google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Billie Cup: De Herbruikbare Take-Away-Beker in Gent, Antwerpen En Andere Steden

Geschreven op 5-5-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Niet gecategoriseerd Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 6 november 2021:Plastic Wegwerp Koffiebekertjes Verboden Vanaf 2023: Kies Herbruikbare Koffiebekertjes Of Een Mok

5 mei 2019Samen met de tweede editie van de publiekscampagne zet Mei Plasticvrij dit jaar ook een echte oplossing in de markt.

In samenwerking met de Stad Gent stelt het de Billie Cup voor, een herbruikbare beker voor dagelijkse take away.

Denk maar aan koffie, soep, sappen en ijsjes. Twintig Gentse horecazaken doen mee.

In andere landen zoals Duitsland is de beker intussen een groot succes en verkrijgbaar in zowat alle grote steden. In ons land zijn Gent en Antwerpen de eerste steden die de Billie Cup lanceren.

Het initiatief komt van twee Gentse ondernemers, Vanessa Debruyne en Ineke Van Nieuwenhove, die vorig jaar de campagne Mei Plasticvrij lanceerden. Zij lanceren de beker in ons land, en geven hem de welklinkende naam Billie Cup.

Je betaalt 1 euro voor de herbruikbare Billie Cup. Het statiegeld krijg je volledig terug als je de beker inlevert in een van de deelnemende zaken. De bekers zijn gemaakt om vele malen herbruikt te worden. Als je een deksel wil, kan je dit erbij kopen voor 1,5 euro. Het deksel blijft je persoonlijke bezit en is perfect afwasbaar in een vaatwas.

Vanaf 2 mei 2019 vind je Billie Cups in de deelnemende handelszaken en in de stadswinkel. Dankzij de Stad Gent is er een limited edition van 5.000 Billie Cups met de Gentse skyline.

Deze Gentse handelszaken doen alvast mee: Kato’s, Den Hoek Af, PLUS+, Moor&Moor, 8tea5, Vandekerckhove, Goesting, BEO Versmarkt, Okay Compact, Paard van Troje, Foodmaker, Julie’s House, coffeetrucks La dolce barista, Oyo, ijssalon Valeir, Bedrijvencentrum De Punt, Plus+, Full Circle Coffee en In Choc.

Mei Plasticvrij heeft de ambitie om dit systeem over heel België te verspreiden, niet alleen in horecazaken en -ketens, maar ook in kantoren, treinstations, ziekenhuizen, bioscopen, universiteiten, hogescholen, tankstations, enzovoort. De Billie Cup neemt een vliegende start dankzij een subsidie van Vlaanderen Circulair, die de kosten van de lancering en een eerste werkjaar dekken.

Naast Gent krijgt ook Antwerpen een Billie Cup, en andere steden volgen binnenkort. Bedoeling is het systeem over het hele land uit te rollen, niet alleen in horecazaken en -ketens, maar ook in kantoren, treinstations, ziekenhuizen, bioscopen, universiteiten, hogescholen, tankstations, enzovoort. Elke stad krijgt dan zijn eigen ontwerp, en alle bekers zijn overal inwisselbaar. De stad Gent is het idee alvast genegen. “Wij zijn tegen alles wat afval is, en dus is een herbruikbare take-away-beker zeker een stap in de goede richting”, zegt milieuschepen Tine Heyse. “Het is een mooi voorbeeld van circulaire economie die perfect inspeelt op de trend van consumptie buitenshuis. Daarom hebben we de eerste 5.000 bekers voor Gent gesubsidieerd. Ze kregen een opdruk met de Gentse skyline.” En die skyline is meer dan de drie torens. Je ziet onder meer de Krook, het Gravensteen, en zelfs… een fietsers. Een auto daarentegen is nergens te bespeuren. Het is dan ook een groen initiatief.

De Billie Cup is een mooi voorbeeld van circulaire economie dat inspeelt op de trend van toegenomen consumptie buitenshuis. Drank of ijsjes voor onderweg worden meestal meegegeven in plastic of kartonnen wegwerpbekertjes. Maar die wegwerpcultuur weegt op het milieu. De afvalberg blijft groeien, de grondstoffen raken op en energie wordt verspild.

Zo doet een kartonnen beker er minstens een half jaar over om af te breken in de natuur. Maar de meeste bekers hebben ook een plastic coating, en plastic breekt nooit volledig af. Via het water leggen die microplastics vervolgens grote afstanden af en komen ze opnieuw in de voedselketen terecht. Door ons consumptiegedrag aan te passen, kunnen we als consument dus een groot verschil maken.

‘We geloven in dit circulaire verhaal van de Billie Cup en zetten als Stad Gent mee onze schouders onder dit initiatief. Binnen onze eigen stadsorganisatie zijn nergens meer wegwerpbekers te vinden. Het is fantastisch te zien dat er ook voor take away oplossingen in de markt gezet worden en dat de Gentse ondernemers hier met veel enthousiasme op inzetten.’ Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

Zie ook: De Freiburg Cup: Het Duurzame Alternatief Voor de Wegwerpkoffiebeker – Herbruikbare Koffiebeker Bij Deli2go En Deli Shops In Shell Tankstations – Reizigers NS Kiezen Massaal Voor Herbruikbare Bekers Voor Warme Dranken Op Stations – Starbucks Gaat Heffing Invoeren op Wegwerpbekers: Test Op 35 Lokaties in LondenGebruik je kop, kies een mok ! – Green Jump: De roestvrijstalen drinkbekers van Klean Kanteen Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Geen Wegwerpplastic Meer Op Glastonbury MuziekFestival 2019 – Ban On Single-Use Plastic Across Europe Coming Before This Summer – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Plastic wegwerpbekers niet beter voor het milieu ! – Bioplastic PLA bekers Geen Zegen Voor Het Milieu– Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Herbruikbare Eco-glazen Beter voor het Milieu: Minder Afval – Minder Afval Bij Gentse Feesten Door Herbruikbare Bekers

Tags:

2 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  10 oktober 2019 om 16:57 | Permalink

  Hogeschool Vives Kiest Voor Herbruikbare Billie Cup

  In Gent, Antwerpen en Brussel zijn de herbruikbare Billie Cup koffiebekers aan een stevige opmars bezig. Ze worden al gebruikt in tientallen koffiebars, bedrijven, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

  Nu gaat ook de hogeschool Vives in zee met Billie Cup, als eerste partner in West-Vlaanderen. Vives start het project op de campussen in Kortrijk en Brugge, telkens met 500 exemplaren. Studenten en docenten die een drankje bestellen in een Billie Cup, betalen 1 euro waarborg. Wie een Billie Cup weer binnenbrengt, krijgt de waarborg terug. Vives bant zo geleidelijk wegwerpbekers. “Wegwerpbekers zorgen voor onnodig afval”, zegt woordvoerder Frank Devos. “Ze overladen publieke vuilnisbakken, zijn een belangrijke vorm van zwerfvuil en zijn moeilijk recycleerbaar. Minder dan 1 procent krijgt een nieuw leven. De rest wordt verbrand. We verspillen een pak hout, water, grondstoffen, energie én transport aan een beker die we maar enkele minuten gebruiken.”

 2. Erik van Erne zegt:

  5 februari 2021 om 18:17 | Permalink

  Billie Cup Nu Ook Op De Nederlandse Markt

  Medio 2019 bevielen Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne van een even groen als beloftevol idee: herbruikbare bekers met een borgsysteem, op maat van de horeca, universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven. Tien maanden later sloot de horeca en gingen bedrijven, universiteiten en ziekenhuizen in lockdown. Toch hebben beide onderneemsters met Billie Cup intussen al ruim 120 partners kunnen overtuigen, en lonkt nu ook de Nederlandse markt. “We hebben er altijd zeer goed over gewaakt om ons bedrijfje niet te verbranden door al te grote risico’s te nemen.”

  Je hebt er wellicht nooit echt bij stilgestaan, maar nu het take away-concept de voorbije maanden zo’n hoge vlucht heeft genomen, is de vraag enkel maar relevanter geworden: hoeveel kartonnen bekertjes kieperen we met ons allen jaarlijks in de vuilbak? Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne sloegen wél aan het rekenen, in pre-corona tijden dan nog. In Duitsland verdwijnen er gemiddeld 320.000 in de vuilbak, per uur welteverstaan. In de VS loopt dat aantal al op tot 158 miljoen per dag, en over de hele planeet zou het om zowat een half biljoen wegwerpbekers per jaar gaan. In eigen land gaan er in een doorsnee treinstation dagelijks gemiddeld 300 take away-koffies over de toonbank, en dan zwijgen we nog over al die tankstations, ziekenhuizen of scholen waar de kartonnen bekertjes doorgaans ook goed ingeburgerd zijn.

  Deze onthutsende vaststelling bracht beide dames medio 2019 op een idee: waarom niet investeren in een breed uit te rollen concept dat definitief komaf kan maken met de gigantische ecologische impact van die vertrouwde kartonnen beker? “Het is een hardnekkig misverstand dat al die bekers ook netjes gerecycleerd worden”, laat Ineke Van Nieuwenhove er geen twijfel over bestaan. In het verleden zette zij ook al haar schouders onder de Mei Plasticvrij-campagne en was ze jarenlang als freelancer in de mediasector aan de slag.

  Naast Gent en Antwerpen sprongen intussen ook al Mechelen en Brugge op de trein, en over de Moerdijk zijn het stadsbestuur van Wageningen en een handvol horecazaken in Rotterdam al klant. “Vooral Wageningen is symbolisch bijzonder belangrijk”, klinkt het. “De universiteit daar contacteerde ons eerder al, en die instelling staat bekend als één van de meest duurzame van de planeet. Qua uitstraling kan dit dus wel tellen.”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..