Green Deal België Deelmobiliteit In De Woonomgeving
Geschreven op 5-2-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in Green DealVia deze Green Deal willen we vanaf 2025 de langdurige implementatie van (elektrische) deelmobiliteit in woonomgevingen een evidentie maken voor lokale overheden en projectontwikkelaars.
Hierdoor kunnen alle buurtbewoners mobiel zijn in een kwalitatieve leefomgeving met een efficiënt gebruik van de (publieke) ruimte.
We verwezenlijken deze missie door het uitvoeren van positieve experimenten en onderzoek, via actieve kennisuitwisseling en met een focus op de gedeelde belangen.
Waarom deelmobiliteit in de woonomgeving? Deelmobiliteit zorgt voor een reductie van privéwagens en een verminderde nood aan weg- en parkeerinfrastructuur. Minder parkeerinfrastructuur biedt meer ruimte voor de mens; Deelmobiliteit is een essentiële schakel in een duurzame modal shift. Bewoners zullen sneller gebruik maken van duurzame alternatieven dan van de privéwagen.
Dankzij de integratie van deelmobiliteit in de woonomgeving, brengen we duurzame vervoersalternatieven letterlijk tot bij de mensen thuis. Ook bieden we hen een kwalitatieve woonomgeving waar mens voorrang heeft op auto.
Wat willen we bereiken? Deze Green Deal heeft vier concrete doelstellingen: Verdiepend onderzoek en opbouw van expertise. Welke randvoorwaarden moeten vervuld zijn om van de integratie van deelmobiliteit in de woonomgeving een succes te maken? Welke impact heeft de implementatie van deelmobiliteit op het autobezit en -gebruik van de bewoners in die omgeving? Deze, en andere vragen willen we beantwoord zien binnen deze Green Deal. We verdiepen ons samen in bestaande kennis en bouwen onze expertise uit via vernieuwend onderzoek; Een duidelijke leidraad en een duidelijk juridisch kader. We ontwikkelen een duidelijke en juridisch sluitende leidraad om de integratie van deelmobiliteit in de woonomgeving te faciliteren. Op die manier hoeven projectontwikkelaars en lokale overheden niet bij elke nieuwe vergunning het warm water opnieuw uit te vinden. Dit doen we op basis van de resultaten uit bovenstaande onderzoeken; Living labs als good practices. Voorlopig telt Vlaanderen slechts een handvol woonprojecten waar deelmobiliteit in werd geïntegreerd. Binnen de Green Deal stimuleren we de uitbouw van bijkomende good practices die navolgbaar zijn door andere projectontwikkelaars en lokale overheden; Actieve kennisuitwisseling en opzetten van een lerend netwerk
Deze Green Deal wil de expertise van verschillende partijen samenbrengen om zo nieuwe inzichten te creëren waarop verder gebouwd kan worden. Dit lerend netwerk heeft eveneens als doel om de opgedane kennis verder te verspreiden en de betrokken partijen (bouwheren, lokale overheden, aanbieders van deelmobiliteit, maar ook bewoners) te sensibiliseren over de voordelen van deelmobiliteit.
Zie Green Deals België: Het Green Deal Loket, De Green Deal Werkgroep En De Green Deal Stuurgroep – Green Deal België Gedeelde Mobiliteit: Autodelen, Carpoolen En Fietsdelen In Versnelling Brengen – Green Deal België Circulair Aankopen: Een Nieuwe Manier Van Aankopen – Green Deal België Brouwers: Duurzaam Waterbeheer Bij Brouwerijen – Green Deal België Bedrijven En Biodiversiteit: Meer Biodiversiteit op Bedrijventerreinen – Green Deal België Huishoudelijke Houtverwarming: Negatieve Impact Houtverbranding Beperken – Green Deal België Circulair Bouwen: Bouw Ook Mee – Green Deal België Duurzame Stedelijke Logistiek: Efficiënte En Emissievrije Stadslogistiek – Green Deal België Natuurlijke Tuinen: Biodiversiteit In Vlaamse Tuinen Verbeteren – Green Deal België Duurzame Zorg: Samen Aanpakken Van Knelpunten In De Zorg – Green Deal België Klimaatvriendelijke Koeling: Uitstoot Gefluoreerde Broeikasgassen (F-gassen) – Green Deal België Eiwitshift Op Ons Bord: Van Dierlijke Naar Plantaardige Eiwitten – Green Deal België Duurzame Sportdomeinen – Green Deal België Duurzame Zorg: De Vier Grote Hoofdthema’s – Green Deal België Anders Verpakt: Minder Éénmalige Verpakkingen – Green Deal België Deelmobiliteit In De Woonomgeving