google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Jekko by Wecycle: De Inzamel & Sorteerhulp voor Thuis, Bestel ‘m Nu

Geschreven op 7-11-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Jekko 20102 oktober 2019: Om het consumenten het te maken kapotte lampen en kleine armaturen gescheiden in te zamelen, introduceert stichting LightRec tijdens de Nationale Recycle Week de derde generatie Jekko-inzamelbox.

De vernieuwde Jekko kent een ander design en is volgens stichting LightRec duurzamer dan de vorige versie omdat hij geen kunststof onderdelen meer bevat. Er passen naast kapotte (spaar)lampen, kleine elektrische apparaten, kapotte spaarlampen en lege batterijen nu ook kleine armaturen zoals zaklampen en led-kaarsen in.

Gied van Hoorn, directeur van LightRec: “We lanceren de vernieuwde Jekko-inzamelbox tijdens de Nationale Recycle Week. Vanaf dat moment is hij te verkrijgen bij gemeenten, scholen en kringloopwinkels. We gooien letterlijk onze Jekko in de strijd tegen de kliko. En gebruiken deze campagneweek als deelnemer van Heel Holland Recyclet om de inzameling van lampen en armaturen een extra boost te geven. We gaan ervoor zorgen dat we aan de voorkant, dus via elk huishouden, nog meer inzamelen en minder laten verdwijnen via het reguliere huisvuil dat verdwijnt in de grijze kliko of ondergrondse afvalcontainers.”

De Nationale Recycle Week is van 14 tot 20 oktober en wordt door Heel Holland Recyclet (HHR) georganiseerd. HHR is een gezamenlijk initiatief van overheden, gemeenten, retail-organisaties, producenten en organisaties die de feitelijke inzameling en recycling van e-waste (elektrische apparaten en verlichting) verzorgen. Doel is de urgentie en noodzaak van gescheiden inzameling van e-waste extra onder de aandacht te brengen en hierbij burgers, bedrijfsleven en overheid nauw te betrekken. Deelnemers aan het initiatief zijn RND, NVRD, Rijkswaterstaat, Stichting RTA, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Stichting Fiar CE (TV en Audio), ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, SMR, SVEG, Stichting Witgoed, WeeeNL, Wecycle en Stichting ZRN.

7 oktober 2010: Zo, de Jekko is inmiddels voor iedereen verkrijgbaar. U kunt er één winnen door een game te spelen maar ook gratis (tegen verzendkosten) bestellen.

De Jekko is in 2009 getest in Tilburg en Bergen (L). Daaruit bleek dat er behoefte was aan grotere doosjes voor lampen en batterijen. Het inzameltasje is bedoeld voor kleine apparaten, zoals electrische tandenborstels en mobieltjes, niet voor de grote apparaten als broodroosters en koffiezetapparaten.

Veel gezinnen hebben lampen, batterijen en kleine apparaten die overbodig zijn of het niet meer doen nog door het huis zwerven. De Jekko is bedoeld om deze op één plek te verzamelen, zodat u ze gemakkelijk mee kunt nemen om in te leveren bij de winkel of de milieustraat.

U kunt de Jekko online bestellen. In steeds meer winkels kunt u gratis een Jekko afhalen. Door heel Nederland. Onder andere in de vestigingen van Electro World, Witgoed Specialist, ElektroVakman, AudioVideo Specialist en Euronics. Speel de Wecycle Game en maak kans op een gratis Jekko.

De JekkoNou lijkt mij geweldig om zo’n Jekko in huis te halen. Past vast nog wel naast mijn Plastic Heroes zakken en al die andere bakken, dozen en zakken die ik al heb om afvalstromen gescheiden in te zamelen. Begint nu toch echt op een echt afvalsorteerstation te lijken. We houden apart: Glas, papier en karton, kurken, GFT, Plastic Heroes, batterijen, schoenen, kleding, enz, enz. Eigenlijk bijna alles en dat resulteert uiteaard in een heel, heel, heel klein zakje restafval per week. Zo weinig dat we eigenlijk maar 1 zak vol krijgen per vier weken. Mooi toch?

Minder mooi is natuurlijk dat het ons veel tijd kost, maar dat hebben we er graag voor over. Het vergt ook nogal wat ruimte, maar dat is te doen en zo bezien is die Jekko denk ik wel handig. Maar dan gaat het helemaal fout. Want om van al die gescheiden afvalstromen af te komen, worden er al met al aardig wat kilometers gereden (er zijn slechts twee lokaties in Utrecht waar alles naar toe kan) en dat is natuurlijk weer slecht voor het milieu. Op de fiets? Zie ik u en mij niet doen met een paar zakken kunststof afval.

Toch maar snel die Jekko bestellen. Althans dat dacht ik, want waarom zou je het anders aankondigen? En wat lees ik? Op dit moment loopt er een proef met de Jekko. Zo hebben 1700 huishoudens in de gemeente Bergen en 15.000 huishoudens in het centrum van Tilburg de Jekko ontvangen. Verder doen 50 basischolen in Nederland mee met het onderzoek. Aan de hand van dit onderzoek zal gekeken worden of Jekko voldoet aan de eisen en of er behoefte aan is. Vandaar dat de Jekko nog niet te bestellen is.

7 november 2009: De producenten en importeurs van elektr(on)ische apparatuur en batterijen in Nederland presenteerden tijdens het symposium ‘Moving forward in Recycling’  een nieuw inzamelmiddel voor in huis. In de  Jekko verzamelbox kunnen in huis rondslingerende kleine elektrische apparaten, spaarlampen, batterijen en cartridges centraal worden opgeslagen om efficiënt te worden ingeleverd.

Zie ook: Bijna 50 miljoen spaarlampen ingezameld. Gooi gebruikte spaarlampen nooit weg maar lever ze in

Het symposium was een gezamenlijk initiatief van de drie inzamelsystemen NVMP (elektrische apparaten en spaarlampen), ICT-Milieu (ICT-apparatuur) en STIBAT (batterijen) en had als onderwerp ‘Producentenverantwoordelijkheid‘. Onder het motto ‘van goed naar beter’ werd intensief gesproken over de mogelijkheden om meer apparaten, spaarlampen en batterijen in te zamelen. Hiervoor is een gezamenlijke aanpak nodig waaraan producenten, gemeenten, retailers en ook de consumenten een bijdrage zullen moeten leveren.

Producenten en importeurs in Nederland scoren al zeer hoog op het gebied van inzameling en verwerking. De registratie van een aantal afvalstromen laat echter te wensen over. Onder meer door nauwere samenwerking met de gemeenten, is de verwachting dat de inzamelresultaten van e-waste verder stijgen. Nederland wil zich daarbij spiegelen aan de best presterende landen, zoals Zweden. Ook het inzamelpercentage van batterijen kan verder omhoog door intensivering van de inzamelactiviteiten.

De NVMP organiseert onder de vlag van ‘Wecycle’ activiteiten en campagnes om meer apparaten en spaarlampen in te zamelen. Wecycle is een initiatief van de producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met detaillisten, gemeenten en consumenten. De Jekko is een praktische verzamelbox om u te helpen batterijen, cartridges, spaarlampen en kleine apparaten apart te houden en in te leveren. De Jekko heeft aparte bakjes voor batterijen, cartridges en spaarlampen en een tasje voor kleine apparaten. Alle zijn makkelijk uitneembaar voor als je het gesorteerde afval gaat inleveren.

Dus, oude batterijen in de vreemdste laden? Een kapotte spaarlamp in de meterkast? Lege cartridges in een keukenkastje? Een kapotte mobiel op zolder? Een afgedankte föhn onder het bed? Met de Jekko behoren deze manieren van “opruimen“ tot het verleden. Lekker voor Jekko. Lekker voor het milieu. Lekker voor ons allemaal! Bron: ANP Zie ook: De Sinterklaasintocht Amsterdam met een heel bijzonder Verlanglijstje

Zie ook: Wecycle Plaatst Duizend Inleverbakken voor Klein E-Waste bij Supermarkten – Eerste Wecycle-inleverbakken Geplaatst in Winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht

Tags:

7 Reacties

 1. Schallmaier zegt:

  4 december 2009 om 15:52 | Permalink

  Hallo
  Hoezo durft u in uw kaart te beweren dat ik enthousiast ben over de Jekko?
  Al mijn buren en kennissen die de Jekko hebben ontvangen vinden het een absoluut overbodig en onhandig ding dat ze beslist niet wensen te gebruiken. Wij allen doet voor 100% mee aan sorteren en recycling van stoffen. Het vak voor de elektrische apparaten is de absolute giller.
  Waarom betalen wij een verwijderingsbijdrage voor deze apperatuur?
  Groetjes
  Hans Schallmaier

 2. Erik van Erne zegt:

  4 december 2009 om 16:15 | Permalink

  @Hans Schallmaier

  Snap uw opmerking over de kaart niet echt. Mij niets bekend van kaarten.

 3. Laurens zegt:

  5 oktober 2010 om 11:04 | Permalink

  Hoi allen,

  even om jullie te informeren, de Jekko is nu voor iedereen verkrijgbaar! Je kan hem winnen door een game te spelen maar ook gratis (tegen verzendkosten) bestellen.

 4. Jeroen Bartels zegt:

  7 oktober 2010 om 18:31 | Permalink

  De Jekko is in 2009 getest in Tilburg en Bergen (L). Daaruit bleek dat er behoefte was aan grotere doosjes voor lampen en batterijen. Het inzameltasje is bedoeld voor kleine apparaten, zoals electrische tandenborstels en mobieltjes, niet voor de grote apparaten als broodroosters en koffiezetapparaten. Veel gezinnen hebben lampen, batterijen en kleine apparaten die overbodig zijn of het niet meer doen nog door het huis zwerven. De Jekko is bedoeld om deze op één plek te verzamelen, zodat u ze gemakkelijk mee kunt nemen om in te leveren bij de winkel of de milieustraat.

 5. Anna Schoemakers zegt:

  18 oktober 2010 om 15:20 | Permalink

  Hallo allemaal,

  Inderdaad, de nieuwe Jekko is er weer. Het is een soort kartonnen bouwpakket, waarmee je een verzamelbak voor spaarlampen, batterijen en kleine electrische apparaten in elkaar zet, die je vervolgens aan een haakje in de kast kan hangen. Lekker geordend en het geeft tijd om deze spullen later eens weg te brengen naar een milieupunt.

  Ik heb hem besteld voor €3,50 via de actie van Treemagotchi. Wecycle en Treemagotchi werken samen, omdat Treemagotchi de Jekko een leuk en handig hulpje in de huishouding vindt.

 6. Cecile Ruiter zegt:

  20 maart 2011 om 06:29 | Permalink

  Ik heb een vraagje…
  Ik werk op een kinderdagverblijf en daar zou ik graag een grotere Jekko willen hebben,want deze maat is snel vol..
  Is dit mogelijk??
  Wij(Kinderdagverblijf De Speelboom Te Vlaardingen)zijn bezig met duurzaamheid voor komende jaren…
  Jekko zou al heel goed zijn,misschien hebben jullie nog meer tips/ideeen…we houden ons aan bevolen!

  Ik hoor graag een antwoord terug.

  Vr.groet,
  Cecile Ruiter

 7. Erik van Erne zegt:

  20 maart 2011 om 06:37 | Permalink

  Dag Cecile,

  Geen idee of die mogelijkheid bestaat. U kunt het beste contact opnemen met Wecycle. Zal u de contactgegevens mailen. Groet, Erik

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..