The World of Electronic Waste (E-Waste): Dangerous, Hazardous and Illegal
Geschreven op 28-2-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in GezondheidDe afvalbergen van elektronica groeien wereldwijd met 40 miljoen ton per jaar, blijkt uit een nieuw VN-rapport.
In China, India en Zuid-Afrika wordt de hoeveelheid e-waste in het volgende decennium twee tot vijf keer zo groot.
Zie: Hazardous E-Waste Surging in Developing Countries
De werkelijke hoeveelheid e-waste is nog vele malen groter, als u even bedenkt dat er in dit onderzoek alleen tv’s, computers, telefoons en andere elektronica die door deze landen zelf zijn geproduceerd zijn meegerekend.
De miljoenen tonnen e-waste die, vaak illegaal, naar deze landen worden geëxporteerd zijn niet meegerekend. De recycling en verwerking van elektronische consumentenproducten loopt achter is niet goed geregeld, zoals ook telkens blijkt uit de Greenpace Guide to Greener Electronics.
Zie ook: NVMP: Onderzoek Electronic Waste Ghana – Ghana: Digital Dumping Ground – China’s Electronic Waste Village
Where does e-waste end up? Many old electronic goods gather dust in storage waiting to be reused, recycled or thrown away. The US Environmental Protection Agency (EPA) estimates that as much as three quarters of the computers sold in the US are stockpiled in garages and closets. When thrown away, they end up in landfills or incinerators or, more recently, are exported to Asia.
According to the US EPA, more than 4.6 million tonnes of e-waste ended up in US landfills in 2000. Toxic chemicals in electronics products can leach into the land over time or are released into the atmosphere, impacting nearby communities and the environment. In many European countries, regulations have been introduced to prevent electronic waste being dumped in landfills due to its hazardous content. However, the practice still continues in many countries. In Hong Kong for example, it is estimated that 10-20 percent of discarded computers go to landfill.
Tags: Afval
Erik van Erne zegt:
1 april 2010 om 16:02 | Permalink
Ook andere organisaties blijken zich bezig te houden met de illegale handel en dumping van electronic waste in met name Ghana. Ik ontving deze reactie van Wim Hogeslag, projectleider milieuteam politie IJsselland, die u hieronder, met zijn toestemming, kunt lezen.
Op de site heb ik een aantal artikelen gelezen over ICT afval in relatie tot de E-waste problematiek. Vorig jaar hebben wij een onderzoek gedaan naar de export van E-waste naar Ghana vanuit Overijssel en hebben daar een lijn “opgerold” met 4 hoofdverdachten en 9 tussenhandelaren die zorgden voor verscheping.
Wat mij verbaasde was dat daar geen ICT afval bij was, maar uitsluitend partijen witgoed/electronica. Kennelijk zijn er voor de inzameling van ICT afval andere inzamelaars of inzamellijnen. Ik ben nu op zoek naar informatie over die afvalstroom en actoren in die verwijderingsketen. Zou er bij u misschien een contact zijn die mij kan informeren over deze afvalstroom?
Daarna heb ik telefonisch contact gehad en inmiddels een tweede, uitgebreidere reactie ontvangen. Heeft u toevallig tips die kunnen helpen om een einde te maken aan deze illagale praktijken, dan horen we dat uiteraard graag. Hieronder de tweede reactie:
In 2009 werd door de politie IJsselland een onderzoek afgerond naar de inzameling en export van E-waste. In het oosten van het land werd door 4 hoofdverdachten op grote schaal witgoed en electronica afval ingezameld bij winkeliers en vervolgens opgeslagen in loodsen op 4 opslaglocaties.
Uit het onderzoek bleek dat van daaruit tussenhandelaren (9 verdachten) het afval ophaalden en vervolgens naar de havens van Amsterdam brachten waar het in containers werd geladen. De uiteindelijke bestemming was Ghana, waar het uiteindelijk werd gedumpt en verwerkt.
Tegen de hoofdverdachten wordt nog een onderzoek ingesteld naar de verdiensten uit deze handel en het witwassen van de verdiensten. Alle 4 hadden ze een UWV uitkering.
Tegen een 30 tal winkeliers die het afval hadden afgegeven aan deze inzamelaars, die dus geen inzamelvergunning hadden, werd proces-verbaal opgemaakt. De winkeliers hebben inmiddels een schikkingsvoorstel van 5000,- van het Openbaar Ministerie gekregen.
De zaak tegen de 4 hoofdverdachten en de 9 tussenhandelaren komt in de loop van dit jaar voor de rechter.