Gesjoemel met Prestaties Lampen in Europa: Europese Commissie is op de Hoogte, maar Doet Niets
Geschreven op 18-12-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerdNa de sjoemelsoftware bij de dieselauto’s van Volkswagen en wie weet bij welke merken nog meer kom je er gewoon op wachten dat er nog veel meer gesjoemel bekend zou worden.
De lampenindustrie in Europa sjoemelt op grote schaal met de prestaties van lampen, zoals die op de verpakking staat vermeld.
Veel lampen gebruiken meer stroom en geven ook minder licht dan op de verpakking staat. Dat zegt de Europese koepelorganisatie van milieu-organisaties, het European Environmental Bureau (EEB). Wellicht nog erger is het feit dat de Europese Commissie al jaren op de hoogte is van deze legale en misleidende praktijken en er al die jaren niets aan heeft gedaan.
De Europese voorschriften bieden fabrikanten van lampen de mogelijkheid om te sjoemelen met de informatievoorziening. Men mag een foutmarge van 10 procent toepassen en zo kunnen de prestaties makkelijk beter worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.
Het Zweedse consumententijdschrift Rad & Ron stelt na eigen onderzoek dat de lampenproducenten hun resultaten tot wel 25 procent overdrijven. De misleiding vindt plaats bij alle soorten huishoudelijke lampen; spaarlampen, ledlampen en halogeenlampen.
Fabrikanten van lampen moeten drie gegevens verplicht op de verpakking van lampen vermelden: het vermogen van de lamp in Watt, de lichtopbrengst in Lumen en het energielabel met een letter van A tot G.
Zie ook: EU: Gloeilamp verboden en heffing op de spaarlamp verdwijnt eindelijk – Lampensector gaat voor de spaarlamp, maar geen verbod op gloeilamp – Bali nieuws: Gloeilamp verboden ! – EU Stelt Verbod op Halogeenlamp uit tot 1 Januari 2018
Tags: Duurzaam
Harrybr zegt:
18 december 2015 om 16:09 | Permalink
Daar hoef je geen Einstein voor te zijn om dat zelf uit te kunnen vinden: gewoon een Watt meter of de slimme stroommeter.
Lichtopbrengst met de meter van je camera ( diafragma – tijd) en die 3W LED lamp als vervanger van een 20W halogeen haalt nog niet een kwart van de lichtopbrengst ( dia 11 tov dia 14 en 1/200 sec ipv 1/400 sec) = 1/2 x 1/2 = 1/4 van de hoeveelheid licht ipv gelijk.
Haal hetzelfde kunstje eens uit met een spaarlamp tov een gloeilamp en… in werkelijkheid haalt de 40W spaar nog geen 25W gloei, 60 Spaar = 40 gloei enz.