Greenpeace: Slaughtering the Amazon
Geschreven op 2-6-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets andersDe kaalkap in de Amazone gaat verder door de steeds grotere Braziliaanse veehouderijen en slachthuizen. Veehouderijen blijken betrokken bij illegale ontbossing, landroof en uitbuiting. Het rapport ‘Slaughtering the Amazon’ schetst dit trieste beeld na drie jaar undercover onderzoek door Greenpeace Brazilië.
De massaproductie van vlees en leer is de voornaamste oorzaak van ontbossing en uitstoot van broeikasgas in Brazilië. De Braziliaanse overheid stimuleert en financiert de veesector en ondermijnt daarmee de wereldwijde inspanningen om ontbossing en klimaatverandering tegen te gaan.
Het Greenpeace-onderzoek ‘Slaughtering the Amazon’ brengt de keten van producenten in kaart die zorgt voor deze ontbossing: van de ranches die – vaak illegaal – het bos verwoesten, tot de merken die hun producten kopen. Vooral drie industriële slachterijen (Bertin, JBS en Marfrig) jagen de kaalkap, landroof en uitbuiting aan. Hun producten gaan de hele wereld over. Modehuizen, sportmerken en autofabrikanten dragen door hun inkoop stilletjes bij aan de vernietiging van de Amazone: het rapport noteert als afnemers Honda, Toyota, Eurostar, Gucci, IKEA, Kraft, Clarks, Nike en Makro.
In de uitstoot van broeikasgassen neemt Brazilië de vierde plek in op de wereldranglijst. En minstens driekwart van de emissies wordt veroorzaakt door de ontbossing van de Amazone. De verwoestende veehouderij ondermijnt de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering aan te pakken. De Braziliaanse president Lula toont twee gezichten: hij ziet graag het Braziliaanse aandeel in de internationale rundvleesmarkt verdubbelen en tegelijk beweert hij dat hij de ontbossing en CO2-uitstoot met 70 procent gaat terugdringen.
‘Duizenden hectares bos worden voor een habbekrats geveld. Pas als het behoud van bossen economische waarde krijgt, kan deze uitverkoop stoppen. Ook Nederland moet geld op tafel leggen voor het behoud van bossen en klimaat en eisen dat Brazilië ook echt met deze uitverkoop van de Amazone stopt’, zegt Suzanne Kröger campagneleider Bossen van Greenpeace. ‘Onze toekomst hangt af van het voortbestaan van de laatste oerwouden. We kunnen de Amazone niet verspillen voor een paar consumptieartikelen.’
Om de klimaatcrisis aan te pakken, zijn internationale maatregelen nodig. In december 2009 onderhandelen wereldleiders in Kopenhagen over een nieuw klimaatakkoord. Het stoppen van kaalkap en bosbranden is een van belangrijkste maatregelen tegen de klimaatcrisis, want ontbossing veroorzaakt 20 procent van de wereldwijde uitstoot.
Greenpeace pleit voor 110 miljard euro voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden, gefinancierd door geïndustrialiseerde landen. Daarvan moet 30 miljard worden ingezet voor bescherming van de overgebleven oerbossen. Bekijk hier het volledige rapport ‘Slaughtering the Amazon’ (PDF). Bron: Greenpeace
Zie ook: UNEP: The billion tree campaign is 7 miljard bomen aanplanten en In 2020 is de wereldwijde ontbossing gestopt !
Erik van Erne zegt:
17 december 2019 om 15:11 | Permalink
Amazon Sees Alarming Rise in Deforestation
Deforestation in Brazil’s Amazon rainforest last month jumped to the highest level since records began in 2015, according to government data.
A total of 563 square kilometers (217.38 square miles) of the world’s largest rainforest was destroyed in November, 103% more than in the same month last year, according to Brazil’s space research agency.
From January to November this year an area almost the size of the Caribbean island of Puerto Rico was destroyed — an 83% overall increase in destruction when compared with the same period last year.
First they burn the forest, then the cattle arrive and then the soybeans. The global appetite for soy and beef has been driving the Amazon’s destruction for decades now. The consultancy firm Pecsa hopes to teaches cattle ranchers sustainability