Maak van de Brouwersdam een Echte Duurzame Energiedam: Getijdenenergie
Geschreven op 30-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets anders3 december 2011: Getijdenturbines kunnen in de Brouwersdam, bij een geïnstalleerd vermogen van 60 MW, per jaar 190 GWh leveren, genoeg groene stroom voor vijftigduizend huishoudens.
Vertegenwoordigers van de twee provincies en van Rijkswaterstaat werkten twee opties uit. Over twee jaar moet er één op proef gaan draaien.
De Brouwersdam is geschikt voor een energiecentrale die gebruik maakt van de eb- en vloedbeweging en die elektriciteit voor minimaal 50.000 huishoudens kan opwekken. De turbines van de centrale maken gebruik van de enorme hoeveelheid water die zich onder invloed van het getij vier keer per dag door de Brouwersdam persen. Het Grevelingenmeer is meer dan 100 km2 groot en die hele waterkolom van ongeveer een halve meter (of meer) wil bij eb door de Brouwersdam naar buiten en wil bij vloed weer de andere kant op.
In de MIRT-Verkenning naar de energiecentrale in de Brouwersdam wordt ook gekeken naar technieken om vissen en zeedieren veilig de centrale te laten passeren. Getijdenenergie is honderd procent duurzaam: geen afval, geen CO2 en geen horizonvervuiling.
Zie ook: Gaat De Nieuwe Afsluitdijk Blue Energy Leveren? Duurzame Energie uit Zout en Zoet Water – Maak van De Nieuwe Afsluitdijk een Echte Duurzame Energiedijk – De Vergeten Kracht van Nederland: Waterkracht – De Afsluitdijk van de Toekomst: De Nieuwe Afsluitdijk – Wordt het een Duurzame Energiedijk? – Blue Energy from Holland: Energie uit zoet en zout water
30 juni 2008: Al eerder schreef ik over een ambitieus plan om van de Afsluitdijk een echte Energiedijk te maken onder andere door gebruik te maken van Osmotic Power en nu is er opnieuw een ambitieus plan om van de Brouwersdam een echte Energiedam te maken door toepassing van Tidal Power.
De Brouwersdam zou ongeveer 65000 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien door een getijdecentrale in de dam te bouwen. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit van het water en de natuur sterk vooruit. De 6 kilometer lange Brouwersdam ging in 1971 open als het zevende bouwwerk van de Deltawerken en sindsdien is de kwaliteit van het water sterk achteruit gegaan. De visstand en de kweek van schelpdieren namen sterk af. Een opening in de dam laat weer zuurstof in het meer toe. In deze doorlaatopeningen komen turbines, die met behulp van eb en vloed energie opwekken. Bron: De Telegraaf
Fantastisch dat we in Nederland aan de slag gaan met de enorme mogelijkheden om al het water te benutten. Dit worden de duurzame energiecentrales van de toekomst. Ook op andere plaatsen in Nederland, wat dacht u van de andere onderdelen van de Deltawerken, zijn vele mogelijkheden om zelf onze energie op te wekken. Op naar een duurzame samenleving.
Snel uitvoeren en direct opschalen zou ik zo zeggen en waar mogelijk combineren met Osmotic Power