Every drop counts – Naar een duurzame drinkwaterkringloop
Geschreven op 16-1-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Hergebruik-Kringloop, WaterEen Nederlands huishouden gebruikt per jaar gemiddeld 113.000 liter schoon drinkwater, warvan zo’n 57.000 liter schoon drinkwater gewoon wordt weggegooid.
We gebruiken dat schone, gezuiverde drinkwater ook voor allerlei zaken waarvoor drinkwaterkwaliteit eigenlijk niet echt nodig is, zoals in het toilet of de wasmachine. Projecten met een gescheiden aanvoer van schoon drinkwater en huishoudwater, zeg maar grijs water, voor toilet, wasmachine, tuin of het wassen van de auto zijn grotendeels mislukt.
Tijd voor een andere benadering. Door toepassing van technieken voor besparing en hergebruik kan het drinkwatergebruik zonder ongemak worden gehalveerd. Dit voorkomt onnodig veel drink- en afvalwater en dus onnodig veel zuiveringskosten. Het probleem met water is, volgens de auteurs van het boek ‘Every Drop Counts – Environmentally Sound Technologies (EST’s) for Urban and Domestic Water Use Efficiency’ dat watervoorziening wordt gezien als keten met een aanvoer en een afvoer en niet als kringloop. Zie het voorbeeld van het unieke watersysteem in Leidsche Rijn.
In een kringloopbenadering ligt de nadruk op reduce, re-use, recycle,. Voor het ontwerp van een drinkwatersysteem betekent dit: éérst denken aan spaarzaam gebruik, dan aan hergebruik en tenslotte aan zuivering en recycling, waarmee de kringloop gesloten kan worden: ‘Cradle to cradle’.
In ontwikkelingslanden is vaak onvoldoende sanitatie en geen werkende waterinfrastructuur met waterzuiveringsinstallaties. Dit betekent in veel gevallen: drinken uit vervuild grond- of oppervlaktewater. Een duurzaam watersysteem houdt schone bronnen schoon, houdt het schone water langer vast en kiest voor de kringloop. De technieken hiervoor richten zich op verschillende fasen van de kringloop: opslag, levering, gebruik en hergebruik. Het boek behandelt ecologisch verantwoorde technieken voor deze vier fasen. Bron: Cradle to Cradle
Mooie benadering, maar ik vraag mij af of met techniek alle waterverspilling kan worden tegengegaan. Denk dat ons gedrag in grote mate bepaald hoeveel water er volkomen onnodig en ongebruikt door de afvoer gaat. Wilt u uw kennis over water en de mogelijkheden om water te besparen eens testen dan zou ik zeggen, doe de Water Bespaar Quiz.
Zie ook: Wereld Waterdag – Wat weet u over water ? – World Water Day – Water uit de kraan lijkt zo gewoon !