2012Architecten: Van Superuse tot Recyclicity in Dordrecht
Geschreven op 7-12-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Hergebruik-KringloopOp 12 december 2009 verschijnt er een opvallend kunstwerk in de binnenstad van Dordrecht.
De Recycloop van 2012Architecten wordt dan voor een periode van maximaal 2 jaar geplaatst op de stoep voor het Linders Huis. Het bouwwerk is rond, heeft geen ramen of deuren en is gemaakt van gebruikte RVS aanrechtbladen. De Recycloop neemt niet meer dan 10m2 in beslag, maar is wel bijna zes meter hoog.
Niet alleen de buitenkant is bijzonder. Door de afvoergaten van de gootstenen kun je ook naar binnen kijken. Daar is iedere twee of drie maanden nieuw werk te zien van steeds een andere Dordtse kunstenaar. Margit Rijnaard bijt de spits af. Daarna is er werk te zien van Jan Barel. Grafisch vormgever Marleen Oud is gevraagd om op de stoep iets te maken waardoor er geen fietsen meer geplaatst worden.
Ter gelegenheid van de plaatsing van dit werk is er in het CBK in Dordrecht een tentoonstelling van het werk van 2012Architecten. Hergebruik staat centraal in al het werk dat deze Rotterdamse architecten maken. Net als veel andere mensen realiseren zij zich dat er al zoveel geproduceerd is en wordt, dat de tijd rijp is om te experimenteren met wat er al is in plaats van steeds weer iets nieuws te willen creëren. Hergebruik is al populair in design en mode, maar in de architectuur is deze manier van denken nog niet erg doorgedrongen en vindt hergebruik slechts incidenteel plaats.
2012Architecten gaat alleen nog een stap verder dan ‘gewoon’ hergebruik, zij zijn voorstander van ‘superuse’. Bij ‘superuse’ gaat het niet alleen om het opnieuw gebruiken van iets, maar het is een nieuwe manier van denken, van het ontwikkelen van een bewustzijn dat er interactie mogelijk is tussen design en de beschikbaarheid van bestaand materiaal. Vooringenomenheid lijkt een vreemd woord in deze context, maar dat is wel wat nodig is. Door een dergelijke werkwijze kan bijvoorbeeld een bijzonder werk als Recycloop ontstaan, gemaakt van gebruikte aanrechtbladen die overbleven na het slopen van huizen. Maar ook raamkozijnen, autobanden, luiers, oud asfalt, tapijtegels of vergeten voorraden kunnen een nieuw leven krijgen. Zelfs fronten van kapotte wasmachines kunnen opnieuw gebruikt worden: 2012Architecten maakte er een espressobar mee. De mogelijkheden zijn legio, je moet er alleen wel open voor willen staan.
Op de tentoonstelling toont 2012Architecten een overzicht van hun werk en de verschillende mogelijkheden van ‘superuse’. Ook de toepasbaarheid van een dergelijke manier van denken bij de ontwikkeling en uitbreiding van steden komt aan de orde.
De Superuse Woning Villa Welpeloo: Trash to Cradle by 2012Architecten – De Milieuwinst van Hergebruik – Tip Hergebruik – Hergebruik Bouwmaterialen – Van Gansewinkel Stimuleert Hergebruik Materialen: De Oogstkaart by Superuse Studios