Duurzame Verantwoorde Groene Soja of Greenwashing van Soja: Detective Pig Gaat op Onderzoek
Geschreven op 8-6-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in GreenwashingHet nieuwe groene label voor soja is lang niet zo verantwoord als het lijkt. Daarvoor waarschuwen milieuorganisaties in een animatiefilm. In de animatie onderzoekt een detective Pig de herkomst van de ‘groene’ soja, die niet veel anders blijkt dan de gewone soja. Sojateelt bedoeld voor veevoer in Europa richt door het vele gif en ontbossing veel ellende aan in Zuid-Amerika.
Het nieuwe label van de Round Table on Responsible Soy is al door heel veel organisaties van de hand gewezen als een vorm van greenwashing. Netwerken waaronder Friends of the Earth International, Global Forest Coalition, Platform Aarde, Boer, Consument (ABC) en Food & Water Watch schreven begin dit jaar een brief aan supermarkten in heel Europa om niet aan dit misleidende label mee te doen. Eén certificaat staat voor één ton sojaproduct (bonen, meel of olie). Ruim 23.000 consumenten verstuurden een petitie met dezelfde boodschap. Vlaamse NGO’s uitten hun bezorgdheid aan hun Nederlandse collega’s en schreven brieven aan de supermarkten die in België werkzaam zijn. Zie ook: Ngo’s geloven niet in label voor verantwoorde soja.
Nederlandse grootverbruikers van soja hebben de eerste soja gekocht die is geteeld volgens de principes van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). De aanschaf betekent een mijlpaal in het proces om te komen tot sojateelt die geen aantasting van waardevolle natuur en bossen en minder sociale problemen tot gevolg heeft.
In mei van dit jaar zijn de eerste sojavelden van de Braziliaanse producent Grupo André Maggi gecertificeerd volgens de internationale criteria van de RTRS. Een groep Nederlandse bedrijven, verenigd in het Initiatief Duurzame Soja (IDS) heeft deze gecertificeerde soja gekocht. In totaal gaat het om 85.000 ton soja die in de vorm van certificaten onder de vlag van IDS zijn verhandeld aan Ahold, FrieslandCampina, Nevedi, Vion, Gebr. Van Beek Group en 2Sisters Storteboom. Ook Unilever maakte bekend dat zij een deel van de de eerste verantwoord geproduceerde soja aanschaffen in de vorm van certificaten.
De grootschalige sojateelt kampt met problemen zoals ontbossing en de aantasting van belangrijke natuurgebieden, overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen en het verlies van werkgelegenheid of landrechten. Om dit een halt toe te roepen hielp het Wereld Natuur Fonds (WNF) in 2006 om de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja op te richten. Dit internationale overlegorgaan bestaat uit 150 deelnemers, waaronder producenten en afnemers van soja, financiële instanties en maatschappelijke organisaties. In 2010 kwamen zij spelregels overeen om de teelt van soja te verbeteren.
De groei van de wereldbevolking, de toegenomen welvaart en de stijgende vleesconsumptie die dit tot gevolg heeft, leidt tot een stijgende vraag naar soja. Hierdoor stijgt de vraag naar land om het gewas op te kunnen verbouwen. Dit leidt tot massale ontbossing van de Amazone en vernietiging van waardevolle natuurgebieden zoals de Braziliaanse Cerrado’s. Gevolg is het uitsterven van plant- en diersoorten, aantasting van de waterhuishouding en een toename van de uitstoot van broeikasgassen. Bron: WNF
Tags: Duurzaam