google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Stichting K-ETEN: Vers, Duurzaam Voedsel op Alle Scholen

Geschreven op 25-7-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Educatie, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

vers-voedsel-op-school.bmpStichting K-ETEN staat voor het bevorderen en begeleiden van de benodigde veranderingen die leiden tot  het bereiden en eten van vers en duurzaam geproduceerd voedsel in scholen en instelllingen. Door kennis en ervaring m.b.t. kwalitatieve voeding te integreren in het dagelijks leven c.q. schoolritme, kunnen kinderen zich fysiek en geestelijk volwaardig ontwikkelen. Dit is impliciet verbonden met de ontwikkeling van bewustzijn; zowel van eigen lichaam en gezondheid als van de menselijke relatie met zijn omgeving.

De missie van de stichting is gebaseerd en gericht op het genereren van een ‘duurzame mens’.  Uitgangsgedachte hierbij is dat mensen contact met de (eigen) natuur dienen te behouden en waar nodig herstellen. Dit is de basis voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving. De kwaliteit en beschikbaarheid van vers en duurzaam voedsel speelt hierin een strategische sleutelrol.  De impact bereikt zowel persoonlijke als sociale en mondiale levensaspecten, door een verhoogd welzijn op individueel niveau, integratie en cohesie in gemeenschappen en een verduurzaming in de economie en het milieu.

Om de doelstelling te verwezenlijken richten wij de aandacht op de volgende activiteiten: aansluiting zoeken bij en /of coördineren van bestaande initiatieven en ontwikkelingen; vorming van een deskundig netwerk met daadkrachtige partners; verspreiden van relevante informatie; het faciliteren en opstarten van projecten voor/in/met scholen, kinderopvang en instellingen; ontwikkeling van protocollen en lesmateriaal. Prioriteit ligt bij het ontwikkelen van synergie tussen beleid, scholen, instellingen, kinderopvang, tuinen, lokale producenten, seizoensaanbod, keukens, opleidingen, lesmateriaal en arbeidskrachten/medewerkers. Hiervoor is het van belang bestaande ervaringen te verzamelen en evalueren, knelpunten te analyseren en op te lossen; logistieke vraagstukken te beantwoorden en maatwerk concepten te genereren om geinteresseerde scholen en instellingen te ondersteunen en ontlasten.

Basis scholen hebben te maken met taken, dagdelen, pauzes, leerkrachten, ouders, overblijven(TSO), Buitenschoolse Opvang (BSO), dagarrangementen beleid, brede school ontwikkelingen, continurooster ontwikkelingen, bioritmische wetenschap en al dan niet wettelijk vastgelegde verantwoordelijkheden, zoals zorgdragen voor welzijn en gezondheid.  Het woord basis zegt het al; de school waar de basis wordt gelegd. Wij stellen twee centrale vragen: Hoe kunnen wij elementaire levenskennis op ervaringsniveau integreren en hoe kunnen jonge kinderen gezond en duurzaam verantwoord (op-)gevoed worden? Hiervoor is het wenselijk dat de school en de kinderopvang en stichting K-ETEN interactie aangaan om de mogelijkheden te verkennen en antwoorden vorm te geven. Onze diensten zijn gericht op het helpen faciliteren en het begeleiden van benodigde processen en taken.  Zie ook: Duurzame Dinsdag: Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan en De Schone School, zeg maar Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan

Het voortgezet onderwijs (VO) bedient jongeren op weg naar een zelfstandig leven. De kennisontwikkeling van deze individuen dient samen te gaan met een groeiend bewustzijn van ieders aandeel in de maatschappij en de samenhang tussen deze twee uitersten; misschien wel de belangrijkste relatie in het duurzaam burgerschap. De vitale energie van een individu kan beter worden gevoed en constructiever worden benut door het toegankelijk maken van volwaardige voeding, het verspreiden van kennis over menszijn en communicatie, maar ook door het maatschappelijk hoger waarderen van zorg en aandacht. Voor en door leerlingen; dat is ons ideaal. Onder leiding van een professional kunnen jonge mensen al doende leren wat er bij komt kijken om echt voedsel te verkrijgen, bereiden en delen met anderen. Een aantal voortgezet onderwijs instellingen zijn bij uitstek geschikt voor een implementatie van vers bereid voedsel, omdat zij al een opleiding en keuken in huis hebben. Bron: K-ETEN

Zie ook: De Monitor Duurzaam Voedsel 2010 en De Voedselbalans: Inzicht in Duurzaam Gedrag bij Voedsel – Monitor Duurzaam Voedsel 2016: Nederlanders Kopen Steeds Meer Duurzaam Voedsel

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (683)
  • Agenda (3.258)
  • Barack Obama (116)
  • Biologisch (116)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (851)
  • Communicatie (376)
  • Cradle to Cradle – Circulair (520)
  • Design (239)
  • Dieren (178)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.375)
  • Educatie (349)
  • EEN-Armoede (251)
  • Energie en Besparing (3.583)
  • Europa (29)
  • Evenementen (201)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (314)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (33)
  • Greenwashing (120)
  • Hergebruik-Kringloop (326)
  • Iets anders (390)
  • Int. Samenwerking (192)
  • Investeren (139)
  • Kerst (123)
  • Klimaat (1.702)
  • Licht (392)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (171)
  • Milieu (754)
  • MVO (111)
  • Natuur (770)
  • Nederland (34)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (127)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (231)
  • Vakantie (83)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.553)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (303)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Slim Laadplein Met 108 Laadstations Geopend In Houthavens Amsterdamby BlueMarble Charging
  • Aardpeer, Samen Voor Grond: Landbouwgronden Voor Minimaal 7 Generaties Veiligstellen
  • Britains Got Talent 2020: SOS From The Kids Song About Climate Change
  • Week Van De AfvalHelden: Zet Vrouwen En Mannen In De Afvalbranche In Het Zonnetje
  • Bijna 20 Procent Van Nederlandse Glastuinders Heeft Zonnepanelen by AgriDirect
  • Webinar Autodelen: Deelmobiliteit Steeds Belangrijker by CROW, Deloitte En Advier
  • Kloof Prijsniveau Tussen Groene Waterstof En Aardgas Bijna Gedicht In 2030 by ABN AMRO
  • De Elektrische Opel Combo-e: Het Elektrische Bestelbusje by Opel
  • Porthos: CO2-Afvang En Opslag (CCS) In Rotterdam: CO2 Opslaan In Lege Gasvelden Noordzee
  • Webinar Circulair Bouwen: Toekomstgericht Ontwerpen Met Optimaal Waardebehoud
  • Grenzeloos Circulair: Hoe Realiseer Je Circulaire Projecten by Holland Circular Hotspot (HCH)
  • Enquete Elektrisch Vervoer In Nederland by RVO, Doet En Automotive NL
  • Changemaker Van De Week: Stem Nu Op Jouw Favoriete Changmaker by Change Inc.
  • Urban Sun: Cleans Coronavirus In Public Spaces, Brings Wellbeing by Studio Daan Roosgaarde
  • Duurzame Mobiliteit: Deel 3 De Toekomst Van Mobiliteit De Plug-In Hybride by Change Inc.
  • Energievouchers Voor Rotterdammers: Gemeente Rotterdam Helpt Rotterdammers
  • GROW: Lichtgevend Landbouwlandschap Van 20.000 M2 by Studio Daan Roosgaarde
  • Recordopbrengst Zonne-Energie Opgewerkt Met Zonnepanelen Pakkettensorteercentra by PostNL
  • BrightDrop Logistic Ecosystem: Elektrische Pallet EP1 En Eektrisch Bestelbusje EV 600 by GM
  • Restwarmte Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft Voor 351 Nieuwe Woningen Bethelpark
  • Links

    Milieunet op..