google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Renewaball: De Duurzame Tennisbal Van Gerecyclede Oude Tennisballen by ABN AMRO

Geschreven op 24-1-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Hergebruik-Kringloop Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 26 februari 2021: Als hoofdsponsor van het ABN AMRO World Tennis Tournament (WTT) zet ABN AMRO óók dit jaar opnieuw een grote stap in de richting van verduurzaming van de tennissport.

Zo worden in Nederland elk jaar bijna 5,5 miljoen tennisballen gebruikt. Hiervan belandt 97 procent in de prullenbak, in de verbrandingsoven of via een omweg in de natuur.

Doordat tennisballen na gebruik geen tweede leven krijgen, is de milieu-impact enorm groot. Zo blijkt uit een levenscyclusanalyse (LCA) van Ecochain – dat in opdracht van ABN AMRO en Renewaball is verricht – dat één tennisbal al goed is voor een CO2-uitstoot van 0,58 kg.

Dit betekent dat alle jaarlijks gebruikte tennisballen in Nederland gelijkstaan aan 18.833 mensen die van Amsterdam naar Barcelona vliegen. Dat kan en moet anders en daarom steunt ABN AMRO ’s werelds eerste circulaire tennisbal: de Renewaball.

Tennis is de op twee na grootste sport van Nederland: ruim één miljoen mensen staan regelmatig op de tennisbaan. Deze sport is het afgelopen jaar, ondanks corona, zelfs gegroeid. Weinig tennisliefhebbers realiseren zich echter dat de sport ook schadelijk is voor het milieu. Met het gebruik van reguliere tennisballen is de tennissport jaarlijks namelijk goed voor een uitstoot van ruim 3,2 miljoen kg CO2, wat gelijk staat aan 18.833 mensen die van Amsterdam naar Barcelona vliegen. Om ervoor te zorgen dat gebruikte tennisballen niet in de prullenbak of natuur eindigen, faciliteert ABN AMRO de inzameling van zoveel mogelijk gebruikte tennisballen. Deze ballen vormen de grondstoffen voor ’s werelds eerste circulaire tennisbal, de Renewaball. Hiermee kunnen de negatieve milieueffecten van de tennissport namelijk aanzienlijk worden verkleind.

Om het verschil tussen de CO2-voetafdruk van een reguliere en circulaire tennisbal in kaart te brengen heeft Ecochain een LCA uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de CO2-uitstoot tijdens de levensduur van één ‘Renewaball’ een stuk lager is dan die van een gewone tennisbal. Dit betekent dat met de ‘Renewaball’ in Nederland jaarlijks maar liefst 970.200 kg CO2 kan worden bespaard. Dit staat gelijk aan 5.707 mensen die van Amsterdam naar Barcelona vliegen. Doordat de circulaire tennisbal in Europa wordt geproduceerd, is de CO2-uitstoot tijdens het productietransport bovendien 3,6 keer lager dan bij een reguliere tennisbal. “Met ’s werelds eerste volledig recyclebare tennisbal besparen we niet alleen fors op de CO2-uitstoot, maar leveren we ook een grote bijdrage aan het verkleinen van de plastic soep”, zegt Hélène Hoogeboom, Managing Director en medeoprichter van Renewaball. “Doordat het vilt van de Renewaball uit wol bestaat in plaats van uit nylon, voorkomen we namelijk ook dat er bij elke slag microplastics vrijkomen. We zijn erg blij dat ABN AMRO ons initiatief steunt en met ons onderzoekt hoe we met de ‘Renewaball’ een nieuwe standaard kunnen zetten in de tennissport.”

Uit de LCA blijkt ook dat een goed functionerend inzamelsysteem cruciaal is om de CO2-footprint van een tennisbal substantieel te verkleinen. “We zijn blij dat we dit initiatief kunnen ondersteunen met honderd inzamellocaties, zodat van de ingezamelde tennisballen weer nieuwe, circulaire tennisballen kunnen worden gemaakt. Als we er samen de schouders onder zetten, kunnen we zo een belangrijke stap vooruitzetten in de richting van de verduurzaming van de tennisport”, zegt Ernst Boekhorst, Hoofd Brand, Sponsoring & Foundation van ABN AMRO. “De lancering van de ‘Renewaball’ sluit aan op de focus op circulariteit als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van ABN AMRO. We willen de samenleving verbeteren en verduurzamen en dit doen we in de vorm van allerlei duurzame en maatschappelijke projecten. Deze samenwerking met Renewaball is hiervan een mooi voorbeeld.”

ABN AMRO is al 48 jaar hoofdsponsor van het ABN AMRO World Tennis Tournament en oprichter en 13 jaar eigenaar van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament. Dit hoofdsponsorschap maakt onderdeel uit van een veelomvattende sponsorstrategie van ABN AMRO. Zo onderzoekt de bank met sportclubs die zij sponsort welke mogelijkheden er zijn om deze clubs te verduurzamen. Ook heeft ABN AMRO een sterke focus op het bevorderen van diversiteit en inclusie in de sport.

De Renewaball, voorheen Suatainaball genoemd, is de eerste volledig circulaire tennisbal ter wereld. Door ingezamelde tennisballen volledig te recyclen, kunnen deze als grondstoffen voor nieuwe duurzame tennisballen worden gebruikt. Renewaball produceert haar producten lokaal in Europa, om de CO2-uitstoot tijdens het productietransport te verkleinen. Bovendien biedt de Renewaball een bijdrage aan het beperken van de plastic soep, door in het vilt van de tennisbal geen nylon, maar wol te gebruiken. Op deze manier levert Renewaball een waardevolle bijdrage aan het tegengaan van milieuvervuiling, de klimaatcrisis en verduurzaamt het de tennissport: eerst in Nederland en dan wereldwijd. De ‘Renewaball’ is vanaf eind maart 2021 beschikbaar en vooruit te bestellen via Renewaball en gaat ook via tennisclubs in de verkoop, waarvan de eerste clubs zich al hebben aangemeld als verkooppunt.

24 januari 2020: ABN AMRO wil in de komende weken zo veel mogelijk gebruikte tennisballen inzamelen en recyclen tot een nieuwe duurzame tennisbal: de Sustainaball. Om dat mogelijk te maken, roept zij bezoekers van het ABN AMRO World Tennis Tournament (WTT) op hun oude tennisballen mee te nemen en in te leveren. Dit is ook mogelijk bij één van de 28 tennisclubs in Nederland die dit initiatief ondersteunen.

Een initiatief dat goed aansluit op de duurzame strategie van ABN AMRO. De bank wil de weg naar een meer duurzame en inclusieve samenleving versnellen en doet dit in de vorm van allerlei duurzame en maatschappelijke projecten, mede als sponsor van verschillende sporten. Zo bundelt ABN AMRO als hoofdsponsor van het WTT in de komende drie jaar opnieuw de krachten met Rotterdam Ahoy om het tennistoernooi nog duurzamer te maken.

In deze overgang naar een duurzame, inclusieve samenleving wil ABN AMRO zelf het goede voorbeeld geven, ofwel een Game Changer zijn. Zij geeft hieraan onder meer inhoud als sponsor van verschillende sporten en maatschappelijke initiatieven. “We willen als bank samen met onze klanten en partners een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie in een stroomversnelling brengen”, vertelt Ernst Boekhorst, Manager Brand, Sponsoring & Foundation van ABN AMRO. “Zo slaan we de handen ineen met Rotterdam Ahoy met als doel het WTT nog duurzamer maken. Dit doen we in drie domeinen: hospitality, mobiliteit en circulariteit. Zo willen we vanaf 2021 in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen en RET bezoekers stimuleren om met het ov in plaats van met de auto naar het toernooi te komen. Daarnaast bieden we een ruim aanbod aan vegetarische maaltijden en wordt het afval in samenwerking met SUEZ gescheiden. Als onderdeel van de samenwerking die we ook voor de komende drie jaar hebben verlengd, breiden we dit met andere duurzame maatregelen uit.”

Tijdens het WTT  dat van 8 tot en met 16 februari in Rotterdam Ahoy wordt gehouden, roept ABN AMRO iedereen op om oude tennisballen een tweede leven te geven. Bezoekers kunnen hun gebruikte tennisballen inleveren in speciale inzamelbakken in Ahoy of bij de 28 deelnemende tennisverenigingen. Voor de recycling van de tennisballen werkt ABN AMRO samen met Agricon Nederland. Dit bedrijf zorgt voor de upcycling van de oude tennisballen tot de Sustainaball.

Elk jaar belanden er zo’n 300 miljoen tennisballen in de afvalbak. Als hoofdsponsor van het ABN AMRO World Tennis Tournament wil ABN AMRO dat veranderen. ABN AMRO gelooft in Game Changers: mensen of innovaties die het spel voorgoed veranderen. Daarom zamelen wij zoveel mogelijk oude tennisballen in om hier nieuwe mee te maken: de Sustainaballs. Alle ballen verzamelen dus! Doe je mee?

Heb jij thuis nog oude tennisballen liggen? Lever deze dan in en maak kans op mooie prijzen, zoals bijvoorbeeld een paar limited edition Circular Sneakers. Het inleveren van oude tennisballen kan o.a. tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in AHOY, Rotterdam. Dit vindt plaats van 8 tot en met 16 februari 2020. Je kan de ballen ook van 25 januari t/m 16 februari 2020 inleveren bij een van de vele tennisclubs in het land. Kijk hier voor de clubs bij jou in de buurt. Uiterlijk 28 februari 2020 zijn de prijswinnaars bekend. Deze ontvangen hierover persoonlijk bericht. Mooie actie natuurlijk, maar wel jammer dat er slechts 28 van de 1700 tennisverenigingen in Nederland meedoen.

ABN AMRO geeft hiermee een vervolg aan een vergelijkbaar initiatief waarbij zij vorig jaar gebruikte tennisballen heeft ingezameld om hiervan een Playground te maken voor de Krajicek Foundation, waarvan zij partner is. Ook de Tennis Experience krijgt dit jaar een vervolg. Hierbij maken 450 Rotterdamse basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 voor, tijdens en na het WTT kennis met de tennissport. Dit door lessen te volgen in aan de sport gelieerde vaardigheden, door clinics en het bijwonen van een wedstrijd. Deze scholen zijn geselecteerd in samenwerking met het Jeugd Educatie Fonds, met als doel kinderen die door hun achtergrond of thuissituatie niet direct met sport in aanraking komen kennis te laten maken met de tennissport.

Daarnaast organiseert ABN AMRO samen met een aantal partners van het WTT op maandag 10 februari onder de noemer Sustainaball een seminar over duurzaamheid. Het seminar wordt georganiseerd door de Green Connection, een samenwerkingsverband tussen ABN AMRO, Sigma Coatings Nederland, DHL, Rotterdam Marriott Hotel, Achmea, Peugeot Nederland en Rotterdam Ahoy. Na een plenair programma organiseert elke partner een inspiratiesessie. Zo geeft ABN AMRO een sessie waarin Jan Raes, Global Sustainability Advisor, op basis van een aantal voorbeelden laat zien hoe de bank klanten helpt de bedrijfsvoering te verduurzamen.

Het sponsorship van het WTT is onderdeel van een veelomvattende sponsorstrategie van ABN AMRO. Zo onderzoekt de bank met clubs die zij sponsort welke mogelijkheden er zijn om deze clubs te verduurzamen. Ook heeft ABN AMRO een sterke focus op het bevorderen van diversiteit en inclusie in de sport.

Zie ook: Missie 2030 ABN AMRO: Verduurzaming Vastgoed – Eigen Panden In 2030 Allemaal Paris ProofABN AMRO Kiest Voor Elektrisch Rijden: Alleen Nog Elektrische Leaseauto’s Voor Medewerkers – ABN AMRO Gaat Elektrische Mini Inzetten Als Deelauto Voor Personeel – Paviljoen Circl aan de Zuidas in Amsterdam: Circulair Bouwen by ABN AMRO – Hoofdkantoor ABN AMRO Bank Ontvangt BREEAM Excellenct Certificaat In-Use: Gebouw, Gebruik en Beheer – HSBC en ABN AMRO scoren hoog bij klimaataanpak – Banken en De Energietransitie: De Rabobank, ING en ABN AMRO by Duurzaam Gebouwd – Greenchoice, Windunie en ABN AMRO Kopen Windpark Greenport Venlo Van Etriplus – Duurzaamheid Bij De ABN AMRO Bank: Afdeling Duurzaamheid Is Er Weer – De Zevende Editie van de ABN AMRO Duurzame 50: Onno Dwars Wint De 2019 Editie – De ABN AMRO Circular Economy Awards 2018: Hof van Cartesius en Regio Arnhem-Nijmegen – ABN AMRO Circular Food Award 2018: De Circulaire Economie Versnellen – The Green House – Symposium Van Ambitie tot Aanpak: Zero Waste by Green  Business Club Nederland

2 Reacties

 1. Simone Grooters zegt:

  4 maart 2021 om 10:11 | Permalink

  Wij willen als vereniging graag inzamelpunt van oude tennisballen worden. Ten gunste vd renewaball.
  Hoe kan ik dat regelen of hoe krijg ik deze speciale bakken op mijn vereniging. Graag hoor ik van u
  Met vriendelijke groet.
  Simone Grooters

 2. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2021 om 15:09 | Permalink

  @Simone,

  Even contact opnemen met ABN AMRO lijkt mij de slimste manier

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (686)
 • Agenda (3.270)
 • Biologisch (117)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (865)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (239)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.386)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.607)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (397)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (142)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.706)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.587)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Volledig Elektrische Rigitrac SKE 50 Electric Tractor by Rigitrac
 • Zonnepark Trekweg A6: Gelegen Tussen De A6 En De Trekweg In Almere by RVB
 • Alle 120 Basisscholen In Gemeente Utrecht Van Het Aardgas Af
 • Flatmate Energiebesparende Douchewarmtewisselaar Voor 97 Huurwoningen De Alliantie
 • Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC
 • ENGIE Vernieuwt Waterkrachtcentrales Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW)
 • Hoe Dump Je Veilig En Milieuvriendelijk Oude Laptops 
 • Financiële Impuls Van 300 Miljoen Euro Voor Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROM’s)
 • Flowbatterij Havengebied Rotterdam Drijvend Laadstation Elektrisch Varen by Greenchoice
 • Green Deal H2-Wijken: Praktische Toepassing Waterstof Als Warmtevoorziening In Woonwijken
 • Groenste Ondergrondse Fietsenstalling Stationslein Zwolle Met 5.800 Stallingsplekken Geopend
 • ICO Windpark Met Elf Windturbines Haven Van Zeebrugge: Stroom Elektrische Auto’s by ENGIE
 • Online Kansspelen: Wat Zijn De Do’s En Don’ts?
 • Een Duurzame Uitvaart: De Mogelijkheden Voor Een Duurzame Uitvaart
 • Uitstoot Broeikasgassen Acht Procent Lager In 2020 by CBS
 • Het Verband Tussen Gezondheid En Actief Reizen: Lopen Gunstig Voor Gewicht by KiM
 • De Nationale Bruggenbank: Van Overheden, Voor Overheden – Hergebruik Bruggen by AmRoR
 • De EV Experience Op Formule 1 Circuit Zandvoort: The Future is Electric – Ervaar Elektrisch Rijden
 • Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA
 • Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie
 • Links

  Milieunet op..