HAUT Amsterdam: De Hoogste Houten Woontoren van Nederland met BREEAM Outstanding
Geschreven op 24-6-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets andersAmsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Nederland en mogelijk zelfs van Europa. Het 73 meter hoge appartementengebouw wordt gerealiseerd aan de Amstel.
Het houten gebouw wordt voorzien van de nieuwste technologie op het gebied van duurzaam bouwen en wonen en krijgt het label BREEAM Outstanding, de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore.
Het project komt in het Amstelkwartier aan de Spaklerweg, naast Park Somerlust en wordt uitgevoerd door vastgoedontwikkelaar Lingotto dat samen met een aantal partners de tender voor kavel 1 in het Amstelkwartier heeft gewonnen met het project HAUT. Dit wordt de hoogste houten woontoren van Nederland en mogelijk zelfs van Europa.
Het gebouw is ontworpen door HAUT dat een gebouw gaat neerzetten waar duurzaamheid en technologische innovatie met elkaar versmelten. Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met carsharing en zullen met bijvoorbeeld elektronicaproducenten in gesprek gaan om verlichting en koelkasten ‘as-a-service’ aan te kunnen bieden. Het geraamte van het gebouw is van hout, de gevel bestaat uit beton, glas en zonnepanelen. HAUT staat voor haute couture: architectuur op maat
Het voornaamste bouwmateriaal van het gebouw is hout, internationaal een van de meest besproken innovaties in duurzame bouw vanwege de grote CO2-opslag. In het hout dat voor de bouw van HAUT wordt gebruikt is ruim drie miljoen kilogram CO2 opgeslagen. Daarnaast wordt de buitenkant voorzien van 1250 vierkante meter aan energie-opwekkende zonnepanelen en wordt het afvalwater door filters op het dak gezuiverd.
In de parkeergarage is ruimte voor elektrische deelauto’s. Op de begane grond staat ‘urban farming’ centraal in HAUT’s Hortus: een kas, een kwekerij, een terras en een innovatielab, dat direct in verbinding staat met het naastgelegen Park Somerlust.
Zie ook: Energieneutraal Hotel Jakarta in Amsterdam met BREEAM Excellent Certificaat – The Edge Zuidas, Amsterdam by OVG: World’s Most Sustainable Office Building – The Golden Gate: Het Pontsteiger Gebouw aan het IJ in Amsterdam – Hotel Kavel 17: Introducing Jaz in the City Hotel Amsterdam
Erik van Erne zegt:
8 maart 2018 om 11:42 | Permalink
Woontoren HAUT en Lizzy Butink (a.s.r.) winnaars op internationale BREEAM Awards
De luxe woontoren HAUT aan de Amsterdamse Amstel en Lizzy Butink, duurzaamheidsmanager bij a.s.r. real estate zijn de Nederlandse winnaars geworden van de internationale BREEAM Awards. Deze prijzen voor duurzaam bouwen zijn gisteravond uitgereikt in het London ExCel Centre in Londen. HAUT won in de categorie woningen. Lizzy Butink won de GRESB/BREEAM Individual Leadership Award.
HAUT is door een deskundige jury gekozen uit meer dan veertig genomineerde projecten van over de hele wereld. De projecten blinken uit in duurzaamheidsprestatie en innovatie en zijn gecertificeerd met het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen in de wereld: BREEAM.
Herman zegt:
16 maart 2018 om 14:42 | Permalink
The W350: The World’s Tallest Wooden Skyscraper In Tokyo
The architectural designs feature plentiful greenery and aim to create a sense of biodiversity in an urban setting with natural elements such as sunlight, foliage, and open air. The 70-story high rise is intended to be used by stores, hotels, and offices, as well as for private homes.
Construction for the plyscraper is planned for Tokyo in 2041 to commemorate the company’s 350th anniversary.
Erik van Erne zegt:
26 oktober 2021 om 22:03 | Permalink
Eén op vijf nieuwbouwwoningen Amsterdam van hout in 2025
In 2025 is één op de vijf nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) van hout. Dat is het streven van de Green Deal convenant Houtbouw waar op 21 oktober 2021 in meer dan 80 organisaties – zoals gemeenten, bouwers, banken, architecten en adviesbureaus – hun handtekening onder hebben gezet.
Vanaf 2025 is 20% van de MRA-woningproductie van hout en andere biobased materialen, zodat nieuwe woningen sneller en duurzamer worden gebouwd. “Dat levert jaarlijks ca. 220.000 ton CO2 uitstootreductie en een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van stikstof op. Met houtbouw woningen op industriële wijze geproduceerd en voldoende locaties worden woningen sneller gebouwd, zijn ze betaalbaarder, gemaakt van gezonde materialen en is er minder bouwafval”, aldus de samenwerkende organisaties in een verklaring.
Een belangrijk onderwerp van de MRA Green Deal convenant Houtbouw is het beschikbaar krijgen van locaties die geschikt zijn voor houtbouwwoningen. Ook partijen ook actief samenwerken aan kennisdelen. Daarnaast bekijken partijen of meer stimulerende regelgeving voor houtbouw mogelijk is. Tenslotte werken de betrokken partijen actief samen aan het verbeteren van de businesscases van de keten van houtbouw. Met de schaalsprong en toename van de kennis rond houtbouw is de verwachting dat de huidige prijsstelling van houtbouw binnen een afzienbare tijd verbeterd zal worden.