google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Waar Zit Wat In: Juiste Informatie Over Chemische Stoffen In Producten

Geschreven op 20-5-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Educatie, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De nieuwe overheidswebsite Waar Zit Wat In moet juiste informatie bieden over chemische stoffen in producten. Daarmee biedt het internetportaal tegenwicht aan uiteenlopende informatie die daarover online te vinden is.

De site is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en VeiligheidNL en biedt “wetenschappelijke inzichten om geruchten over producten uit de wereld te helpen”.

De site moet mensen bewuster maken van producten die ze gebruiken. Zo zijn op Waar Zit Wat In ook tips en adviezen te vinden over de omgang met de chemische stoffen in producten.

In veel consumentenproducten zitten chemische stoffen. In dagcrème bijvoorbeeld zodat het langer goed blijft. In kaplaarzen om ze soepel te houden. En in koekenpannen om aanbakken te voorkomen. Chemische stoffen maken ons leven makkelijker, maar kunnen soms ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Dus moet je er goed, veilig en gezond mee omgaan. Waar Zit Wat In helpt daarbij.

Waar Zit Wat In is een onafhankelijke informatiebron waar je terecht kunt als je meer wilt weten over chemische stoffen in consumentenproducten. Want als je weet waar wat in zit, kun je zelf een keuze maken bij het kopen en gebruiken van alledaagse producten.

Thuis kom je in aanraking met allerlei chemische stoffen. Zo zitten er bijvoorbeeld chemische stoffen in wasmiddel, allesreiniger en gootsteenontstopper. In shampoo, mascara, lijm, verf en toner. Maar ook in speelgoed, meubels, vloerbedekking en kleding. Daar sta je niet altijd bij stil. Met Waar Zit Wat In weet je als consument welke chemische stoffen in de producten zitten die je koopt en dagelijks gebruikt. Je kunt dan zelf een keuze maken in de aankoop van alledaagse consumentenproducten. Mist u een product? De website wordt de komende jaren uitgebreid met meer producten en chemische stoffen.

Chemische stoffen worden gebruikt om ons leven makkelijker te maken. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze dagcrème een jaar lang goed blijft, dat het behang afwasbaar is, dat de badkamer blinkend fris wordt, dat kaplaarzen soepel blijven en dat ons haar lekker ruikt na het wassen. Chemische stoffen zijn normaal gesproken niet gevaarlijk, maar je moet er wel goed mee omgaan. Bekijk daarom altijd de verpakking van de producten die je gebruikt en lees de etiketten. Daar staat op hoe je een product veilig gebruikt.

Producten moeten veilig zijn voor consumenten. Daarom zijn er regels vastgelegd in de Warenwet. Voor sommige producten zijn extra regels gemaakt door de Nederlandse overheid en/of de Europese Unie. Bijvoorbeeld voor speelgoed, persoonlijke verzorgingsproducten en elektronica.

Zie ook: Weet wat je eet: waarborg voor een schoon en gezond productDe Keurmerkenwijzer Over Duurzaamheid by Milieu Centraal – Wat Zit Er In Uw Eten? Alles Over De E-nummers – En dan ben je zwanger. Een spannende tijd breekt aan. Tijd voor een Veilig NestThe Complete Organic Pregnancy ! – De Cradle to Cradle certified luiers ! – Speelgoedwijzer geeft tips voor het kopen van veilig speelgoed!

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  22 mei 2019 om 17:26 | Permalink

  Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument by WECF

  Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waar Zit Wat In. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.

  De website is gemaakt door VeiligheidNL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Opvallend was het persbericht, waarin gesteld werd dat de overheid de ‘strijd aangaat tegen misinformatie’ en ‘op internet rondslingerende geruchten over chemische stoffen in producten’. Met als absurd voorbeeld: Zit er echt asbest in tampons? “Het internetportaal moet tegenwicht bieden aan de niet altijd even betrouwbare en objectieve informatie die rond kan slingeren op Facebook en zo de huiskamers van veel jonge ouders binnenkomt”

  Wij vinden dit een ridiculisering van de zorg die leeft bij veel jonge ouders. WECF startte al tien jaar geleden met een internetportaal Een Veilig Nest waarin vragen werden beantwoord over stoffen en productgroepen door een vast team van wetenschappers en toxicologen. De afgelopen tien jaar heeft WECF, ook ver na afloop van het project dat drie jaar liep, nog vele consumentenvragen binnengekregen. En de vragen waren vaak veel substantieler dan het onzinnige ‘zit er asbest in mijn tampon?’. Consumenten hebben het recht om te weten welke ingredienten er in hun producten zitten. Bij speelgoed ontbreekt bijvoorbeeld etikettering volledig. WECF verwelkomt daarom iedere vorm van transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.

  De website suggereert dat de Nederlandse en Europese wetgeving de consument optimaal beschermt. Helaas is dit niet het geval. De Nederlandse consument moet zich wel degelijk zorgen maken over gevaarlijke stoffen in bijvoorbeeld speelgoed of tampons. Het European Environmental Bureau (EEB) concludeert deze week uit eigen onderzoek dat bestaande Nederlandse wetgeving niet wordt gehandhaafd. Maar liefst 68 Nederlandse bedrijven hebben geen volledige veiligheidsdossiers voor hun chemische stoffen ingediend, dus kan de consument er niet van op aan dat hun producten veilig zijn. En ook ANSES, de Franse tegenhanger van het RIVM, beval fabrikanten vorig jaar nog om kankerwekkende en hormoonverstorende in maandverband of tampons te eliminineren of te minimaliseren.

  Sascha Gabizon, Directeur WECF International: “Europese wetgeving loopt jaren achter op de laatste wetenschappelijke inzichten en moet worden aangescherpt. Recente onderzoeken tonen aan dat ook op onze markt geìmporteerde producten zoals speelgoed te vinden zijn die schadelijke stoffen bevatten die volgens Europese wetgeving verboden zijn. Transparantie hierover zou ook onderdeel moeten zijn van de adviezen op ‘Waarzitwatin’. “

  Dat risico-informatie wel degelijk ook kan worden gegeven liet men vorige week in België zien. De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de Belgische overheid, publiceerde een lange lijst met 28 concrete aanbevelingen (PDF) waarmee de bevolking zelf het contact met schadelijke stoffen kan beperken. De adviezen betreffen het verminderen van de blootstelling van kleine kinderen aan plastic speelgoed, het niet opwarmen van voedsel in plastic bakjes in de magnetron of in teflonpannen, het mijden van haarverf, nagellak en geparfumeerde schoonmaakproducten. Dit is het soort informatie dat ook op Watziterin zou moeten staan, aldus WECF. Het is een gemiste kans dat dit niet is gebeurd. Ook andere Europese landen zoals Zweden , Denemarken en Frankrijk zorgen voor strengere wetgeving en meer voorlichting. Nederland zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen.”

  Er zijn proeven gedaan die laten zien dat er in geimporteerd plastic speelgoed uit China, gerecyceld plastic uit de electro-industrie zit, waar gevaarlijke stoffen in zitten die er in de EU niet in mogen zitten. Bovendien heeft de site het steeds over ‘normaal gebruik’, maar een klein kind houdt zich helaas niet aan de ‘normale’ gebruiksregels, die stopt alles in zijn mond.

  Margriet Mantingh, expert bestrijdingsmiddelen WECF wijst erop dat de website de toepassing van normaal gebruik in en om huis van pyrethoiden (tegen insecten) als ‘veilig’ beschouwd. Tot deze groep van insecticiden behoren o.a. het voor insecten zeer gifitge permethrin, een stof die kankerverwekkend en mogelijk hormoonverstorend is, en het voor insecten extreem giftige deltamethrin waarvan de effecten op de gezondheid onvoldoende onderzocht zijn. Het is alweer een een gemiste kans van Watzitwaarin om de consument duidelijke informatie te geven: gebruik geen pyrethroiden in en om huis en zeker niet in een babykamer. Voor baby´s en jonge kinderen zijn vaak speciale aanwijzingen nodig.

  Ook over brandvertragers is de informatie onvolledig en zeker niet volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Zo wordt gesteld dat bromide brandvertragers levens redden, terwijl recente studies laten zien dat veel brandvertragers zo veel gif vrijgeven tijdens een brand, dat mensen aan de giftige rook en niet aan de brand zelf sterven.

  Positief is de erkenning door de overheid en RIVM dat er een grote informatiebehoefte leeft bij de Nederlandse bevolking. Helaas is ‘Waarzitwatin’ te terughoudend met echte risico- informatie.

  WECF mist een echt onafhankelijk consumentendesk waar consumenten met vragen naar toe zouden kunnen gaan. WECF startte tien jaar geleden zelf met een internetportaal Een Veilig Nest waarin vragen werden beantwoord over stoffen en productgroepen door een vast team van wetenschappers en toxicologen.

  Sascha Gabizon: “We adviseren de overheid om dit soort diensten vooral te delegeren naar onafhankelijke organisaties. Als WECF kunnen we de Nederlandse consument alleen maar aanraden om wel degelijk verder te kijken dan deze nieuwe, en helaas zeer onvolledige site”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..