google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Luchtpost voor Minister Jacqueline Cramer en de Milieuzone in Utrecht Eindelijk Goedgekeurd

Geschreven op 8-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Gezondheid, Lucht Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

luchtpost.jpgUpdate 3 november 2021: De milieuzone in de gemeente Utrecht wordt vanaf 1 januari 2022 strenger.

Vanaf die datum worden de regels voor dieselvrachtauto’s aangescherpt en gaat de zone ook gelden voor autobussen, zoals ov-bussen en touringcars.

Vrachtwagens en bussen op diesel moeten vanaf 1 januari minimaal vallen in emissieklasse 6 om de milieuzone in te mogen. Begin dit jaar werd de milieuzone al strenger voor personen- en bestelauto’s.

“Vanaf 1 januari is het de beurt aan vrachtauto’s en autobussen die op diesel rijden”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “Zij mogen dan alleen met minimaal emissieklasse 6 de zone in, de schoonste emissieklasse voor voertuigen op diesel. Alle eigenaren van vrachtauto’s en autobussen met emissieklasse 5 of lager hebben hierover een brief van de RDW gekregen.”

In het gebied van de huidige milieuzone gaat vanaf 2025 een ‘zero emission’ zone gelden voor bestelauto’s en vrachtauto’s. Bestelauto’s en vrachtauto’s die vanaf 2025 worden gekocht, mogen alleen in die zone komen als ze geen uitstoot geven. Voor eigenaren van bestelauto’s en vrachtauto’s die eerder zijn gekocht, komt er een landelijke overgangsregeling. Vanaf 2028 moeten alle bestelauto’s in de milieuzone uitstootvrij zijn. Vanaf 2030 gaat dat ook gelden voor vrachtauto’s.

8 februari 2017: Nou, het is eindelijk zover. De Milieuzone in Utrecht is definitief goedgekeurd.  De instelling van een milieuzone voor  de binnenstad van Utrecht, het stationsgebied en het Jaarbeursterrein in Utrecht is goedgekeurd door de Raad van State. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk. De rechtbank in Utrecht had vorig jaar ook al bepaald dat de milieuzone rechtmatig is.

Zie ook: Gezonde Lucht In De Provincie Utrecht: Utrecht Blaast Frisse Bries in Schone Lucht Akkoord – Meer parkeerbelasting voor vuile auto’s in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, e.a. – Het Schone Lucht Akkoord: Gezonde Lucht In Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht

19 december 2015: Milieuzones voor personenauto’s: een Kamermeerderheid wil er vanaf. Maar minister Melanie Schultz zegt dat het een zaak is van de gemeenten. Utrecht probeert de luchtkwaliteit te verbeteren door de instelling van milieuzones. Rotterdam wil komend jaar een milieuzone invoeren en Amsterdam gaat vervuilende scooters uit het centrum weren.

Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. De gemeenten zijn vooralsnog vastbesloten en zijn niet van plan om de kamer meerderheid te volgen.

Update 18 december 2015: Wie snapt het nog? In de Tweede Kamer is gisteren besloten dat gemeenten geen milieuzones voor personenauto’s in mogen stellen. Onvoorstelbaar dat het Rijk gemeenten de mogelijkheid ontneemt om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van hun inwoners te beschermen.

Milieuzones zorgen ervoor dat zeer vervuilende auto’s niet meer de stad in mogen. Onder andere in Duitsland heeft dit gezorgd voor veel betere luchtkwaliteit in steden. Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor duizenden chronisch zieken en vroegtijdige sterfgevallen. Utrecht heeft sinds begin dit jaar een milieuzone voor personenauto’s ingesteld en Rotterdam is zeer vergevorderd met de voorbereidingen. Daar gaat de milieuzone over twee weken in.

“Het Rijk doet nauwelijks iets om de luchtkwaliteit in het land te verbeteren. Nu wordt zelfs de gemeenten de mogelijkheid ontnomen om voor gezonde lucht te zorgen. Dit is zeer zorgwekkend”, aldus Anne Knol, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “De overheid wordt op deze manier ook een volslagen onbetrouwbaar. Wat moeten mensen die net een nieuwe schone auto hebben gekocht hiervan denken?”

De VVD motie werd onder andere gesteund door de SP, een partij die zich juist in Utrecht en Rotterdam gecommitteerd heeft aan de milieuzone. Ook CDA, SGP en de PVV stemden voor het afschaffen van de milieuzones.

24 december 2009: Nou dacht ik eigenlijk dat de Milieuzones in de grote steden in Nederland min of meer op non-actief waren gesteld, maar per 1 januari 2010 gaan landelijk scherpere toelatingseisen gelden voor de Milieuzones.

8 oktober 2008: Nederland is een druk bevolkt land met veel industrie en heeft daarom moeite om overal aan de Europese luchtkwaliteitseisen te voldoen. Vooral in grote steden en op drukke wegen is de luchtkwaliteit vaak slecht. Ook Utrecht moet maatregelen nemen om op enkele plaatsen in de stad de lucht schoner te krijgen.

Tijd ook om Luchtpost te overhandigen aan minister van VROM, Jacqueline Cramer. De ideale datum was de Autovrije zondag. Milieucentrum-directeur Roland Pereboom overhandigde het eerste exemplaar van Luchtpost aan de minister Cramer, die speciaal naar Utrecht kwam voor de opening van de ‘Week van de Vooruitgang’.

luchtpost-jacqueline-cramer.bmpMinister Jacqueline Cramer was blij met Luchtpost en de autoloze binnenstad die mooi samen viel met de openingsdag van het Utrechtse Uitfeest. “Een betere luchtkwaliteit komt niet zomaar aanwaaien, daar is de inzet van iedereen voor nodig”, zei Cramer. Bron: Milieucentrum Utrecht

Geweldig toch? Nou woon ik zelf in Utrecht, in de binnenstad, en wat mij betreft mag die Autoloze Zondag direct verdwijnen. Dat is echt een ramp voor bewoners van de binnenstad. Dan de maatregelen die genomen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Die schijnen te werken op het stuk waar nu wordt gemeten. Dat is logisch want door de enorm trage afstellen van de stoplichten op Catharijne Baan, Bleekstraat, Ledig Erf en Maliesingel staat er nu constant een file auto’s met draaiende motoren te wachten tot er weer enkele auto’s doorkunnen.

De mensen die daar wonen kunnen er van meepraten. Een vieze, stinkende lucht is hun en mijn deel. Ik neem aan dat er daar geen metingen worden verricht. Bij mij voor de deur heb ik tenminste nog nooit iemand iets zien meten. Het roet komt via kieren en openingen, ja het is een oud pand, overal naar binnen. Een raam openzetten is eigenlijk waanzin en de was buiten ophangen om te drogen is er ook niet bij.

Nee voor een echte verbetering van de luchtkwaliteit in de Utrechtse binnenstad zijn toch drastischer maatregelen nodig dan de ingestelde Milieuzone en de verkeersregulerende maatregelen.

Heel snel werk maken van elektrisch transport. Over het water met nieuwe moderne boten met zero-emission. Weg met die ouderwetse vuilnisboot en die plop-plop-plop bierboot. En voor de nieuwe vuilboot heb ik nog een tip: gelijk zo maken dat het zo zorgvuldig gescheiden afval van ondernemers ook gescheiden kan worden afgevoerd. Dag in, dag uit kan iedereen in Utrecht zien dat die gescheiden afvalstromen gewoon bij elkaar worden gedonderd in die boot.

Mijn suggestie aan de toenmalige wethouder Jan van Zaanen om er even een paar schotten in te lassen werd inmiddels al weer een jaartje of tig geleden van tafel geveegd met de briljante reactie: dat zou kunnen, maar we werken aan de ontwikkeling van een geheel nieuwe boot. Logisch toch? Dat is veel duurder en duurt ook veel langer. Inmiddels een jaar of tien !!

En over de weg met kleine elektrische busjes en kleine elektrische vrachtauto’s. Met elektrische bussen, elektrische scooters, elektrische brommers en elektrische taxi’s of elektrische Tuk-Tuk’s.

Tags:

13 Reacties

  1. marcel thonen zegt:

    19 oktober 2008 om 11:14 | Permalink

    Klimaat crisis

    Al Gore was weer in Nederland, met de bedoeling ons alweer eens met “de neus op de feiten te drukken”. Echter, onze “neus” werkt waarschijnlijk niet meer zo goed.
    De afgelopen jaren moest het ons duidelijk worden gemaakt om nu eens eindelijk wat tegen de klimaat verandering te doen. Iets wat ons allen aangaat. Al jaren beseffen wij dat het anders zal moeten en al jaren zijn wij er dan ook met z’n allen “mee bezig”.
    Ik zet bewust “mee bezig” tussen haakjes, want ik kan er als mede Nederlander bar weinig van merken dat we nu eindelijk eens op de goede weg zijn. Er word enorm veel over de het klimaat gesproken en we zullen er dan ook van alles aan doen. Twee jaar geleden heeft Al Gore al een duidelijke boodschap af gegeven aan al die wereld bewoners die zijn film hebben gezien. Al jaren zijn wij ons er van bewust dat wat hij verteld, bewaarheid zal worden als we niets aan onze klimaat verandering zullen doen.
    Ikzelf probeer in mijn eentje al zo lang de mede mens duidelijk te maken dat het anders zal moeten, maar wie ben ik? Ze lachen je nog eerder uit. “We” vinden het wel goed zo! Waarom zou je je druk maken? Het gaat toch goed hier in Nederland? We hebben alles wat ons hartje begeerd? Ik krijg dat antwoord veel te vaak te horen, we geloven het allemaal wel! Om maatregelen te nemen zul je een milieu minister moeten hebben die het lef heeft om maatregelen te nemen, niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk. Als je het van de bevolking alleen moet hebben, kun je lang wachten. We zijn eerder met de zomer vakantie van volgend jaar bezig dan met het klimaat………….dat doet een ander maar!
    Al lang ben ik met “ons” probleem bezig, al voordat Al Gore ermee kwam, hij heeft alleen bevestigd, waar ik al bang voor was en het gaat nu alleen maar sneller berg afwaarts, maar nog steeds valt “het kwartje niet”. Maatregelen zijn zo eenvoudig, maar we willen gewoon niet. Ik heb al zoveel mailtjes naar bedrijven verzonden, met het verzoek nu eens minder verlichting te gebruiken in de avond en nacht: geen reactie!
    Bedrijven die hun gebouw zodra het donker word in de volle verlichting zetten: Ze vinden het wel best, geen reactie.
    De gemeente Arnhem heb ik aangeschreven (ik woon daar) met het verzoek al die onnodige verlichting in de stad te doven. Kreeg wel een telefoontje met de mededeling dat ik “binnenkort” een uitnodiging zou krijgen, om hier over
    eens met de wethouder “van gedachten te wisselen”, hij moet mij nu nog bellen!!
    Ben er mee bezig geweest om winkels die een “warmte deur” hebben, een gewone deur te laten plaatsen: je word wederom uitgelachen.
    Cafe’s nemen nu ook nog eens terras verwarmers voor de rokers: waar bemoei je je mee! Dat is het antwoord.
    Ik heb mailtjes verzonden naar de politiek met diverse simpele oplossingen, maar: geen reactie.
    Ik spreek de jeugd erover aan als ze weer eens klakkeloos een of meerdere lege flesjes of blikjes op de straat weggooien: je word uit gelachen.
    Naar mijn werk is het 8 kilometer rijden met de fiets en heb eens geteld hoeveel plastic flesjes en blikjes ik op een dag op straat zag liggen: 54 in totaal
    Ik spreek automobilisten aan die onnodig de motor laten draaien, vooral vrachtwagen chauffeurs hebben er een “handje van”: het interesseert ze niet, ze wijzen naar hun voorhoofd.
    Sinds 1973 zijn wij eigenlijk al met ons milieu bezig en nu anno 2008 is er wel “wat” gedaan, maar veel en veel te weinig.
    Wanneer je een vervuiling en verbruik hebt van 5% per jaar en je daar met de borst vooruit te melden hebt dat je voor 2% een oplossing hebt, zit je er toch nog voor 3% naast, tel al die procenten per jaar eens op en je zit rond 2050 met een planetaire ramp van die omvang dat het onomkeerbaar zal zijn.
    We produceren, consumeren, vervuilen en vooral vernietigen teveel!
    Antarctica en Goenland bijna van ijs ontdaan. Amazone oerwoud verdwijnt met zo’n 6000 km2 per half jaar!!
    Nogmaals: We praten te veel, mevrouw Cramer schreeuwt als een jong lammetje, maar ziet geen uitweg, omdat ze gewoonweg niet het lef heeft om nu eens met de vuist op tafel te slaan, bang voor wie? Zolang de politiek niet eens in staat is om die maatregelen te nemen die zo noodzakelijk zijn, zal er weinig veranderen.
    Als Nederlanders ZELF niet het besef hebben dat we anders MOETEN leven, waar moet je dan beginnen? Hoe moet je de rest van de wereld duidelijk maken dat het zo niet door kan gaan? Nu 6.7 miljard mensen, in 2050 NEGEN miljard mensen!
    Begin eens met de jeugd van 10 a 12 jaar oud op school milieu les te geven, in plaats van geschiedenis, want wat leer je van geschiedenis als je niet eens meer een toekomst zult hebben! De jeugd HAD toch de toekomst? Of zie ik dat allemaal verkeerd. Maar ach, ik zal wel weer in het “ luchtledige schreeuwen”, we vinden het wel best zo.
    Als een man zoals Al Gore met moeite gehoord word en wij met z’n allen gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is, wie ben ik dan als eenvoudige wereld bewoner? En alweer heb ik dus een brief geschreven en alweer is er tijd voorbij gegaan, tijd die we veel beter kunnen besteden. En dan zegt men iets over pessimisme? Nee, het is de realiteit, die we niet onder ogen willen zien.
    Men zegt vaak tegen mij: “maak je niet druk, het zal jou tijd wel duren”!
    “Laat een ander dat maar doen”, welke ander?
    Er word wel eens gezegd: “wie niet horen wil, zal het voelen”, gelooft u mij maar:
    DAT WE HET ZULLEN VOELEN !!!

    Met vriendelijke groet
    Marcel

  2. Erik van Erne zegt:

    19 oktober 2008 om 11:28 | Permalink

    @Marcel,

    Een schrale troost: er zijn meer Nederlanders, zoals jij, die er anders over denken en en met name over het aanpassen van ons gedrag. Ben het met jou eens dat je er soms wat moedeloos van wordt. Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van Jacqueline Cramer, maar dat is nog wat anders dan zaken vertalen naar de praktijk en echts iets te doen wat direct effect heeft. Ik weet het, het schema is stap, stap en dan de grote sprong voorwaarts.

    Dat heb ik vaker gehoord. Begon al bij het Factor 4 Initiatief, daarna bij het NIDO en nu als minister. Maar gaat die grote sprong voorwaarts er ook komen? Dat blijft de vraag en het antwoord ligt in de toekomst en over de uitkomst maak ik mij zorgen. Nu echt werk maken van energiebesparing kan echt en wel te beginnen bij kinderen. Met een simpel kwartetspel leren ze al heel veel van die simpele basis dingen. Van die zaken die je eigenlijk niet zou moeten doen, maar die je overal ziet gebeuren, zoals Marcel al heeft aangegeven. Zie ook: Deur Uit, Licht Uit

  3. marcel thonen zegt:

    19 oktober 2008 om 11:39 | Permalink

    beste Erik,

    Fijn dat er meer mensen zijn die er zo over denken, maar de politiek zal er meer en meer bekendheid en moeten geven, ik heb het idee dat ” ze zomaar wat doen”. IK heb niet het idee dat ze het ECHT belangrijk vinden. Ik blijf het zeggen. WE WILLEN NIET, we leven in een tijd dat men zegt ” laat hij het maar doen” , zo gaat dat nu eenmaal. Kijk eens om je heen, net wat ik zeg, de meeste bedrijven en winkels vinden het wel best.Weet je wat het is? Als jij werk hebt, sta je er achter, althans zo hoort het. MIjn werkgever verwacht dat ik mij voor 100% inzet. In de politiek hoort dat ook zo te zijn, maar ach, die krijgen toch het salaris wel. Ik zou graag willen ruilen, maar ach, wie ben ik he???

  4. Erik van Erne zegt:

    19 oktober 2008 om 11:47 | Permalink

    Beste Marcel,

    Je bent in elk geval iemand die voor zijn mening durft uit te komen, die eens anders naar de zaken kijkt en je hebt al begrepen dat wij dat ook doen. Anders naar zaken kijken op een opbouwende en positieve manier. Op Anders Bekeken Blog laten we veel van die stapjes die er links en rechts worden gezet zien.

    Daarbij blijven wij kritisch en leggen wij de lat altijd een tikje hoger dan gebruikelijk. Voor nieuwe technologie, voor innovatie, voor onderzoek en voor proefprojecten is veel geld, maar voor de daadwerkelijke implementatie, inclusief de bijbehorende communicatie is veel te weinig geld beschikbaar.

    Wat er is komt uit allerlei potjes bij ministeries, provincies en gemeenten. Ben er van overtuigd dat alles een stuk sneller zou gaan als er een National Sustainability Fund zou zijn, waar iedereen heel goedkoop geld kan lenen voor duurzame energie danwel energiebesparende maatregelen of de implementatie van energiezuinige verlichting, apparatuur, enz. Terugbetaling vanuit de behaalde besparing. Moet je eens zien hoe hard het gaat.

    Dat er in feite geld genoeg is, mag duidelijk zijn. De aanpak van de kredietcrisis is een mooi voorbeeld hoe het wel kan. Er dreigt een ramp, dus is er geld om dat te voorkomen. Over het klimaat schreef ik het al eerder: Er is geen ramp

  5. Utreg4Ever zegt:

    25 maart 2009 om 13:02 | Permalink

    Lucht Stationsgebied Utrecht te vies om te meten. Dat was vandaag in ‘t nieuws in Utrecht. Walgelijk vieze zooi en die zogenaamde luchtkwaliteit maatregelen zijn gewoon auto’tje pesten.

    De hele stad is trouwens smerig, vies.

  6. Erik van Erne zegt:

    25 maart 2009 om 13:06 | Permalink

    @Utreg4Ever

    Mee eens, maar ooit komt het goed. Er is een Masterplan en in 2030 is alles al klaar: http://www.utrecht.nl/images/OGU/pos/inspraak/Masterplan.pdf

    Zie ook: http://www.cu2030.nl/

  7. Fred van Buitendijk zegt:

    7 december 2009 om 08:10 | Permalink

    Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht

    Schone lucht, een bereikbare stad en duurzame groei. Dat willen we bereiken met het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). Daarmee investeren we in een gezonde leefomgeving en een leefbare stad. Om te zorgen dat Utrecht aantrekkelijk blijft om in te wonen, te werken of te verblijven.
    Een goede luchtkwaliteit is van groot belang voor de gezondheid van alle Utrechters en in het bijzonder voor de risicogroepen. We hebben de afgelopen jaren al de nodige maatregelen genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals schone bussen en de invoering van de milieuzone.

    Maar zonder extra maatregelen voldoen we op een aantal plaatsen, zoals Oudenoord, Weerdsingel en Catharijnebaan, in 2015 niet aan de verplichte normen voor luchtkwaliteit. Dan moeten projecten als het Stationsgebied, die wezenlijk zijn voor de toekomst van onze stad, worden stopgezet. Bovendien zijn er problemen op de westelijke verdeelring. Het vele verkeer daar tast de leefbaarheid ernstig aan.

    Het ALU bevat een samenhangend pakket maatregelen om de luchtkwaliteitsknelpunten op te lossen, bewoners, werkenden en bezoekers te stimuleren meer met het openbaar vervoer en de fiets te reizen en knelpunten in het autoverkeer op te lossen. Het ALU is gebaseerd op zes uitgangspunten die we hier voor u inzichtelijk willen maken.

    1.We investeren fors in openbaar vervoer, fiets en P+R’s om automobilisten een aantrekkelijk alternatief te bieden en een deel van de groei van het autoverkeer op te vangen.
    2.We nemen maatregelen om te zorgen dat in 2015 overal in Utrecht aan de luchtkwaliteitsnormen wordt voldaan. Knips (wegafsluitingen) voor het autoverkeer komen er alleen als ze onvermijdelijk zijn en alternatieven ontbreken. Bovendien kunnen ze eenvoudig verwijderd worden wanneer ze niet meer nodig zijn.
    3.We investeren ook in de bereikbaarheid van binnenstad en stationsgebied per auto. We nemen maatregelen om autoknelpunten op de toegangswegen naar het centrum aan te pakken en om de verdeelring robuuster te maken.
    4.We investeren in mobiliteitsmanagement en gedragsverandering, omdat de omslag naar meer gebruik van OV en fiets en tele- en thuiswerken te stimuleren uiteindelijk een kwestie van gedrag is.
    5.We stimuleren innovatieve en duurzame vormen van mobiliteit onder het motto: In Utrecht kan het! Daarbij zullen we als gemeente een voorbeeldfunctie vervullen;
    6.We nemen maatregelen om de aantrekkelijkheid van Utrecht voor bedrijven en consumenten te verhogen.

    http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=244006

  8. Lucy Sadler zegt:

    25 november 2010 om 17:40 | Permalink

    Information about all LEZs (Low Emission Zones) in Europe

    Low Emission Zones (LEZs) are areas or roads where the most polluting vehicles are restricted from entering. This means that vehicles are banned, or in some cases charged, if they enter the LEZ when their emissions are over a set level.
    They are also know as Environment Zones, Umweltzonen, Milieuzones, Lavutslippssone, Miljozone, Miljözon.

    They are often the most effective measure that cities can take to reduce air pollution problems in their area. The emissions that are aimed to be reduced by LEZs are mainly fine particles, nitrogen dioxide and indirectly ozone.

    Vehicle emissions are classified by the so-called “Euro Standards” for the vehicles that they affect. In many cases another factor is whether or not the vehicle has a particulate filter or catalytic converter. Before you travel into a LEZ, you need to find out the emissions standard of your vehicle.

    All LEZs affect heavy duty goods vehicles (usually over 3.5 tonnes Gross Vehicle Weight (GVW)), and most buses and coaches (usually defined as over 5 tonnes GVW). Some LEZs also affect vans, cars and motorcycles.

    Most LEZs operate 24 hours a day, 365 days a year, with some of the Italian LEZs currently the only exceptions to this rule. LEZs in Europe

  9. Erik van Erne zegt:

    8 april 2018 om 15:27 | Permalink

    Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat Gaat Aan de Slag met Uniformeren Milieuzones

    Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft in een kamerbief laten weten met gemeenten om de tafel te gaan zitten om de lappendeken van milieuregimes te uniformeren.

    Het is al sinds jaar en dag een ergernis van bedrijven die met eigen voertuigen hun winkels in binnensteden bevoorraden. De lappendeken aan lokale regels maakt van iedere rit een administratieve nachtmerrie. Naast verschillende gewichts-, lengte- en hoogte beperkingen hebben steeds meer gemeenten nu ook milieuzones ingevoerd. Als er verschillen in die lokale regimes zitten, wordt het echt onwerkbaar.

    Het instellen van milieuzones is een bevoegdheid van gemeenten. De staatssecretaris kan dus wel pleiten voor het uniformeren van milieuzones, maar die uniformiteit vooralsnog niet afdwingen. Evofenedex is van mening dat voor de invoering van milieuzones voor vracht- en bestelverkeer, gemeenten zich dienen te conformeren aan de afspraken uit het landelijk convenant vrachtverkeer. Daarbij is de lijn voor vrachtauto’s dat zij vanaf 2022 alleen nog maar met een Euro 6 motor de stad in mogen. Voor bestelauto’s is de landelijke lijn om in 2025 de bevoorrading emmissievrij te doen.

  10. Erik van Erne zegt:

    27 juni 2018 om 12:06 | Permalink

    Beperking Milieuzones Tot Twee Verschillende Soorten Milieuzones

    Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil de milieuzones beperken tot twee soorten. De plannen hiervoor worden binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.

    Eerder al liet de staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten af te willen van de wildgroei aan milieuzones. Tot nu toe stelt elke stad een milieuzone op naar eigen goeddunken, wat tot een lappendeken aan regels leidt.

    In de visie van Van Veldhoven zijn er in de toekomst nog maar twee soorten milieuzones: eentje waarin dieselauto’s, inclusies bestelauto’s, van voor 2006 de stad niet meer in mogen en een wat mildere variant waar de ouderdomsgrens op 2001 wordt gesteld. Daarbij zou de Euro 2 norm (ouder dan 2001) of de Euro 3 norm (ouder dan 2006) worden gehanteerd.

    De verwachting is overigens dat de nieuwe regels voor milieuzones in Nederland niet eerder dan in 2020 kunnen worden ingevoerd.

  11. Erik van Erne zegt:

    17 april 2019 om 11:45 | Permalink

    Kabinet Akkoord Met Twee Varianten Milieuzones In Nederlandse Steden

    Automobilisten die rijden op diesel kunnen vanaf 2020 op twee manieren te maken krijgen met een milieuzone.

    Gemeenten die een milieuzone invoeren, kunnen dieselauto’s die op 1 januari 2020 ouder zijn dan 15 jaar, of ouder dan 20 jaar, in hun zone weigeren.

    Milieuzones blijven wel toegankelijk voor benzineauto’s. Het kabinet heeft dit voorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven goedgekeurd.

    Er komt een systeem van eenduidige bebording dat begrijpelijk is voor de automobilist. Het voorstel gaat nu ter goedkeuring naar de Eerste en Tweede Kamer gezonden.

    Steeds meer Nederlandse gemeenten stellen een milieuzone in. De regels kunnen verschillen per gemeente. Gemeenten bepalen zelf of zij een milieuzone invoeren, of ze auto’s van 15 dan wel 20 jaar weren, en hoe groot de milieuzone is. De nieuwe regels gelden vanaf 2020. De twee categorieën van milieuzones schuiven in 2025 een stap op, omdat auto’s de komende jaren steeds schoner worden. Dit geeft gemeenten de mogelijkheid om de luchtkwaliteit te blijven verbeteren.

    In deze steden geldt een milieuzone: Amsterdam, Arnhem, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. In de volgende steden gelden de milieuzones tot nu toe alleen voor vrachtwagens en soms bussen: Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk en Tilburg.

    Zie ook: Weinig Ambitie Voor Duurzame Mobiliteit In Collegeakkoorden by Natuur & MilieuTransport en Logistiek Nederland (TLN): Alleen Nog Elektrisch Transport in Binnensteden in 2025

  12. Erik van Erne zegt:

    14 november 2019 om 14:52 | Permalink

    Milieuzones In Nederland Definitief Versimpeld: Twee Soorten Milieuzones Vanaf 2020

    Het nieuwe versimpelde milieuzonebeleid is definitief. Per 1 januari 2020 hebben gemeenten alleen nog de keuze uit twee opties voor een milieuzone voor diesel personen- en bestelauto’s. Daarnaast wordt per 2022 de huidige milieuzone voor vrachtauto’s aangescherpt naar Euro VI.

    Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft de nieuwe regels officieel gepubliceerd.

    Vanaf 2020 gelden er nog maar twee verschillende soorten milieuzones. In de zogenoemde ‘gele variant’ mogen bestel- en personenauto’s met een dieselmotor, gebouwd voor 2001, de milieuzone niet meer in. In de strengere ‘groene variant’ mogen alleen dieselauto’s die gebouwd zijn na 2006 de zone inrijden. Voor het zwaardere vrachtverkeer worden de regels per 2022 aangescherpt. Waar nu nog Euro IV voertuigen zijn toegestaan, is dat vanaf dan alleen nog maar Euro VI.

  13. Erik van Erne zegt:

    26 januari 2021 om 17:49 | Permalink

    Gemeente Utrecht Kondigt Vrachtwagenverbod Aan In Utrechts Wervengebied

    Het wervengebied in de Utrechtse binnenstad is vanaf 2 maart verboden terrein voor vrachtwagens en te brede voertuigen. De gemeente weert dit verkeer om de historische werfkelders te beschermen.

    Op de Oudegracht, de (Kromme) Nieuwegracht, de Plompetorengracht en op de Drift stelt de gemeente een vrachtwagenverbod in. De verboden gebieden worden met borden aangegeven.

    Ondanks de geldende aslastbeperking van maximaal twee ton, merkt de gemeente dat er nog steeds te zwaar verkeer over de grachten en werfkelders rijdt. Dat zorgt voor schade aan de oude en soms slecht onderhouden werfkelders.

    Daarbij komen er beperkingen op de breedte van de voertuigen die in het wervengebied mogen rijden. De weg wordt versmald door obstakels. Vrachtwagens en voertuigen breder dan 2,2 meter kunnen dan niet meer over de grachten rijden.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..