Energieneutraal Protonencentrum in Aarhus, Denemarken by Royal HaskoningDHV
Geschreven op 8-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, Iets andersRoyal HaskoningDHV maakt deel uit van het team dat in Denemarken een nationaal centrum voor protonentherapie voor kankerpatiënten gaat ontwerpen en bouwen.
Het centrum is het eerste in zijn soort in Denemarken en daarmee een belangrijke mijlpaal voor de behandeling van kanker in het land.
Het nieuwe Deense centrum voor protonentherapie grenst straks aan de afdeling Oncologie van het universitair ziekenhuis van Aarhus in Skejby. Alle kankerpatiënten die in Denemarken de zeer gespecialiseerde bestralingsbehandeling met protonentherapie nodig hebben, worden naar dit centrum doorverwezen. Naar verwachting gaat het om minimaal duizend mensen per jaar. Het gebouw van 9.000 m2 biedt ruimte aan één protonversneller, behandelkamers, een onderzoeksruimte en faciliteiten voor patiënten, zorgverleners en medisch personeel. De bouw van het centrum begint in april 2016. Naar verwachting zullen de eerste patiënten er in 2019 terechtkunnen.
Een belangrijk onderdeel van het gebouwontwerp van Royal HaskoningDHV is de protoninstallatie in het bunkerdeel van het gebouw. De bunker heeft in verband met de stralingsafscherming muren en een plafond met een dikte van meer dan drie meter. De warmte die de tumorbestralingsapparatuur afgeeft, wordt ingezet als restwarmte om andere delen van het centrum te verwarmen. Het gebruik van restwarmte uit de apparatuur maakt deel uit van het slimme energieplan, waarmee het centrum moet voldoen aan de Deense wetgeving voor energie-efficiëntie. Die stelt dat gebouwen net zoveel energie moeten opwekken als dat ze verbruiken. Daarnaast krijgt het centrum energiezuinige elementen, zoals LED-verlichting, drielaags glas voor betere isolatie, daglichtregeling en warmteterugwinningssystemen.
Royal HaskoningDHV is samen met aannemer Hoffmann A/S, architect Aarhus Arkitekterne en het Deense adviesbureau Alectia verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe protonencentrum.
Zie ook: Cradle to Cradle Bouwen: Royal Haskoning Rotterdam – Royal Haskoning kiest voor Cradle to Cradle: Royal Cradle – Het Cradle to Cradle Inspired Containertransferium by Royal Haskoning – Het Cradle to Cradle Inspired Containertransferium by Royal Haskoning – Het Ei van Columbus 2010: Geluidsimulator Sensibel by Royal Haskoning – Dare2Share Duurzaamheidscampagne by Royal Haskoning – Wheel of Dubai: The Wheel Re-invented by Royal Haskoning – De Buigende Waterkering Beschermd Oude Stadscentrum van Harlingen by Royal Haskoning – Advies- en ingenieursbureau DHV werkt nu wereldwijd helemaal klimaatneutraal