google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Duurzame Weekend Utrecht 2021 by Duurzame Week Utrecht: Geef Utrecht een Groen Hart

Geschreven op 8-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 30 september 2021: Op zaterdag 6 november keert Duurzame Week terug naar Brabant voor de tweede editie van het Duurzaam Festival Den Bosch.

Een dag vol activiteiten en inspiratie om vrolijk te verduurzamen. Workshops, lezingen van BN’ers, een duurzame pub-quiz: het gebeurt allemaal tijdens het Duurzaam Festival Den Bosch 2021. Kom langs en green up your life!

Tijdens het Duurzame Weekend Den Bosch 2021 is er van alles te doen rond verduurzaming. Zaterdag bezoek je het stadsfestival in de binnenstad voor een bruisend programma vol workshops en entertainment. Het hele weekend is er een winkel- en horecaroute langs lokale ondernemers.

Zaterdag 6 november: Stadsfestival binnenstad Den Bosch. Voor iedereen die vrolijk wil verduurzamen is er op zaterdag een bruisend stadsfestival in en om het festivalhart op De Parade in de binnenstad. Er zijn workshops die aanzetten meteen je leven te vergroenen en er is ruimte voor kunst, cultuur en film. Allemaal op centrale en gemakkelijk toegankelijke locatie in de stad. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Een educatief en inspirerend uitje voor het hele gezin!

Hele weekend: winkel- en horecaroute #localheroes. De winkel- en horecaroute leidt je het hele weekend langs alle duurzame hotspots in Den Bosch. De winkels en restaurants op de route zijn stuk voor stuk bezig met duurzaamheid, hoe groots of hoe klein ook. Ze vertellen je er graag meer over. Vraag gerust waar de koffie vandaan komt, hoe de kleding gemaakt wordt of hoe de groenten worden verbouwd. Elke aankoop heeft een verhaal!

1 juni 2021: Van 9 t/m 11 juli organiseert Duurzame Week opnieuw het grootste duurzaamheidsfestival van Nederland! Vanuit ons festivalhart op de Neude in Utrecht bieden we drie dagen lang activiteiten en inspiratie om vrolijk te verduurzamen. Van een workshop geveltuinieren tot een duurzame pubquiz: het gebeurt allemaal tijdens het Duurzaam Weekend Utrecht 2021. Doe mee en green up your life!

Tijdens het Duurzame Weekend Utrecht 2021 is er van alles te doen rond verduurzaming. Vrijdag is er overdag een congrestival voor duurzame professionals. Op zaterdag kan iedereen die vrolijk wil verduurzamen meedoen aan activiteiten op en rond het festivalhart in de binnenstad. En zondag gaan we de wijken in. Het hele weekend is er een winkel- en horecaroute langs lokale ondernemers.

15 juli 2019: Het Duurzame Week Utrecht festival trok dit jaar maar liefst 19.000 bezoekers. Dat is een stijging van bijna 400% in vergelijking met de editie in 2018, toen er 5.000 bezoekers het festival bezochten.

Tijdens de allereerste editie trok het festival in 2016 2.500 bezoekers. De publiekstrekkers waren dit jaar de oplaadschommels op Utrecht Centraal, Duurzame Markt, de OutdoorOfficeDay en het ANNE festival.

Duurzame Week festival 2019 was er op gericht om bezoekers te inspireren, activeren en te verbinden. Om te onderzoeken in hoeverre het festival deze pijlers bereikt liet de stichting onderzoek doen door Ruigrok Netpanel. Dit onderzoeksbureau hield een enquête onder de bezoekers van het festival. Hieruit bleek dat 85% van de DW bezoekers het festival (zeker) wel als inspirerend heeft ervaren, 69% van de DW bezoekers nam zich door het festival voor om in de toekomst vaker duurzame keuzes te maken en 78% van de bezoekers heeft het door Duurzame Week festival vaker met anderen gehad over duurzaamheid. Andere interessante resultaten waren dat het festival 66% van de DW bezoekers hen op nieuwe ideeën heeft gebracht om duurzamer te leven en 63% van de DW bezoekers is zich door het bijwonen van het festival bewuster geworden van de mogelijkheden om duurzame keuzes te maken.

Volgend jaar zal er weer een Duurzame Week Festival zijn! Weer op de Neude, wie weet in een andere vorm dan een Kas. En weer met een veelzijdig programma met interessante en inspirerende evenementen voor iedereen. Je bent van harte welkom van 20 tot en met 27 juni 2020.

1 februari 2019: Van 15 tot en met 22 juni 2019 is het weer tijd voor de Duurzame Week Utrecht, editie 2019. De vierde editie alweer van Duurzame Week Utrecht.

24 oktober 2018: KrijgdeKleertjes is de winnaar van het Circulair Compliment van de Duurzame Week Utrecht 2018. Hof van Cartesius behaalde de meeste publieksstemmen.

Op dinsdag 23 oktober presenteerden de vijf genomineerden voor de duurzaamheidsprijs het Circulair Compliment hun initiatief aan de vakjury en het publiek.

Wethouder Klaas Verschuure reikte de prijs uit aan de winnaar: KrijgdeKleertjes. Het Circulair Compliment bestaat uit een winnaarsbeker en een cheque ter waarde van 1.500 euro. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door ASR en de gemeente Utrecht.

KrijgdeKleertjes faciliteert het ruilen van (kinder)kleding en speelgoed. Duurzaam, handig en gezellig de kinderen in het nieuw steken en je kasten legen. Dat is de gedachte achter KrijgdeKleertjes. Mensen kunnen zowel online als offline ruilen. Ze kunnen landelijk bij 30 ruilpunten terecht om kleertjes in alle kindermaten te ruilen, waarvan vier locaties in Utrecht. Een volle tas (gewassen) kleertjes meebrengen om te ruilen, betekent een volle tas geruilde kleertjes weer mee naar huis nemen. Alleen doneren van kleding mag ook. Sinds 2016 zijn er diverse locaties in Utrecht waar je direct kunt ruilen.

23 oktober 2018: Op dinsdag 23 oktober van 18.45 – 20.00 uur gaan de vijf genomineerden voor de duurzaamheidsprijs het Circulair Compliment hun initiatief pitchen aan de vakjury en het publiek.

Op basis van die pitches én de hoeveelheid respons op social media van het publiek (Facebook, YouTube, Instagram en Twitter), wordt bepaald wie de prijs wint.

Wethouder Klaas Verschuure zal daarna het Circulair Compliment officieel uitreiken. De genomineerden zijn: Hof van Cartesius, Krijg de Kleertjes, stichting Community & Voedselsurplus, De 100% Gerecyclede Fles en Circular Cycling.

6 februari 2018: De derde editie van de Duurzame Week Utrecht zal plaatsvinden van zaterdag 20 tot en met zaterdag 27 oktober 2018. De Duurzame Week 2018 zal dit jaar niet plaatsvinden op het Domplein maar op de Neude in Utrecht.

Tijdens de Duurzame Week komt de internationale klimaattentoonstelling Climate Planet naar het Jaarbeursplein in Utrecht. Zie: Climate Planet Tentoonstelling op Jaarbeursplein in Utrecht by ANNE

Naast de week is Duurzame Week het jaar al van start gegaan met de eerste Duurzame Meetup van 2018. Verder komt er dit jaar op veler verzoek een nieuw product: Business Events.

Op dinsdag 1 mei van 17.00 tot 19.00 uur staat in de De Nieuwe Vaart in Utrecht de Duurzame Meetup circulaire economie op het programma. Wat zijn goede voorbeelden van circulariteit en hoe kun je hier als ondernemer mee aan de slag? Kom met je zintuigen op scherp, want tijdens deze meetup hóór je niet alleen over circulair ondernemen, je ziet het ook in het circulair gerenoveerde De Nieuwe Vaart. Én je proeft het met de hapjes van The Colour Kitchen. U kunt zich hier aanmelden.

De daadwerkelijke week is het festival met amusement- en kennisprogramma verspreid door Utrecht. Duurzame Week Utrechjt biedt samen met partners een podium voor de verbinding van inwoners en ondernemers, voor inspiratie over en weer, en uiteindelijk activatie van duurzaamheid. En dat op gebied van de volgende vijf pijlers: home, work, fun, food en things!

15 oktober 2017: Zaterdagavond 14 oktober werden Utrechtse ondernemers met een duurzame of biologische filosofie in het groene zonnetje gezet. Met de Duurzame Week Award wordt zo erkenning en waardering aan hun onderneming gegeven.

Rio de Bio werd de winnaar in de categorie Retail. ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal) won de trofee in de categorie service. In de categorie horeca kwam Instock als grote winnaar naar voren.

6 oktober 2017: Zaterdag 7 oktober 2017 opent de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen het Duurzame Week festival. De opening wordt spectaculair begeleid met een duurzame vuurshow op het Domplein in Utrecht.

Klinkt dat mooi of niet: een duurzame vuurshow. Nooit eerder van gehoord. Snel even op de website gekeken, maar helaas geen uitleg te vinden over wat een duurzame vuurshow is. Gaan we dus even navragen.

Wow, ontving een supersnelle reactie van Clemens: Ten opzichte van vuurwerk is deze herbruikbare variant aanzienlijk zuiniger. Er wordt niets de lucht in geschoten en er is geen afval, alleen verbranding. Dat maakt het duurzamer. De heren die komen optreden met vuur en knallen als akoestisch orkest hebben geïnvesteerd in apparatuur die de vuurshow op een duurzamere manier kan produceren. Ze vervangen daarmee ook versterkers en andere elektrische instrumenten.

1 september 2017: Breng nu je stem uit voor de Duurzame Week Awards, dé prijs voor Utrechtse partijen die duurzaamheid zichtbaar maken en mensen rond groen doen verbinden en inspireren. In drie categorieën reiken we een prijs uit: Retail, Horeca en Service.

Jouw stem bepaalt samen met de andere publiekstemmen en de stem van vakjury wie er in de prijzen vallen tijdens de Award Night op zaterdag 14 oktober.

15 augustus 2017: Mooi hoor, de duurzame kas op het Domplein gaat er komen. De crowdfunding campagne is succesvol afgerond. Dit festivalhart zal het centrale trefpunt vormen van het stadsbrede programma dat het festival Duurzame Week Utrecht biedt. Het motto van de Duurzame Week Utrecht is: Green up your life!

In de Duurzame Kas zal horecapartner de Leckere de biertjes verzorgen. Tijdens de Leckere bierproeverij op 27 juli is er al massaal geproost, geproefd en gekozen voor het Duurzame Week Biertje. Een perfect biertje voor de oktobermaand. Benieuwd hoe deze smaakt? Kom dan tussen 7 en 14 oktober dit Leckere biertje proeven in de Duurzame Kas.

Zie ook: De Leckere in Utrecht: Brouwt Uitsluitend 100% Biologische Bieren

8 juli 2017: Van zaterdag 7 tot en met zaterdag 14 oktober 2017 vindt de tweede editie van de Duurzame Week Utrecht plaats. Een week lang kleurt Utrecht groen met een breed programma voor jong en oud. Duurzame Week werkt samen met alle Utrechters om een bruisend festivalhart neer te zetten: een glazen kas op het Domplein. Iedere Utrechter kan hier zelf duurzame ontwikkelingen ervaren. Het motto van de Duurzame Week Utrecht is: Green up your life!

Duurzame Week Utrecht is een initiatief van inwoners en ondernemers in Utrecht, die het belangrijk vinden om te leven in een groene en gezonde stad. De eerste editie in 2016 was een succes. Dit jaar zijn de ambities nog groter. Er is een breed programma voor jong en oud vol workshops, lezingen en acties. Dit jaar komt er een duurzame markt, een volledig scholen- en kinderprogramma, een pubkasquiz en krijgen bezoekers energieadvies van Markus Schmid van WISE.

De glazen kas op het Domplein moet dit jaar hét centrale trefpunt gaan vormen waar bezoekers duurzaamheid zelf kunnen ervaren. Met een drankje in hun hand ontdekken zij de laatste duurzame trends, vinden zij makkelijke tips voor een groener leven, proeven zij lokale specialiteiten en komen zij in contact met inspirerende initiatieven.  Iedereen die duurzaamheid belangrijk vindt, kan bijdragen aan de komst van de kas via de crowdfundingcampagne van Duurzame Week.

Zie ook: Creative Valley Utrecht: The Way We Work Today Manifest voor de Werkomgeving als Eco Systeem – De Leckere in Utrecht: Brouwt Uitsluitend 100% Biologische Bieren – Elektrische Zero Emission Bierboot in de vaart genomen in Utrecht –  Cargohopper gaat met zonnepanelen voor energieneutraal en emissievrij – ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal): Experience Center Voor Duurzaam Wonen in Utrecht – Climate Planet Tentoonstelling op Jaarbeursplein in Utrecht by ANNE

Tags:

5 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  22 september 2017 om 14:59 | Permalink

  ANNE Genomineerd voor de Service Award 2017 by Duurzame Week Utrecht

  Zie: ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal): Experience Center Duurzaam Wonen in Utrecht

 2. Erik van Erne zegt:

  6 oktober 2017 om 12:45 | Permalink

  Klimaatfestival in de Utrechtse Metaal Kathedraal by Milieudefensie

  Aan het einde van de Duurzame week Utrecht organiseert Milieudefensie op zaterdag 14 oktober een festival voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema klimaat. Het festival vindt plaats op de ecologische en culturele locatie van de Metaal Kathedraal in de Utrechtse Meern.

  Het Klimaatfestival programma biedt voor ieder wat wils: Jelmer Mommers,journalist Energie & Klimaat bij de Correspondent, trapt af met zijn kijk op het thema. Er zijn workshops, zoals over duurzaam activisme, optredens van onder anderen de Utrechtse muzikant Tim Dawn en dichter/schrijver Lieke Marsman, en de ‘opfrisdames’ geven aan ieder die dat wil een persoonlijke, interactieve theaterperformance (met souvenir!). De Utrechtse DJ Pepijn zorgt ervoor dat de voetjes van de vloer gaan.

  Tijdens het festival is er – onder het genot van een (veganistisch) hapje en drankje – alle ruimte om mensen te ontmoeten die zich bezighouden met het thema klimaat. Ter inspiratie, om samen nieuwe ideeen te smeden, of om meer te weten te komen over bestaande klimaatinitiatieven. Want er zijn veel mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering en samen proberen om het verschil te maken!.

  Milieudefensie zet twee pendelbussen in naar De Metaal Kathedraal. Deze bussen vertrekken respectievelijk om 13:00 uur en om 13:30 uur vanaf Utrecht Centraal. Opstapplaats: Croeselaan, aan de kant van de Jaarbeurs van Utrecht CS (vanaf internationale bushalte ligt het tussen het Beatrixgebouw en jaarbeurs). De bussen gaan terug om 22:00 uur en 23:00 uur. Mocht je daar gebruik van willen maken, stuur dan een mail.

 3. Erik van Erne zegt:

  19 februari 2018 om 14:54 | Permalink

  Duurzame Week Utrecht 2017 Aftermovie

 4. Erik van Erne zegt:

  3 oktober 2018 om 17:03 | Permalink

  Duurzame Week Utrecht 2018: Wie Verdient Het Circulair Compliment?

  De gemeente Utrecht en Duurzame Week Utrecht werken samen aan een duurzame, gezonde en hernieuwbare stad. Tijdens de Duurzame Week lichten we lokale initiatieven van enthousiaste burgers, ondernemers en bedrijven uit die hieraan bijdragen. Dit jaar doen we dat door uitreiking van het ‘Circulair Compliment’ aan initiatieven die zich richten op circulariteit.

  Ben of ken jij iemand die oude producten een nieuw leven geeft, dé oplossing heeft voor de plastic soep of op een andere ludieke manier helpt om afval uit de stad te weren? Die weet hoe je grondstoffen en materialen slim en hoogwaardig kunt hergebruiken? Geef jezelf of diegene direct op. De inschrijvingen worden beoordeeld op mate van impact, toepas- en opschaalbaarheid.

  Na de sluitingsdatum van de inschrijving wordt bekendgemaakt welke vijf initiatieven genomineerd zijn. Van de genomineerden wordt een videoportret gemaakt om het initiatief te presenteren. Daarmee werven de genomineerden online stemmen van het publiek. Op dinsdagavond 23 oktober worden op het Circulair Pitch Podium in de Climate Planet de portretten vertoond en pitchen de genomineerden hun initiatief live. De jury kiest de winnaar, mede op basis van de publieksstemmen, pitch en criteria.

  Het Circulair Compliment bestaat uit een winnaarsbeker en een cheque ter waarde van 1.500 euro. Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door AMEV en de gemeente Utrecht. Daarnaast krijgt elke genomineerde een videoportret van zijn initiatief, gemaakt door Start the Future en VanSelfie.

 5. Erik van Erne zegt:

  23 oktober 2018 om 18:58 | Permalink

  Duurzame Week Utrecht: De genomineerden voor het Circulair Compliment zijn:

  Hof van Cartesius

  Circular Cycling

  Community & Voedselsurplus

  Krijg de Kleertjes

  De 100% Gerecyclede Fles

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (7)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.804)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (451)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.842)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Duurzaam De Toekomst In Met Een Duurzame Leefomgeving
 • Jouw Huis Verduurzamen? Zo Betaal Je Dat!
 • Zero Emissie Truck Debat: De Transitie Naar Zero-Emission In De Trucksector
 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • Links

  Milieunet op..