Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie by Dutch Cuisine: Verduurzaming Versnellen
Geschreven op 3-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Green DealZo, we hebben er weer een Green Deal bij. Dit keer gaat het om de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie, een initiatief van Dutch Cuisine. Door samen te werken met alle schakels uit de voedselketen wil Dutch Cuisine de verduurzaming van onze voedselconsumptie versnellen.
De horeca is één van de vele schakels uit deze voedselketen waarmee Dutch Cuisine gaat samenwerken binnen de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie. Deze Green Deal is gericht op het gemakkelijker en aantrekkelijk maken voor de consument om gezonder en duurzamer te eten.
Initiatiefnemer Dutch Cuisine werkt daarin samen met nationale en gemeentelijke overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De deelnemers die naast Dutch Cuisine binnen deze Green Deal opereren zijn het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ministerie van Economische Zaken, Stichting Natuur & Milieu, Sligro, Albron, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam, gemeente Groningen, gemeente Ede, Rabobank, Mattmo Creative, Wageningen University, Koppert Cress en GroentenFruit Huis. Adviesbureau CREM, lid Raad van Advies van Dutch Cuisine, voert het secretariaat van deze Green Deal.
De deelnemende partijen werken in wisselende samenwerkingsverbanden aan een versnellingsproces dat de voedselconsumptie verduurzaamt. Ze willen hiermee een impuls geven aan de innovatiekracht van de horeca, aan nieuwe economische bedrijvigheid in de toeleveringsketens en aan ‘gastronomische profilering in het buitenland. In een looptijd van drie jaar vinden projecten plaats gericht op het delen van kennis, het ontwikkelen van instrumenten en programma’s en het verkrijgen van exposure.
Het eerste, zichtbare project ‘Eiwittransitie via de menukaart’ is al van start gegaan. In een pilot met partijen uit de regio Amsterdam zet Dutch Cuisine alternatieven voor de traditionele, dierlijke eiwitten op de menukaart van restaurants. Dit doen zij door recepten te ontwikkelen met nieuwe, ‘vergeten’ en onbenutte eiwitten zoals tongschar en andere ‘bijvangst’-vissen, zeewier en algen, peulvruchten en geiten- en ganzenvlees. Een project dat binnenkort ook plaatsvindt, richt zich op het herontdekken van smaken uit de natuur door middel van smaaklessen voor jongeren. Nog een ander samenwerkingsverband werkt aan culinaire en culturele routes voor Nederlandse en buitenlandse toeristen ter promotie van de Nederlandse keuken en eetcultuur.
Green Deal is Groene Groei: Nederland Op Weg Naar Een Duurzame Economie – Green Deals: Ruimte voor Groene Initiatieven uit de Samenleving – Liever Lokaal – 365 Dagen per Jaar: Bekroond tot Gouden Kookboek 2015 – De Single Potverdorie, Eet Normaal by Buscemi ft. Clac: Kies voor Duurzame Voeding
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
3 november 2015 om 12:49 | Permalink
Dutch Cuisine: World Expo Milan – recipe film with Bas Cloo