Utrechtse Ondernemers Plaatsen 60 AED’s (Automatische Externe Defibrillator) In Utrecht
Geschreven op 28-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in GezondheidUtrechtse ondernemers hebben samen gezorgd voor 60 nieuwe AED’s in de stad. De komende periode komen er nog meer defibrillatoren in Utrecht te hangen.
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen. Dat wordt gedaan door burgerhulpverleners. Ze krijgen via 112 een noodmelding wanneer er een slachtoffer is.
Het doel is om Utrecht hartveiliger te maken met de nieuwe AED’s. Het initiatief komt van Sterre Hijlkema, in opdracht van verschillende partijen in de stad. Hijlkema: “Met een AED stijgt de kans op overleven voor mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis van 9% naar 25%. Het is daarom van groot belang dat er zoveel mogelijk AED’s toegankelijk zijn om de overlevingskans van mensen die getroffen worden door een hartstilstand te vergroten.”
Ze wordt geholpen door verschillende ondernemers in Utrecht. Zo kocht Kerngroep Maarschalkerweerd 20 AED’s, stichting Centrummanagement Utrecht heeft 10 AED’s gekocht. Ook het Fluwelen Handvat kocht 16 AED’s. Al deze AED’s zijn mede gefinancierd door het Ondernemersfonds Utrecht en het Initiatievenfonds van de gemeente.
In totaal zijn er 300 extra AED’s nodig in Utrecht. In het centrum van Utrecht en grote delen van Oost is de spreiding van AED’s inmiddels op orde. De apparaten zijn allemaal buiten opgehangen, zodat ze op ieder moment van de dag te gebruiken zijn in geval van nood.
In Nederland zijn er nog 5.000 AED’s nodig om Nederland hartveilig te maken. Nederland is in snel tempo op weg naar een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners die via 112 kunnen worden ingezet bij een hartstilstand. Dat stelt de Hartstichting op basis van de toename van het aantal 24/7 beschikbare en aangemelde AED’s. Op dit moment zijn dat er bijna 20.000, tegen vorig jaar ruim 15.000. Een groei van ruim 30%. Voor een dekkend netwerk zijn nu nog ruim 5.000 AED’s extra nodig. De Hartstichting roept daarom mensen op om hun woonwijken hartveiliger te maken door samen met buurtbewoners een AED aan te schaffen.
De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats (70%). Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken voldoende dag en nacht beschikbare AED’s zijn, die kunnen worden ingezet via reanimatie oproepsysteem HartslagNu. De Hartstichting roept buurtgenoten op om samen een crowdfunding te starten voor een AED in de buurt.
Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als je direct 112 belt en binnen 6 minuten begint met reanimeren en een AED inzet. De gemiddelde responstijd van een ambulance is 8 tot 10 minuten. Via HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie dat is gekoppeld aan 112, worden mensen die in de buurt van een slachtoffer zijn, opgeroepen om te komen reanimeren. Deze zogenoemde burgerhulpverleners kunnen reanimeren en hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem. In het oproepsysteem staan ook AED’s geregistreerd die door burgerhulpverleners gebruikt kunnen worden. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance. Daardoor kan de reanimatie sneller worden gestart en kan er sneller een schok met een AED worden toegediend. En dat geeft een betere kans op overleving.
Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Was de overleving in de jaren 90 nog 9%, inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25%. De groei van het aantal geregistreerde AED’s, burgerhulpverleners én hun rol in de hulpverleningsketen hebben hieraan bijgedragen.
Nederland is het eerste land ter wereld met een fijnmazig en landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen worden opgeroepen bij een hartstilstand. In totaal zijn er nu bijna 20.000 AED’s en 240.000 burgerhulpverleners aangemeld bij HartslagNu.