogelijkheid onderzocht om de milieuprestatie-eis uit te breiden naar andere gebruiksfuncties en naar renovatie. Daarnaast heeft Minister Ollongren aangekondigd te bepalen hoe de waardering van de milieueffecten van de opslag van CO2 in biobased materialen, waaronder hout, kan worden opgenomen in de nationale systematiek.

  Behalve via normering wordt milieuvriendelijk en circulair bouwen ook gestimuleerd via fiscale instrumenten zoals de Milieu InvesteringsAftrek (MIA), een fiscale stimulans voor bouwen met een lage milieu-impact. Daarnaast wordt in de Regeling Groen Projecten, een stimuleringsprogramma voor beleggen of sparen in duurzame en innovatieve (bouw)projecten, bouwen met een lage milieu-impact ook opgenomen. Ook ondersteunt de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) projecten voor de vervanging van fossiele grondstoffen door biobased grondstoffen.

  Om bedrijven te helpen bij het kunnen voldoen aan de wettelijke eisen werkt het ministerie van BZK samen met andere partijen, zoals universiteiten en hogescholen, bouwbedrijven en andere overheden aan de Strategische verkenning biobased bouwen en de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Daarnaast werken partijen samen in de buyer groups duurzaamheid aan een gedeelde marktvisie en -strategie en uiteindelijk een concrete aanbesteding. Binnen het project Samen versnellen wordt met elf organisaties (rijksoverheid, gemeenten en bouwers) gewerkt aan het ontwikkelen van het nieuwe, circulaire, normaal. Het laat zien wat er al goed is te realiseren op het gebied van circulair bouwen en per project kunnen partijen streven naar een hogere ambitie. Het niveau van ‘Het nieuwe normaal’ wordt de komende jaren bepaald op basis van de praktijk, namelijk de 100+ projecten bij de deelnemende partijen.

 13. Erik van Erne zegt:

  10 oktober 2021 om 20:06 | Permalink

  Kennedy-Statement Berlin Hyp

  Die Berlin Hyp steht für eine nachhaltige Zukunft, die sowohl ressourcenschonend als auch klimaschützend ist. Wir bekennen uns zum Klimaschutzpfad der Bundesregierung und haben im Jahr 2020 eine weitreichende Nachhaltigkeitsagenda verabschiedet und damit ein ganzes Maßnahmenpaket geschnürt. Bei der Transformation des Gebäudebestands in Deutschland hin zu grünen Gebäuden stehen große Herausforderungen an. Der Finanzsektor spielt dabei eine zentrale Rolle. Die Berlin Hyp leistet hierbei aktiv ihren Beitrag zur Transformation der Immobilienwirtschaft.

  Einen wichtigen Baustein zum nachhaltigen Umgang mit Materialien liefert Madaster, das Datenbanksystem und Materialkataster für Immobilienprojekte. Die Madaster-Plattform bietet Nutzern die Möglichkeit, Daten von Immobilien zu speichern, zu verwalten, anzureichern und auszutauschen. Dies erleichtert die Wiederverwendung von Materialien und vermindert Abfall. Für uns als Immobilienbank bietet dies gleichzeitig große Chancen in der Bewertung einer Immobilie. Wir fördern grüne Immobilien und werden unseren Green-Building-Bestand sukzessive immer weiter ausbauen.

 14. Erik van Erne zegt:

  29 oktober 2021 om 03:27 | Permalink

  Lansering Madaster Pionerprogram

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..