google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Nederland 2050 (Voorheen Ladies First) by Wubbo Ockels: Nederland 100% duurzaam in 2050

Geschreven op 23-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Nederland 2050Update 30-08-2011: Zo, we zijn weer een jaar verder en  Nederland 2050 gaat inzetten op een petitie. Op zich mooi, maar lijkt mij een herhaling van zetten. Al eerder werd er een vergelijkbare petitie aangeboden, waar de huidige regering vrijwel niets mee gaat doen.

Zie: Nederland krijgt nieuwe energie: 100% Hernieuwbare Energie in 2050

Stichting NL2050 streeft naar een 100% duurzaam Nederland in 2050 en is een initiatief van Wubbo Ockels. Hoofddoel is een petitie aanbieden aan de overheid om zo een duurzaam Nederland te eisen. Tuurlijk heb ik zojuist de petitie getekend voor een 100 procent Duurzaam Nederland in 2050! Teken jij hem ook even?

25-08-2010: Nederland loopt achter op het gebied van duurzaamheid. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de economische positie van ons land. Eerste Nederlander in de ruimte en hoogleraar duurzaamheid Wubbo Ockels heeft daarom Nederland 2050 opgericht die hem moet helpen zijn doelstelling te bereiken.

Het is de overtuiging van Wubbo Ockels dat een 100% energieneutraal Nederland in 2050 technisch mogelijk en nodig is. Om deze doelstelling werkelijkheid te laten worden is het van belang dat de Nederlandse overheid meer maatregelen gaat nemen op het gebied van duurzaamheid.

13 januari 2010: Zo, Ladies First is het jaar goed begonnen met een gloednieuwe website en er is zelfs wat promotiemateriaal gemaakt. Om de duurzame eis Van Ladies First meer bekendheid te geven,  is er een kleurrijke LF-labels met de naam van de website ontworpen die je in je eigen omgeving kunt uitdelen. Ook is er een opvallende rugtas waarmee je dagelijks kunt laten zien dat jij ook wil dat Nederland in 2050 schoon is.

Ladies First tasDe tas is met de hand gemaakt en volledig recyclebaar. U wordt uitgenodigd om de tas met 250 LF-labels te bestellen. De opbrengst van de verkoop van de tas komt ten goede aan de doelen van de stichting Ladies First.

Mooi toch? Behalve dan als we even naar de prijs kijken. Ik steun de actie van harte maar om nu even wat van die tassen te gaan uitdelen. Gaat mij net iets te ver voor 125 euro per tas.

Reactie van Ladies First: Achter Ladies First zit geen organisatie met mensen in dienst. Iedereen die nu meewerkt, doet dit omdat ze de eis van Ladies First ondersteunen. Om die reden is iedereen die in natura een bijdrage willen leveren, zelf verantwoordelijk voor de kosten van het promotiemateriaal (tas, labels, t-shirts).

De tas wordt gemaakt door iemand die enthousiast is over Ladies First en deze in haar eigen tijd maakt. De tas kost 55 euro. De tas inclusief 250 labels kost 125 euro. De tas is niet om uit te delen maar de labels wel.

23 maart 2009: Ladies First wil vrouwen uitdagen de leiding te nemen in de missie voor 100% schoon Nederland in 2050 maar Ladies First is géén nieuwe vrouwenbeweging. Het is een podium voor alle Nederlanders. Vrouwen, mannen, jongeren en kinderen nodigen we van harte uit om lid te worden. Als we terugkijken, zijn alle beslissingen die in de afgelopen zeventig jaar hebben geleid tot de huidige klimaatcrisis, door mannen genomen. Om die reden nemen de vrouwen bij Ladies First het voortouw.

Vrouwen voelen zich van nature meer aangesproken door verantwoordelijkheid voor de lange termijn. Bovendien zijn ze vaak meer inhoudelijk gericht. De eis van Ladies First gaat iedereen aan want het gaat over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen en van Nederland. Ladies First wil beginnen met eisen dat Nederland in 2050 100% schoon is. Dit is de missie van Ladies First. Om bij de regering van invloed te kunnen zijn, gaat het erom dat álle Nederlanders dit willen én eisen. Dan komt de hoop en de overtuiging dat Nederland het kan waarmaken. Vervolgens is er een kleine groep nodig die de missie van Ladies First oppakt en uitvoert. In mijn functie van hoogleraar duurzame ontwikkeling bij de TU Delft weet ik dat het kan. Innovatieve bedrijven als Econcern en anderen weten dit ook. Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat het niet alleen kan maar ook zal gebeuren. Het gebeurt als we het allemaal echt willen en eisen.

Ladies First is de directe stem van de bevolking. De beweging heeft nadrukkelijk geen ambitie om een plek te veroveren in de politieke arena. De geschiedenis laat zien dat politieke partijen de Ladies First missie: 100% schoon Nederland 2050 niet kunnen realiseren. In de politiek beconcurreert men elkaar teveel. Een schoon Nederland staat boven de partijen en is een recht van alle Nederlanders. Om dat recht op te eisen, is een krachtige en duurzame beweging nodig vanuit alle lagen van de bevolking. Onafhankelijk van politieke gezindheid, religie, leeftijd, maatschappelijke positie. De missie van Ladies First gaat iedereen. Het gaat om ons nageslacht. Onze toekomst. Bron: Ladies First

Geweldig om te zien dat de initiatiefnemer van Ladies First een man is. Niemand minder dan Wubbo Ockels is op dit briljante idee gekomen. Als we terugkijken kunnen we ook zien dat de meeste oorlogen zijn begonnen door mannen en de ecomomische crisis is ook grootendeels veroorzaakt door mannen.

Maar om nou vrouwen weer het voortouw te laten nemen als het gaat om schoonmaken. Ik stel voor de de wereldleiders so-wie-so eens wat beter naar vrouwen luisteren. Ja, de gedachtengang van Wubbo Ockels kan ik helemaal volgen en ja, ik ben het er ook mee eens, dus wij doen mee.

Overigens zie ik hele goede mogelijkheden om dit idee nog even wat op te schalen naar wat andere zaken in de wereld die minstens zo belangrijk zijn, eigenlijk veel belangrijker zijn, dan hoe het schoon het in Nederland is. Alhoewel ik dat laatste wel heel erg op prijs stel, ook bij evenementen. Zie ook De Schone School, zeg maar Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan

Ladies First blijkt onderdeel te zijn van nog wat andere activiteiten van de heer Wubbo Ockels. Een soort one-man-show richting Republika2050. Tja, en daar ben ik nou helemaal geen voorstander van. Ik blijf Oranje-fan. Tenslotte moet ik er echt niet aan denken dat het nog tot 2050 moet duren voor Nederland eindelijk weer een schoon land is.

Zie ook: De Oproep Planet First

Tags:

6 Reacties

 1. Wubbo zegt:

  23 maart 2009 om 16:04 | Permalink

  Beste Erik,

  Hartelijk dank voor uw aanmelding bij Ladies First. Met uw registratie kunnen we onze eis ‘100% schoon Nederland 2050’ kracht bij zetten.

  Graag nodig ik u nog een keer van harte uit mensen in uw omgeving te vragen zich ook aan te melden bij Ladies First. En komt u vooral nog eens terug op onze website om uzelf te informeren over de laatste ontwikkelingen en te kijken hoe het staat met de groei van de ledenlijst.

  Ik mik op 1 miljoen leden 8 maart 2010! Ook dankzij uw enthousiasme gaat het ons lukken.

  Mijn dank,

  Prof.dr. Wubbo J. Ockels

 2. Floortje zegt:

  25 maart 2009 om 14:46 | Permalink

  Dat vrouwen een stuk duurzamer beleven en ondernemen was reeds bekend. Ze recyclen zo’n twintig procent meer dan mannen, laten de auto vaker staan en laten apparaten en lampen minder vaak ’stand by’ staan. Ook zijn zij meer geïnteresseerd in duurzame producten. Dat is gebleken uit een opiniepeiling over duurzaamheid van de regionale dagbladen van Wegener Nieuwsmedia in 2008.

 3. Erik van Erne zegt:

  11 december 2009 om 13:25 | Permalink

  Ladies, help Wubbo Ockels de wereld redden, aldus minister Jacqueline Cramer op haar weblog.

  Vrouwen gaan de wereld redden. Dat is de stelling van de eerste Nederlandse astronaut, Wubbo Ockels. Via zijn initiatief ladies first probeert hij een miljoen mensen achter de eis Nederland honderd procent schoon in 2050 te krijgen. De filosofie van deze beweging: vrouwen geven meer om de toekomst.

  Maar de mannen zullen zeker volgen. “Daarom Ladies First”, aldus Ockels op de site. “Laat de mannen galant zijn en de vrouw voor laten gaan, maar volg wel!”. De million women march moet op 8 maart, internationale vrouwendag, eindigen bij de Nederlandse regering. Ik ben nog niet uitgenodigd, maar houd mij graag beschikbaar voor het initiatief. Dus kom op dames, meld je aan!

 4. WorldChanger zegt:

  13 december 2009 om 15:53 | Permalink

  Women are major agents for progress in climate change, development goals

  Women, among the first victims of climate change and enduring social ills, must also be seen as principal agents for change both in curbing global warming and in attaining the United Nations Millennium Development Goals (MDGs) to improve the lot of humankind, Secretary-General Ban Ki-moon said today.

  “Think of the women who, as a result of desertification linked to climate change, will have to forage even farther and longer for wood and water,” he told the Women’s International Forum that brings together some of the world’s most pre-eminent women. “Think of the women small-holder farmers who could see their crop yields fall by half over the next decade because of increasingly erratic rainfall.

  “Think of the women who depend directly on the environment for their livelihoods and for the well-being of their families and communities,” he said, stressing that in most parts of the world, more than half, sometimes 70 to 80 per cent, of the burden is borne by women. “People who have been the least responsible for causing climate change are suffering first and worst from its effects.

  “But let us also remember: to see women only as victims is to miss the point. So let us also think of the women who are custodians of local knowledge about food rationing, water harvesting, and forest conservation. Let us recognize how their insights can point the way toward sustainable natural resources management and green prosperity for all.”

  With just six days left until the opening of the UN climate change summit in Copenhagen, Mr. Ban said he was looking to women to take up the call for a fair and effective agreement that will reduce emissions while helping vulnerable communities adapt.

  “Science demands that we act. So does economic common sense,” he declared. “Some say tackling climate change is too expensive, especially at a time of global economic and financial upheaval. They are wrong. We will pay an unacceptable price if we do not act now.”

  Turning to the MDGs, the targets adopted at a UN summit in 2000 that seek to slash extreme hunger and poverty, infant and maternal mortality, and lack of access to education and health care, all by 2015, Mr. Ban cited the stark challenges: 93 million children, mostly girls, not in school; a woman dying every minute during pregnancy and childbirth from preventable and treatable problems; millions of women without access to decent work and social security.

  “On development, too, we need to think again: of the women who change their communities,” he said. “Consider Bangladesh, where the success of microfinance has transformed the lives of its people, mainly through the empowerment of its rural women.

  “Consider also the women who are shaping the policies of their countries through their growing presence in parliament. Our efforts to reach the MDGs and our response to the global economic crisis must place women at the centre of decision-making.”

  He pledged to appoint more women to senior posts, noting that since taking office three years ago nine new women under-secretaries-general (USG) have been appointed and he would soon name two more to the posts of Associate Administrator of the UN Development Programme (UNDP) and as head of the new gender equality entity.

  “We have more women USGs than at any time in UN history – and many of them are the first women appointees to positions which have traditionally been held by men over the past six decades,” he said noting that the number of women in senior UN posts has increased by 40 per cent during his tenure. “I will continue to do everything I can to ensure the equality and empowerment of women and girls.”

  http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=33113&Cr=woman&Cr1=

 5. Tom Faber zegt:

  23 augustus 2010 om 12:17 | Permalink

  Inmiddels is door een toch iets tegenvallende respons de campagne ladiesfirst overgegaan op een nieuwe naam: Nederland2050. Nederland2050 is dezelfde petitie gecombineerd met een positieve, vooruitstrevende visie op een duurzaam Nederland.

  We zien je graag terug op https://nederland2050.nl!

  Tom Faber
  Projectleider NL2050

 6. Erik van Erne zegt:

  18 mei 2014 om 13:29 | Permalink

  Oud-astronaut Wubbo Ockels is vanochtend om 11.08 overleden in het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

  Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Hij werd een nationale beroemdheid toen hij op 30 oktober 1985 met het ruimtevuur Challenger werd gelanceerd en zeven dagen in de ruimte verbleef. Wubbo Ockels is 68 jaar geworden.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..