Karton en Kantoormeubelen van Bermgras in Provincie Drenthe by GCZWD
Geschreven op 25-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerdNa het verkeersbord van bermgras lijken karton en kantoormeubelen een nieuwe toepassingsmogelijkheid voor bermgras. Dat is althans de verwachting in Drenthe.
De provincie Drenthe heeft 70.500 euro subsidie gegeven aan een project om bermgras om te zetten in karton en kantoormeubelen.
Eind 2018 worden al de eerste resultaten verwacht van enkele pilots. Als het lukt, hoopt de provincie dat er nieuwe kansen worden gecreëerd voor bedrijven in Drenthe, terwijl kosten verminderen omdat bermgras niet meer afgevoerd hoeft te worden.
Al decennia is de afvoer van bermgras een probleem, vooral vanwege de hoge kosten. De gangbare route is composteren, en de laatste tien jaar ook vergisting. In Drenthe vergist Attero het bermgras. Tal van initiatieven zijn onderzocht en ook gevonden, waaronder toepassing als strooizout en in verkeersborden. Overigens speelt natuurlijk op de achtergrond ook nog de vraag wanneer bermgras afval of een grondstof is.
Aan het project Verwaarden Bermgras Zuidwest Drenthe doen verschillende partijen mee. Het bermgras is van de gemeenten Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld, Hoogeveen, De Wolden, Hardenberg en Steenwijkerland, het waterschap Drents Overijsselse Delta en de provincie. Maar ook de kennis van onderwijsinstellingen en ondernemers als Vepa, Zuidema Hoogeveen en Agra Service Lindenhols Zuidwolde is nodig om een eindproduct van bermgras te kunnen maken. De Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe (GCZWD) coördineert het project.
Zie ook: Verkeersborden van Bamboe Bij Europaweg in Coevorden by Provincie Drenthe – Gronings Bermgras Geeft Energie: Een Schone Berm Geeft Energie by Provincie Groningen – Groen Strooizout van Bermgras: Grassap, Het Groene Alternatief Voor Strooizout by Grass2Grit – Duurzaamheidsprogramma Amsterdam ArenA: Van Gras naar Kaas – Graskracht: Maaigras als Duurzame Energie – Indugras: Veluws Gras als Grondstof voor Eiwitten, Vezels, Vitamines, Polymeren en Groen Gas – Besparen op Energiekosten met Olifantengras – Olifantgras in Omgeving Schiphol Als Biomassa Grondstof Voor Duurzame Energie – GRASSA!: Bioraffinage Van Gras Tot Nieuwe Productstromen Uit Gras – Hét Duurzaam Drenthe Event 2018: Vepa Is Het Duurzame Drentse Bedrijf 2018 – Plastic Whale Circular Furniture: Circulair Kantoormeubilair van Amsterdams Grachtenplastic
Tags: Afval, Hergebruik-Kringloop
Erik van Erne zegt:
23 september 2021 om 15:42 | Permalink
Duurzame producten van bermmaaisel by Provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland start met een pilot waarbij het maaisel van de bermen langs de provinciale wegen wordt verwerkt tot duurzame producten zoals zeep, meubelpanelen en een bodemverbeteraar.
De pilot wordt uitgevoerd door Spaak Circular Solutions. Zo krijgt het maaisel van de maaironde in september een hoogwaardige en duurzame bestemming.
Bermen langs provinciale wegen worden af en toe gemaaid. Vanwege de veiligheid, maar ook voor verbetering van de biodiversiteit. Daarvoor is het belangrijk dat het maaisel niet blijft liggen en het wordt dus afgevoerd. In het maaisel zitten echter nog veel waardevolle stoffen. De provincie start daarom een pilot waarbij die stoffen eruit worden gehaald en gebruikt worden voor nieuwe producten. Spaak Circular Solutions, eerder deelnemer aan het startup-programma van de provincie, heeft hiervoor een innovatieve techniek ontwikkeld. Zo halen zij eiwitten en vezels uit het maaisel. De eiwitten worden verwerkt in zeepjes, ter vervanging van chemische stoffen, en de vezels worden verwerkt tot meubelpanelen. Ook ontwikkelen ze de bodemverbeteraar ‘biochar’, die ervoor zorgt dat het water beter in de bodem kan weglopen. Ook wordt naar toepassing in infrastructurele projecten gekeken, zoals het verbeteren van de bodem in een rotonde.
Met de kennis die in deze pilot wordt opgedaan kunnen zowel Spaak Circular Solutions als de provincie nieuwe stappen zetten naar een circulaire economie. De provincie heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Door kennis te ontwikkelen en te delen, maar ook door soms regels die in de weg zitten aan te passen. Zo wordt groenafval juridisch gezien als ‘afval’. Het moet daarom afgevoerd en als afval verwerkt worden, terwijl het soms juist kansen biedt. De provincie heeft daarom begin 2021 stappen gezet om experimenten met het circulair gebruik van groenafval toegankelijker te maken.
“Deze pilot is daar een mooi voorbeeld van,” vindt Meindert Stolk, gedeputeerde Circulair. “Bovendien heeft iedereen hier baat bij: Spaak kan hun innovatie verder ontwikkelen en verbeteren, het levert nieuwe kennis op voor andere ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers, de provincie heeft een goede bestemming voor het bermmaaisel langs de N-wegen én zet een nieuwe stap naar een circulair Zuid-Holland. Win-win-win.”
De provincie Zuid-Holland beheert 674 kilometer aan provinciale wegen en bermen. Het beheer wordt ecologisch uitgevoerd om de biodiversiteit te vergroten, natuurlijke plaagbestrijding in de landbouw te verbeteren en de omgeving aantrekkelijker te maken voor recreatie en beleving. Er wordt minder en anders gemaaid dan voorheen. Het bermmaaisel blijft eerst een aantal dagen liggen zodat de zaden kunnen vallen en de planten zich kunnen vermenigvuldigen. Vervolgens wordt het maaisel afgevoerd. Dat doen we onder de noemer ‘De berm komt tot bloei!’.