google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Stichting K-ETEN: Vers, Duurzaam Voedsel op Alle Scholen

Geschreven op 25-7-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Educatie, Gezondheid Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

vers-voedsel-op-school.bmpStichting K-ETEN staat voor het bevorderen en begeleiden van de benodigde veranderingen die leiden tot  het bereiden en eten van vers en duurzaam geproduceerd voedsel in scholen en instelllingen. Door kennis en ervaring m.b.t. kwalitatieve voeding te integreren in het dagelijks leven c.q. schoolritme, kunnen kinderen zich fysiek en geestelijk volwaardig ontwikkelen. Dit is impliciet verbonden met de ontwikkeling van bewustzijn; zowel van eigen lichaam en gezondheid als van de menselijke relatie met zijn omgeving.

De missie van de stichting is gebaseerd en gericht op het genereren van een ‘duurzame mens’.  Uitgangsgedachte hierbij is dat mensen contact met de (eigen) natuur dienen te behouden en waar nodig herstellen. Dit is de basis voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving. De kwaliteit en beschikbaarheid van vers en duurzaam voedsel speelt hierin een strategische sleutelrol.  De impact bereikt zowel persoonlijke als sociale en mondiale levensaspecten, door een verhoogd welzijn op individueel niveau, integratie en cohesie in gemeenschappen en een verduurzaming in de economie en het milieu.

Om de doelstelling te verwezenlijken richten wij de aandacht op de volgende activiteiten: aansluiting zoeken bij en /of coördineren van bestaande initiatieven en ontwikkelingen; vorming van een deskundig netwerk met daadkrachtige partners; verspreiden van relevante informatie; het faciliteren en opstarten van projecten voor/in/met scholen, kinderopvang en instellingen; ontwikkeling van protocollen en lesmateriaal. Prioriteit ligt bij het ontwikkelen van synergie tussen beleid, scholen, instellingen, kinderopvang, tuinen, lokale producenten, seizoensaanbod, keukens, opleidingen, lesmateriaal en arbeidskrachten/medewerkers. Hiervoor is het van belang bestaande ervaringen te verzamelen en evalueren, knelpunten te analyseren en op te lossen; logistieke vraagstukken te beantwoorden en maatwerk concepten te genereren om geinteresseerde scholen en instellingen te ondersteunen en ontlasten.

Basis scholen hebben te maken met taken, dagdelen, pauzes, leerkrachten, ouders, overblijven(TSO), Buitenschoolse Opvang (BSO), dagarrangementen beleid, brede school ontwikkelingen, continurooster ontwikkelingen, bioritmische wetenschap en al dan niet wettelijk vastgelegde verantwoordelijkheden, zoals zorgdragen voor welzijn en gezondheid.  Het woord basis zegt het al; de school waar de basis wordt gelegd. Wij stellen twee centrale vragen: Hoe kunnen wij elementaire levenskennis op ervaringsniveau integreren en hoe kunnen jonge kinderen gezond en duurzaam verantwoord (op-)gevoed worden? Hiervoor is het wenselijk dat de school en de kinderopvang en stichting K-ETEN interactie aangaan om de mogelijkheden te verkennen en antwoorden vorm te geven. Onze diensten zijn gericht op het helpen faciliteren en het begeleiden van benodigde processen en taken.  Zie ook: Duurzame Dinsdag: Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan en De Schone School, zeg maar Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan

Het voortgezet onderwijs (VO) bedient jongeren op weg naar een zelfstandig leven. De kennisontwikkeling van deze individuen dient samen te gaan met een groeiend bewustzijn van ieders aandeel in de maatschappij en de samenhang tussen deze twee uitersten; misschien wel de belangrijkste relatie in het duurzaam burgerschap. De vitale energie van een individu kan beter worden gevoed en constructiever worden benut door het toegankelijk maken van volwaardige voeding, het verspreiden van kennis over menszijn en communicatie, maar ook door het maatschappelijk hoger waarderen van zorg en aandacht. Voor en door leerlingen; dat is ons ideaal. Onder leiding van een professional kunnen jonge mensen al doende leren wat er bij komt kijken om echt voedsel te verkrijgen, bereiden en delen met anderen. Een aantal voortgezet onderwijs instellingen zijn bij uitstek geschikt voor een implementatie van vers bereid voedsel, omdat zij al een opleiding en keuken in huis hebben. Bron: K-ETEN

Zie ook: De Monitor Duurzaam Voedsel 2010 en De Voedselbalans: Inzicht in Duurzaam Gedrag bij Voedsel – Monitor Duurzaam Voedsel 2016: Nederlanders Kopen Steeds Meer Duurzaam Voedsel

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (688)
  • Agenda (3.288)
  • Biologisch (116)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (876)
  • Communicatie (376)
  • Cradle to Cradle – Circulair (524)
  • Design (238)
  • Dieren (178)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.403)
  • Educatie (352)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.618)
  • Europa (29)
  • Evenementen (202)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (315)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (33)
  • Greenwashing (120)
  • Hergebruik-Kringloop (327)
  • Iets anders (402)
  • Int. Samenwerking (194)
  • Investeren (144)
  • Joe Biden – Barack Obama (118)
  • Kerst (123)
  • Klimaat (1.711)
  • Licht (394)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (171)
  • Milieu (754)
  • MVO (113)
  • Natuur (776)
  • Nederland (34)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (127)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (233)
  • Vakantie (84)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.607)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (304)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • EV Nieuws Van De Autosalon van München 2021: Gekke Concepten En Futuristische Ontwerpen
  • Monitor Duurzaam Voedsel 2020: Supermarkten Verkopen Meer Duurzame Voeding by CBS
  • Het Nationaal Voetgangercongres: Vitale Steden En Dorpen – Stimulating Walking Environments
  • Zestig Energieneutrale Woningen In Nieuw Meerzicht In Lisse by Timpaan en BAM
  • Voorbereiden Op Aardgasvrij Wonen: Nederland Aardgasvrij In 2050
  • Duurzaamheid Tips: Zo Leef Je Duurzamer
  • Online Weeshuis Voor Herbruikbare Zonnepanelen by ZonNext
  • Diversity Day: Jezelf Zijn Werkt! We Are Family! by SER
  • Het Verbindingsfestival De Slimme Stad: Het Slimste Festival
  • Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021: De Vijf Genomineerden Zijn Bekend
  • Webinar Energiemarkten by ENGIE
  • Webinar Groen Gas En Bio-LNG by FUMO Provincie Fryslân
  • The 12th Annual Sustainable Innovation Forum (SIF) In Glasgow: Climate Action Innovation Zone
  • Houtdag 2021: Houtbouw Voor De Toekomst En De Nationale Houtbouwprijs 2021
  • De MVO Manager Van Het Jaar 2020/2021: De Drie Finalisten Zijn Bekend
  • Youth Future Conference (YFC) 2021: Creating Sustainable Solutions For Greening The City
  • De Klimaatmars in Amsterdam: Op Straat Voor Een Leefbaar Klimaat by Milieudefensie
  • De Elektrische Dierenambulance Bakfiets In Altena by Stichting DierenLot
  • Het GroenDoen Fonds Voor Kleinschalige Boomplant Projecten by Trees for All
  • Zonnedak Met 27.076 Zonnepanelen Op Dak Arvato Bertelsmann by GroenDus
  • Links

    Milieunet op..