Dualisering gemeenten en provincies is geslaagd
Geschreven op 18-12-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Iets andersDe dualisering bij gemeenten en provincies is geleidelijk ingebed en aanvaard en dat valt samen met een even geleidelijke cultuurverandering. Wel zijn er verschillen tussen gemeenten onderling.
Staatssecretaris Bijleveld ziet op basis van het rapport “Staat van de Dualisme” nog wel wat verbeterpunten.
Het dualiseringsproces werd in 2002 gestart bij gemeenten en in 2003 bij provincies. Kern van de dualisering is de scheiding van posities en bevoegdheden tussen raad en college. Zo zijn wethouders niet langer tevens lid van de raad en zijn de meeste bestuursbevoegdheden bij het college geconcentreerd. De raad is zich meer gaan toeleggen op zijn volksvertegenwoordigende rol, het stellen van algemene kaders waarbinnen het college het beleid uitvoert en de controle daarop. De raad heeft ook meer instrumenten om die controlerende rol te kunnen waarmaken, zoals het recht van enquête.
De geleidelijke inbedding en aanvaarding van de dualisering zoals die uit de Staat van de dualisering naar voren komen, vallen samen met een even geleidelijke cultuurverandering, zij het met de nodige verschillen tussen gemeenten onderling. Zo zijn er aanwijzingen dat de dualisering in grotere gemeenten beter is geland dan in kleinere. Dat een omvangrijke en ingrijpende structuurwijziging als de dualisering tijd nodig heeft om geaccepteerd te worden en – wellicht belangrijker – in alle opzichten geïntegreerd te worden in haar functionele omgeving, wekt geen verbazing.
Gelet op de soms forse kritiek die is geuit op de dualisering van het gemeente- en provinciebestuur, past vooral de conclusie dat de dualisering is geslaagd. Bron: Binnenlandse Zaken